Lord of the Ice Garden [7/10]

Lord of the Ice Garden (LotIG) is een asymmetrisch strategie bordspel voor 2-4 spelers gebaseerd op een bekende Poolse Fantasy serie, waar ik nog nooit van gehoord had. Het spel staat momenteel voor de tweede keer op Kickstarter, maar ik heb de eerste editie gespeeld. Het spel speelt in Midgard, een viking wereld zoals de onze maar dan met magie. Aardse wetenschappers komen daarin terecht, ontdekken de magie en raken erdoor gecorrumpeerd. Ze ontwikkelen zich tot Goden die er alles aan doen om hun eigen ideeën waar te maken. Onderweg krijg je nog last van Vuko Drakainen, een verbeterd supermens die vanaf de aarde gestuurd is de kwijtgeraakte Aardse wetenschappers terug te vinden. In LotIG speel je een van de 4 verwoestende Goden, met maar 1 doel: Je zin krijgen!

Lord of the Ice Garden
REDIMP Games
2014
2-4 spelers
180 minuten speelduur
Engelstalig
Taalonafhankelijk

Ameritrash meets Euro / Area Control / Worker placement/ Player Powers

In LotIG speel je een van de 4 verschillende corrumperende Goden in een soort Chaos in the Old World-achtig bordspel. In principe combineert het spel worker placement, area control elementen en deterministische combat. De wereld van LotIG bestaat uit verschillende gebieden, die elk een tegel toegewezen krijgen om te bepalen wat het aantal victory points (VPs), geld, populatie en magie het gebied waard is voor de speler die er aan het eind van de ronde de meeste invloedsblokjes in heeft liggen. In elk gebied liggen ook 2 neutrale influence blokjes.

P1010107

De kaart van LotIG. Met rechts onderin het Dead Snow track. Rechts alle acties.

 

Het spel kan eindigen op drie verschillende manieren. Het spel kan eindigen wanneer de Dead Snow marker aan het einde van het Dead Snow track komt, wat symboliseert dat corrumperende invloed van de magie op de wereld te groot is. De speler met de minst slechte reputatie (ie. die de minste magie heeft gebruikt of zichzelf het beste weer in een goed daglicht heeft gesteld) wint dan het spel. Het spel kan ook eindigen na een zodra een speler 50 VPs haalt. In dat geval wint de speler met de meeste VPs aan het eind van de ronde. De belangrijkste manier om het spel te laten eindigen is doordat 1 (of meer) van de god(en) hun speciale victory conditie bereiken. Alle goden hebben hun eigen -speciale- manieren om te winnen en het spel te beëindigen, gebaseerd op het boek:

  • Olaf Fjollsfinn – Wint als hij met zijn Ice Drakkars (level 2 units) 6 invloedsblokjes van andere spelers ontvoert naar de Ice Garden. Olaf ontvoert een blokje als hij aan het eind van de ronde de meeste invloed in een gebied heeft waar een van zijn 2 Ice Drakkar’s aanwezig is.
    P1010121
  • Passionaria Callo – Gebruikt nachtmerries om gebieden kapot te maken. Allereerst moet ze in een gebied de meerderheid hebben waar haar sterkste unit (level 3) aanwezig is. Zodra een gebied 2 nightmare tokens heeft en de level 2 unit er aanwezig is vernietigd Callo het gebied.  Callo heeft 2 gebieden nodig om te winnen.P1010119
  • Pier van Dyken – Gebruikt zijn hoofdkwartier (The Thorn) om de magie van Midgard te verzamelen. Wanneer Pier in een regio met een magisch token de meerderheid aan invloed bezit, mag hij het magisch token naar zijn hoofdkwartier verplaatsen. Aan het begin van de volgende ronde zuigt the Thorn dat token op. Zodra hij er 4 heeft verzameld wint Pier.
    P1010123
  • Ulrike Freihoff – Wil haar religie verspreiden. Wanneer Ulrike de meerderheid in een gebied bezit waar een “Enlightened One” is mag ze daar een Red Tower fiche plaatsen. Met tokens in 6 verschillende gebieden wint zij het spel.
    P1010120Rondes in LotIG zijn heel gestructureerd en daarom -gelukkig- behoorlijk overzichtelijk.

Initiative: Tijdens deze fase bepalen de spelers wie er in de ronde als eerste workers gaat plaatsen en hoeveel workers ze die ronde hebben, door een fiche op het initiative track te verschuiven. In principe is dit een trade off tussen hoeveelheid workers en de beurtvolgorde. Hoe meer workers, hoe later je bent in principe. Ook is het mogelijk om VP scoringsrondes te triggeren op deze manier.

Planning: Spelers plaatsen in beurtvolgorde tokens op de acties die ze willen uitvoeren. Hoe eerder je je fiche bij een actie plaatst, hoe later je het de actie uitvoert, wat je inzicht geeft in wat je tegenstanders gaan doen.

Vrijwillige acties: Deze gebeuren uitsluitend als de spelers daarvoor gekozen hebben. In het basisspel worden ze in de volgende volgorde uitgevoerd, in de advanced versie mogen spelers kiezen in welke volgorde ze worden afgewerkt.

•Viper’s Nest – Speler krijgt 1 resource naar keuze en mag verzamelde resources ruilen met de bank.
•Influence – Speler mag tot 2 populatie fiches opofferen om 1 of 2 influence tokens in regio’s te plaatsen waar ze al minimaal 1    influence hadden.
•Move – Speler mag voor 2 gold zoveel influenceblokjes en speciale units naar keuze naar aangrenzende regio’s verplaatsen.
•Voracious Mountain – Speler mag populatie opofferen om zoveel influenceblokjes en speciale units van 1 gebied naar een willekeurig ander gebied te verplaatsen.
•Raven’s Shadow – Spelers mogen hier hun reputatie opvijzelen OF een magie om een Vuko token kwijt te raken. Vuko tokens krijgt de speler met de laagste reputatie in de Vuko fase. Hierop kom ik nog terug.
•Magic – Deze actie laat een speler 3 acties doen. De eerste actie is je verzamelde M-factor verbeteren naar hogere niveau M-Factor. In totaal mag je over al je tokens verspreidt tot 5 stappen zetten, zodat je level 0 tot en met 3 M-factor kunt krijgen. Je mag special units van een niveau (level 1 t/m 3) plaatsen, door M-factor van dat niveau te betalen. Als laatste mag je special units upgraden. Alle acties zorgen ervoor dat de Dead Snow marker stijgt en je reputatie zakt (hoe hoger het niveau van de unit die je bouwt, hoe meer je reputatie zakt).

Automatische acties: 
Ongeacht de acties die gekozen zijn tijdens de planningsfase
•Activation  – In beurtvolgorde mogen spelers hun speciale units activeren om mee aan te vallen of te verplaatsen, afhankelijk van de abilities van de units.
•Vuko Drakkainen – Vuko, de menselijke supersoldaat komt op bezoek bij de speler met de laagste reputatie, die dus de meeste magie heeft gebruikt. Elke ronde verplaatst hij naar de regio waar die speler de meeste influence heeft. Als hij al in die regio is, moet hij naar de eerstvolgende regio waarin het meeste influence is. Het Vuko figuur komt in die regio staan, en krijgt een Vuko token. Deze tokens verlagen de influence van de speler met het aantal Vuko tokens dat de speler heeft. Ook sterft 1 van de special units van de speler in dat gebied, zijn er meerdere mag de speler kiezen.

Domination: In deze fase worden meerderheden gecheckt en daarmee resources en VPs verdeeld. De speler die de meeste influence blokjes heeft, en ook meer dan de neutrale blokjes aanwezig in de regio domineert de regio. Hierna worden door de dominerende speler eventueel ook de speciale acties van zijn units uitgevoerd die met zijn victory conditions te maken hebben. Ze worden magie tokens gestolen door Pier, en gebieden gelocked door Calo.

Er is ook nog een advanced modus van het spel. Hierin krijgt Vuko afhankelijk van de Initiative fase nieuwe speciale abilities en mogen spelers de beurtvolgorde veranderen, maar hier ben ik zelf nog niet aan toegekomen. Dit zijn kleine complicaties in het spel, die het interessanter kunnen maken maar waar ik het nut niet zo van in zie.

Conclusie
LotIG is een eurogame met een vrij sterk geïntegreerd thema. Dat maakt het eigenlijk natuurlijk nog steeds geen ameritrash, maar het spel komt met alle thema en chrome toch wel in de buurt. LotIG heeft veel aspecten die mij wel behoorlijk bevallen. Area control en combat zijn nu eenmaal mechanismen die ik leuk vind, zelfs als dat deterministische combat is. De mooie plastic miniaturen voor de speciale units, mooie kaart en een interessant thema zorgen ervoor dat ik toch wel geïntrigeerd ben door het spel en dat ook ben gebleven.
Wat vind ik de interessante kanten van het spel? Ik vind het interessant dat je in LotIG eigenlijk net als Chaos in the Old World heel veel verschillende manieren heeft om te winnen. Je kan pushen op VPs, je kan de dead snow marker manipuleren en natuurlijk probeer je de speciale objectives van je God te behalen. Hoewel alle abilities van de Goden verschillend zijn, voelen ze gebalanceerd genoeg aan. Gewoon cool! Nadelen vind ik in principe de calculerende natuur van het spel. Hoewel dat in principe spannend kan blijven als je samen met een andere speler gelijk loopt, is het vervelend als je achter begint te lopen. Je kan soms zien dat andere spelers kunnen winnen op hun special ability, terwijl jij in principe niets meer kan doen om ze te stoppen. Dat is jammer, maar een beetje inherent aan het calculerende effect van een spel zonder randomheid. De keren dat ik het gespeeld heb ging het vaker heel erg goed dan een beetje verkeerd, maar frustrerende spellen heb ik ook wel meegemaakt.
Wat vind ik er nu precies van? Ik vind het een goed spel. Niet helemaal mijn kop thee vanwege het gebrek aan randomheid, maar desondanks een geslaagd thematisch spel dat ik zeker vaker ga spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.