Melee [6.5/10]

Melee is de nieuwste titel van de maker van het populaire Coup, Rikki Tahta en is geschikt voor 2-4 spelers. Je bent een middeleeuwse veldheer en de vorige koning is dood, jij wilt zijn opvolger worden máár er zijn nog een paar concurrenten.. Meer cliché dan dit kán de achtergrond fluff niet worden, maar ach. De ondertitel van deze game is “Nasty, Brutish and Short”, veel belovend! Meee staat op dit moment voor een vernieuwde uitgave op Kickstarter van Indy Board & Cardgames. Ik heb echter ooit de originele versie Melee gekocht, dus nu op Ameritrash onze mening over deze -agenoeg identieke- versie!
Melee
Rikki Tahta
La Mame Games
2014
2-4 spelers
15-25 minuten
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Area Control, Bluff, Bidding, Auctions

melee003

Setup voor 3 spelers. Er zijn 3 kastelen en in het midden de bergen. In de bergen hebben Catapults extra range en mogen niet in dit gebied schieten. Knights mogen niet in dit gebied lopen, passeren of vechten.

In Melee is je doel om een kasteel van een van je tegenstanders te veroveren óf om aan het einde van het spel de meeste gebieden te bezetten. Het spel melee duurt maximaal 4 rondes, inderdaad nasty, brutish én short! Je begint het spel met een kasteel, 1 soldaat én 15 geld. Met dit startpunt moet jij proberen het optimale eruit te gaan halen. Dit doe je door bluffing en het correct inschatten van je tegenstander, want combat is in Melee werkt met blind-bidding.. een verborgen hoeveelheid geld inzetten en hopen dat het voldoende is..

Combat is het belangrijkste aspect van Melee en waar alles in het spel om draait. Combat wordt getriggered zodra er in een gebied eenheden van de verschillende spelers zijn. De aanvaller kiest een unit uit die hij aanvalt. Per aanval pakt de aanvaller in het geheim wat van zijn geld als ‘motivatie’ voor zijn troepen (minimaal 1). Je tegenstander krijgt per unit 1 kans om goed te gokken hoeveel geld jij in je hand hebt.. Het is hierbij belangrijk dat je tegenstander vóór combat precies weet hoeveel geld je hebt. Als je tegenstander goed gokt, ben jij je aanvallende unit kwijt. Die is als het ware gevlucht door een gebrek aan -ingekochte- loyaliteit. Heeft je tegenstander het mis, verliest hij een troep. Er wordt gevochten tot 1 partij al zijn units is verloren. WAT?! Is dat het? Een compleet, willekeurig luckfest? Nou.. daar kan het in eerste instantie zeker op lijken. Maar, er is wel degelijk meer aan de hand. Jij hebt geld nodig om troepen te kunnen kopen en blijven betalen, dus je wilt per gevecht niet heel veel geld inzetten en anders beperk je het succes voor je latere aanval. Sowieso heb je niet zoveel geld, dus de kans dat je tegenstander goed gokt is aanzienlijk.. en in zekere zin kan hij jouw gedachtenspoor nalopen en zo deduceren hoeveel jij waarschijnlijk wilt bieden om het gebied te pakken met het oog op eventuele verdere aanvallen die je deze ronde wilt doen..

De rest van het spel is in zekere zin window-dressing om deze blind-bids te faciliteren. Je maakt inkomen, je bouwt troepen. Dit speelt zich af over 4 vrij gestructurerende rondes. Elke ronde heeft:

  1. Auction voor Turn Order. Elke speler houdt wat geld in zijn hand en biedt minimaal 0. Diegene met de meeste geboden geld betaalt en is startspelerr. In het geval van een gelijkspel met bieden, geeft de turn order in de vorige ronde de doorslag.
  2. Uitvoeren van 1 Action Card.
    Elke speler kiest in het begin van de ronde 1 face-down action card. In turn order worden die gerevealed en geresolved.melee004

    1. Tax. De speler krijgt 3 geld.
    2. Build. De speler bouwt troepen of kampementen in gebieden waar hij al troepen heeft of een leeg gebied aangrenzend aan zijn kasteel..
      melee014

      1. Soldaat. [Kost 2]. Movement van 1, 1 attack.
      2. Knight.  [ Kost 6] Movement van oneindig, meer attacks (wel steeds betalen).
      3. Catapult [Kost 2]. Mag niet bewegen. Sloopt alle units in 1 gebied.
      4. Camp [Kost 2]. Levert in de inkomens-fase 1 inkomen op. Versla je een camp in combat, dan wordt het jouw kamp.
    3. Move/Attack.  Zie troep-statistieken en combat segment hierboven.
  3. Income fase. Krijg inkomen voor campementen en eventueel op het speelbord aanwezig en door jou bezette gebieden (enkel op kaart voor 2 en 4 spelers).

In principe is dat het spel. Er zijn nog 2 complicaties. In  de eeste ronde volgt er na het bieden voor turn-order een ‘free build’ actie, waarbij alle spelers zonder dat het een actie kost wat start troepen en kampen mogen bouwen. Als laatste heb je nog in de winter fase dat je 2 acties mag uitvoeren, in turn order. Dus de start-speler 2, dan de volgende 2 etcetera..

Tot nu toe is dit alles wat komt kijken bij het basisspel. Er is nog een geavanceerd spel. Hierbij liggen er tijdens de initial build fase wat speciale abilities te veil. Deze laten je bijvoorbeeld aanvallen voor 0, of geven je op een ander moment meer inkomen. Een kleine complexiteit, maar dit maakt het spel wel bijna infinitely herspeelbaar gezien je elke keer maar een kleine greep uit deze kaarten doet.

melee007

Conclusie
Melee maakt zijn ondertitel, Nasty, Brutish and Short waar, Het spel kan zo plotsklaps afgelopen zijn wanneer een speler het kasteel van een tegenstander binnen wandelt.  Gezien het spel maar 4 ronden duurt, is het altijd snel afgelopen en speelt het vlot. Goede ingrediënten en dat maakt het ondanks het auction element wel een spel vol conflict en interactie.
Het grootste punt met Melee is dat het spel staat en valt bij spelers die houden van bluf spelletjes en die het spel meer dan 1 kans willen geven. Melee ‘leer’ je, hoe vaker je het speelt hoe beter je kan voorspellen wat je tegenstander gaat bieden en hoe interessanter de biedingen worden. In het begin kan het bieden erg willekeurig en random aanvoelen. Dit is het niet, wanneer je keer op keer correct voorspelt wat je tegenstander heeft ingezet. Om dit proces te ontwikkelen heeft het spel, net als Coup tijd en repeated plays nodig. Aan jou de vraag of je met je gamegroep Melee die tijd gaat geven.
Een ander -mogelijk- nadeel van mijn versie van Melee is dat het artwork en grafisch design van dit spel nu niet echt mooi kan noemen. Functioneel, ja. Het ziet er allemaal niet zo gelikt uit. De versie die nu op Kickstarter staat is een stuk vrolijker en ‘mooier’, al heeft die pixel-art. Pixel-art moet je fan van wezen, ik ben dat zelf niet echt en voor mij is het originele artwork net wat mooier. Een echte, kleine nitpick is dat er te weinig geld in het spel zit. Je hebt soms best veel geld van waarde 1 nodig, en er zitten relatief weinig bij. Terwijl er in het spel juist teveel stukjes van 5 zitten.
Kortom, Melee is een lastig spel voor een waarde oordeel. Het is super groepsafhankelijk en ik heb het in mijn spelletjes zien werken en zien mislukken. Heb jij een groep die houdt van interactie, een vlot spel zoekt (Ameritrash filler?) én spelletjes vaker dan 1x wilt spelen dan is Melee wellicht de moeite waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.