Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Mansions of Madness [8/10]
Mansions of Madness [8/10]
Mansions of Madness (MoM) is een rare eend in de Fantasy Flight Games (FFG) bijt. Het is een one-versus-many, zoals in Descent. Máár in tegenstelling tot die game met een sterk verhalend karakter en puzzels. Elk scenario is weer volledig anders! In MoM speel je een groep investigators , steeds op zoek naar occulte geheimen in de jaren 20. Een wereld met Cthulhu, ancient ones en mysterieën.. Klinkt goed,.
Mansions of Madness
Corey Konieczka
2011
2-5 spelers
Fantasy Flight Games
180+ minuten
Exploration, Story, Cthulhu mythos, Fighting
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Voorbeeld setup van een MoM scenario (uit uitbreiding Call of the Wild met nadruk op buiten locaties).
Doel
Het doel in MoM is per scenario verschillend, en voor beide zijden van het spel anders. In MoM speelt een speler het kwaad (Keeper) en de andere spelers proberen een mysterie op te lossen (Investigators). De Keeper is vergelijkbaar met de overlord, zoals we die kennen uit games zoals Descent. De keeper heeft als doel de investigators in hun missie te laten falen. De keeper wint ook wanneer alle Investigators gek (insane) zijn geworden óf zijn gesneuveld in hun strijd tegen de Horrors. De rest van de spelers speelt als investigators, zij proberen het mysterie op te lossen. Dit doen ze door Clues te vinden, puzzels op te lossen en door psychisch en fysiek gezond te blijven.
Setup
De setup in MoM is veel werk, vooral voor de keeper. De keeper kiest van te voren een missie uit. Per missie zijn er verschillende keuzes te maken, die het plot, de monsters en de locatie van de clues op het bord kunnen veranderen. Dit maakt missies -deels- herspeelbaar.
Het belangrijkste werk van de Keeper is om de kaart op te bouwen. Deze kaart staat in het missieboek van de Keeper. De kaart bestaat uit verschillende ‘Room’ tiles, zodat je een huis op kan bouwen met gangen, woonkamers, badkamers etcetera. Zodra de kaart is opgebouwd, begint een vitale fase waarbij de keeper op de correcte plek alle clues, items en gevaren moet neerleggen zoals de missie deze dicteert. Maakt de Keeper hier een foutje, kan dat zo maar het hele spel verpesten. Opletten dus!
De Keeper bouwt ook het Event-deck. Dit zijn 5 kaarten die op volgorde worden afgehandeld. Elke ronde wordt er een Time token op de Event kaart gelegd. Zijn er evenveel Time tokens als er nodig zijn om de kaart af te laten gaan, gaat de kaart af. Een event vordert het verhaal, maakt beesten etcetera.
Afhankelijk van het scenario krijgt de Keeper ook nog Keeper Action kaarten. Dit zijn handkaarten die de keeper in zijn beurt kan spelen, voor Threat. Met de Keeper Action kaarten kan de Keeper de Investigators het leven zuur maken. Vervolgens heeft de keeper nog 3 decks met combat kaarten, per type monster dat in het spel voorkomt. Deze worden geschud en gedekt neergelegd.
Voor de investigators is setup relatief eenvoudig. Elke investigator kiest een miniatuurtje. Elk miniatuurtje heeft een overzichtskaart met de naam en achtergrond van de Investigator. Daarnaast heeft het miniatuurtje nog een twee sets kleine kaartjes, die de statistieken en start uitrusting van de Investigator bepalen. Nadat de keuzes voor de sets gemaakt zijn, worden de Investigator mini’s op de startplek van het scenario gezet en kan het spel beginnen..

Afbeelding van 1 karakter uit MoM. Jenny Barnes heeft 10 HP en 10 Sanity. Elk karakter komt met 2 varianten op beide kleine kaartjes. De combinatie bepaalt je special ability en starting equipment.
Ronde-overzicht
Een ronde bestaat in MoM uit twee losse delen. Een Investigator turn, waarin alle Investigators kunnen bewegen en acties uitvoeren en een Keeper turn, waar de Keeper zijn monsters bestuurt en kaarten speelt. De Investigators gaan altijd eerst, en zij bepalen onderling wie van hen start.
Investigator turn. De Investigator mag in zijn beurt 2 stappen zetten én 1 actie uitvoeren. Na je twee movement heb je dus nog 1 actie. Beschikbare acties zijn:
- Run. Beweeg 1 extra vakje (dus 3 movement in totaal).
- Explore. Explore de Room waarin je staat. Pak het stapeltje kaartjes in de Room en resolve steeds de bovenste kaart. Vind je wapens, equipment of andere bruikbare items? Krijgt je Investigator die meteen als uitrusting. Belangrijk is dat je hier ook Clues kan vinden, deze geven je indicaties hoe je het Scenario moet aanpakken, waar je naar opzoek bent en hoe je de missie kan winnen.
- Kaart effect. Gebruik een “Action:” effect, op bijvoorbeeld een equipment of item kaart.
- Drop Item. Laat een item vallen, zodat een andere Investigator het later weer op kan pakken.
- Obstacle. Obstacles zijn valstrikken en puzzels. Als actie kan je die proberen op te lossen. De Keeper geeft je de Puzzel zoals door het scenario of clue gedicteerd. Deze wordt op een willekeurige manier gelegd. Afhankelijk van de intelligentie van je karakter, mag de Investigator dan een aantal zetten doen om de puzzel te maken. Hierbij mag de Investigator niet door de andere spelers geholpen worden. Erg leuk gedaan.
- Attack. Selecteer een wapen of spreuk. Alle bovenstaande acties mag je NIET uitvoeren als je met je Investigator in een space staat met een monster. Wil je weg, moet je een Evade test rollen (zie hieronder). Je mag wel altijd aanvallen met de Attack actie. Kies je voor Attack, dan kijkt de keeper naar het type monster dat wordt aangevallen en pakt een relevante combat kaart. De kaarten specificeren welk monster je aanvalt, maar ook met welk wapen je dat doet. Op zo’n combat kaart staat wat verhaal. Vaak moet je een test rollen (Marksmanship test in geval van Ranged Combat bijvoorbeeld). Haal je de test, doe je schade aan het monster. Haal je die niet, mist je wapen, doe je een beetje schade of krijg je schade. In elk geval krijg je een verhaaltje met wat je precies gedaan hebt. Erg sfeervol.

Monster kaart. In het geval dat je het monster aanvalt zonder dat je een wapen hebt resolve je de bovenste helft. In het geval dat het monster iemand probeert te vinden die verstopt is.
Kom je tijdens een je ronde in een kamer met een monster (of komt er een monster in jouw kamer) moet je direct een horror test rollen. Ongeacht het type test dat je maakt, rol je altijd een d10 dobbelsteen. Om een test te halen moet je met de d10 een waarde rollen die lager is dan je statistiek op de vaardigheid die voor de test belangrijk is. In het geval van een Horror test is dat de Willpower statistiek van je Investigator. Je mag eventueel, voor je dobbelt, clue tokens inzetten. Doe je dat, mag je de Luck statistiek van je Investigator optellen bij de statistiek voor de test. Op deze manier maak je de kans de test te halen natuurlijk groter.
Wil je je Investigator laten bewegen uit een space waarin een Monster staat, moet je per monster een Evade test rollen. Dit is een test tegen de dexterity statistiek van je Investigator. Haal je de test, ben je weg en mag je een actie naar keuze doen. Anders moet je in het vakje blijven staan en krijg je een klap van het monster.
De Keeper turn:
- Investigator Trading. Investigators in dezelfde space mogen met elkaar items ruilen of geven. Ook Stun en andere Effect tokens worden in deze fase afgelegd.
- Gain threat. De keeper krijgt threat, gelijk aan het aantal spelers dat aan de missie is begonnen.
- Keeper Actions. De acties die de keeper kan uitvoeren staan op zijn Keeper action cards. De kaarten laten de Keeper zijn monters bewegen, nieuwe kaarten pakken en monsters plaatsen.
- Monster Attack. Elk monster dat in een vakje staat met een Investigator mag aanvallen. Dit werkt hetzelfde als bij de Investigators.
- Event. In deze fase plaatst de Keeper een Time token op de bovenste Event kaart; Liggen er nu evenveel Time tokens op de kaart als nodig, wordt de kaart omgedraaid en geresolved. Vaak vordert dit het verhaal en zorgt voor extra ontwikkelingen, verhaal en plot twists. Erg leuk gedaan.
Conclusie
MoM is een lastig te beoordelen game. In typische FFG fashion ziet de game er in elk geval fantastisch uit, sterke componenten, mooi artwork.
MoM bestaat uit een hoop verschillende scenario’s, die elk de basisregels van het spel veranderen. Sommige scenario’s leggen nadruk op vechten met monsters, andere scenario’s juist weer op puzzel aspecten. Gezien deze game staat en valt met de kracht van de scenario’s is het lastig om voor mij een cijfer te hangen aan MoM als ‘heel’ spel, je zou elk scenario los kunnen beoordelen. Ik heb behoorlijk wat van de scenario’s gespeeld (als investigator), maar nog niet allemaal. Als Investigator moet ik zeggen dat ik altijd een prima tijd heb met MoM. Hoewel sommige scenario’s en clues af en toe erg ver gezocht zijn, zit de sfeer er eigenlijk altijd goed in. De spelmechanismen geven mooi ruimte voor het verhaal om zich te ontwikkelen. Leuk en meeslepend worden potjes MoM daarom al snel. Hoewel ik zelf een grotere voorkeur heb om meer invloed uit te oefenen op het spel, is MoM dusdanig sterk in het scheppen van sfeer en thema dat ik hier doorheen kan kijken. Een uitstekende game.
Ik heb helaas nooit als Keeper gespeeld, een gemis in mijn review maar het is niet anders. Ik weet wel dat de Keeper met wie ik MoM het meest speel altijd ruim van te voren al begint met het scenario klaar zetten. Er zit VEEL setup in MoM, bergen tokens, effecten en kaarten om uit te zoeken. Dit is eigenlijk gewoonweg teveel werk om te doen als anderen op je wachten. Ook dat de game staat of valt bij fouten maken tijdens de setup is een minpunt. Je moet het dus echt heel zorgvuldig opzetten en ook nog ‘ns ruim van te voren. Veel werk, terwijl je als Keeper wellicht de minder leuke zijde van de game speelt. Zelf heb ik altijd een prima tijd als Descent overlord, dus Keeper zijn zou voor mij niet zo’n probleem zijn. Maar mocht je die rol niet zo liggen, is dat wel een minder aspect aan MoM.
Als ik kijk naar wat ik in zijn totaliteit van MoM vind, ben ik eigenlijk heel erg positief. Ik vind het een heel sterk spel. Ik vind MoM wel nét wat minder sterk dan mijn all-time favorites Descent en Imperial Assault. Je hebt in die twee games nét wat meer invloed op het spelverloop en je bent iets meer bezig met een game dan met een ervaring. Dat is echter persoonlijke voorkeur, want ik ken een behoorlijk aantal spelers voor wie dat precies andersom zit. Houd je dus van Cthulhu, verhalende games en heb je geen problemen met het one-versus-many aspect, is Mansions of Madness een absolute aanrader!
Alle afbeeldingen zijn van Fantasy Flight Games. Ik vind MoM een goed spel, maar ik heb het niet zelf in mijn collectie omdat 3 mensen in mijn game group MoM al bezitten.