Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Mythotopia [7/10]
Mythotopia [7/10]
Mythotopia is een game voor 2-4 spelers, uitgegeven door Martin Wallace en zijn Treefrog Games. Mythotopia is een deck-builder meets area-control game in de geest van de 2 speler game A Few Acres of Snow (AFoS). Mythotopia is alsware een 4 speler variant van AFoS, in een fantasy setting. In Mythotopia je een deck bouwt en probeert dat effectief te gebruiken om VPs te krijgen door aanvallen van provincies van andere speler(s) of het halen van objectives. Wie wordt de baas van Mythotopia? Aan jou dat te bepalen.
Mythotopia
Martin Wallace
Treefrog Games
2014
2-4 spelers
60-120 minuten (half uur per speler)
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Economie, Oorlog, Deck-building

Setup van mythotopia voor 4 spelers aan het begin van het spel. Boven de VP kaarten die leeggekocht moeten worden voor het einde van het spel. De huisjes zijn settlements. LET OP: Dit is de Limited edition van het spel met houten componenten. Het standaard spel komt met counters.
In Mythotopia is je doel aan het einde van het spel de meeste VPs te hebben en het spel te beëindigen. Dit doe je effectief door het grootste rijk te krijgen, want je krijgt VPs door het innemen van provincies waarbij elke provincie 3 VPs waard is. Naast VPs voor provincies zijn er altijd 3 VP-kaarten beschikbaar, die je VPs geven voor het bouwen van steden (2VP), kastelen (1VP) en wegen (2VP). Daarnaast zijn er 4 willekeurige VP-kaarten uit een set van 10 VP-kaarten beschikbaar (1-3 VP). Mythotopia speelt in een niet-bestaande pseudo-middeleeuwse wereld, met kleine fantasy tinten. Zo kunnen er draken en/of Runestones in het spel zitten, maar het kan ook pseudo-historisch zijn zonder fantasy afhankelijk van welke VP kaarten in het spel zijn. Naast de VP kaarten worden ook nog 16 Improvement kaarten open gelegd die kunnen worden gekocht.
Elke speler krijgt in Mythotopia een start-deck met startkaarten aangevuld met een aantal provincie-kaarten, afhankelijk van het aantal spelers Over deze provincie-kaarten heb je in het begin van het spel de controle en plaats je als deel van de setup een town-marker op. Er is ook een variant voor 3 en meer spelers waarbij je de provincies niet willekeurig verdeelt of maar heb je er wat invloed op. Met de variant krijg je 2 provincie kaarten extra en moet je daarna 2 provincie kaarten weggooien. Je overige startkaarten zijn 1 Market-kaart (geeft graan, geld of brick resource), een Ship-kaart (graan of schip plaatsen), 1 build kaart en 1 Army-kaart (2 legers en 1 geld). Je krijgt ook 1 Reserve kaart, een overzichtskaart met je steden voorraad erop. Deze Reserve kan je tijdens het spel gebruiken om 2 open kaarten in op te slaan en gekochte Improvements die benefits geven wanneer ze in de Reserve liggen afaan. Hoe meer steden jij bouwt, hoe groter je reserve wordt.
De beurten van Mythotopia zijn vrij eenvoudig. Elke beurt mag je maximaal 2 acties doen aangevuld met ‘free actions’. Daarna vul je je hand weer aan tot 5 kaarten, waarbij je je deck pas mag schudden wanneer je deck leeg is als je een kaart moet pakken. Je mag kiezen uit veel verschillende acties:

Start actie-kaarten. Links bovenin de goederen die ze opleveren. Rechts een overzichts-sheet met alle acties erop.
- Invade a Province. Allereerst moet je de provincie-kaart spelen waaruit je aanvalt. Daarna plaats je legers fiches gelijk aan je Army waarde (schild-waarden) op kaarten die je ook weglegt. Per aanval moet je ook 1 graan-kaart afleggen (Voedsel voor je leger), of 2 graan als je over heuvels gaat.
- Stop een War. Verplichte eerste actie per beurt als je dit wilt doen. Heb jij meer aanvalskracht dan de verdediger verdedigingskracht win je de provincie na deze actie. Anders verwijder je je troepen en blijft de provicie van je tegenstander. Op deze manier kan je tegenstander altijd reageren.
- Plaats Armies/ Ships. Plaats nieuwe troepen of schepen in een gebied dat je controleert.
- Verwijder Armies/ Ships. Vrij evident.
- Koop Armies and Ships. Voor 1 Geld per stuk, koop je extra tokens.
- Koop Improvement card. Voor 1 Geld mag je 1x per ronde 1 kaart kopen.
- Plaats kaarten in reserve.. Mag 2 kaarten per beurt, die kaarten blijven in je reserve waar je ze wanneer je wilt mag uithalen en direct gebruiken.
- Verwijder 2 kaarten uit deck. Evident.
- Discard 2 kaarten. Evident.
- Perform kaart-actie. Voorbeeld met Build-actie. Leg 2 brick af voor 1 stad of weg. 1 brick voor een kasteel naast de provincie-kaart waar je wilt bouwen. Kastelen geven je +2 verdedigingskracht, de stad vergroot je reserve en met een weg mag je beide provinciekaarten die met een weg vebonden zijn gebruiken om een gebied te activeren.
- Patronage. Een actie die hoort bij 1 van de willekeurige VP kaarten.
- Eindig het spel. Wanneer alle oorlogen afgelopen zijn en je meer VPs dan je tegenstander heb mag je het spel beëindigen. Die speler wint het spel.
De kaart van Mythotopia is een vrij mooie kaart, maar de provincies hebben enorm stomme namen (Darb, Martin Wallace? Darb, echt?). Elke provincie geeft netjes aan welke resource de provincie maakt (Geld, Graan of Brick), wat het kost om de provincie aan te vallen (mits nog niet bezet door een andere speler) en eventueel aangevuld met bergen en heuvels voor kleine terrein effecten. Zo kost het extra voedsel om een gebied over heuvels aan te vallen, mag je niet over bergen aanvallen of verplaatsen en geven bergen je een +1 combat waarde als verdediger.
Om het spel te kunnen beëindigen (en winnen), moet je echter aan twee voorwaarden voldoen. In principe moeten er 4 VP kaarten leeg zijn om überhaupt het einde van het spel te kunnen aankondigen. Daarnaast moet je (zeker) weten dat je wint aan het einde van het spel, om het spel te kunnen beëindigen. Dit zorgt voor een hoop rekenwerk aan het einde van het spel, want alle oorlogen moeten worden opgelost en VPs bijgewerkt. Als je dan nog de meeste VPs hebt, win je het spel.
Conclusie.
Mythotopia is een interessant spel, net als zijn voorganger AFoS. Net als AFoS is Mythotopia een deck-builder met interessant risk-achtig bordpel. Mythotopia speelt 2-4 spelers maar door zijn (inwisselbare) fantasy/ pseudo-historisch thema wel een stuk minder thematisch geworden dan AFoS. Mythotopia met 4 spelers is aan de lange kant met teveel down-time voor mij, maar met 2 en 3 is het spel vlot en speelt het snel genoeg. Gelukkig lost Mythotopia tegelijkertijd wel de AFoS problemen op van gelimiteerde herspeelbaarheid en potentiëel broken strategieën (altijd zelfde startspeler en volgens BGG 1 extreem dominante strategie). Ik vind wel dat Mythotopia op sommige punten net wat gestroomlijner aanvoelt dan AFoS, op de end-game na. De end-game in Mythotopia is echt het grootste probleem van het spel, je moet ineens gaan zitten rekenen. Ik had liever gehad dat op het moment dat de 4e VP kaart leeg is, je het spel direct stopt en punten telt. Snap niet waarom Wallace voor deze manier gekozen heeft, want dit is omslachtig en onhandig.