Naruto Shippuden Deck-building Game [7/10]

Naruto Shippuden is een anime serie waarvan de grootste populariteit alweer verleden tijd lijkt. Cryptozoic heeft vorig jaar echter nog snel even een nieuwe telg in hun Cerberus engine deck-building games toegevoegd, Naruto Shippuden Deck-building Game (NS) door Matt Hyra. Is het wat? Of net als de anime serie vergane glorie..?
Naruto Shippuden Deck-Building Game
Matt Hyra
Cryptozoic Entertainment
2014
2-4 spelers
60-90 minuten
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Deckbuilding, Cardgame, Kaartspel, Naruto, Cerberus

naruto003

Setup van Naruto. Bovenaan de stapel enemies. Daaronder de kaarten die ‘altijd’ beschikbaar zijn. Weakness (-1 VP), Kick (+2 Power) en Handsign (+2 Chakra). De rij van 5 kaarten daaronder is het aanbod van het main-deck.

Dit is mijn eerste introductie in de ‘wondere’ wereld van de Cerberus serie van Cryptozoic, een serie deckbuilders met grotendeels inwisselbare thema’s geplakt op mutaties van het Cerberus spelsysteem. Inmiddels zijn er een serie verschillende thema’s op dit spelsysteem geplakt, waaronder de bekende DC Comics, Streetfighter, 1 spel per deel van de Lord of the Rings en Hobbit films.. Een beetje een melkkoe. NS is wellicht de meest complexe van de Cerberus games, maar nog steeds een vrij standaard deckbuilder. Zeker als je Dominion of met name Ascension eerder gespeeld hebt pik je de spelregels van NS direct op.

De setup van NS is erg eenvoudig. Elke speler begint NS met een deck van 7 punch en 3 vulnerability kaarten. Daarnaast bouw je een deck van archenemies, daarvan zijn de eerste en laatste face-up en altijd dezelfde. De tussenliggende 6 archenemies worden random uit de 5 level 2 en 5 level 3 archenemies gekozen. Ook begint het spel met een stapel kicks en handsigns, waarover later meer. Daarnaast heb je het main deck, een deck van 111 ‘geavanceerde’ kaarten waarvan er in het begin van je beurt altijd 5 open liggen om te kopen. Het doel van NS is klassiek, zoveel mogelijk victory points (VPs) te halen. Je krijgt VPs per kaart die je koopt en door het verslaan (kopen..) van archenemies. NS eindigt wanneer de spelers de 8 eindbazen hebben verslagen die nodig zijn om het spel te beëindigen of wanneer het maindeck leeg is. In je start deck zijn enkel de punch kaarten interessant, deze leveren elk 1 Power. Power is de resource van het spel, die je gebruikt om nieuwe, betere kaarten te kopen of archenemies te verslaan (werkt identiek aan kopen). De kaarten in het NS maindeck zijn allemaal interessanter dan je punches, sommige genereren 3 power, laten je goedkoper kaarten kopen of hebben het ‘Attack’ keyword. Kaarten met ‘Attack’ pesten je tegenstander, en kunnen hem bijvoorbeeld kaarten laten weggooien of loze kaarten met strafpunten geven. Alle kaarten die je krijgt naast de start kaarten leveren je positieve of soms negatieve VPs op.

naruto010

Wat kaarten uit het centrale aanbod. Een ally (blauw) en enemy (rood). Linksonder hoeveel VP ze waard zijn (1 en 2) en rechts wat ze kosten om te verslaan (5 en 7).

Beurten zijn in NS eenvoudig. Je hebt standaard een hand van 5 kaarten tot je beschikking. De kaarten speel je uit, telt alle power op en verslaat/koopt kaarten door Power te betalen gelijk aan de kosten van de kaarten waar je geïnteresseerd in bent. Gekochte/verslagen kaarten gaan zoals we gewend zijn direct in de aflegstapel om vervolgens met je deck mee geschud te worden zodra je trekstapel leeg is. Heel erg standaard dus. Aan het eind van je beurt worden vervolgens de 5 ‘open’ kaarten aangevuld, eventuele niet gespeelde handkaarten afgelegd, pak je een nieuwe hand van 5 kaarten én draai je een nieuwe Archenemy om mocht je de vorige hebben verslagen. Archenemies hebben net bepaalde kaarten in het maindeck een ‘Attack’, alleen deze treft iedereen. Heb jij een kaart met het ‘Defense’ keyword, mag je je tegen de Attacks verdedigen en ondervind je er geen hinder van.

naruto008

Een archenemy. Deze levert 4 VP op, kost 8 om te verslaan.

Echter, hier houdt het spel niet op. NS heeft van alle Cryptozoic Cerberus deckbuilders een unieke twist, het Chakra mechanisme. Elke speler krijgt aan het begin van het spel een karakterkaart met 4 Chakrapunten. Elk karakter heeft een unieke combinatie van chakrapunten, die elk corresponderen met een van de type kaarten in het spel. Elke kaart in NS behoort tot een type, zo heb je allies, (arch)enemies, techniques, starter en artifact kaarten. Als je een kaart speelt die matcht met een van de lege Chakrapunten van je karakterkaart, mag je de gespeelde kaart in dat lege Chakrapunt leggen. Daarmee genereer je 1 Chakra punt, een tweede resource! Omdat je karakter kaart maar 4 zijden heeft kan je in principe enkel hoger komen als je kaarten weer kan verwijderen. Eveneens kan je chakra aanvullen door de additionele chakra genererende kaarten te kopen zoals bijvoorbeeld de Handsigns. Chakra kan je gebruiken om de effecten van specifieke kaarten te versterken of om de speciale ability van je karakterkaart te activeren. Zo kan je afhankelijk van je karakterkaart ‘gratis’ kaarten uit je deck verwijderen, archenemies makkelijker verslaan of gratis kaarten kopen. Een leuk mechanisme dat net de noodzakelijke twist geeft om NS interessant te houden.

naruto_b2_002

Twee karakterkaarten. Speel je een kaart die het type heeft gelijk aan een van de randen (voor Naruto: Enemy, Starter, Enemy, Ally) kan je die naast je kaart leggen en Chakra mee genereren.

Conclusie
NS is een leuk en vooral vlot spel. NS past in de lijn van Ascension en Star Realms en speelt vergelijkbaar, al is NS wellicht eenvoudiger dan beide. Elke beurt koop je betere kaarten, waarmee je weer betere kaarten kan kopen en betere archenemies in de pan kan hakken. Niets nieuws onder de zon, op het leuke Chakra mechanisme na. Dat Chakra mechanisme is dan ook het enige aspect aan NS dat deze game interessant maakt ten opzichte van de overige Cerberus deckbuilders van Cryptozoic, die allemaal grotendeels inwisselbaar zijn op wat details na. Ik geef niets om de Naruto serie, maar heb me prima vermaakt met deze game. Thematisch? Ameritrash? Daar valt over te twisten, maar het is een prima introductie in het deckbuilding genre.
Zijn er grote nadelen aan het spel? Eigenlijk niet. NS is een vrij onschuldige game, zonder grote problemen. Ja, sommige kaarten zijn wellicht unbalanced, echt beter dan anderen voor hetzelfde hoeveelheid power. De speler die begint heeft wellicht meer kans te winnen doordat de startspeler altijd een beurt meer heeft. En ik denk dat je kan twisten of alle karakterkaarten even sterk zijn, sommige lijken sterker of makkelijker Chakra te genereren dan anderen. Maar dat zijn details, het spel speelt voor 99% lekker vlot en zonder problemen weg. Het is gewoon een prima spel, niet een heel bijzondere titel maar een prima deckbuilder. Ik vermoed dat er niet veel mensen geïnteresseerd zijn in NS vanwege het Naruto-thema.. terwijl ze daarmee wellicht de beste Cryptozoic deckbuilder mislopen. Ik hoop dat meer mensen deze game een kans geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.