Kemet [8/10]

Kemet is een boardgame voor 2-5 spelers uitgegeven door Asmodee/Matagot in 2012. In Kemet bouw je piramides, recruiteer je monsters, school je je in nieuwe techniek. Dit alles met 1 allerbelangrijkst doel, het verpletteren van je tegenstanders.. AANVALLEN!

Kemet
Asmodee/Matagot
2012
2-5 spelers
90 minuten speeltijd
Engelstalig, Nederlandstalig

Taalonafhankelijk
Aanvallen, Upgrades, Mini’s

P1010076

Setup voor 4 spelers, bij twee spelers negeer je alles aan de rechterkant van de rivier. De rivier is enkel over te steken op de plaatsen waar de pijltjes staan. In het midden, helemaal bovenaan en links onder zijn wat tempels. Let op de obilisken, vanuit je stad kan je hier naar toe teleporteren.

 

Kemet komt het best in de buurt van Risk meets Agricola, en combineert area control, kaart-combat met een soort worker-placement/action selection mechanisme. Bij het opzetten van het spel wordt het aanvalsaspect van Kemet al direct duidelijk met de kaart. Deze is dubbelzijdig, met een kant voor 2 en 4 spelers, en een kant voor 3 tot 5, waarbij alle steden altijd precies 3 stappen van elke andere stad of interessante locatie verplaatst zijn, om zo aanvallen te promoten. Op de kaart staat voor elke speler een stad, die in drie districten is opgebouwd. In elk district komt een piramide (met waarde 1, 2, 3 en 4), waarop je 3 punten op minimaal 2 van je piramides moet verdelen. De dobbelstenen komen in 3 kleuren, die elk corresponderen met 1 type technologie upgrades die je ermee kan kopen (bijv. rode is aanvallen, blauw is verdedigen en wit is meer resources).

P1010078

Setup voor 1 speler. Bovenaan de stad van de speler, met de 3 districten en piramides. Let op! Maximale grote van een troep is 5 soldaten. Deze speler koos om geen witte piramide te hebben (level 0), en een level 2 rode piramide. Linksonder het worker placement bordje, waarbij elke ronde 5 acties gekozen kunnen worden uit de acties die op het bordje staan. Rechts onderin de combat kaarten.

Het worker placement gebeuren blijkt uit dat  spelers bij het begin van het spel een individueel spelersbord krijgen waarop de acties die ze die ronde kunnen doen staan aangegeven, door er 5 actie markers op te plaatsen. Daarnaast krijgen de spelers een deck met combat-kaarten, de speelstukken van hun leger en een Divine Intervention (DI) kaart.  DI kaarten geven aan wat de kaart kost om uit te spelen, wanneer de kaart gespeeld kan worden en wat het effect is. De DI kaarten leveren je bijvoorbeeld gratis PPs of extra aanvals/verdedigingssterkte op en zorgen op die manier voor wat onvoorspelbaarheid.

P1010077

Wat DI kaarten, de kosten (linksboven) en wanneer je ze kan spelen (combat, dag, in response tot een voor de kaart relevante ‘gebeurtenis’).

Elke ronde werkt heel simpel. De ronde begint met een nachtfase, waarbij je een nieuwe DI kaart krijgt, standaard 2 PPs aangevuld met de PPs die je tempels geven en eventueel de permanente VPs van het bezitten van twee tempels. Daarna herschikt de speler die het spel met de minst VPs heeft de beurtvolgorde voor komende ronde. Tijdens de dag-fase neemt elke speler in beurt volgorde acties. Acties pak je door een actie token op je spelerbord te plaatsen, waarop een piramide van acties staan (zie foto). Aan het eind van de ronde, moet in elke laag van de piramide minimaal een actie zijn gekozen.

Je kan de volgende acties kiezen in Kemet:

  • Pray. Krijg 2 PPs.
  • Recruit. Spendeer X PPs om X troepen te bouwen en in een van je stadsdistricten te plaatsen.
  • Beweeg/Aanval. Beweeg 1 van je groep soldaten 1 of 2 plaatsen. Kom je onderweg een tegenstander tegen, moet je ermee vechten en stopt je actie. Je mag alleen een vijandige stad in bewegen als je je aanval voor de stad begint. Voor 2PP mag je ook een leger vanuit je stad naar een obilisk op de kaart teleporteren.
  • Piramide upgraden. Per beurt mag je een piramide upgraden. Dit kost PPs gelijk aan het level waar je naar toe gaat, en eventueel de levels die er tussenin zitten. Als laatst levert het bereiken van een level 4 Piramide 1 tijdelijk overwinningspunt op (als je tegenstander je stadsdistrict bezet, krijgt hij het VP).
  • Power Tile kopen, 1 actie per kleur. Per kleur zijn er in principe 16 verschillende Tiles, die onderverdeeld zijn in 4 tiles per level van je piramide. Je mag wanneer je deze actie selecteert 1 Power Tile kopen gelijk of lager aan het niveau van je piramide in de kleur van de actie die je kiest. Elke tile geeft je een speciale ability die de regels op een of andere manier breekt. Zo kan je door het kopen van een bepaalde blauwe -verdedigende- tile de ability krijgen dat je voortaan VPs krijgt als je wint als je aangevallen wordt. Bij sommige tiles krijg je de beschikking over extra resources, VPs en speciale monsters, die je aan een troep kan koppelen en je troep sterker maakt.
P1010080

Wat voorbeelden van Power Tiles, waaronder 1 met een mythisch monster die je kan kopen. Links boven in een powertile staan de kosten en het minimale level van de piramide die je nodig hebt. Onderin wat het overlevert en in welke fase van het spel het afgaat (dag, nacht of strijd).

 

Combat in Kemet is vrij eenvoudig maar is wel interessant. Elke speler begint met 1 aanvalskracht per unit in het gebied, aangevuld met aanwezige mythische monsters. Elke speler beschikt ook over 6 battle kaarten. Tijdens combat kiest elke speler 2 kaarten uit hun hand, waarvan je er 1 aflegt en 1 facedown speelt, pas wanneer je de derde gespeeld hebt krijg je ze allemaal terug. Zodra de kaarten simultaan worden omgedraaid worden de kaarten geresolved. De effecten van deze kaart verhogen de aanvalskracht van je leger, de hoeveelheid wonden die je gedaan worden door jouw kant en schilden, de hoeveelheid wonden die je tegenstander aan jouw leger kan voorkomen. Per wond die je niet kan blokken met een schild sneuvelt 1 soldaat. De speler die meer aanvalssterkte heeft wint, ongeacht hoeveel je verliest. Let wel op, want als je geen als aanvaller geen troep meer over hebt na combat, krijg je geen permanent VP van het winnen van combat. Je moet dus altijd minimaal 1 aanvallende soldaat in leven weten te houden! Het bepalen van bijvoorbeeld hoeveel aanvalskracht je nodig hebt om te winnen en hoe groot de kans is dat je opponent probeert jouw volledige troepen uit te roeien maakt het kiezen van de juiste combat kaart een belangrijke keuze, waarbij je ook een goede inschatting van je tegenstander moet maken.

De verdediger mag dan besluiten zijn overlevende troepen naar een aangrenzend gebied te laten verplaatsen naar keuze van de aanvaller, of mag ze terug naar hun voorraad brengen en 1 PP krijgen per teruggenomen troep.

P1010082

Wat voorbeelden van combat kaarten. In Kemet zijn er 3 dingen waar je op moet letten. Het zwaard, de bloed druppel en het schild. Het zwaard verhoogt je combat sterkte, de bloeddruppel geeft aan hoeveel troepen van je tegenstander je dood gaat proberen te maken en het schildje hoeveel bloeddruppels je kan genezen.

 

Je wint Kemet zodra je aan het eind van een ronde minimaal 8 Victory Points (VPs) hebt, al kan je voor een langer spel tot 10 VPs spelen. VPs komen in Kemet in twee soorten met elk een unieke vorm, de vierkante permanente en ronde tijdelijke VPs. De permanente VPs krijg je het makkelijkst door succesvol de legers van je tegenstanders aan te vallen, aan het begin van de ronde twee piramides bezit en upgrades te kopen die VPs geven. Dit zorgt ervoor dat in Kemet het heel interessant is om aan te vallen, terwijl je voor verdedigen niets krijgt. Tijdelijke VPs krijg je voor het hebben van (of bezettten van je tegenstanders) volledige geüpgrade piramide en door het bezetten van tempels. Zodra een speler een door jou bezette tempel weer aanvalt, neemt hij het tijdelijke VP direct van je over.

Conclusie

Laat ik voorop stellen, ik houd erg van 4X games zoals Twilight Imperium 3 (TI:3). Het ontwikkelen van technologieën, krijgen van resources en vernietigen van je tegenstanders vind ik erg leuk om te doen. In Kemet doe je dat allemaal in 1 tot 2 uur, afhankelijk van het aantal spelers en de snelheid die de spelers hebben. Naja, je ontdekt niet echt nieuwe gebieden.. Maar de “3X” ervaring in zo’n korte tijd maakt Kemet gewoon erg tof. Kemet ziet er daarnaast fantastisch uit, de kaart is mooi, iedere speler heeft unieke miniatuurtjes in de spelerskleur en het spel komt met gave mini’s voor de monsters. Het ziet er fantastisch uit wanneer legers kleine miniatuurtjes met een enorme phoenix over het bord lopen.

Heeft het spel nadelen? Eigenlijk niet echt. Ik mis de complexiteit van zwaardere spellen zoals TI:3 wel een beetje in Kemet, het spel is elegant en speelt vlot, maar mist soms daardoor de drama van een meer ameritrash dice-fest. Ook vind ik het kaart combat systeem een beetje wonky, al geeft het juist wel interessante keuzes! Wat mij het meest tegenstaat aan het systeem is dat het een vrij trage manier van het resolven van combat is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld dobbelstenen. Je bent tijd kwijt bent met nadenken, inschatten van je tegenstander, kaart icoontjes bekijken en bepalen welke kaart je weg wilt gooien. Dit maakt combat minder snel en gestroomlijnd dan ik soms zou willen.

Ondanks dit minpuntje vind ik Kemet een heel goed spel, dat regelmatiger op tafel komt dan sommige andere games die ik in mijn verzameling heb.

Veranderingen aangebracht ter verduidelijking van het combat element.

2 Reacties

  1. Lieven

    Fijn dat jullie Kemet bij ameritrash indelen. Als je het mij vraagt gaat dit spel toch eerder de euro-kant uit qua gameplay.
    Een geslaagde hybrid. 1 van m’n favorieten.

    Reageren
    1. Ruud2009 (Auteur bericht)

      Ik ben het helemaal met je eens dat het spel een hybride is tussen ameritrash en euro mechanismen, net als Cyclades (komt ook op termijn een review van).

      Ik weet niet of ik het eens ben met de opmerking dat het meer richting euro-kant gaat of niet, maar moet ik van zeggen dat ik dat ook niet direct de meest interessante discussie vind. Het heeft zeker elementen van beide, waarbij ik denk dat in het spel -voor mij- area control en combat element de boventoon voeren. Elementen die ik -wel ‘ns waar niet uitsluitend- toch vooral met ameritrash associeer.

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.