Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Heroes [8/10]
Heroes [8/10]
Heroes is een game voor 2-4 spelers, uitgegeven door REBEL.pl. Heroes lijkt een beetje op Summoner Wars en Berserk. Je hebt een kaart, met daarop een Hero die je kan omringen door beestjes. Draken, Golems, alle fantasy tropes komen voorbij! Je wint het spel zodra de Hero van je tegenstander sneuvelt. Je helpt de Hero naar de andere wereld door met je beestjes aan te vallen en spreuken te casten. Wat je in je beurt gaat doen, bepaal je door real-time te dobbelen voor resources.. Interessant?
Spel Informatie
Heroes
Adam Kwapiński
REBEL.pl
2015
2-4 spelers
30-60 minuten
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Handmanagement, dice rolling, real-time

Start-setup voor de Earth Hero (3e in onderste rij).
Doel
Het doel in Heroes is het elimineren van de Hero van je tegenstander. Dit doe je door zo slim mogelijk gebruik te maken van spreuken en aanvallen met je beestjes. Een beetje zoals in Magic the Gathering, eigenlijk. Heroes komen in 4 klassieke smaken, Air, Water, Fire en Earth. Lucht, Water, Vuur en Aarde..
Setup
Elke speler krijgt een speelbord, een deck met beestjes om uit te kiezen, 6 dobbelstenen en een start-deck van spreuken. Daarnaast krijgt elke speler een damage tracker (voor op plek 21, de health van de Heroes). Daarna komt de belangrijkste stap, er moeten beestjes worden geselecteerd voor op het speelbord. Heroes komt met twee varianten, een beginners en uitgebreide variant. Het grootste verschil tussen deze versies van Heroes is of je zelf gaat beslissen welke beesten aan jouw kant vechten of dat je het met de door de spelauteur voorgeslecteerde beestjes gaat doen. In het geval van de beginnersversie kan je gewoon het speelbord omdraaien, daar staan alle voorgeselcteerde beestjes op voorgedrukt. Die zoek je uit je deck en legt ze op die plekken. Met de geavanceerde variant van Heroes, mag je tot 10 punten uitgeven aan beestjes en zelf plaatsen zoals je wilt. Wat hierbij belangrijk is, is het concept van ‘exposed’. Als een beestje of Hero achter een ander beestje of Hero ligt, is de hero beschermd. Heel veel spells en aanvallen van beestjes mogen alleen op ‘exposed’ beestjes worden gedaan, beestjes waar geen andere beestje voorligt.
Elke speler begint het spel met 5 start-kaarten en één aan de Hero gebonden kaart. Hierover later meer. Het laatste deel van de setup begint met het open draaien van 8 kaarten in twee rijen van 4 kaarten uit het spell-deck van 60 kaarten, dat bestaat uit 15 kaarten per kleur in het spel. Vervolgens mogen alle spelers, om en om, een kaart selecteren uit de onderste rij, waarbij de kaart uit de bovenste rij een rij naar beneden schuift en wordt aangevuld van het spell deck. Nadat de ‘draft’ klaar is, schudden de spelers hun deck. Nu is het spel klaar te starten, elke speler pakt 4 kaarten van zijn 9 startkaarten en begint het spel.
Ronde structuur
Eigenlijk bestaat het begrip van ‘ronden’ niet echt in Heroes, een real-time aspect bepaalt welke speler er actief is in een beurt. Beide spelers beginnen tegelijk met het dobbelen en herdobbelen van hun 6 dobbelstenen. Zo snel er een combinatie uitkomt die zij kunnen gebruiken mogen ze stop roepen. De speler die stop roept die is de actieve speler tijdens het niet real-time vervolg van de ronde. De tegenstander mag eventuele dobbelstenen in zijn hand nog rollen, maar daarna niet meer herrollen en moet het dus doen met een suboptimale rol.
Hier wordt het interessant om te kijken wat er precies op de dobbelstenen staat. Op 4 van de 6 zijden van de dobbelsteen staan de verschillende soorten magie. Die zijn eigenlijk het minst interessant, ze leveren 1 magie van dat type en laten je gewoonweg betalen voor je spreuken in de kleur magie die je spreuk kost. Leadership en Card zijn interessantere symbolen. Interessant aan het spel is dat als je stop roept, met voor jouw Hero vijandige kleuren (Air haat Water, Earth moet Fire niet en omgekeerd), krijgt je Hero 1 schade voor elk van die symbolen. Je moet dus wel een beetje blijven opletten.

De dobbelstenen in Heroes. In de bovenste rij de 4 soorten magie. (Earth, Air, Fire en Water). In de onderste rij de Cards en Leadership symbolen.
Er zijn 4 acties die je kan doen tijdens je ronde in Heroes. Zodra je een actie uitvoert, ben je de symbolen die je ervoor betaalt hebt direct kwijt. Je kan dus vaak maar 1 actie per ronde doen.
- Dispel Magic [Kost 1 van elke kleur magie]. Sloop 1 power token van een permanente spell van je tegenstander. Permanents zonder power tokens zijn direct weg zodra je ze een Dispel actie doet. Power tokens beschermen spreuken voor Dispel acties, en zorgen ervoor dat permanents langer blijven liggen.
- Learn New Spells [4 of 5 card symbolen]. Rol je 4 card symbolen, mag je een nieuwe spell uit de onderste rij van het spell aanbod leren en in je hand stoppen. Heb je 5 card symbolen mag je ook uit de bovenste rij een kaart pakken.
- Draw Spells [4+ card symbolen]. Voor 3 Card symbolen mag je een kaart van je deck pakken, voor 4 Card symbolen 2 kaarten etcetera.
- Cast a spell [Kosten staan op Spell kaart]. Heb je nog Leadership symbolen over, mag je hier ook nog beestjes activeren. Als je een beestje activeert mag je ervoor kiezen om schade te doen, zijn special ability te activeren óf om te bewegen.
Twee voorbeelden van beestjes. In de linker bovenhoek de aanvalswaarde, rechts de verdedigingswaarde. In het midden in welke richting deze mogen aanvallen (beide gevallen naar 3 kanten). Onder het artwork in het groene symbool staan de kosten, 3 en 1 punt respectievelijk. Daaronder in Leadership symbolen wat de kaart kost te activeren, om te bewegen, aanvallen of activeren. De speciale ability staat in het witte vak.
Als je een spell cast, betaal je de kosten die op de kaart staan. Je start-deck bestaat uit de volgende kaarten, aangevuld door een kaart in de kleur van de Hero. Dit zijn allemaal zogeheten instants, kaarten die je 1x kan gebruiken voor ze in je discard pile komen.
- [2x] Magic Missile. 3 Mana van 1 kleur. Doe 1 schade aan een ‘exposed’ beestje of ‘exposed’ Hero.
- [2x] Command. 5 Leadership. Activeer een beestje.
- [1x] Dispel. 5 Mana van 1 kleur. Sloop een permanente spell ongeacht de hoeveelheid power tokens.
Naast deze instants zijn er ook permanents. Dit zijn een soort enchantments zoals in Magic, kaarten die langer dan 1 ronde blijven liggen en een speler of een creature of Hero beïnvloeden. Sommige laten je extra kaarten pakken, andeeren verlagen bijvoorbeeld de aanvalskracht van vijandige monsters. In principe moet je dit soort kaarten altijd “Enhancen” , zeg maar boosten. Dit doe je door twee kaarten uit je hand weg te gooien om er een power token op te leggen. Dit mag je ook doen met instants, dit versterkt hun effecten. Speel je een kaart in de kleur van je Hero, krijg je altijd een automatische ‘gratis’ boost.

Een voorbeeld van een permanent. Deze kaart kost 4 groene dobbelstenen. IN het groene tekstvlak eronder staat wat de kaart doet en op wie de kaart gespeeld mag worden. Helemaal onderin, staat wat het effect van een “enhancement” is (Permanent +1, dus 1 power token er op).
Nadat de actieve speler aan de beurt is geweest, mág de inactieve speler kiezen zijn dobbelstenen te gebruiken zoals hij ze op dat moment had gerold. Kiest de speler hiervoor, krijgt hij net zo’n beurt als de actieve speler had. De actieve speler moet na zijn beurt altijd al zijn dobbelstenen herrollen, de passieve speler mag kiezen om geen beurt te nemen en zijn huidige dobbel-rol te bewaren als start-punt voor de volgende real-time fase.
Conclusie
Heroes is een verrassend leuk 2 speler spel geworden, en dat terwijl ik zelf niet zo van real-time games houd. Wat voor mij erg helpt is dat het real-time aspect wordt afgewisseld met rustige stukken. Die rustige stukken zijn prettig om even op adem te komen, je gedachten te organiseren en plannen te maken voor je volgende ronde. Hierdoor ‘voelt’ het spel niet zo real-time, al heb je toch de spanning van het rollen en hopen dat je sneller bent dan je tegenstander. Ondanks de chaos van de dobbelstenen kan je toch plannen, slim je monsters activeren, interessante synergieën tussen monsters en spells zoeken en verstandig aanvallen of je eigen Hero beschermen. Genoeg tactische en strategische keuzes om het spel een prima diepte te geven zodat je nog lang plezier zou kunnen hebben van Heroes. Eigenlijk gewoon heel prima gedaan. Wat ook helpt is dat Heroes beschikt over prachtig artwork en prima componenten. Ik vind Heroes een zeer prima spel geworden.
Zijn er dan toch nadelen aan het spel. Natuurlijk. Een nadeel is dat ik denk dat het spel veel beter zou worden met grotere spell en monster-decks en Heroes helpt dit soort games altijd buitensporig veel om het vers te houden. Een game als dit voelt een beetje als de base-set van een LCG. Leuk, maar het gevoel bestaat dat er nog veel meer in zit. Dat gevoel heb ik hier ook sterk. Doordat je monsters selecteert aan het begin van het spel, en doordat de monsters soms synergieën hebben met elkaar dwingt je vaak voor bepaalde combinaties van kaarten te gaan. Dit zorgt ervoor dat na een tijdje je het gevoel kunt hebben dat je het allemaal al vaker hebt gezien. Expansions voor Heroes zijn dan ook een echte must en ik hoop dat die er gaan komen. Een klein minpuntje, eigenlijk meer wat gezeur van mijn kant is het paarse ‘air’ symbool op de dobbelstenen. Die valt weg in het zwart. Een ander minpunt vind ik de marketing voor 2-4 spelers. Ja, er zijn modi voor multiplayer.. maar dat zijn variaties op het al oude team-versus-team of een King of the Hill multiplayer. Met de hoeveelheid boardgames die de moderne boardgamer bezit, kan je beter dan een dedicated 4 speler spel spelen dan dit soort gemankeerde omzettingen van 2 naar 4 spelers.
Ondanks deze nitpicks blijft bij mij voor Heroes toch voornamelijk een erg positief gevoel hangen. Ik had het niet zo verwacht van deze game, maar het spel heeft me in alle opzichten verbaasd. Heroes is een hele, hele prima titel van Rebel waarvan ik hoop dat we nog veel expansions mogen krijgen.
Met dank aan Rebel.PL voor het ter beschikking stellen van Heroes. Uiteraard heeft dit geen invloed op ons oordeel.