Ameritrash.nl > Previews > Hypnose [pnp]
Hypnose [pnp]
We kennen allemaal de beelden van de mensen die kakelend als een kip over het podium heen rennen of ineens denken dat ze een hond zijn. In werkelijkheid is hypnose een fenomeen dat gebruikt wordt om mensen te behandelen of te genezen. Maar niet in dit nieuwste spel van Red Eyed Rabbit, hier gebruik je hypnose om de mentale weerstand van je tegenstander te vernietigen!
Hypnose
Jo Pirard
2017
2-4 spelers
Red Eyed Rabbit
30-90 minuten
Card Drafting / Deckbuilding / Hand Management / Player Elimination
Engelstalig, Nederlandstalig
Taalonafhankelijk
Inleiding
Het voelt nog maar zo kort geleden dat we een preview voor jullie schreven over Mandrago (preview), het eerste spel van de tot op dat moment onbekende Belgische uitgever Red Eyed Rabbit. Maar, wacht eens even…..het is ook pas geleden!! En toch smaakte hun eerste ervaring met Kickstarter naar meer, want inmiddels zijn zij op Kickstarter te vinden met hun nieuwe titel: Hypnose.
Doel
In dit spel nemen de spelers (2-4) de rol van hypnotiseur op zich. En niet zomaar hypnotiseurs, nee, zij vinden zichzelf de beste van de wereld en durven die claim kracht bij te zetten door de strijd met elkaar aan te gaan.
Gewapend met hun hypnotiserende krachten nemen zij het tegen elkaar op. Het uiteindelijke doel? Om de mentale weerstand van je tegenstanders op 0 te krijgen. Ben jij de enige die nog mentale weerstand over heeft en dus de ‘last man standing’, dan win je direct het spel!
Voorbereiding
Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een startdeck dat bestaat uit 12 kaarten. Hier zitten al wat aanvals- en verdedigingskaarten bij, maar het merendeel van deze kaarten zijn de (gele) geldkaarten waarmee je kaarten bij kunt gaan kopen.
Afhankelijk van het aantal spelers worden vervolgens de beide trekstapels gecreëerd. Op elke kaart staat aangegeven of je die gebruikt bij een spel met 2, 3 of 4 spelers. Met deze kaarten worden vervolgens het basisdeck (dat bestaat uit alle kaarten met uitzondering van de paarse kaarten) en het expertdeck (dat bestaat uit de paarse kaarten) gecreëerd en neergelegd worden. Uiteraard schud je de kaarten voor de beide stapels eerst grondig.
Van het basisdeck draai je de bovenste vijf kaarten open. Deze leg je neer als beschikbare voorraad. Dit zijn de kaarten die je tijdens het spel kunt gaan kopen.
Iedere speler krijgt ten slotte een spelerstoken die hij op het mentale weerstand bord neerlegt op veld ’12’. Nadat ze vervolgens hun openingshand van zes kaarten hebben gepakt, is het spel klaar om te beginnen.
Ronde-overzicht
Hypnose verloopt volgens de volgende vaste beurtvolgorde:
– Aankoopfase
– Hypnotisch Duel
– Herstelfase
Tussen de aankoopfase en het hypnotische duel en tussen het hypnotische duel en de herstelfase in heeft de actieve speler nog de mogelijkheid een kaart uit te spelen en het effect daarvan uit te voeren.
In de aankoopfase kan de actieve speler één of meerdere kaarten uit de open voorraad kopen. Dit doet hij door kaarten met een geldwaarde af te leggen uit zijn hand op de aflegstapel en vervolgens voor de waarde die hij daarmee bij elkaar heeft uitgespeeld kaarten te kopen uit de open voorraad. Gekochte kaarten worden, zoals gebruikelijk bij deckbuilders, op de aflegstapel van de actieve speler gelegd.
Als er niets voor je in de open voorraad ligt, dan kun je er altijd voor kiezen om blind een kaart van het basisdeck te kopen voor 6 of voor 8 een expertkaart te kopen. In dat laatste geval pak je de twee bovenste kaarten van het expertdeck. Je kiest er één (die gaat naar je aflegstapel) en de andere gaat weer terug onderop het expertdeck.
Uitspelen van kaarten is overigens niet de enige manier om kaarten om te zetten in een geldwaarde. Op een groot aantal kaarten staat namelijk ook een waarde die je krijgt als je de desbetreffende kaart verwijderd uit het spel. Je kunt in dat geval dus vrijwillig je deck trimmen door die kaarten vanuit je hand te verwijderen uit het spel en dat levert je korting op bij je volgende aankoop (ter waarde van hetgeen op de kaart staat aangegeven).
Als je aan het begin van de beurt al ziet aankomen dat het niet de meest nuttige beurt van het spel gaat worden, dan kun je er ook voor kiezen om een aantal kaarten uit je hand af te leggen, je hand weer aan te vullen tot zes kaarten en daarmee je beurt te beëindigen (je mag in dat geval geen enkele actie uitvoeren in je beurt).
Als je klaar bent met de aankoopfase kun je een hypnose duel aan gaan met (één van) je tegenstander(s). Gevechten aangaan werkt relatief eenvoudig. De actieve speler kiest een aantal basiskaarten uit zijn hand en mag er daarnaast één rode hulpmiddelkaart bij uitspelen. Hij legt deze kaarten gesloten voor zich neer, maar geeft wel bij zijn tegenstander aan hoeveel kaarten hij heeft uitgespeeld.
De verdedigende speler mag zich vervolgens verdedigen met één of meer basiskaarten en met maximaal één blauwe verdedigingskaart. Ook deze worden gesloten neergelegd.
Zijn beide spelers in het duel klaar met het neerleggen van de kaarten, dan hebben zij beiden de mogelijkheid (te beginnen bij de actieve speler) om één expertkaart uit te spelen. Van deze expertkaart wordt het effect uitgevoerd en de kaart wordt vervolgens uit het spel verwijderd (je kunt deze dus eenmaal gebruiken).
Ten slotte wordt de aanvalskracht van de actieve speler met de verdedigingskracht van de verdediger vergeleken. De speler met de hoogste waarde wint het duel. De andere speler verlaagt zijn mentale weerstand op het bord met 1 punt.
Indien je met meer dan 2 spelers speelt, dan krijgt de verdedigende speler een doelwitkaart. Dit houdt in dat deze speler in deze ronde niet meer mag worden aangevallen totdat hij zelf aan de beurt is geweest.
In de herstelfase vul je de open voorraad weer aan tot vijf kaarten als er minder dan 3 kaarten liggen. Zo niet, dan wordt de open voorraad niet aangevuld. Daarnaast vul je je hand aan tot zes handkaarten. Tegenstanders mogen hun hand hierbij overigens niet aanvullen. Als zij er dus voor gekozen hebben om om zich te verdedigen met één of meer kaarten, dan zullen zij hun beurt met minder kaarten starten.
Zoals gezegd kun je na elke fase (met uitzondering van de herstelfase) een handkaart uitspelen om daarmee het effect van die kaart uit te voeren. Bij deze effecten kun je onder meer denken aan de hand van je tegenstander bekijken, kaarten afpakken van je tegenstander en extra kaarten pakken.
Het mentale weerstandsbord is er niet alleen om de puntentelling van 12 naar 0 bij te houden. Op de scoresporen staan namelijk bij verschillende puntenaantallen ogen vermeld. Kom je doordat je mentale weerstand vermindert op een oog terecht, dan komt er nog een effect bij. Je zult kaarten kwijtraken of mag juist je hand weer aanvullen tot zes kaarten.
Zodra iemand op een mentale weerstand van 0 terecht komt, dan eindigt het spel voor die speler. Is er nog maar één speler over, dan wint de speler het spel.
Conclusie
Na mijn eerste ervaringen met Dominion was ik geen fan van deckbuilders. Dit bleek niet geheel terecht te zijn, want nadat ik onder meer in aanraking kwam met Legendary: A Marvel Deckbuiling Game (review) bleek dat ik niet zozeer moeite had met deckbuilders, maar meer met Dominion zelf. Toch blijft bij elke deckbuilder de vraag of het voor mij een herhaling wordt van mijn slechte eerste ervaringen of dat het juist een leuk spel blijkt te zijn. Laten we eerst eens kijken naar de aspecten aan Hypnose die ik nog niet veel eerder ben tegengekomen.
Allereerst hebben de spelers de mogelijkheid om zeer eenvoudig kaarten uit hun deck te verwijderen, waarmee zij hun deck mooi gestroomlijnd kunnen houden. Dit omdat je veel kaarten kunt verwijderen om zo korting te krijgen op je volgende aankoop in de eerste fase van de beurt. Dit is een systeem dat mij erg goed is bevallen. De meeste deckbuilders die ik heb gespeeld, hebben de eigenschap dat je zelf iets in je deck zult moeten bouwen, om je deck tijdens het spel te ‘trimmen’. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat een deck stroperig gaat aanvoelen tijdens het spelen en dat je veel beurten krijgt waarin je het gevoel hebt dat je niets kunt doen. In Hypnose heeft men dit ondervangen door enerzijds het vrijwillig verwijderen van kaarten voor korting op de aankoop, maar ook zeker doordat spelers kaarten van je kunnen stelen (via het mentale weerstandsbord) en doordat de expertkaarten maar eenmaal gebruikt kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat het deck redelijk slank blijft of dat je het vrij vlot slank kunt trekken als het te stroperig aan begint te voelen.
Een ander aspect dat ik nog niet veel eerder heb gezien, is het feit dat je de niet uitgespeelde kaarten aan het einde van je beurt niet af hoeft te leggen om een volledige nieuwe hand te pakken. Dit zorgt ervoor dat je een beperkte vorm van handmanagement in het spel introduceert die een tweeledig effect heeft. Enerzijds kun je voor bepaalde kaarten kiezen dat het verstandiger is om die in een volgende beurt te gebruiken, maar anderzijds ‘dwingt’ het je om kaarten in te zetten omdat je anders meerdere beurten met dezelfde kaart (en dus minder andere kaarten) in je hand blijft zitten. De paarse expertkaarten hebben leuke en erg goede effecten als je die uitspeelt en ik kan mij voorstellen dat je kunt twijfelen over wanneer het juiste moment hiervoor, zeker omdat je de kaart maar eenmaal kunt gebruiken. Het feit dat je echter anders minder kaarten krijgt in de volgende beurten is veelal een goede reden om ook deze kaarten niet te lang op handen te houden.
Het spel zelf speelt verder soepel en stelt de spelers veelal voor interessante keuzes tijdens de fase waarin je een hypnose duel aan kunt gaan. Zeker als verdediger zul je je altijd moeten afvragen wat je wilt doen. Verdedigen houdt direct in dat je tijdens je volgende beurt minder kaarten hebt om acties mee te ondernemen. Als aanvaller kun je van deze twijfel gebruik te maken door te bluffen. Aanvallen met drie kaarten met een waarde van 1, maar vervolgens overkomen als je net 12 aanvalspunten hebt neergelegd, kan ervoor zorgen dat je tegenstander er toch voor kiest om deze ronde onverdedigd te laten. Als aanvaller, maar ook als verdediger, zul je ook continu in de gaten houden of je een oogsymbool kunt bereiken op het scorespoor en wat dit je dan gaat opleveren. Hier zit de nodige flexibiliteit in. De expertkaarten die gebruikt kunnen worden, zorgen vervolgens weer voor een zekere mate van verrassing tijdens de duels.
Al met al is Hypnose in mijn ogen een leuke deckbuilder geworden met een vrij lage instap. Wil je dan ook de systematiek van deckbuilders introduceren op de spellentafel, dan is Hynose daar absoluut een geschikte titel voor. Een deckbuilder die gespeeld kan worden met de familiespelers, maar tevens voldoende biedt aan de ervaring deckbuilders. Duidelijke kaarten, vlot spelverloop en voldoende interactie aan tafel door de kaarten en mogelijkheden om elkaar dwars te zitten.
Over de uiteindelijke kwaliteit van de kaarten kan ik uiteraard nog weinig zeggen, ik heb zelf alleen een print & play versie van het spel kunnen spelen. Het artwork ziet er in elk geval leuk uit en is met name erg functioneel door het gebruik van duidelijk symbolen.
Red Eyed Rabbit heeft dus weer een interessante titel afgeleverd, ben nu al benieuwd naar het volgende spel!
Hypnose is momenteel nog te vinden op Kickstarter. Klik op het Kickstarter logo hiernaast om op de juiste pagina terecht te komen. De gebruikte afbeeldingen zijn verstrekt door en gebruikt met toestemming van de bedenker en/of uitgever van het spel, waarvoor onze dank.
Hypnose zal op Spiel in Essen te spelen zijn bij Booth 6-A107.