Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Mansions of Madness (Second Edition)
Mansions of Madness (Second Edition)
Mansions of Madness: Second Edition (MOM2) is de nieuwste telg in de Arkham Horror files van Fantasy Flight Games. Het is een volledig vernieuwde versie van de game die origineel in 2011 uitkwam. Daar waren we fan van. Vroeger was het een 1-versus-many game.. nu een coop. Met een App. Een woord, FANTASTISCH.
Mansions of Madness: Second Edition
Nikki Valens
2016
1-5 spelers
Fantasy Flight Games
120-180 minuten
Horror, Mystery, Cthulhu, app, puzzel, mysterie
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Doel
Net als het originele MOM, is MOM2 sterk scenario gebaseerd. In de doos vind je 4 scenario’s. Elk scenario in MOM2 draait om het oplossen van een ‘duister’ mysterie. Monsters, Cultists en dergelijken moeten worden gestopt en aan jullie als team investigators de taak om dat te doen. Hoe dat precies gaat, dat laat ik aan de App en de spelers over. Ik wil in deze review niet teveel spoileren, omdat er maar 4 scenario’s zijn. Tijdens elk scenario moet je weer puzzels oplossen, vijanden verslaan maar vooral zien te overleven. Mocht een speler gedurende het spel zijn verstand verliezen, dan zijn er nog mogelijkheden om verraad te plegen. Heel, heel erg cool.

De componenten.
Setup
De setup van MOM2 is betrekkelijk eenvoudig, vooral doordat het scenario in tegenstelling tot MOM1 niet meer vooraf moet worden opgezet. Geregeld duurde dat zeker een half uur tot een uur. En dat was ook nog eens fout gevoelig, doordat elke kamer geprepareerd moest worden met stapeltjes kaarten. Hoe anders in MOM2. Allereerst stop je in de App wat je precies hebt van MOM. Heb je deel 1? Dan voer je dat in. Als je de app hebt geconfigureerd kiest iedere speler een karakter en pakt de bijbehorende overzichtskaart, het miniatuurtje en de eventuele start-equipment. Je start de app, geeft aan welk scenario je wilt spelen en met welke karakters. Dan plaats je de start tegel zoals het scenario dicteert, en plaats je eventueel extra deur tokens of juist tokens om deuren in het artwork te verbergen. Het scenario geeft je vervolgens afhankelijk van het spelersaantal en scenario soms nog wat extra items. That’s it. De app houdt alles voor je bij.

Een karaktersheet. Links de statistieken (5 health, 9 sanity). Het karakter heeft een speciale ability die er vlak onder staat. Rechts een lijst met statistieken. Bovenop 2 Clue tokens.
Naja, niet helemaal. Er zijn vervolgens nog 5 kleine kaart deckjes te schudden. De belangrijksten zijn de decks met damage kaarten om schade mee te symboliseren, Horror kaarten om het verlies van je verstand te symboliseren, twee stapeltjes met items. Het deck met spells en conditions hoef je niet te schudden. Heel snel voor elkaar dus.

De start tegel van een scenario.
Ronde-overzicht
Elke ronde bestaat uit twee delen, een Investigator phase waarin alle spelers de mogelijkheid hebben om acties uit te voeren. Daarna volgt de Mythos fase, waarin het kwaad door de App gehakt van je maakt..
Wat kan je als Investigator allemaal doen? Eigenlijk niet zo veel. Elke Investigator heeft in zijn beurt maximaal 2 acties om uit te voeren. Je hebt daarbij keuze uit:
- Move.
Bewegen is gelukkig erg eenvoudig. Elke tegel bestaat uit een aantal vakjes, waarbij met de kleur wordt aangegeven of je er doorheen mag of niet. Als je de beweeg-actie kiest, mag je in je beurt twee vakjes bewegen. Tussen de twee stappen door mag je ervoor kiezen om een andere actie uit te voeren, zoals een Zoek of Ontdek-actie. Probeer je weg te komen uit een vakje met een Monster, moet je een Evade test rollen. Om dit uit te voeren klik je op het monster waarvan je wilt Evaden op de App. De app geeft je dan een test resultaat. Lukt het, dan ontsnap je zonder problemen. Haal je je test niet, dan krijg je iets naars. - Search, Explore en Interact.
Zoeken is gelukkig ook eenvoudig. Op de app staan grote search tokens (?). Als je daarop klikt kan je een Search actie uitvoeren. De App vertelt je wat je vindt! Soms krijg je een item, soms krijg je wat Clue tokens. Het kan alle kanten op.De Explore actie is praktisch even eenvoudig als zoeken en werkt grotendeels hetzelfde! Je klinkt op de app op een Explore token (Een rode lantaarn). Die vertelt welke kamer je vindt, of er eventueel een verhaaltje extra wordt getriggerd en wat er zoal gaat gebeuren. Ook leg je weer nieuwe Search en Explore tokens klaar. Ook Exploren werkt dus heel makkelijk, en zorgt dat de boel lekker snel blijft spelen.De Interact werkt effectief hetzelfde als Searchen en Exploren. Alleen interacteer je hier met de Mansions (!) of een Persoon (gesymboliseerd door een token). Vaak zijn dit de belangrijkste acties, waarbij je met mensen praat, dingen te weten komt en belangrijke handelingen uitvoert. - Attack.
Het Attack gedeelte is door de App volledig gestroomlijnd. Sta je in hetzelfde vakje als een monster of sta je in range (dat wil zeggen, binnen 3 vakjes van een vijand, in een ruimte (bijvoorbeeld in de hal), dan kan je dat monster aanvallen met Melee (zelfde vakje) of Ranged (andere vakjes) aanvallen.Effectief gezien selecteer je in de App het monster waar je tegen vecht en kies je het wapen uit waarmee je dat doet. Daarna moet je wat dobbelstenen rollen en kijken of je genoeg successen dobbelt. Successen op MoM zijn mooi gesymboliseerd op Acht-zijdige dobbelstenen. Op die dobbelstenen staan Elder Signs (successen), Clues (om te zetten met een Clue in een succes) of niets. Per aanval wordt aangegeven hoeveel successen je moet rollen. Het aantal dobbelstenen waarmee je dat doet wordt weer aangegeven door hoe goed je in de statistiek bent. Zo kan je als oude verpleegster wel met je blote knuisten gaan vechten, maar de kans dat je daarmee Cthulhu het tijdelijke voor het eeuwige laat verwisselen is.. ‘nihil’. - Trade. De Trade action is wat saai. Pak een item van de grond van het vakje waar je bent, laat het juist achter. Je mag met deze actie ook iets ruilen/krijgen van een andere Investigator.

App verhaaltje.
En dan zijn er nog wat “andere” speciale acties:
- Duwen. Duw een monster (of andere Investigator) 1 vakje weg.
- Fikkie stoken. Plaats een Fire token in je space. Aan het einde van de beurt krijgt iedereen een face-down schade kaart, evenzo als je mannetje door een brandend vakje loopt of een niet-blus actie uitvoert in een brandend vakje. Daarnaast gaat dit vuurtje zich langzaam uitbreiden tot het wordt geblust.
- Vuurtje blussen. Zie Vuurtje stoken. Rol een Agility test en voor elk succes mag je een vuurtje blussen in je vakje of in een vakje waar je later doorheen loopt.
- Stelen. De ‘steler’ kiest zijn Strength, Agility of Observation statistiek. Beide Investigators rollen die statistiek. Voor elk succes dat de ‘steler’ meer rolt dan de verdediger mag ie items pikken.
- Barricaderen. Overal zijn barricade-tokens te vinden. Hiermee kan je deuren blokkeren, waarmee je later in het spel vijanden kunt buitensluiten. Leuk verzonnen.
De Mythos-fase bestaat uit drie delen.
- Event.
Aan het begin van de Mythos fase wordt gekeken of er een Event moet worden geresolved. Vaak wordt daarbij een conditie (“Is er een Investigator in kamer X) of Investigator genoemd. Deze moet een bepaalde test uitvoeren en een X aantal successen rollen. Lukt dat, niets aan het handje. Lukt dat niet, dan komt de man met de hamer langs en verlies je vaak Sanity, Health of komt er ander griezeligs aan. - Monster stap.
Tijdens de Monster stap gaan alle Monsters op het bord bewegen. Dit doen ze volgens een bepaald aantal regels. De meeste monsters vallen eerst een Investigator in hun vakje aan. Is die er niet, lopen ze 2 vakjes naar de dichtst bijzijnde Investigator. - Horror stap. Sta je in range van een Monster moet je investigator een horror check uitvoeren. Je klikt het monster aan in de app en voert de horror check uit. Dit is effectief een test net zoals bij de Events en aanvallen, en wordt op dezelfde manier afgehandeld.

Een scenario in progress.
Conclusie
Over MOM2 kan ik kort zijn. Dit spel is heel, heel veel beter dan MOM1 (review) geworden. Ik ben normaliter meer fan van one-versus-many games, maar de MOM2 app maakt het leven zo-veel-makkelijker, dat het gewoon niet meer grappig is. Ik kan me bijna niet voorstellen hoe snel de setup is, en hoe fijn het is dat de app de boel voor je onthoudt en regelt. Fantastisch. Ja, de game is nu coop en veel minder herspelbaar. Maar niets is lekkerder dan gezellig samen een mysterie oplossen. Ik zou zeggen, het is een soort T.I.M.E. Stories gevoel (review, spoilervrij), maar in mijn ogen is MOM2 een stuk beter. Ik heb zelden gehad dat de tijd zo snel voorbij vloog bij een game. Ja, bij mijn favoriete games zoals Descent: Journeys in the Dark (review). Maar niet vaak. En MOM2 doet dat wel.
Ik maak me wel zorgen over de herspeelbaarheid van MOM2. Fantasy Flight Games verkoopt MOM2 alsof het steeds heel anders is in elk potje. Dat heb ik zelf niet kunnen vinden. Ik heb een aantal scenario’s 2x gespeeld, en 1x een ander scenario doorlopen in de hoop dat het heel anders zou zijn. Dat viel me tegen. Natuurlijk speelt het scenario heel veel anders afhankelijk van het aantal spelers, of de random events. Maar de clues lagen op dezelfde plekken en we vonden dezelfde kamers. Jammer. Nu moet ik daarbij zeggen dat anderen, hier betere ervaringen mee hebben. Ik weet het dus niet. Doordat ik gespeeld heb met een versie met alle componenten van MOM1 weet ik niet zeker hoe de herspeelbaarheid is met puur de basegame, maar de herspeelbaarheid was nu al niet groot. Zuur. Ook kende de App eerder een crash, al is die gemaakt. Ook schijnt de save-feature niet goed te werken, maar die heb ik niet heel goed getest.
De componenten van MOM2 zijn standaard Fantasy Flight Games kwaliteit, gewoon erg prima. Ik vind dat er relatief weinig miniatuurtjes in de doos zitten, maar op zich is het ook weer niet dramatisch weinig. Door de enorme stroomlijning zijn ook het aantal kaartjes drastisch afgenomen. Hoewel je dus niet teveel fysieke componenten krijgt, maakt de App veel goed.
Al met al is MOM2 een topspel. Zeker als je kan leven met de herspeelbaarheid van een Pandemic Legacy (review, spoilervrij), of een T.I.M.E. stories (review, spoilervrij), 100% aanrader.
Ruud, bedankt weer voor de review. Ik heb nu alle scenario’s geprobeerd en de eerste en derde twee keer. Bij de eerste had ik het gevoel dat het bord anders was dan de eerste keer dat we het speelden, maar de opdracht was natuurlijk hetzelfde. We hebben het net gewonnen. Het derde scenario was de tweede keer precies hetzelfde. Ik bezit alleen het basisspel en moet wachten tot de herfst voor de nieuwe (oude) uitbreidingen. Ben benieuwd hoeveel nieuwe scenario’s daar uiteindelijk bij komen.
Misschien heb ik pech, maar heb nu 3x hetzelfde scenario gespeeld..
https://www.boardgamegeek.com/thread/1630901/how-much-map-variation
Dit gaat over de map variatie. Blijkt volgens deze post scenario afhankelijk.
Zonet mijn derde partijtje gespeeld van scenario 1 en nu was het weer echt compleet anders opgebouwd dan de 2 vorige keren. Schitterend.
Wel weer verloren 🙁
Maar het blijft uitdagen om opnieuw te proberen.
Misschien heb ik pech, maar heb nu 3x hetzelfde scenario gespeeld.. Hopelijk heb ik binnenkort ook deze ervaring. Maar in elk geval is de variatie dus op zo’n manier geïmplementeerd dat het kan voorkomen dat je dezelfde game speelt.
Ik heb ondertussen 2x het eerste scenario gespeeld en de opbouw was anders. Er is wel degelijk variatie in scenario 1.
Beide keren verloren. Maar je wilt er direct terug aan beginnen.