Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Keyforge: Call of the Archons
Keyforge: Call of the Archons
Keyforge is een nieuw, snelspelend kaartspel van Richard Garfield. Inderdaad, een nieuwe titel van de ‘legendarische’ spelauteur die onder andere Magic: The Gathering, Android: Netrunner, RoboRally en King of Tokyo heeft gebracht. Nu dus Keyforge, een 1 vs 1 competitief kaartspel. Dit keer zonder zelf je deck te hoeven bouwen of aanpassen. Onze interesse is gewekt!
Keyforge: Call of the Archons
Richard Garfield
2018
2 spelers
Fantasy Flight Games
30 minuten
1 vs 1, combat, card game, Fantasy, Hand management, Magic, kaartspel
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Doel
Het doel van Keyforge is om als eerste speler 3 Key’s te hebben ‘geforged’. Je maakt een Key door aan het begin van je beurt 6 Amber te hebben verzameld. Amber verzamel je door kaarten te spelen, met creatures aan te vallen of het te stelen van je tegenstander.
Setup
Beide spelers hebben een Keyforge deck nodig. Het makkelijkst is het om een starter set te kopen. De starter set bestaat uit wat tokens, 2 standaard decks die voor elke starter set identiek zijn en 2 unieke Keyforge decks. De starter set heb je in principe niet nodig om te spelen, je kunt namelijk ook twee losse Keyforge decks kopen. Wel zul je dan ergens damage en Amber tokens vandaan moeten halen.
Elk Keyforge deck bestaat uit 37 kaarten, waarvan 1 overzichtskaart. Elk deck bestaat uit 3 huizen van 12 kaarten. De decks moeten worden geschud Daarna pakt de speler die begint 7 kaarten, en de speler die als tweede moet spelen 6.
De eerste speler speelt in Keyforge de eerste beurt maximaal 1 kaart uit zijn hand, of gooit 1 kaart uit zijn hand weg. Daarna is de volgende speler, die kan zoveel kaarten spelen en activeren als hij of zij wil.
Ronde-overzicht
Er zijn 4 soorten kaarten in Keyforge. Actions, Artifacts, Creatures en Upgrades. Artifacts, Creatures en Upgrades zijn permanent in het spel tot ze vernietigd worden. Actions gaan meteen naar de aflegstapel zodra ze gespeeld zijn.
Je kunt aan het logo links bovenin zien van welk huis de kaarten afkomen.
Een standaard ronde van Keyforge bestaat uit 5 simpele stappen:
- Forge een Key.
Aan het begin van je beurt moet je een Key forgen als je genoeg Amber hebt om dat te doen. Standaard kost het je 6 Amber om een Key te forgen, al komt het zeker voor dat het door andere kaarten meer of minder Amber kost. Je mag, ongeacht het aantal Amber dat je hebt, in deze fase maximaal 1 Key maken. - Kies een Huis.
Elk deck bestaat uit 3 huizen, Van de 7 huizen die in Keyforge voorkomen. Elk huis is in je deck vertegenwoordigd met 12 kaarten De keuze voor een huis heeft in Keyforge verstrekkende gevolgen. Een groot deel van de game bestaat eruit om aan de hand van de kaarten in je hand en de eerder uitgespeelde kaarten te bepalen welk huis de slimste keuze is om deze beurt te kiezen 😊. Je mag in je beurt namelijk alleen kaarten spelen of gebruiken van het gekozen huis. - Speel, discard, gebruik kaarten van je gekozen huis.
In deze fase van het spel mag je alle kaarten van je gekozen huis spelen, afleggen of gebruiken. Elke creature of artifact kaart die je in deze fase uitspeelt begint het spel “Exhausted” (90 graden gedraaid). Voor sommige kaarten die je uitspeelt, krijg je direct Amber. Dit wordt met een icoontje op de kaart aangegeven.Er zijn 3 soorten kaarten in Keyforge:- De creatures van Keyforge, vormen het hart van het spel. Elk creature heeft een kracht-waarde, wat tegelijk zijn/haar levenspunten is. Zodra je creatures op tafel geplaatst hebt, mag je ze niet meer bewegen en alleen kaarten links of rechts van ze spelen. Op die manier ontstaat er ook een tactisch spel rondom het slim plaatsen van creatures, aangezien sommige kaarten het aanvallen van naastgelegen creatures moeilijker maakt. Sommige abilities maken het juist mogelijk om zo’n creature op te ruimen en soms wordt een creature zelfs sterker als die aan de buitekant ligt.Met actieve, “ready” creatures kan je twee dingen doen, vechten en “reapen”.
Als je “reapt” met een creature, krijg je 1 Amber plus eventuele “Reap” effecten die op de creature vermeld staan. Lang niet alle creature kaarten hebben een “Reap” effect, maar ze kunnen wel allemaal “Reapen” voor 1 Amber. Reap effecten laten je tegenstander kaarten discarden, Amber stelen of nog veel meer leuks.
De Raiding Knight kaart. Links staan de krachtwaarde van de kaart, rechts de armor waarde (in het schildje). Onder de Raiding Knight tekst, staat de ability van de Knight. In dit geval steelt de Knight 1 Amber als hij in het spel komt.
Als je vecht, selecteer je 1 vijandig creature van je tegenstander. Jouw creature doet zijn krachtwaarde aan schade aan de tegenpartij, en de tegenpartij doet de krachtwaarde terug aan jouw creature. Daarna trek je er eventuele Armor van af, en leg je zoveel damage tokens op de kaart neer. Damage blijft in principe liggen, tot het creature het spel verlaat.
- Dit zijn kaarten die je kunt gebruiken voor een effect, of hiermee juist een regel van het spel veranderen. Artifacts speel je uit en blijven in het spel liggen.
- Actions geven een eenmalig effect en gaan dan naar de aflegstapel.
- De creatures van Keyforge, vormen het hart van het spel. Elk creature heeft een kracht-waarde, wat tegelijk zijn/haar levenspunten is. Zodra je creatures op tafel geplaatst hebt, mag je ze niet meer bewegen en alleen kaarten links of rechts van ze spelen. Op die manier ontstaat er ook een tactisch spel rondom het slim plaatsen van creatures, aangezien sommige kaarten het aanvallen van naastgelegen creatures moeilijker maakt. Sommige abilities maken het juist mogelijk om zo’n creature op te ruimen en soms wordt een creature zelfs sterker als die aan de buitekant ligt.Met actieve, “ready” creatures kan je twee dingen doen, vechten en “reapen”.
- Ready je kaarten.
Alle kaarten die je in het spel hebt, worden ‘gereadied’ en van 90 graden gedraaid teruggedraaid naar de standaard positie. - Vul je hand aan.
De actieve speler vult zijn of haar hand aan tot 6 kaarten. Heb je op dit moment 6 Amber, dan moet je dat aangeven door “Check” te zeggen.
Natuurlijk is dit niet het hele spel. Keyforge zit bomvol kaarten die de regels zoals hierboven vrij summier uitgelegd breken of veranderen. Zo is het mogelijk dat je Key’s voor 5 of juist 7+ Amber kan maken. Er zijn kaarten die effecten hebben zodra ze in het spel komen, of juist wanneer ze het spel verlaten. Effectief kan (bijna) alles!
Conclusie
Keyforge bevindt zich in een unieke positie, het biedt namelijk een benaderbare CCG-ervaring. De regels zijn vrij makkelijk te leren, zeker met de starter decks waarbij de lastige concepten nog niet heel erg in het spel komen.
Daarnaast duurt een potje Keyforge denk ik -zodra je het spel een beetje kent- gemiddeld rond 30 minuten. In die periode speel je een boeiend kaartspel, waarbij je met je tegenstander touwtrekt om als eerste je 3e key te kunnen forgen. Je maakt continu tactische beslissingen. Welk huis ga je activeren? Ga je met je creatures reapen, of juist vechten. En als je gaat vechten, tegen welke monsters dan? Een potje Keyforge is elke beurt weer een tactische puzzel om het optimale uit je deck te persen. Wat betreft gameplay kan het spel dus wel wat lucky aanvoelen, als jij of je tegenstander de optimale kaart voor dat moment hebben bewaard of juist afpakken om te spelen.
Het model waarin Keyforge wordt verkocht spreekt me enorm aan. In de basis kan je Keyforge al spelen als je 20 euro neerlegt voor 2 losse decks. Je decks zijn kant en klaar en kan je niet veranderen. Het is dus letterlijk uitpakken en gaan! En op die manier komt Keyforge akelig dicht in de buurt van de Magic sealed deck ervaring. En dat is niet voor niets een populair format, je kan namelijk elke keer als je een nieuw deck hebt opnieuw leren ontdekken hoe je je moet spelen. En ben je je deck beu, wie weet kan je het dan ruilen voor het deck van een andere speler. Wel is het hiervoor belangrijk dat elk Keyforge deck ongeveer even sterk is, en dat lijkt tot nu toe wel redelijk zo te zijn. Hoewel het zeker al zo is dat er decks op Marktplaats voor meer dan 10 euro zijn verkocht. Ik weet van een uitschieter van 800.
Al met al vind ik Keyforge een hartstikke leuk spel geworden, wat in zijn eenvoud makkelijk te leren is. Ook is het snel te spelen en biedt het in de korte tijd die het duurt een hele hoop tactische besissingen. Daarom blijft Keyforge ook zeker in mijn collectie en verwacht ik nog een paar extra decks erbij te kopen. Ik heb nu een goed idee van hoe leuk de 7 verschillende huizen spelen, en ik wil eigenlijk een deck met een bepaalde configuratie van kaarten zien te scoren 😊. Ik ben dus fan. Verwacht je echter een ontzettend strategisch kaartspel, of wil je net zoals in Magic the Gathering kunnen deck-builden dan is wellicht een ander spel een betere keuze dan Keyforge.