Magic: the Gathering – Arena of the Planeswalkers

Magic: the Gathering (MTG) is het populairste kaartspel ter wereld en wordt uitgegeven door Wizards of the Coast/ Hasbro. Wizards of the Coast/ Hasbro heeft ook de rechten op een andere boardgame ‘klassieker’, Heroscape. Magic: the Gathering meets Heroscape, dat moet Hasbro gedacht hebben. Is 1+1 = 2 met Magic: the Gathering – Arena of the Planeswalkers. Is het echt zo simpel?

Magic: The Gathering – Arena of the Planeswalkers
James D’Aloisio, Ethann Fleischer, Craig van Ness
2015
2-5 spelers
Wizards of the Coast/ Hasbro
60 minuten
dobbelstenen, magic, magie, aanvallen, heroscape, squad, tactical skirmish, skirmish
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid


Planeswalkers zijn bijna goddelijke magiërs en symboliseren de ‘spelers’, die spreuken en creatures summonen om elkaar te verslaan. In het moderne Magic bestaan ook andere Planeswalkers, krachtige magiérs in het Magic: the Gathering universum. Ook in Magic: the Gathering – Arena of the Planeswalkers (Arena) speelt de lore van het Magic spel uiteraard een grote rol. In het Magic universum, zijn er verschillende ‘kleuren’ magie, elk met hun eigen profiel. Voor diegenen die geen Magic achtergrond hebben, even een korte beschrijving van de verschillende soorten magie in het Magic universum. Dit maakt het verschil tussen de Planeswalkers die je in Arena kan spelen hopelijk wat duidelijker.

  • Wit. Wit is de kleur van de wet, structuur en orde. Witte magie is daarom onderandere genezend, pacificerend, protectief maar ook bestraffend.
  • Blauw. Blauw is de kleur van de zee en water. Blauw is in MtG de kleur van kennis, intelligentie en manipulatie. Blauwe magie laat je daarom vooral andere spelers manipuleren en flexibel zijn.
  • Rood. Rood is de kleur van vuur. Rood is de kleur van impulsen, agressie en schade. Rode magie gebruikt onderandere natuurkrachten van bliksem en volkanen om snel schade te doen.
  • Zwart. Zwart is de kleur van het moeras, de dood, reanimatie, martelingen, vergif én nachtmerries. Zwarte magie laat je de doden weer tot leven brengen of juist doden.
  • Groen. Groen is de kleur van het bos en planten. Ofwel, de kracht en ruwheid van leven. Groene magie laat je daarom genezen, maar ook natuurgeesten oproepen om voor je te vechten.

Doel
Het doel in Arena is afhankelijk van het scenario en de modus die je speelt. Er komen in de basegame 3 modi, The Duel (1 vs 1), Skirmish (2 vs 2) en Melee (3, 4, 5). The Duel en Skirmish win je zodra je alle planeswalkers hebt gesloopt van je tegenstander(s), dus last Planewalker standing wint! De Melee-modus is wat complexer, hier scoor je aan het eind van de game VPs voor hoeveel hexes je controlleert grenzend aan Glyphs.

Setup
De Setup van Arena is afhankelijk van de modus die je kiest, maar in alle gevallen eenvoudig. Je begint met namaken van de kaart in het regelboek, die past bij de modus die je wilt spelen. Er zijn wat kartonnen én plastic stukjes terrein die je op het bord moet plaatsen. Funky zijn ook de Glyphs, dat zijn plastic tiles die je een speciale eigenschap geven voor ALLE units van je Planeswalker als je er controle over hebt (lees: er bovenop staat). Er zijn 4 Glyphs. Één van de glyphs geeft je een eenmalig voordeel, een extra Magic kaart. De andere 3 glyphs geven alle units van je Army cards +1 als je aanvalt, +1 als je verdedigt of +2 movement.
Nadat je de kaart hebt opgebouwt, het terrein én de glyphs hebt geplaatst kies je een Planeswalker die je wilt spelen. Er komen 5 Planeswalker’s in de basegame, Gideon (wit), Jace (blauw), Liliana (zwart), Chandra (rood) én Nissa (groen). Elke Planeswalker komt met 6 creature mini’s én 12 kaarten. Deze zijn allemaal in 1 Magic kleur. Op dit moment heb je alles wat er van éém kleur in de basegame zit nodig om met een Planeswalker te kunnen spelen.

mtgarena001

Setup, zonder glyphs.

Per Planeswalker krijg je:

  • 1 Planeswalker kaart. Deze kaart beschrijft de eigenschappen en speciale abilities die je Planeswalker heeft.
  • 2 Creature squadkaarten. Elke squadkaart beschrijft de 3 squad units die de Planeswalker kan summonen, van dat squadtype. Squads moeten in de kleur van je Planeswalker zijn.
    De Planeswalker én Creature squads kaarten samen heten ook wel je  Army cards.
  • 1 Planeswalker mini. Deze is prepainted.
  • 2 x 3 Creatures miniatures. Dit zijn de mini’s die horen bij de creature squads. Creatures beginnen het spel in de ‘reserve’, waaruit ze gesummoned kunnen worden door je Planeswalker. Gesneuvelde creatures gaan in principe terug naar de Graveyard, niet naar de reserve.
mtgarena005

Voorbeeld miniatures van de blauwe Planeswalker. Jace (gekleurd, in het midden). Met daar naast zijn phantasms en copies.

  • 12 Magic-kaarten. Deze zijn aangepast voor Arena, allemaal in de kleur van de Planeswalker en passen bij de ‘kleur’ Planeswalker die je speelt.
mtgarena002

De kaarten van Jace. De 3 grote kaarten zijn de army kaarten met de statistieken van de verschillende units. De kleinere kaarten zijn de reguliere decks.

Zodra je al je spullen voor je Planeswalker hebt klaargelegd en het bord is klaargezet om te beginnen ben je bijna klaar om te beginnen. Eerst moet je je deck nog schudden én 3 kaarten pakken. Dan, is het spel klaar om te beginnen.

Ronde-overzicht
Magic is een squad-based tactical miniature game, waarbij je kiest om je Planeswalker óf een van je gesummonde creature army-kaarten te activeren. Uiteraard beginnen je creatures aan het begin van de game in de reserve, dus niet in het spel. In het begin ‘moet’ je dus wel beginnen met het activeren van je Planeswalker.

De Magic-kaarten komen in Arena in twee typen, Sorceries en Enchantments. Deze kaart-typen bestaan ook in het volledige Magic: the Gathering en doen in Arena iets vergelijkbaars. Sorceries geven je een eenmalig effect voor ze richting de aflegstapel gaan. Enchantments blijven in principe in het spel liggen.

Je mag gedurende bijna je hele beurt Magic kaarten spelen, behalve tijdens de attack-stap van de ronde. Hoe zien de rondes er dan precies uit? Ongeacht of je een Planeswalker of creature squad activeert, je beurt ziet er vrijwel altijd zo uit:

  1. Draw a card.
    Je pakt altijd één kaart, behalve de eerste beurt van de eerste speler.
  2. Choose an Army Card.
    Activeer je je Planeswalker of een van je creature squads, mits gesummoned.

    mtgarena008

    De Army kaart voor Jace. Jacy heeft 7 life, kan 6 hexjes bewegen en aanvallen vanaf range 7. Als Jace aanvalt, valt hij aan met 5 dobbelstenen. Als Jace moet verdedigen, rolt hij er maar 3.

    1. Heb je je Planeswalker geactiveerd, mag je nu eventueel één of beide squads in het spel brengen. Squads kosten geen mana, of resources. Je moet ze alleen binnen 5 vakjes plaatsen, waar je karakter Line of Sight (LoS) heeft.
  3. Move.
    Verplaats je geactiveerde Planeswalker of de Creatures van 1 Army kaart. Het aantal hexen dat een unit mag verplaatsen staat afgebeeld op de Armykaart. Er zijn terrein effecten, maar daar kom ik op terug. Move je een creature of Planeswalker die aangrenzend is met een vijandige creature of Planeswalker, is deze mini ‘engaged’. Wil je met het miniatuur uit ‘engagement’ lopen, krijg je direct een aanval. Je rolt één dobbelsteen, en bij 1 hit resultaat krijg je één schade.
  4. Attack.
    Nadat je met (al je) unit(s) hebt bewogen, mag je met alle units aanvallen (als je wilt). Aanvallen is heel, heel erg eenvoudig. Eerst kijk je of de unit waarmee je wilt aanvallen een legaal target heeft. De units hebben range, waarin ze kunnen aanvallen. Sommige moeten aangrenzend staan aan een unit om aan te kunnen vallen. Andere units hebben juist een hoop afstand. Line of Sight (LoS), is een rechte lijn, vanaf je model naar het model dat je wilt aanvallen. Zodra er iets in de weg staat wordt het complexer. De aanvallende én verdedigende unit hebben een silhouette op hun Army kaart (zie foto hierboven). Zodra de aanvaller heeft LoS, wanneer je vanuit de groene stip op zijn/haar silhouette (vaak in het hoofd), één stuk van het donkergrijze silhouette van de tegenstander kan zien. Een beetje complex.Combat werkt in principe als volgt: elke unit heeft een aantal dice dat ze rollen voor Attack en Defense.

    mtgarena007

    De dice van Arena. Op de dice staan 3 “dubbele zwaarden”, 2 “shields” én 1 leeg vakje.

    Als aanvaller rol je dobbelstenen gelijk aan je aanvalswaarden, en voor elk “zwaard” resultaat scoor je een hit. De aangevallen unit rolt dobbelstenen gelijk aan de verdedigingswaarde, en kijkt hoeveel “Shields” er zijn gerold. Schade bereken je heel makkelijk, gewoon Hit – Shields. Heb je meer hits gerold dan de verdediger shields, dan krijgt je tegenstander het overschot aan schade. Heeft een unit evenveel schade ontvangen als life, is die vernietigd en wordt dan van het bord gehaald. Uiteraard zijn er hordes speciale abilities die hier invloed op hebben, maar dit is het principe.mtgarena004

  5. Advance Turn Marker. Alleen relevant in het geval je een scenario ‘op tijd’ speelt, zoals Melee. Aan het einde van je beurt kijk je ook nog of je meer dan 7 kaarten op hand hebt, is dat het geval moet je kaarten afleggen tot je er maximaal 7 vast hebt.

Er zijn nog verschillende terrein features die je movement beïnvloeden:

  1. Water. Zodra je figuur (volledig) in een water-hex staat stopt direct je movement.
  2. Glyph. Al je units krijgen (direct) de boost op de Glyph.

    mtgarena003

    De glyphs. Knowledge laat je 1 kaart pakken. Alle andere glyphs zijn vrij evident.

  3. Cardboard terrein. Deze features blokkeren de volledige hex waar ze in bevinden én blokkeren LoS.
  4. Plastic terrein. Plastic terrein zijn verhogingen op het standard cardboard. Normaal kost het je een movement om een hex te verplaatsen. Per plastic terrein stukje dat je omhoog loopt, betaal je 1 movement punt extra. Moet je ineens vanuit het cardboard, naar een plastic terrein van 2 hoog, kost het dus 3 movement punten (1 movement, 2 extra voor omhoog). Ook kan je niet vanaf het cardboard naar hex bewegen of aanvallen, die hoger is dan je figuurtje.
    Elk kaart heeft een height-waarde, die aangeeft tot welke maximum hoogte je vanaf cardboard op de hex kan stappen of aanvallen. Ook kan je ‘fall’ damage krijgen, als je van het plastic terrein, gelijk aan de height van de miniature, direct naar het cardboard gaat. Dan rol je 1 witte dobbelsteen, waarbij een hit resultaat je een schade oplevert.
mtgarena006

Als Jace vanuit zijn positie op het plastic terrein wil lopen kost het hem 2 (1 movement, 1 movement voor terrein). Wil hij vervolgens aangrenzend, kost het Jace weer 2 (1 plastic, naar 2 plastic).

Conclusie
Magic: the Gathering – Arena of the Planeswalkers is een bijzondere game geworden. Als mix van twee gewaardeerde games is het natuurlijk altijd lastig om niet enorm tegen te vallen. In mijn ogen is Arena best een goede game geworden, misschien zelfs een hele goede.

Wat ik heel goed vind aan Arena, is dat het verschrikkelijk snel speelt en opbouwt. Veel games in dit genre kosten veel tijd om de kaart te bouwen, of om je units uit te zoeken. Arena bestaat uit 3 army kaarten, 12 kaarten en 7 mini’s. Dit is dus zo opgezet! De gameplay zelf is dieper dan je zou verwachten voor een game van Hasbro, als ik eerlijk ben. Hasbro ken je natuurlijk van games als Monopoly en Risk, Arena is zeker dieper dan deze voorgenoemde. Dit komt onder andere door de tactische mogelijkheden wat betreft positioneren, het wel of niet bezetten van glyphs én belangrijk, het op het juiste moment spelen van Magic kaarten. Ook de invloed van het terrein is goed gedaan, het zijn relatief makkelijke regels. Wel moet je echt rekening houden met de situationaliteit van de Magic kaarten, veel kaarten moet je zien te bewaren tot het perfecte moment om ze te spelen. Doe je dat niet, zit je vaak met een hoop loze kaarten op hand.

Minpunten zijn voor mij vooral keuze-stress, in je beurt kan je relatief veel doen. Beweeg je je Planeswalker of een squad? Speel je een kaart, of niet? En zo ja, welke dan? Het zijn een boel keuzes, die ervoor zorgen dat als je met meer dan 4 spelers speelt de game wat traag kan aanvoelen. Arena is daarom het best met relatief weinig spelers. Ik heb met 3 en met 4 spelers gespeeld, maar met 4 is er wel wat downtime te merken. Dat vind ik persoonlijk irritant. Teamplay, dus met twee teams van twee spelers spelen lost dat voor een goed deel op.
Een ander minpunt voor mij is dat de gameplay wellicht met enkel de basis-set niet de volledige mogelijkheden heeft die soortgelijke games in het genre wel hebben. Alle units én kaarten per planeswalker ‘moet’ je gebruiken, je kan dus niet deckbuilden of verschillende Army cards kiezen. Dit is hopelijk op te lossen met expansions, waar gelukkig de eerste alweer van aangekondigd is. Een ander belangrijk kritiekpunt zijn de miniature’s.
De mini’s zijn aardig, maar zeker niet op hoog niveau. Verwacht dus zeker geen Cool Mini or Not miniature kwaliteit hier. Ook de paint op de 5 Planeswalkers is aardig, maar niet heel goed en in mijn ogen flink minder dan, de in mijn ogen veel betere X-Wing miniatures. De tiles vind ik makkelijk wat betreft opzetten, maar de kwaliteit is niet heel hoog én, zien er wat saai uit. Iets meer variatie had hier wel in gemogen.. hopelijk komt Hasbro met meer plastic terrein om de boel wat op te spicen.

Al met al, vind ik Magic: the Gathering – Arena of the Planeswalkers gewoon een goede game met veel potentie, die potentie moet er echter in expansions nog meer uit gaan komen. Desondanks, een prima game en een behoorlijk innovatief product van Hasbro. Daarom een Ameritrash cijfer van:

7.5/10

2 Reacties

  1. Maarten

    Waarom wordt Heroscape niet genoemd?

    Reageren
    1. Ruud2009 (Auteur bericht)

      Voornamelijk omdat ik Heroscape niet goed ken. Wat ik begrijp is Arena of the Planeswalkers Heroscape met Magic kaarten, maar zonder alle uitbreidingen én natuurlijk met een ander thema.

      Ik vind de kaarten een hele leuke toevoeging, maar mis variatie en mogelijkheden in het kunnen deckbuilden. Desondanks vind ik Arena of the Planeswalkers erg cool.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.