Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Massive Darkness
Massive Darkness
Massive Darkness is het nieuwste coöperatieve spel uit de Cool Mini or Not catalogus. Het grote kwaad, de ‘duisternis’, heeft verschillende fantasy-rassen tegen elkaar opgezet. De Lightbringers beschermen de arme slachtoffers tijdens dit geweld. Deze helden gebruikten licht en duisternis om de slechteriken te verslaan. In Massive Darkness worden de bekende spelmechanismen uit Zombicide: Black Plague op zijn kop en omgebouwd tot een dungeon crawler met RPG elementen. De componenten zijn zoals altijd goed. De grote vraag is vooral of Massive Darkness net zo leuk is als Zombicide (Black Plague)..?
Massive Darkness
Raphaël Guiton, Jean-Baptiste Lullien, Nicolas Raoult
2017
1-6 spelers
Cool Mini or Not (CMON)
120-180 minuten
Dungeon Crawler, Miniatures, Mini’s, Mini, CMON, Cool Mini or Not, plastic, kickstarter, KS
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Doel
Doel van het spel is om het gekozen scenario winnend af te sluitend. Dit doe je door als team gezamenlijk de objectives van de missie te halen, terwijl de vijanden steeds moeilijk worden. Je verliest Massive Darkness direct als je Heath tokens op de Life Bringer kaart op zijn. De Life bringer kaart houdt bij hoeveel Heroes terug in het spel zijn teruggekeerd. Je krijgt aan het begin van Massive Darkness 2 tokens. Aan het begin van elke ronde worden alle dode Heroes terug tot leven gewekt. Per Hero die terugkeert lever je in token in. Heb je te weinig tokens, dan verlies je het spel direct.

De setup voor het Demo scenario. De held moet van rechts onderin, naar de exit lopen en het token in de linker bovenhoek van de eerste tegel pakken.
Setup
De setup van Massive Darkness is gelukkig weer vrij eenvoudig. Je begint net zoals Zombicide: Black Plague met het kiezen van een scenario dat je gaat spelen. Voor dat scenario zoek je tegels uit die je nodig hebt en leg je ze zoals beschreven neer. In Massive Darkness speel je door verschillende ‘levels’ heen, van level 1 tot en met level 5. Elk deck kaarten komt dan ook met 5 levels. Zo zijn er equipmentkaarten van level 1 tot en met level 5, en hetzelfde geldt voor vijanden en treasure kaarten. Naast de reguliere vijanden, zijn er ook nog twee decks met roaming monsters (Lesser en Greater).
Elke level kaart bestaat uit dezelfde items en vijanden, die steeds betere statistieken hebben. Elk van deze 15 deckjes moet worden geschud en op tafel neergelegd. De startkaarten en artifactkaarten zijn speciale equipmentkaarten die duidelijk te herkennen zijn. Die worden in aparte stapels weggelegd.

Twee vijand kaarten van level 1 en 2. Art is identiek, de statistieken anders. De statistieken staan allemaal op de kaart. Het aantal vijanden dat bij de Boss meekomt (de x1). De verdedigende (schildjeswaarde) en aanvallende kracht van de vijand (zwaardje). De kleur is de dobbelsteen van de vijand.
Ook zijn er nog twee decks met deur en event kaarten, deze moeten ook worden geschud.
De setup voor de helden is flink lastig. Elke hero kan gecombineerd worden met elk andere klasse, maar sommige combinaties werken beter dan andere. Elke held komt dan ook met een aangeraden combinatie. Iedere speler pakt een plastic speler board, een hero kaart én een klasse. Deze laatste is een boekje met scheurklassen, waarbij je kan aankruisen welke additionele abilities je hebt gekocht. Als laatste krijgt elke speler twee equipment kaarten, een leather armor en een wapen naar keuze.

De complete setup voor 1 Hero. Flink wat table space noodzakelijk..
Bij de Equipment kaarten is het verder nog van belang om te kijken of je karakter “legale” combinaties gebruikt. Zo kan een karakter maar 2 equipment kaarten met één hand tegelijk gebruiken en sommige kaarten zijn zo groot dat je beide handen direct gebruikt. Ook kan een held natuurlijk maar 1 harnas tegelijk aan.
Ronde-overzicht
De rondes in Massive Darkness zijn vrij eenvoudig en verlopen als volgt.
- De Heroes fase.
Allereerst beginnen de Heroes met hun acties, beginnend bij de startspeler. Elke Hero mag in zijn beurt 3 acties uitvoeren. Nadat een speler al zijn acties heeft uitgevoerd is de speler links naast hem aan de beurt. Elke actie kan een speler uitgeven aan:- Get up. Als een Hero stunned is geraakt door een aanval van zijn vijanden kan hij of zij weer actief worden door 1 actie te gebruiken.
- Bewegen. Elke hero krijgt voor een beweeg-actie 2 movement punten. Een movement punt kan je uiteraard uitgeven aan beweging. Voor elk movement punt kan je een vakje orthogonaal aangrenzend (dus niet diagonaal) bewegen. Movement punten kan je ook uitgeven aan het openen van een deur, of het pakken van treasures en/of een objectives.Open je een deur, dan pak je een deurkaart en kijk je in de vakjes waar er nieuwe monsters en items te voorschijn komen.
- Reorganiseren/Ruilen. Met een reorganiseer actie mag je je items wisselen. Met een Trade actie mag je met een held in hetzelfde vakje kaarten uitruilen, waarna je gratis een reorganiseer actie mag uitvoeren. Verder zijn er nog twee “gratis” acties, de signature actie en transmuten
- Vechten. De laatste actiemogelijkheid is de combat actie, de meest ingewikkelde van allemaal. Als je een combat actie kiest, ben je afhankelijk van het wapen dat je karakter vast heeft. Er zijn melee wapens, magische wapens en ranged wapens.Melee wapens zijn alleen effectief tegen monsters in hetzelfde vakje als je held. Magische wapens zijn effectief in vakjes op minimaal 1 of 2 vakjes afstand van jouw vakje. Daarbij moet je de vijanden ook nog eens kunnen zien, het vakje met de vijanden moet in een orthogonale lijn liggen met jouw vakje. Deuren blokkeren line of sight, dus de vijanden mogen ook niet achter een deur staan. Net als magische wapens kan je met Ranged wapens vijanden op afstand aanvallen. Dit doe je hier echter op minimaal 1 vakje afstand, zonder een maximum. Je kan met pijl en boog dus over het hele bord schade maken.Heb je een vijand gevonden die je aan kunt vallen, dan bepaal je hoeveel en welke dobbelstenen je gaat rollen. Elke Held die aanvalt gebruikt de aanval statistieken van het wapen dat hij of zij gebruikt. Er zijn daarbij gele (zwakkere) en rode (sterkere) dobbelstenen. De verdediger bepaalt de dobbelstenen die zij moeten rollen ter verdediging. Vervolgens kijk je of er eventuele bonussen zijn die je bij het aantal dobbelstenen op kunt tellen. Let hierbij op, er is een maximum van 3 dobbelstenen van dezelfde kleur dat je karakter mag rollen. Daarna gaan er eventuele penalties af.De aanvaller gooit vervolgens de dobbelstenen van de aanvaller en de verdediger. Er zijn op elke soort dobbelstenen 3 soorten symbolen te vinden. Op de aanvalsdobbelstenen staan zwaardjes (1 schade per zwaard), sterren en diamanten. Op de verdedigingsdobbelstenen staan schilden (-1 schade per schild), sterren en diamanten. De sterren en diamanten die je gerold hebt kan je uitgeven aan speciale effecten die op items staan. Deze worden uitgegeven voor het totaal aantal schade (zwaardjes – schildjes) wordt uitgevoerd. Sommige effecten laten je dobbelstenen rollen, extra schade doen en meer.
Overzichtskaart van de Held. Als de Held in de Schaduw staat (ie. er is geen fakkel op zijn kamer), dan doet een * resultaat 1 extra schade.
Combat met een vijand. De held heeft een rode dobbelsteen gerold. De verdediger 2 blauwe schilden. OP basis van dit dobbelresultaat zou je 0 schade krijgen (2 zwaardjes – 2 schildjes). Eerst moet echter gekeken worden wat er gebeurd met het * resultaat van de Held. Sommige wapens of eigenschappen converteren dit soort * symbolen in extra schade.. 1 extra schade zou hier genoeg zijn, de verdediger sneuvelt (want heeft maar 1 levenspunt (hartje)).
Vijanden in Massive Darkness komen in 3 soorten. Vijandgroepen (met Boss), Agents en Roaming monsters. Elk type heeft zijn eigen reference kaart met aanvals/verdedigingsstatistieken. Val je een vijandgroep aan, mag je niet zelf bepalen wie je aanvalt. Je valt eerst namelijk ALTIJD alle minions rondom de baas aan, omdat deze de baas als het ware beschermen. Pas als alle minions dood zijn, mag je de baas überhaupt aanvallen. Doet jouw aanval 8 damage, kan je zo bijvoorbeeld 2 minions doodmaken. De schade die je eventueel nog over hebt ben je kwijt, omdat je de Boss nog niet aan mocht vallen.
Heroes krijgen per gedode Minion vijand 1 XP. Alle heroes krijgen wanneer een Boss wordt gedood 3 XP. Voor een Agent 4 XP en voor een Roaming monster zelf 5 XP.
Enemies die zijn aangevallen worden direct geactiveerd om hun aanvaller terug aan te vallen. Aanvallen en verdedigen werkt voor Helden en vijanden ongeveer hetzelfde. De regels voor aanvallen zijn hetzelfde als hieronder voor de Enemies fase worden beschreven. Enkel vallen ze in deze fase enkel de Held aan die hun heeft aangevallen!
- De Signature actie (Kost geen actie) staat op het karakterkaartje van je karakter en kost je XP om uit te voeren. Over het algemeen zijn dit spectaculaire acties die je daarom ook maar 1x per beurt mag uitvoeren.
- Transmuteren (Kost geen actie). Met transmuteren kan je 3 gevonden item kaarten van je karakter weggooien om een nieuw item te pakken van het laagste level van de 3 item kaarten die je hebt getransmute, plus 1. Drie level 3 kaarten leveren je dus een level 4 kaart op. Maar let op, twee level 4 kaarten met een level 1 kaart levert je slechts een nieuw level 2 item op!
- Enemies fase.
Na de acties van de heroes kom je in de enemiesfase en zijn de vijanden aan de beurt om aan te vallen. Net zoals bij Zombicide bepalen de vijanden hun target aan de hand van een set met regels. In Massive Darkness werkt het net wat anders dan in Zombicide. In Massive Darkness activeert elke vijandengroep tijdens de Enemies fase en voert zijn beurt uit. Eerst kijken vijanden in hun vakje (melee vijand) of Line of Sight staat (magic & ranged vijand) of er een Held aan te vallen is. Lukt dit, dan vallen ze hun target aan. Zijn er meerdere geldige opties, dan vallen ze de Hero met het hoogste aantal XP aan. Lukt dit niet, dan lopen ze een vakje verder.De richting waarnaar vijanden lopen is een beetje complex, maar went. Eerst kijken ze of er Heroes in Line of Sight zijn, met het hoogste aantal XP. Daarna lopen ze richting de Hero met het hoogste aantal XP, die NIET in een light zone staat. Als er geen geldige targets zijn, lopen ze richting de start zone. Nadat ze in hun nieuwe vakje zijn kijken ze of ze nog kunnen aanvallen. Kunnen ze dat niet, zijn ze klaar. Lukt dat wel, vallen ze nog aan.Zodra een vijand een keer heeft aangevallen, zijn ze direct klaar met hun activatie. Interessant is wel dat de vijanden nooit een vakje uit kunnen lopen met een andere Held. - Experience fase.
Tijdens de Experience fase die volgt op de Enemies fase kunnen de heroes hun verdiende XP uitgeven aan nieuwe skills en abilities. Skills die je kunt kopen staan op het Class sheet, waar in het zwart staat aangegeven hoeveel XP je moet inleveren om de skill te kopen. Elke skill heeft ook een level, waarbij je altijd eerst de laagste level skill moet kopen voor je de betere/duurdere skill kan kopen. Heb je eenmaal zo’n dure skill gekocht, dan mag je de skill pas gebruiken als je scenario inmiddels ook op dat level is.Stel, je scenario zit nog in level 1, dan kan je je net gekochte level 2 skill dus nog niet gebruiken! De abilities zijn uniek per karakter, en variëren flink. Sommige karakters krijgen extra hitpoints, andere weer extra aanvallende of verdedigende abilities. Helaas staan deze abilities dan weer niet op de Class sheet uitgelegd, maar in het regelboek. Met een pen kan dan op je class sheet aangeven welke skills je karakter heeft gekocht. - Event fase. Na de Experience fase volgt de Event fase. Hierin wordt er een kaart van het Event deck gepakt. Soms zijn die positief, soms negatief. Zo kun je een tijdelijke boost krijgen met knokken, en soms komt er ineens een nieuwe groep vijanden op het bord!
- Eind fase. Nadat de eventfase is afgerond volgt het einde van de ronde. Het startspeler fiche schuift een speler op naar links. De ronde begint weer van voor af aan!
Conclusie
Massive Darkness is een typisch Cool Mini or Not spel geworden. Het bevat prachtige miniaturen en het artwork is – zoals bekend – state-of-the-art. De tegel art is mooi en donker. De regels zijn voor een dungeon crawler betrekkelijk eenvoudig en er zit op zich best wat uitdaging in de missies die met het spel geleverd worden. Al met al, best wel heel prima dus. De gameplay is relatief simpel en je speelt Massive Darkness makkelijk weg.
Voor mijn gevoel ontkom ik er niet aan om Massive Darkness te vergelijken met zijn oudere broertje Zombicide: Black Plague. Het artwork in dat spel is vrijwel identiek en ook de gameplay van Zombicide is vergelijkbaar. Ook Zombicide is een coöperatief spel, waarbij je als groep helden door een scenario trekt om doelen te verwezenlijken. Ook in Zombicide kun je equipment vinden (al is dat meer willekeurig). Ook in Zombicide krijg je extra abilities naarmate het scenario verstrijkt.
Massive Darkness is dus erg vergelijkbaar, maar net wat complexer dan Zombicide. In Massive Darkness heb je bij het targetten van de vijanden te maken met Darkness en Light. Sommige van je mogelijkheden hangen ook samen met het Donker en Licht. Afhankelijk van waar je bent heb je speciale aanvallen of juist zwaktes. De manier waarop vijanden spawnen is net wat minder intuïtief dan bij Zombicide. In Zombicide pak je voor elk kamer een kaart en voert deze uit. In Massive Darkness pak je een kaart en voer je iets in 3 vakjes uit. Heeft de kamer een gekke vorm, gelden er weer speciale reges. Dat vijanden actief terug verdedigen in Massive Darkness is ook een plus, maar duurt net wat langer en de effecten zijn net wat complexer dan Zombicide.
Leuk is wel dat Massive Darkness veel meer ontwikkeling kent binnen een scenario. Level 1 items zijn aanmerkelijk zwakker dan de level 5 items die je later kunt krijgen. In Zombicide kan je soms pech hebben en enkel crap items vinden uit de grote gemeenschappelijke stapel items. Soms heb je geluk, en vind je direct enorm krachtige wapens en is een scenario makkelijker te winnen.
Massive Darkness voelt dan ook als de net wat complexere broer van Zombicide, met een campaign-modus. Doordat Massive Darkness zo op Zombicide lijkt, maar net wat complexer is vind ik het lastig om de ene of de andere aan te raden. Heb je Zombicide: Black Plague en irriteer je je aan de randomness, dan is Massive Darkness misschien net wat meer je ding. Heb je Zombicide altijd al als campaign willen spelen? Misschien is Massive Darkness dan ook wel helemaal je ding. Heb je die behoefte niet zo, dan zie ik persoonlijk niet direct in waarom je Massive Darkness zou kopen en niet Zombicide. Voor Zombicide zijn immers meer uitbreidingen in de handel en de net wat simpelere, maar vergelijkbare gameplay zorgt voor mij er toch voor dat ik op dit moment de meeste mensen zou aanraden eerder Zombicide (Black Plague) te kopen.
Massive Darkness is op zichzelf echt de moeite wel waard, maar zo vergelijkbaar met Zombicide dat je ze in mijn ogen zeker niet allebei op de plank wilt hebben staan. Tenzij je natuurlijk de Massive Darkness – Zombicide: Black Plague cross-over set hebt besteld.. waarmee je de helden van het ene spel in het andere kunt gebruiken.. Dan is het natuurlijk wel weer een leuke extra.
Ik snap de conclusie niet zo. Heb MD gekocht voor €55 inc verzenden en erg blij mee. Er zijn op bgg veel packs gratis te downloaden met nieuwe helden, nieuwe monsters, nieuwe AI (Nerdooks deck bijvoorbeeld, of Monster Tactics). Je kunt er jaren mee vooruit.
Trek je zombies, dan kun je zombicide kopen, maar doe dit nooit eerstehands voor honderd euro. Ik hoef geen zombies, zie er al genoeg in de trein als ik forens per NS of tram.
MD is ook niet een spel, eerder een goed doordacht spelsysteem. Het nodigt enorm uit om zelf een spelwereld in elkaar te zetten en npcs te unlocken, side quests te doen om aan zeldzame gems te komen. Heel creatief dus.
Aan de andere kant kun je met familie gewoon twee tegels opzetten en met wat bier een kort scenario doen, iedereen blij. De trays zijn erg leuk. Skillkaarten zou ik herdrukken en wel 2x zo groot, ze zijn niet zo goed leesbaar.