Kemet: Ta-Seti

Kemet is een van mijn favoriete games. De expansion was daarom highly, highly anticipated. Het was eigenlijk ‘de’ titel waar ik het meest naar uitkeek op Essen. Worden mijn verwachtingen ingelost?

Kemet: Ta-Seti
Jacques Bariot & Guillaume Montiage
2015
2-5 spelers
Matagot
90 minuten
Aanvallen, Upgrades, Mini’s, modules
Engelstalige en Nederlandse regels toegevoegd
Taalonafhankelijk

Kemet is een van mijn favoriete conquest games, games waarin je landjes afpikt van je tegenstanders en probeert te winnen. In tegenstelling tot een game als Risk is Kemet afgelopen zodra je een vooraf gekozen aantal victory points (VPs) hebt gewonnen. Onze uitgebreidere review van Kemet lees je hier (link).

In het kort zijn er vier dingen die Kemet uniek maken. Allereerst is er de enorme focus op het aanvallen van je tegenstander. Je krijgt namelijk 1 VP als je aanvalt en de resulterende combat overleeft en wint. Dit zorgt voor een enorme heksenjacht op “zwakke” legers. Dit zorgt er echter ook voor dat hoe later je aan de beurt bent in de ronde, hoe hoger de kans is dat er dit soort legers op het bord staan.
Het tweede unieke punt van Kemet is dat het grotendeels een soort worker-placement manier  gebruikt om acties te selecteren. Je gebruikt een actiebord waarbij je elke ronde 5 acties kan selecteren. Op die manier ben je beperkt in wat je precies kan doen. Alle acties die je in Kemet kan uitvoeren zijn eenvoudig en snel. Beweeg een leger (combat zodra je vijand tegenkomt), koop een technologie tegel, koop nieuwe troepen, krijg resources of upgrade een piramide voor betere technologie. Dit worker-placement systeem zorgt voor interessante keuzes én vlotte, snelle gameplay.

Het derde unieke punt is de rol van technologie in Kemet. In Kemet begint iedere speler hetzelfde. Door het upgraden van je piramides kan je steeds sterkere technologie tegels kopen. Deze komen in drie smaken (wit, rood, blauw), die elk gekoppeld zijn aan een belangrijke eigenschap (resources, attack, defensive). Je kan zo upgraden in een stijl die jij ziet zitten.

Als laatste heb je nog de kaart gedreven combat. Iedere speler heeft een identiek combat deck. Tijdens combat spelen beide spelers 1 combat kaart om te spelen en 1 kaart om af te leggen. Je kijkt vervolgens naar de combat strength, ‘wounds’, en ‘defense’ iconen. De speler met de meeste combat waarde “wint”. Daarnaast verlies je troepen voor elke “wound” die je niet kan blocken met een “defense” icoon. Heb je dan nog troepen over als aanvaller? Dan krijg je 1 VP.

Goed, wat zit er in de expansion?
Kemet: Ta-Seti komt met 5 modules.

  1. Zwarte piramide kleur met bijbehorende power tiles.
    kemettaseti002
    Je kunt nog steeds 3 piramides bouwen gedurende het spel, maar nu kan je kiezen uit 4 piramides in totaal. De zwarte piramide geeft je toegang tot zwarte technologie tegels die verder identiek werken aan de piramides in het origineel. De zwarte piramide is een interessante kleur, met niet een heel duidelijke stijl zoals de voorgaande piramide kleuren. Flexibiliteit is wat het meest opvalt in zwart. Daarnaast lijkt er sprake is van een soort opofferende “stijl”, waarbij het jezelf of je tegenstander troepen kost om aan te vallen.

    kemettaseti003

    Dezelfde foto als boven, maar nu met bijbehorende miniaturen.

  2. Dawn-fase.

    kemettaseti001

    +1 en + 2 Dawn token. (+2 Dawn tokens zijn effectief gewoon 2 +1 tokens).

    Dit is een regel wijziging met wat extra componenten. Origineel Kemet kent een dag en nacht fase, waarbij je acties kiest tijdens de dag-fase en resources krijgt gedurende de nacht. De turn-order wordt tijdens de nacht-fase bepaald door de speler met de minste VPs, die de spelers indeelt naar eigen inzicht.
    De Dawn-fase is een vrij kort intermezzo, die is bedoeld om spelers meer controle te geven over de turn order. De Dawn-module bestaat namelijk uit twee delen, Dawn tokens en een biedronde. Tijdens de Dawn-fase, tussen de dag en nachtfase in, spelen alle spelers in omgekeerde beurtvolgorde een combat kaart en discarden er een. Naar inzicht zetten de spelers daarbij Dawn-tokens in, die +1 geven op de resulterende Dawn waarde. De turn-order wordt vervolgens bepaald vanaf de hoogste Dawn waarde naar de laagste waarde. Dawn tokens kan je verdienen door het verliezen van combat en/of het verliezen van al je troepen in een gevecht.

  3. Pad naar Ta-Seti.

    kemettaseti000

    Het Ta-Seti bord met de tegels. De zwarte tegels met inkepingen zijn de skills.

    Het pad naar Ta-Seti is een groot onderdeel van de nieuwe uitbreiding. Het bestaat uit een modulair bord dat je op verschillende manieren in elkaar kunt zetten en 3 priesters per speler kleur die starten vlak voor het bord.
    Wanneer een speler beweegt met een leger op het bord voert de speler direct voor de beweging met zijn of haar leger ook een beweging uit op dit bord. Priesters lopen altijd van links naar rechts en mogen na afloop van een beweging eventueel kiezen om de priester van het bord te halen en gebruik te maken van eventuele bonus tokens op dit bord. Je kunt in Ta-Seti bonus tegels, skill-tegels en permanente VPs verdienen.
    Wanneer je in Ta-Seti een skill verdient, haal je je priester van het bord en voeg je die toe aan een bestaand leger. Al je priesters hebben deze skill geleerd en brengen die effectief over aan het leger waar de priesters aan gekoppeld zijn. Op deze manier functioneren priesters een beetje als speciale ability monsters.

  4. Nieuwe manier om te winnen.
    Deze module betreft eigenlijk vooral een nieuwe regel. Normaal win je Kemet na afloop van de dag-fase nadat alle spelers hun acties hebben voltooid. Kemet verandert dit. Op het moment dat je aan het begin van een actie 8 VPs hebt en geen enkele speler heeft er meer, dan win je direct. Heeft iemand anders meer VPs, eindig je het spel op de normale manier.
  5. Nieuwe Battle kaarten en divine intervention kaarten.

    kemettaseti007

    Bovenin de combat kaart met strength 5, die je twee van je eigen troepen kost. Onderin een wat defensievere kaart.

    Deze module voegt 2 Battlekaarten toe en extra Divine Intervention “actie” kaarten. De combat kaarten zijn erg leuk en de Divine Intervention kaarten zijn ook leuk. Een nadeel is wel dat de symboliek op de kaarten lastiger is te begrijpen dan die in de basegame.

    kemettaseti008

    3 Divine Intervention kaarten. De linker laat je een kaart uit de aflegstapel halen. De middelste laat je je gespeelde combat kaart verwisselen voor je afgelegde combat kaart. De rechter kaart in het geval van combat, laat je combat cancellen wounds op het moment dat je combat wint.

Conclusie
Kemet Ta-Seti vind ik een lastige uitbreiding om te beoordelen. Er zitten 5 modules in Kemet Ta-Seti en ze veranderen allemaal wat aan de gameplay. Van de 5 modules, vind ik er 3 écht goed, maar 2 ook absoluut niet voor mij.

De eerste goede toevoeging vind ik de zwarte piramides met de bijbehorende speciale abilities. Deze module vind ik sterk, want spelers kunnen hun piramides nu op een unieke manier uitbreiden. Niet iedereen heeft dus meer dezelfde 3 piramides op het bord staan! Nadeel is dat een extra piramide de concurrentie voor de beste tegels in de standaard kleuren afzwakt. Dit maakt het bouwen soms weer minder ‘spannend’. Het voordeel van de grotere keuze weegt voor mij echter wel op tegen de verminderde concurrentie. Het grote nadeel is wel dat de printkwaliteit van de tegels en de kwaliteit van de miniaturen echt wel minder lijkt dan de kwaliteit van de componenten in de basegame. Mijn miniaturen lijken geen goede “wash” te hebben, waardoor ze er egaal en van kauwgom uitzien in vergelijking met de gedetailleerdere en mooiere miniaturen van de basegame.

kemettaseti006

Links het oude figuur, rechts een nieuw. Let vooral op de “donkerheid” en de textuur van de ondergrond van de oude mini in vergelijking met de nieuwe.

kemettaseti004

Dezelfde twee figuren, nu links de nieuwe miniatuur. Hier valt het contrast in mijn ogen nog wat meer op.

De tweede goede toevoeging vind ik de nieuwe kaarten. Vooral de +5 actie kaart waarvoor je zelf twee troepen moet opofferen vind ik erg cool. Wil je een gebied winnen, kan je er nu ook echt voor gaan. De extra Divine Intervention kaarten geven ook allemaal interestante twists en mogelijkheden. Deze twee uitbreidingen voeg je zonder grote spel-modificaties toe aan de basegame.

De nieuwe regels voor het spel-einde ben ik iets gemixter over. Ik vond de oude regels prima, maar de nieuwe regels geven ook weer hele coole spannende momenten in de laatste ronde. Beide regels functioneren dus prima, hoewel het met de nieuwe regels het precieze spel-einde wat onvoorspelbaarder wordt om te voorspellen. Doordat combat in Kemet behoorlijk vast staat, maakt dit het einde van het spel misschien wat te berekenend. Daarom ben ik niet perse direct een hele grote fan van deze regel, al vind ik de regel prima werken en ook een interessante twist.

Het Ta-Seti bord vind ik vooral verwarrend. Het extra bord geeft op zichzelf veel extra interessante keuzes, maar dat je je priesters beweegt tijdens de movement van de legers vind ik vooral verwarrend en in de weg zitten met de standaard movement/aanvals regels. Wij kwamen in onze potjes steeds maar moeilijk door deze onderbreking van de “flow” heen, het Ta-Seti bord werd dan ook regelmatig vergeten. Je wilt namelijk je legers bewegen, je wilt aanvallen.. maar @%!(@%, eerst Ta-Seti! Ta-Seti. Dat vertraagt en het zit voor mijn gevoel de “flow” van de game in de weg. Ik vind het daarom eigenlijk van de stroomlijning van het origineel afdoen. Daarom ben ik geen fan van deze module.

Aan de Dawn-fase heb ik -als enige van alle modules- een actieve hekel aan gekregen. Ik vind de fase verwarrend, traag en het ‘fixed’ een probleem dat ik niet heb met Kemet. Na het verliezen van combat, of het verliezen van je troepen krijg je een Dawn-token, mits je er daadwerkelijk aan denk. Het bieden voor turn-order is op zich leuk, maar het is weer een lading vertraging extra in de game. Jammer.

Al met al ben ik geen onverdeeld liefhebber van de uitbreiding. Als ik met de uitbreiding speel, verlang ik vaak toch terug naar de simpelheid en stroomlijning van het originele Kemet. De zwarte piramide ga ik in de toekomst wel gebruiken en de nieuwe Divine Intervention kaarten ook. Het nieuwe spel einde zal ik afhankelijk van mijn bui als optionele variant laten zien. Het Ta-Seti bord én de Dawn-fase ga ik in de toekomst laten zitten. Helaas, deze twee modules zijn niet voor mij.

Met dank aan Matagot voor het beschikbaar stellen van een review exemplaar. Uiteraard heeft dit geen invloed op onze mening.
matagot

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.