Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Hostage Negotiator [7/10]
Hostage Negotiator [7/10]
Hostage Negotiator is een solitair spel van Van Ryder Games dat via Kickstarter aan de man werd gebracht. In dit spel probeer je in een aantal beurten om zoveel mogelijk gijzelaars te redden en de gijzelnemer gevangen te nemen of uit te schakelen. Heb jij de stalen zenuwen en het geduld om te onderhandelen voor mensenlevens?
Hostage Negotiator
A.J. Porfirio
2015
1 speler
Van Ryder Games
20 minuten
Card Drafting, Dice Rolling, Handmanagement
Engelstalig
Enige mate van taalafhankelijkheid
Voorbereiding
Zoals je van een solitair spel mag verwachten neemt de setup van het spel niet teveel tijd en ruimte in beslag.
Er is een spelersbord waarop staat aangegeven hoeveel gijzelaars er nog zijn, hoeveel er zijn gered en/of gesneuveld, hoeveel gesprekspunten je hebt gehaald deze ronde en wat de huidige threat-level is. Dit bord leg je binnen handbereik, Daarna kies je (willekeurig of niet) wie de gijzelnemer is. Op zijn/haar kaart staat, naast een stukje achtergrondinformatie, hoeveel gijzelaars er zijn en wat de beginwaarde van het threat-level is. Naast de schurk pak je willekeurig één van zijn ‘major demands’ en een ‘escape demand’ die gesloten worden neergelegd.
Er wordt daarna een terrordeck gevormd dat bestaat uit 10 terror kaarten en 1 pivotal event kaart.
Als laatste worden alle conversatiekaarten opengelegd voor de speler. Alle kaarten met kosten nihil krijgt hij op handen en deze vormen de hand waarmee hij het spel begint.
Ben jij in staat de gijzelaars te redden?
Spelverloop
Elke beurt verloopt volgens een vast stramien. Als eerst is er de conversation fase waarin je onderhandelingen voert met de gijzelnemer. Dit doe je door een of meerdere kaarten uit je hand uit te spelen en te dobbelen voor het resultaat dat op de kaart staat aangegeven. Op elke kaart staan – naast de flavourtekst in de vorm van onderhandelingsteksten – drie mogelijkheden. Het spel draait om het gooien van dobbelstenen en de kaarten melden het gevolg als je:
– geen successen gooit;
– één succes gooit; of
– twee of meer successen gooit.
Het aantal dobbelstenen dat je mag gooien, is afhankelijk van de threat level op dat moment. Een hoge threat level levert je weinig dobbelstenen op. Het varieert van één tot en met drie dobbelstenen. Een vijf of een zes staat voor een succes, een één, twee of drie voor een mislukking. De vier biedt je een keuze. Een vier is in principe een mislukking, maar als je twee kaarten aflegt uit je hand dan wordt je vier een succes.
De dobbelstenen met succes en mislukkingen
Afhankelijk van de kaart die je hebt gespeeld zullen successen of mislukkingen onder meer leiden tot het krijgen of verliezen van conversatiepunten, het toe- of afnemen van de threat level of het redden of verliezen van gijzelaars.
Conversatiepunten gebruik je nadat de conversation phase klaar is en je in de Spend fase komt. In deze fase mag je een of meer kaarten kopen aan de hand van de conversatiepunten die je in de vorige fase hebt verdiend. Kaarten die niets kosten, mag je gewoon pakken maar je mag maximaal tien kaarten op hand hebben.
Gesprekken voeren door het spelen van kaarten
Ben je klaar met kopen, dan leg je de kaarten die je deze ronde hebt gespeeld terug op de stapels en draai je de bovenste terror kaart open. Het effect dat daarop staat vermeld,voer je uit voordat je naar de volgende beurt gaat.
Iedere gijzelnemer heeft zijn eisen en die worden in het spel vertegenwoordigd door de major-demand en escape-demand kaarten. Deze beginnen het spel gesloten, maar kunnen tijdens het spel door het uitspelen van bepaalde kaarten opengedraaid kunnen worden. Dit doe je omdat je tijdens het spel vaak minpunten krijgt als ze nog niet opengedraaid zijn. Zijn ze eenmaal opengedraaid dat kun je tijdens het spel een keer toegeven aan zo’n demand. Hiermee krijg je wat voordelen die je net het duwtje kunnen geven dat je nodig hebt.
Houdt je threat level laag zodat je meer dobbelstenen kunt gebruiken
Je blijft op deze manier rondes spelen totdat één van de winst of verliescondities zich heeft voorgedaan. Winnen doe je als je meer dan de helft van de gijzelaars hebt gered én de gijzelnemer hebt gevangen of gedood. Verliezen doe je daarentegen als je minder dan de gijzelnemers hebt gered om het moment dat het spel eindigt. Meestal is dit aan het einde van de ronde nadat de pivotal event (de laatste kaart van het terrordeck) is opengedraaid.
Conclusie
Binnen onze hobby lijktsolitair spellen spelen nog steeds een vreemde eend in de bijt te zijn. Op zich niet zo vreemd, want het spelen van gezelschapspellen lijkt een zeker gezelschap te impliceren. Toch worden steeds meer spellen met spelregels voor een solitair spel geleverd en komen er spellen uit die puur voor één speler gemaakt zijn. Of je hiervan houdt of dat je in dat geval liever achter een spelcomputer of een goed boek kruipt is voor ieder anders.
Ik zelf ben – tot op zekere hoogte – wel blij met de mogelijkheid om solitair te spelen. En na een aantal keer Hostage Negotiator, Vrijdag (beiden spellen voor één persoon) en ruim 100x Legendary: A Marvel Deckbuilding Game solo gespeeld te hebben, kan ik ook wel zeggen dat ik regelmatig een spelletje alleen speel en dat het bij mij de voorkeur krijgt boven, bijvoorbeeld, de spelcomputer. Solitair spelen moet voor mij wel aan een aantal vereisten voldoen wil het aantrekkelijk zijn. Allereerst moet er duidelijk sprake zijn van winst of verlies, waarbij jij tegen het spel speelt. Ik speel niet om een hogere score te behalen dan de laatste keer dat ik een spel speelde. Daarnaast wil ik niet voor meerdere spelers spelen (anders zou elk coöperatief spel direct ook als solitair spel gezien kunnen worden) en in geval een spel puur voor één persoon is gemaakt, wil ik het makkelijk mee kunnen nemen ergens naartoe.
In hoeverre voldoet Hostage Negotiator aan deze vereisten?
Er is in elk geval duidelijk sprake van een ‘ik-tegen-het-bord’ situatie. Geen punten scoren of iets dergelijks, maar gewoon keihard levens redden. Redt je meer dan de helft van de gijzelaars dan win je, zo niet dan verlies je. De manier waarop je die gijzelaar redt, is erg leuk weergegeven. Het spelen van de kaarten komt neer op het voeren van telefoongesprekken met de gijzelnemer, waarbij je tot op zekere hoogte zelf kunt bepalen voor welke route je kiest. Hierin zijn ook daadwerkelijk meerdere tactieken mogelijk, aangezien je je kunt richten op conversatiepunten (en daardoor meer en/of duurdere kaarten) of op de threat level. Daarnaast kun je de verschillende demands gebruiken om iets te forceren binnen de situatie.
Door het gebruik van de dobbelstenen in combinatie met de threat level en de verschillende kaarten van net threatdeck komt er een hoge mate van onvoorspelbaarheid in het spel. Dit zorgt echter niet alleen voor een hoge herspeelbaarheid van het spel (waarbij je vaak uit ‘frustratie’ meerdere potjes achter elkaar zult spelen), maar geeft wat mij betreft ook de situatie goed weer. Een kat in het nauw (zoals we de gijzelnemer wat mij betreft best mogen zien) maakt nu eenmaal rare sprongen en niet elke gijzeling verloopt zoals je het verwacht. Thematisch is het wellicht een beetje vreemd dat je door gebruik van dezelfde kaarten feitelijk steeds hetzelfde zegt tegen de gijzelnemer, maar daar kan ik wel doorheen kijken.
Of je het spel ergens naartoe kunt nemen is volledig afhankelijk van de vraag waar naartoe. Er is best een stukje ondergrond nodig om de verschillende kaarten open te leggen, dus het lijkt mij niet een spel dat meegenomen wordt in een vliegtuig. Mee op vakantie moet echter zeker kunnen als je naar een vaste verblijfplaats toe gaat.
Als ik het vergelijk met Vrijdag (het enige andere spel voor één persoon dat ik heb gespeeld), dan scoort Hostage Negotiator voor mij met name zijn punten op thema, spelmechanisme (ik speel graag met dobbelstenen) en op herspeelbaarheid. Vrijdag is echter handzamer en scoort daardoor zijn punten op gemak qua meenemen.
Al met al blijft het met spellen van Kickstarter altijd een verrassing of het spel voldoet aan je verwachtingen en dat is zeker het geval met spellen die je in je eentje moet spelen. Hostage Negotiator is wat mij betreft een spel dat zijn verwachtingen meer dan waargemaakt heeft en voor mij is dit een spelauteur/-uitgever die ik zeker in de gaten ga houden in de toekomst.
Beste Ben,
Dank voor je reactie. Star Wars: The Card Game zijn we het helemaal over eens, die moet ook hoognodig eens gereviewd gaan worden.
Zelf vermaak ik mij erg goed met deze titel en ik vind hem op dezelfde hoogte staan als Vrijdag (zoals ook uit de review blijkt). Lord of the Rings: The Card Game vind ik zelf ook veel beter, maar reken ik tot een hele andere categorie spellen aangezien dat spel kan speelduur en setup veel meer tijd kost. Datzelfde geldt eigenlijk voor de spellen die je epischer noemt. Helemaal mee eens, maar wat mij betreft een ander soort spel dan HN.
De spellen van Victory Point Games staan bij mij hoog op mijn radar en ga ik mij verder in verdiepen.
Overigens de top 10 waar je naar verwijst, gaat over spellen uit 2015 die ik in dat jaar voor het eerst heb gespeeld. Vandaar dat alle door jou genoemde titels daar niet in terugkomen.
Groet,
Wesley
Er zijn veel betere spelen dan dit om solo te gaan. Vrijdag werd al genoemd, Lord of the Ring LCard Game, of Death Angel hebben veel meer vertelkunst.
Andere (solo) spelen zijn simpelweg gewoon epischer, groter en beter zoals Eldritch Horror (en Co) of Labyrinth, the War on Terror of Warhammer Quest the Card game.
Ook de zeer ruime keuze in solo Victory Point Games hebben veel meer in hun mars (zoals de eerste WO in 50 minuten in Habsburg Eclipse of Ottoman Sunset of Zulus on the Ramparts).
Dus zeker geen top 10 solo spel, zelfs niet in de “kleinere en mobiele markt”.
Overigens zijn er een immense reeks GOEDE solo rules te vinden op Board Game Geek van Multi player games. Zoals een verdomd goede solo versie van het verassende Star Wars the Card game.