Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Mage Wars Academy
Mage Wars Academy
In het originele Mage Wars Arena (2012) duelleerde je -in heuse miniature stijl- als Wizard tot het bittere einde in een enorme arena. In Academy is er geen bord meer, waardoor Academy veel sneller speelt. Blijft Mage Wars Academy overeind, of is het nu te simpel geworden..
Mage Wars Academy
Aaron Brosman, Matthew Burch & Bryan Pope
2015
2 spelers
Arcane Wonders
20-30 minuten
mage wars, academy, training, introductie, magic the gathering, mtg, dice, combat
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Doel
De Mage Wars Academy (Academy) base-set komt met twee spellcasters. De Wizard en de Beastmaster. De Wizard manipuleert de wereld om zich heen, remt de tegenstander en verzwakt creatures. De Beastmaster is een soort druïde, die vooral creature’s in het spel brengt om zijn tegenstander mee te beschadigen. Ongeacht welke van de twee spellcasters je speelt, win je het spel door de andere spellcaster uit te schakelen. Een spellcaster is uitgeschakeld zodra deze evenveel schade heeft ontvangen als zijn hit (of haar) point waarde.

De wizard met bijbehorende reference kaart. Op de reference-kaart staan alle speciale en belangrijke eigenschappen van de spellcaster. In dit geval zijn channeling (hoeveel mana per beurt), start mana (3), en speciale ability. Helemaal onderaan staat dat deze spellcaster een attack kan doen voor 2 dobbelstenen.
Setup
Het mechanisme van spellbooks is wat beide Mage Wars games uniek maakt. De spellbooks zijn de verzameling spell kaarten waar je elke beurt uit kan kiezen. Door het spellbook mechanisme heb je geen willekeurig deck, maar heb je altijd toegang tot alle kaarten in je spellbook. Een groot deel van de setup van Academy is dan ook om kaarten te selecteren voor dat spellbook, al komt de game met twee gesuggereerde ‘beginners decks’.

De twee spellbooks.
Naast de spellbooks leg je de kaart met je Wizard en de bijbehorende overzichtskaart klaar. Op deze overzichtskaart staat hoeveel hitpoints en mana je mee begint en hoeveel mana je er elke beurt bijkrijgt. Ook staan op de overzichtskaart je speciale abilities en wat statistieken met betrekking tot het bouwen van spellbooks. Per spellcaster krijg je een status tracker, waarop je kan bijhouden hoeveel mana en damage je Wizard heeft ontvangen. Als laatste plaats je op beide spellcaster kaarten een “Quickcast” marker.

Het speelveld tijdens een potje Mage Wars Academy. In de bovenste rij een de creatures van de speler, met daarbij zijn reference kaart en tracker. Oplettende lezers valt op, het quick-cast fiche is hier weggelaten.
Ronde-overzicht
De eerste twee ronden van Academy zijn bijzonder, in de zin dat je elkaar nog niet mag aanvallen. Daarna begint het spel gewoon door met rondes.
Elke ronde bestaat uit:
- Reset fase. [Beide spelers tegelijk]
Deze fase bestaat uit 4 stappen:- Pass Initiative. De Initiative marker wordt aan de volgende speler gegeven. Deze begint deze ronde.
- Reset Creatures. Alle geactiveerde kaarten worden gereset. Geactiveerde kaarten worden ‘getapt’ (90 graden gedraaid). Tijdens deze fase worden ze dus allemaal terug in hun originele ‘rechtop’ staat gedraaid.
- Flip Markers. Eventueel gebruikte Quickcast markers worden omgedraaid naar hun actieve zijde.
- Channel Mana. Elke mage krijgt er mana bij gelijk aan zijn of haar Channel statistiek.
- Upkeep fase. [Beide spelers tegelijk]
Tijdens de upkeep fase worden eventuele effecten bijgewerkt die nu afgaan. Voor kaarten met bijvoorbeeld het “upkeep” keyword moet nu mana worden betaald. Creatures met regenerate krijgen er nu hitpoints terug. - Actie fase.
Beginnend met de speler met het initiative moeten de spelers creatures activeren. Elk creature (inclusief je spellcaster) heeft 1 actie die gebruikt moet worden om een actie mee uit te voeren. Na het uitvoeren van de actie wordt de kaart 90 graden gedraaid om aan te geven dat het creature gebruikt en nu inactive is. Heb je tijdens het begin van een activatie minder actieve creatures dan je tegenstander mag je wel passen.
Creatures hebben de volgende acties:- Attack. Alle creatures hebben een Attack. In de “attack bar” op de creature kaart staat hoe die attack er precies uitziet. Meestal rol je een aantal rode (attack) dobbelstenen, aangevuld met een gele dobbelsteen met een kans voor een status effect zoals Stun, of Burn. Een attack bestaat uit 4 stappen.
-
Een creature kaart. Dit creature heeft 1 armor en 6 hitpoints (linkerbalk). Dit creature kost 5 mana om te maken, en een volledige actie (zandloper symbool). De creature valt aan met ‘stinging tentacles’ voor 2 rode dobbelstenen. Als dit creature schade doet, dan verliest de eigenaar van het creature 1 mana.
Declare Attack. In deze stap bepaal je welk creature aanvalt, met welke attack en wat het doelwit is.
- Defense. Heeft de tegenstander actieve verdediging (schild icoon), dan rolt hij de gele 12-zijdige dobbelsteen om te kijken of de verdediging de aanval cancelt. Dat is het geval als je hoger of gelijk gooit aan de waarde op het schild icoon.
- Roll Dice. In deze stap rol je de dobbelstenen van de aanval. In Mage Wars zijn er 3 mogelijke uitkomsten op een dobbelsteen. Een blank (miss) resultaat, 1 of 2 “gewone” schade en 1 of 2 “critical” schade. Critical en gewone schade verschillen van elkaar dat critical schade niet door het (eventuele) armor van de verdediger wordt tegengehouden. Nu wordt ook gekeken of je eventueel met de gele 12-zijdige dobbelsteen een status effect rolt.
- Counterstrike. Sommige creatures hebben counterstrike.Heeft de verdediger deze ability, dan mag deze nu terug aanvallen.
-
- Guard. Een creature mag worden geactiveerd om tot de volgende activatie – en anders tot de volgende aanval – als guard te fungeren. Creatures met een melee aanval MOETEN een creature aanvallen die aan het guarden is. Op die manier kan je je spellcaster beschermen.
- Cast a spell [alleen Wizards]. Alleen Wizards kunnen spells casten in Academy. Als je dat wilt doen, kies je een spell kaart uit je spellbook, betaal je de kosten in mana en speel je de kaart. Er zijn verschillende typen spells in Academy, elk met hun eigen restricties waarop ze gebruikt mogen worden. Er zijn creatures, die je rij met beesten komen versterken. Maar je kan ook Equipment casten, speciale wapens en bescherming voor je Wizard. Er zijn ook enchantments die je kan casten, die je creatures sterker of je tegenstander’s creatures zwakker maken tot ze kapot worden gemaakt. Als laatste heb eenmalige incantations en attacks spells. Deze kaarten betaal je, hebben hun effect en worden afgelegd. De specifieke details gaan te ver om verder uit te leggen, maar dit zijn de basics van je acties in Mage Wars Academy!
- Attack. Alle creatures hebben een Attack. In de “attack bar” op de creature kaart staat hoe die attack er precies uitziet. Meestal rol je een aantal rode (attack) dobbelstenen, aangevuld met een gele dobbelsteen met een kans voor een status effect zoals Stun, of Burn. Een attack bestaat uit 4 stappen.
Conclusie
Mage Wars Academy is effectief naast een stand-alone game ook een expansie voor het originele Mage Wars Arena (Arena). Daarmee heeft Academy dan ook alle kenmerken van Arena. De kaart kwaliteit in Academy is dus prima, met mooi artwork. De spellbook mapjes zijn eveneens van prima kwaliteit. Wel zou ik zelf de kaarten altijd sleeven, omdat ze relatief makkelijk beschadigen vanwege de glossy finish.
Het thema in Academy is iets minder sterk aanwezig dan in Arena. In Arena had je een enorm board. Daardoor was je veel meer bezig met slim bewegen, opbouwen van enchantments in zones en slim spellcasten op afstand. Dat zorgde bij mij voor een veel sterkere binding met het Wizard thema dan in het bordloze en dus abstractere Academy. Maar omdat Academy het bord heeft laten vallen, speelt het wel weer veel sneller en dat is ook een plus. De game is veel toegankelijker geworden en speelt een beetje op de Magic: the Gathering manier. Academy geeft een veel ander gevoel dan het originele Arena, waardoor de beide games elkaar eerder aanvullen dan vervangen.
De gameplay van Academy heeft mij namelijk zeker kunnen bekoren. Het snelle, vlotte, Magic-achtige spel is gewoon prima. De complexiteit van Arena is sterk gereduceerd, dat het makkelijk(er) te leren maakt. Maar ondanks de versimpelingen, zit er nog genoeg diepte in het spel met allerlei speciale abilities en het bouwen van je spellbooks. Mijn persoonlijke voorkeur gaat nog steeds uit naar het grote Arena. De diepte, diversiteit en rijkheid van Arena is op dit moment nog zoveel groter dan Academy dat ik die game gewoon mis. Academy heeft ook pas twee spellcasters, waardoor je eigenlijk vrij snel bent uitgespeeld. Dat ze niet net als Arena met 4 spellcasters tegelijk zijn uitgekomen vind ik dan ook een vergissing. Gelukkig zijn er uitbreidingen met andere spellcasters aangekondigd, waardoor Academy hopelijk snel de diepte en rijkheid krijgt om het spel langer vers te houden in de toekomst.
Mage Wars Academy is beschikbaar gesteld voor review door Arcane Wonders. Uiteraard heeft dit geen invloed op ons oordeel.