Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Kaosball
Kaosball
Kaosball is een alternatief voor Games Workshops favoriet Blood Bowl. Kaosball is snel, minder strategisch en werkt met actie kaarten. Is deze game net zo goed?
Kaosball
Eric M. Lang
2014
2-4 spelers
Cool Mini or Not
90 minuten
ball, rugby, combat, fantasy, knokken, sports, sport
Engelstalig
Enige taalafhankelijkheid
Doel
Het doel van Kaosball is om aan het einde van het spel de meeste victory points (VP) gescoord te hebben. VPs scoor je door veel figuren te doden, of punten te scoren door de bal in de handen van een van je mini’s op een scorings-punt te hebben aan het begin van je beurt. In principe eindigt het spel na de 4e periode, maar hier zijn twee uitzonderingen op. De eerste uitzondering is de “blowout”, dit gebeurt direct wanneer een team meer dan 20 VP achter staat op een ander team. In het geval van een 2 speler spel wint de andere partij. In het geval van meer spelers gaan zij verder.
De andere manier om direct te verliezen is als je team zoveel spelers is kwijtgeraakt dat je geen team van 5 “man” meer op het veld kan zetten. In het geval van een twee speler spel resulteert dit uiteraard in een overwinning, maar ook in een teamspel wordt het team dat een speler verliest in zijn geheel uitgeschakeld. In een 3 of 4 speler-spel “Free for all” ga je verder zonder de uitgeschakelde speler.
Setup
Kaosball setup begint met het kiezen van een team. Elk team heeft unieke statistieken en een eigen speciale ability. De hoeveelheid miniaturen is voor elk team gelijk, elk team komt met 7 Runners en 6 Bruisers. Dit zijn twee heel verschillende soorten units, die elk hun specifieke eigenschappen hebben.

Bord voor een van de teams, de Amazones. Er zijn draai wieltjes voor Cash, Fouls en Upgrades. Vlak hierboven staat de speciale ability van het team, daarnaast de levenspunten van elke unit. Links staan de acties die een figuur kan doen, rechts is plek voor upgrades. Interessant is dat dit allemaal magnetisch is uitgevoerd, zodat speciale abilities makkelijker op hun plek blijven.

De “Runners” van de verschillende teams. Runners mogen met de bal lopen, de bal afpakken en de bal van de grond afpakken. De Christiano Ronaldo’s en Messi’s dus.

De 4 Bruisers. Deze figuren mogen aanvallen en tackelen. Dit zijn de zware jongens die de klappen uitdelen. De Pepe’s van deze wereld.
Bruisers kunnen andere figuren tackelen, maar de bal niet oppakken. Runners kunnen alleen de bal oppakken. Je begint met het veilen van nog meer speciale abilities en “ringers”, dit zijn geavanceerde units die kunnen tackelen, máár ook de bal kunnen dragen.

Een voorbeeld van een ringer. Deze unit heeft een sterke speciale ability, een bijzonder model en groene base. Ringers zijn multifunctioneel en kunnen functioneren als “Ringer” of “Bruiser”.
De rest van de setup is relatief eenvoudig. Je legt het bord op tafel en plaatst de Bruisers en Runners op hun respectievelijke plekken. Eventueel vervang je een mini door een Ringer als je die gewonnen hebt in de veiling. Elke speler stelt zijn of haar team-bord in op de hoeveelheid start kapitaal, fouls en ability points, natuurlijk zonder het bedrag dat ze hebben uitgegeven tijdens de veiling.

Het bord van Kaosball opgezet voor twee spelers. Zie dat elk team verschillende bases heeft, en dat de figuren met vierkanten bases staan op voorgedrukte vakken (“scrimmage lijn”. De scoring mounts is waar je punten scoort, dat zijn de 4 punten met een X, en de 4 punten met een 5. Je scoort 1 punt voor de eerste periode, 2 punten voor de tweede, etcetera. De punten met waarde 5 scoren altijd 5 punten. Staat een Runner op een scoringspunt tijdens Half Time en na Fulltime, scoor je de punten nog een keer. In het geval van een twee speler spel zoals hier is opgezet tellen in dit geval alleen de paarse en blauwe 5-punts vakken.
Ronde-overzicht
Een spelletje Kaosball speelt zich af over 4 periodes met een half time “rust” pauze in het midden. Elke periode duurt tot een speler tenminste 9 kaarten “geburned” heeft. Daarna hebben alle andere spelers nog een beurt.
In je beurt kan je als speler het volgende doen:
- Score.
Staat je Runner of Ringer met de bal op een scoringspunt, dan scoor je nu punten. Staat je figuur op een 5-punt, scoor je 5 VPs. Afhankelijk van de ronde scoor je voor de punten met een X gelijk aan het ronde nummer. - Tactic kaart spelen. In plaats van een figuur activeren mag je een (blauwe) Tactics kaart spelen. Deze laat je soms als bonus ook nog een figuur activeren. Standaard geven Tactics kaarten je speciale abilities.
- Figuur activeren.
- Sprint. Runners, Bruisers én Ringers mogen tot 5 stappen zetten. Stappen zijn alleen orthogonaal, dus niet diagonaal. Figuren mogen alleen in lege vakjes lopen, of in vakjes met een “geknockdowned” figuur. Pak je de bal tijdens een springt, dan eindigt dit je actie.
- Attack. Bruisers én Ringers mogen tot 3 stappen zetten en een Attack uitvoeren op een figuur in de kill zone (orthogonaal aangrenzend). Win jij als aanvaller de contest (kom ik later op terug), dan krijgt je tegenstander schade gelijk aan het verschil van de contest. Verlies je, dan krijgt je figuur 1 schade.
- Tackle. Bruisers én Ringers mogen tot 3 stappen zetten en een Tackle uitvoeren op een figuur in de kill zone (orthogonaal aangrenzend). Lukt je tackle, dan wordt het vijandige figuur “geknockdowned”, ofwel plat gelegd. Verlies je, dan wordt jouw figuur 1 stap naar achter gezet.Contests zijn eigenlijk een belangrijk deel van het spel. Tijdens een contest spelen beide spelers in het geheim één van hun 7 handkaarten uit. Daarna laten spelers tegelijkertijd zien wat ze hebben gespeeld. Dan bepaal je de contest-waarde, dit is de statistiek van je team (fighting voor attack, tackle voor tackle, handling voor “steal ball”) aangevuld met een Energy kaart waarde. Heb je géén Energy kaart gespeeld, dan heb je effectief een dode kaart gespeeld. Tenzij je tegenstander ook een dode kaart speelt, verlies je per definitie de contest. In het geval dat beide spelers een dode kaart spelen, kijk je naar de statistiek. Interessante twist in deze is dat Energy kaarten die JIJ al eerder hebt “geburned” ook als dode kaarten worden beschouwd.
- Reactions.
Wanneer een speler tijdens zijn beurt een figuur in de Kill zone van een vijandig figuur beweegt mag maximaal één van zijn tegenstanders een “reaction” triggeren. Tijdens zo’n reaction kunnen Bruisers en Ringers proberen het bewegende figuur aan te vallen of te tackelen. Runners en Ringers kunnen ook proberen de bal af te pakken. Net als Attack en Tackle acties wordt hiervoor een contest gehouden. - End of Turn.
Aan het einde van je beurt vul je je hand aan tot 7 kaarten. Liggen er op dit moment 9 “geburnde” kaarten voor je snoet, dan krijgen de andere spelers nog een beurt en eindigt de periode. - Einde van Periode.
In het geval dat een periode is afgelopen wordt er een scoringsronde afgewerkt. Je krijgt punten voor:- 5 punten voor elke Runner of Ringer op een 5 VP-plek.
- X punten voor elke Runner of Ringer op een X VP-plek. X is het nummer van de periode (1-4 VP).
- Bribing. Heb je vals gespeeld tijdens het spel, dan kun je nu voor 1 geld een Cheat kaart uit je “geburnde” kaarten afleggen.
- Fouls. Voor elke “cheat” die je hebt “geburned” rol je nu de “tie-breaker” dobbelsteen. Voor elke +1 of +2 die je rolt krijg je Fouls.
- Tokens en “geburnde” kaarten worden “gediscard”.
- Figuren worden aangevuld tot 5.
- Eerste speler token schuift door, net als het periode nummer.
- Tijdens half-time wordt de bal terug op het midden gezet en gaan alle figuren terug naar de Scrimmage lijn. Je mag hier eventueel je Ringer uit het spel halen, of juist in het spel brengen. Er mag altijd maximaal maar één Ringer aan jouw kant mee knokken.
Conclusie
Koasball is een game waar ik erg mee in mijn maag zat. Op een of andere manier is het me namelijk niet gelukt om het spel in 4 speler “team-modus” te spelen, maar enkel de 4 spelervariant “Free for All”. Dat vind ik slordig van mezelf, al moet ik zeggen dat ik niet graag in teams speel. Dat gezegd hebbende, heb ik me redelijk goed met Kaosball vermaakt. Wel is het spel voor mij eigenlijk een echt 2 speler spel, want met 4 spelers wordt het spel langdradig en extreem chaotisch. Gelukkig blijft er met 2 spelers enige strategie over, mits je goede handkaarten pakt. In dat geval werkt Kaosball prima, het spel is eenvoudig en het contest mechanisme werkt leuk. Je moet echt inschatten hoe belangrijk je tegenstander de contest vindt en verstandig omgaan met je handkaarten. Daarnaast hebben de verschillende teams allemaal unieke eigenschappen en dat maakt het spel met 4 teams in de doos voor 4 spelers behoorlijk herspeelbaar.
Kaosball heeft voor mij echter een groot probleem en dat is de frustratie die je voelt met contests als je een hand vol rommel hebt gepakt. Het kan namelijk prima gebeuren dat je enorm slechte handkaarten pakt van het centrale deck. Deze kaarten zijn zo verschrikkelijk belangrijk, dat een slechte hand je echt het spel kan kosten omdat je daarmee geen enkele contest zult winnen. Zo heb ik ooit een hand gepakt met vier vieren. Oef, dat zijn dus 3 contests met dode kaarten. Heb je pech hiermee, kan dit echt je spel verpesten. Deze grote luck factor zorgt er -voor mij- voor dat Kaosball op zijn best is als je het niet serieus neemt en snel speelt, maar daar is het eigenlijk weer te lang en strategisch voor. Daardoor hinkt Kaosball voor mij iets teveel op twee gedachten. Is het nu fun en een filler? Of een diepere, tactische game in de richting van Dreadball en Blood bowl? Ik ben er niet helemaal achter gekomen.
De componenten van Kaosball zijn -voor mij- ook niet de meest overtuigende die ik van Cool Mini or Not gezien heb. Natuurlijk Zombicide: Black Plague is recenter dan Kaosball, maar de mini’s zijn echt heel veel beter. Zelfs mini’s van het originele Zombicide zijn -in mijn ogen- stukken beter dan die van Kaosball. De mini’s van Kaosball buigen makkelijk, zijn dun, Bruisers/Runners zijn per team allemaal hetzelfde en niet heel gedetailleerd. Jammer.
Al met al ben ik niet helemaal overtuigd geraakt van Kaosball. Ik heb me prima vermaakt met Kaosball zodra spelers maar goede handkaarten pakken voor de contests. Had iedere speler een eigen deck gehad om de kans op slechte kaarten te beperken had ik het spel veel beter gevonden. Nu voelt Kaosball voor mij toch als ‘net niet’. Zonde!
Kaosball is beschikbaar gesteld voor review door Cool Mini or Not (CMoN). Uiteraard heeft dit geen invloed op ons oordeel.