King of Tokyo [5/10]

Vecht met de monsters van je tegenstander wie het sterkste monsters is in Tokyo, de King of Tokyo (KoT)!  KoT is een spel voor 2-6 spelers, waarbij je dobbelt om elkaar in elkaar te meppen, punten te scoren en anderen uitschakeld. Er is maar 1 regel, “you can’t heal in Tokyo”!

King of Tokyo
Richard Garfield
2011
2-6 spelers
IELLO
30-45 minuten
Engels en Nederlands
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Knokken, Dobbelen, Eliminatie

kot002

Setup voor 4 spelers.

kot008

Playerboard van een Monster. Inclusief 0 VPs (ster) en 10 levens (hart).

In KoT krijgt elke speler een monster en een player board inclusief Victory Point (VP) en life-counter met 10 levens erop. De speler die als eerste 20 VPs heeft of al zijn tegenstanders heeft uitgeschakeld wint King of Tokyo. Het spel begint met een leeg Tokyo, en alle spelers met hun monster buiten Tokyo. Afhankelijk van het aantal spelers, heeft Tokyo 1 plek (<4 spelers) of 2 plekken (5,6 spelers). Aan het begin van het spel worden er 3 kaarten kaarten open gedraaid.

Alle spelers krijgen elk na elkaar een beurt. Begin je je beurt in Tokyo, krijg je allereerst een VP. Elke beurt rol je 6 dobbelstenen. Net als bij de klassieker Yatzee, mag je (een deel van) de dobbelstenen tot 2x opnieuw rollen. De resultaten aan het eind van je 3 rolls zijn bepalend en moet je resolven.

 

kot009

De dobbelsteen resultaten.

 

Er zijn 6 mogelijke resultaten op je dobbelstenen:

  1. 1. Rol je er 3, krijg je aan het eind van het spel 1 VP.
  2. 2. Rol je er 3, krijg je aan het eind van het spel 2 VP.
  3. 3. Rol je er 3, krijg je aan het eind van het spel 3 VP.
  4. Claw.  Afhankelijk van je plek. Sta je in Tokyo, doe je schade aan iedereen buiten Tokyo. Sta je buiten Tokyo, doe je schade aan de monster(s) in Tokyo. Is er een lege plek in Tokyo, moet je naar Tokyo toe.
  5. Heart. Buiten Tokyo levert je dit 1 nieuw levenspunt op. Binnen Tokyo een loos resultaat.
  6. Energy. Krijg je 1 Energy cube. Die kan je inzetten aan het eind van je beurt om kaarten te kopen.

Krijg je als monster schade in Tokyo, mag je beslissen Tokyo te verlaten. De speler die schade deed, moet dan ook weer in Tokyo.

De kaarten heb je in twee types, “Discard” en “Keep”. De Discards geven eenmalig een effect en mag je inzetten wanneer je wilt. De Keeps speel je voor je en blijf je houden en geven een permanente special ability.

Conclusie
KoT is een leuk en vlot spel, een ideale filler. Het spel is relatief simplistisch, je rolt dobbelstenen, pakt VPs en doet schade aan je tegenstander. Er zijn echter wel wat nadelen aan het spel. Je hebt relatief weinig keuzes, ga je voor VPs of voor damage, de speler die een beetje van beide doet komt meestal niet heel ver. Ook zijn er vrij veel loze worpen, een paar 1’s of 2’s heeft geen waarde. Een ander nadeel is, voor mij, dat alle karakters exact hetzelfde zijn. Het maakt dus niet uit welk karakter je kiest. Ook is KoT het, in mijn ervaring het meest aantrekkelijk om voor VPs te gaan. Dit omdat in Tokyo je vaak relatief veel schade te verduren krijgt en het te lang duurt om al je tegenstanders 20 schade te doen terwijl iedereen op jou in staat te hakken. Het is behoorlijk ‘veilig’ om buiten Tokyo voor punten te gaan, gezien je dan maar van 1 speler schade krijgt.  De uitbreiding (Power up!) maakt het spel wel interessanter gezien de karakters uniek worden gemaakt door power-up kaarten. Voor de rest blijft KoT wel geinig gedaan en de componenten zijn prima uitgevoerd.  Leuk spel, maar ‘vanilla’ zonder uitbreiding in mijn optiek niet de moeite waard. Met uitbreiding een 7.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.