Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Middle-Earth Quest [9/10]
Middle-Earth Quest [9/10]
In Middle-Earth Quest (MEQ) speel je een hero in een epische strijd tegen Sauron uitgegeven door Fantasy Flight Games in 2009. In MEQ speelt 1 speler Sauron, terwijl tot 3 andere spelers in de huid kruipen van (onbekende) Helden die tegen Sauron strijden. Het spel speelt in de 17 jaar tussen Bilbo’s afscheidsfeest én wat er gebeurt in War of the Ring. In MEQ kom je wel de belangrijke figuren uit Lord of the Rings tegen, maar de Ring is nog zoek..

Setup van MEQ. Links alle Encounter kaarten, helemaal rechts de Sauron actie plek. Foto van Fantasy Flight Games.
Middle-Earth Quest
2009
Fantasy Flight Games
240 minuten speelduur
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Miniatures, 1 vs many, Adventure, Lord of the Rings

Hero mini’s.

Minions
Middle-Earth Quest is een one-versus-many board game, en combineert aspecten van Descent met elementen van een cooperatieve game zoals Eldritch of Arkham Horror. Het spel bestaat uit twee delen. Allereerst is het een race richting het einde van het Story Track, terwijl je probeert je missie te behalen. Missies varriëren van het spel halen zonder corruption, of voor Sauron om influence te hebben in the Shire. Lukt dat? Ben je als eerste bij het eind van het story track en behaal je de missie, win je het spel. Heeft aan het eind van het Story Track niemand zijn Mission gehaald, dan volgt er een show-down tussen de sterkste Held en de Witchking voor de overwinning.
In MEQ krijgt elke speler een hero kaart met de statistieken van je Hero erop, een van je twee starting quests en de advanced quest van je Hero. Ook krijgt elke speler een miniatuurtje en een battle-deck, een speciaal deck met de aanvallende en verdedigende mogelijkheden van je Hero. Sauron start met een van zijn drie random starting plot kaarten en een geschud deck met meer plot kaarten (zie foto).

De kaarten van Sauron. Bovenin wat Plot-kaarten, rechts onderin een Event-kaart en daarnaast een peril kaart.
Het spel bestaat uit rondes, waarbij Sauron eerst gaat om daarna de heroes elk een turn krijgen. De Sauron beurt is erg gestructureerd. In het kort, probeert Sauron tijdens zijn beurt zijn invloed door de wereld te verspreiden, door middel van Influence en monsters tokens. Daarnaast is het voor Sauron belangrijkzijn missions en plot kaarten te halen.
- Hero Rally Step. Tijdens deze stap wordt de corruptie van Sauron, op de locatie van aanwezige Heroes verwijderd.
- Story Step. Vanaf ronde 2 mag Sauron op basis van zijn actieve plot kaarten, de bijbehorende plot-tokens op het Story Track verschuiven. De Heroes hebben een Hero Token dat elke beurt 2 plekken verschuift op het story track. Sauron heeft Ring, Corruption en Conquest plot kaarten met bijbehorende tokens op het Story Track, die net zo snel vooruit gaan als de gecombineerde actieve plot-kaarten van Sauron van dat type. Het Story track zorgt dat nieuwe miniions worden bijgeplaatst en dat het spel altijd eindigt na een bepaald aantal rondes.
- Plot Step. Tijdens deze stap mag Sauron 1 nieuwe plot kaart spelen OF een eerder gespeelde, actieve plot kaart discarden.
- Event Step. Tijdens de Event step wordt een Event kaart afgehandeld. Welke kaart is afhankelijk van wiens Story Markers het meest vooraan staat. Die kant wordt een beetje gestraft door de meest benadelende kaart van 3 gepakte kaarten te spelen (afhankelijk van het Priority number). Staat het gelijk, dan pakt en speelt Sauron enkel de bovenste kaart.
- Action Step. Tijdens deze stap heeft Sauron twee of drie acties, afhankelijk van het speler aantal. Deze stap is interessant, want de actie is zwakker als je hem vaker kiest.
- Plaats Influence. Plaats X influence in een regio, verbonden aan een Shadow Stronghold tot de waarde van de Shadow Stronghold waaraan de locatie verbonden is.
Je mag ook Influence plaatsen in de Shadow Pool, die bepaalt welke Plot en Shadow kaarten je precies mag spelen. - Pak Shadow en Plot kaarten. De hoeveelheid staat aangegeven bij de actie. Je mag enkel 1 van de plot kaarten pakken, al pak je er meer dan 1.
- Plaats en Beweeg monster tokens. Je mag maar 1 monster token plaatsen, maar de rest bewegen. Het nieuwe token moet worden geplaatst op een locatie met Sauron influence.
- Plaats Influence. Plaats X influence in een regio, verbonden aan een Shadow Stronghold tot de waarde van de Shadow Stronghold waaraan de locatie verbonden is.
- Hero Draw Step. Elke speler mag hier nieuwe kaarten pakken van zijn deck, gelijk aan de fortitude waarde op zijn Hero card om tijdens zijn beurt te gebruiken voor combat en movement. Er is geen hand limiet voor de heroes, maar zodra je deck en handkaarten leeg zijn is je karakter dood.

Hero kaart net artwork.Links het drawdeck, boven de rest-pool en links de damage pool. Rechts op het overzicht de statistieken en wat ze betekenen. De cirkel met gekleurde bolletjes geeft aan welke soort combat kaarten dit karakter heeft, meer blauw (ranged), dan rood.
De Hero Turns zijn ook relatief gestructureerd, maar net wat minder sterk dan de Sauron beurt. In hun beurten, proberen Heroes missies van Sauron te saboteren, monsters te slopen en zich te upgraden.
- Rest Step. Afhankelijk van de locatie mag je Resten of Healen tijdens deze stap. Om te resten, schud je je Rest Pool in je deck. Heal je, dan mag je ook je Damage Pool wegschudden. Healen mag alleen op een Haven, zoals Rivendell of Minas Tirith. Tijdens deze stap mag je ook eventueel een corruptie kaart lozen , door Favor tokens te dumpen.
- Ambush Step. Als de Hero op een locatie is met een Monster of Minion, moet Sauron kiezen om een van de twee aan te vallen.
- Travel Step. Dit mag zo vaak als je wilt per ronde.
- Move. Heroes mogen verplaatsen naar adjacent locaties, door het discarden van handkaarten met het hetzelfde icoon als op het bord staat.
- Combat OR Peril. Als de Hero naar een plek gaat waar een Monster tokens ligt, of Perilous is (meer influence dan Willpower van de Hero of een Stronghold), dan mag Sauron een Peril kaart pakken. Sauron pakt de bovenste 3 kaarten van het Peril deck en als er een Peril kaart bij de locatie past, of de locatie zich bevindt in een regio op de Peril kaart gebeurt er wat naars.
- Explore. Tijdens deze stap mag je Favor tokens van een locatie oppakken, ruilen, interacteren met Characters zoals Aragorn, Gandalf of Saruman op het bord. Maar je mag ook Quests completen als je aan de voorwaarden voldoet of Plot kaarten van Sauron dumpen door je Favor tokens in te leggen. Door quests op te lossen en te interacteren met karakters kan je levelen, waardoor je attributen beter worden, nieuwe items en nieuwe skill kaarten krijgen.

Wat quests uit de Sauron Event Step, met wat karakter tokens onderin van Dain en Thranduil
- Encounter Step. Tijdens deze stap pak je 3 encounter kaarten. Deze kaarten pak je van een deck dat past bij de regio waarin de locatie waarin je Hero zich bevindt. Je resolvet hierbij de laagste waarde die past bij jouw locatie. Deze kunnennieuwe quests opleveren, nieuwe karakters in het spel brengen of nieuwe favor op locaties plaatsen.
Combat werkt in MEQ best interessant. De Hero mag tijdens combat zijn Agility waarde inzetten voor een combinatie van extra strength, of kaarten. Strength is de resource voor Combat, en geeft aan hoeveel kaarten de Hero vanuit zijn hand mag spelen. Elke combat ronde leggen beide spelers 1 kaart face-down neer. Deze combat kaarten hebben elkt een strength waarde, kom je boven je strength uit ben je exhausted en kan je alleen nog klappen incasseren vanaf dat punt. Elke kaart is verder Ranged of Melee, wat soms belangrijk is en heeft een Attack value en een Defense value. In principe is combat verder niet meer dan schade – shield value doen. Daarna wat overblijft moet in wounds worden geincasseerd. Voor Monsters of minions gaat dan in damage tokens, heroes gooien gesloten kaarten vanuit hun deck weg, eventueel aangevuld door kaarten uit hun hand.

Wat combat kaarten. Bovenin het type (melee, ranged), de aanvalswaarde en defense waarde. Daaronder de speciale ability van de kaart. Helemaal onderaan links staat strength kost, helemaal rechts door welk type terrein je kan lopen. In het midden het karakter waar de kaarten bijhoren.
Conclusie
Ik vind MEQ een fantastisch spel. Ja, het is complex en duurt lang. Maar je bent in Middle-Earth, er gebeuren thematisch sterke encounters met veel story en flavor text. Had ik al gezegd dat je in Middle-Earth bent? Je onderdompelen in Middle-Earth is als LotR-fanboy (zoals ik toch ben) fantastisch. Het bord is enorm, prachtig en het spel komt met prachtig, mooie miniaturen (al zijn ze wat fragiel).
Het levelen en ontwikkelen van je karakters werkt leuk. Het combat systeem in MEQ is relatief eenvoudig, maar werkt goed en geeft je bovendien veel ruimte om goed na te denken, te bluffen en in te schatten wat Sauron gaat doen. Het zit dus geinig in elkaar. Het kost wel relatief veel tijd, waardoor combat soms langer duurt dan je graag zou willen. Heeft het spel nadelen? Ja zeker. Het is te lang. Ook vind ik dat het spel met te weinig kaarten komt, na een paar keer spelen heb je gewoon alle kaarten gezien.. en dat is zo jammer. Dit had makkelijk voorkomen kunnen worden door een aantal uitbreidingskaarten. Helaas is er voor MEQ nooit een uitbreiding gemaakt. De battle met de Witchking aan het einde is ook iets dat je eigenlijk moet proberen te vermijden. Het is gewoon raar een spel van 3 of 4 uur te eindigen met een combat, die nogal lucky of one-sided kan zijn.
Ondanks die nadelen, vind ik het spel fantastisch en speel ik het graag.. al is het maar een paar keer per jaar vanwege de relatief lage herspeelbaarheid.