Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Hero Realms
Hero Realms
Never change winning games moeten de bedenkers van Star Realms en Epic hebben gedacht. Dus nam men het thema van Epic en de gameplay van Star Realms. Et voilà, daar was Hero Realms! Is dat nou zo simpel? Of zou het spel daar nog onder te lijden hebben?
Hero Realms
Robert Dougherty, Darwin Kastle
2016
1-4 spelers
White Wizard Games
20-30 minuten
Card Drafting, Deck & Poolbuilding, Hand Management
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Doel
Het doel in Hero Realms is een doel dat we met enige regelmaat tegenkomen. Je moet proberen om de health van je tegenstander naar 0 te brengen voordat jouw eigen health tot nihil is gereduceerd. Lukt dit, dan win je het spel. Verlies je, dan is er vast nog wel voldoende tijd om het nog een keer te proberen!
Setup
De voorbereiding van Hero Realms is zeer eenvoudig. Om te beginnen wordt de marktkaarten geschud. Deze leg je als gesloten stapel neer en de bovenste vijf kaarten worden opengedraaid. Dit is het beschikbare aanbod waaruit je kaarten kunt kopen tijdens het spel.
Naast het marktdeck leg je nog een stapel neer met 16 Fire Gem kaarten. Deze kunnen ook tijdens het spel worden gekocht.
Iedere speler schudt zijn eigen kaarten. Dit kunnen de basisdecks zijn die bij het basisspel worden geleverd of het deck dat in een characterpack wordt geleverd.
Iedere speler legt de health kaarten zodanig neer dat hij het juiste aantal start health heeft. De startspeler pakt een hand van drie kaarten, de andere speler van vijf kaarten en er kan gespeeld worden.
Twee kaarten waarmee je Health bij houdt tijdens het spel.
Deze komen uit de Ranger characterpack.
Ronde-overzicht
Het spelverloop van Hero Realms is zeer eenvoudig. Elke beurt is onderverdeeld in een main phase, een discard phase en een draw phase.
Het draait daarbij met name om de main phase. Tijdens deze fase mag je zo vaak als je wilt en in een volgorde naar keuze de volgende acties uitvoeren:
– een kaart uit je hand spelen;
– de vaardigheden van van kaarten in het spel gebruiken;
– goud gebruiken om nieuwe kaarten uit de markt te kopen;
– aanvallen.
Aantal van de standaardkaarten. In het muntje het aantal goud dat je krijgt.
Het rode symbool staat voor de aanvalskracht (in dit geval als je de kaart sacrificed.
Het uitspelen van een kaart en gebruiken van vaardigheden werkt zeer eenvoudig. Opvallend is dat je bij het uitspelen van een kaart niets meer hoeft te betalen (je betaalt eenmalig voor de kaart als je deze koopt) en dat deze ook direct gebruikt kan worden. De kaarten die je tijdens het spel uit zult spelen zijn acties en items (beiden eenmalig te gebruiken en worden daarna afgelegd) en champions (die blijven in het spel totdat ze verslagen worden). Champions komen ‘ready’ in het spel en kunnen dan ook direct gebruikt worden in de beurt waarin ze in het spel zijn gekomen.
Vaardigheden kun je gebruiken op de wijze waarop dit staat vermeld op de kaarten in het spel. Veelal zul je een kaart daarvoor moeten ‘expenden’. Dit houdt in dat je de kaart een kwartslag naar links draait. Naast dit soort vaardigheden zijn er ook nog ‘ally vaardigheden’. Als je een kaart speelt met het juiste ally symbool dan mag je die vaardigheid direct activeren. Deze vaardigheid mag je, in tegenstelling tot de eerder genoemde vaardigheden, elke ronde zo vaak gebruiken als je wilt (mits je de juiste symbolen speelt).
Het uitspelen van kaarten en gebruiken van vaardigheden zorgen ervoor dat je goud en aanvalskracht gaat verzamelen. Beiden zul je overigens zelf goed moeten bijhouden aangezien er geen tokens of iets dergelijks voor zijn. Het zijn een soort fictieve voorraden. Heb je aan het einde van de ronde nog goud of aanvalskracht over, dan gaat dit ook verloren.
Met het goud kun je kaarten uit de markt kopen. Je pakt hiervoor als je de kaart kunt betalen deze uit de markt en legt deze op je aflegstapel. Er wordt direct een vervangende kaart neergelegd, waardoor je ook bij verdere aankopen steeds uit een aanbod van vijf kaarten kunt kiezen. Daarnaast kun je er altijd voor kiezen om een Fire Gem te kopen, hetgeen met name in het begin van het spel nog best handig kan zijn.
Aanvallen is een kwestie van je aanvalspunten optellen en bepalen op wie je die als schade wilt doen. Je kunt er hierbij, normaal gesproken, voor kiezen om de schade aan je tegenstander te doen of aan één of meer van zijn champions. Dit geldt altijd tenzij je tegenstanders champions met het keyword ‘guard’ heeft. Als hij die heeft, dan zul je de guards altijd eerst moeten verslaan (stunnen) voordat je schade aan de andere champions en speler kunt doen. Je verslaat een kaart als je evenveel schade doet als zijn verdedigingswaarde. Schade wordt niet meegenomen naar een volgende beurt, dus als je een tegenstander niet verslaat tijdens jouw beurt, dan blijft deze liggen. Kaarten die je verslaat (stunt) komen op de aflegstapel van je tegenstander en komen later in het spel dan ook weer terug.
Leuke bijzondere vaardigheden op de kaarten waar je mooie combinatie mee kunt maken.
Tijdens het spel kun je op door het gebruik van diverse kaarten en vaardigheden gaan ‘sacrificen’. Met sacrificen verwijder je een kaart definitief uit het spel. Vaak krijg je hier een eenmalig effect voor terug, maar daarnaast kun je op deze manier je deck trimmen.
Na de main phase komt de discard phase, waarin je het goud en de aanvalskracht die je over hebt gehouden, verliest. Alle items en actiekaarten die je hebt gespeeld en de kaarten die je nog op hand hebt, worden op de aflegstapel gelegd.Ten slotte worden alle champions ready gemaakt.
Je eindigt je beurt met het pakken van vijf nieuwe kaarten van je deck.
De characterpacks zorgen ervoor dat je daadwerkelijk een apart personage speelt en dat de startdecks niet meer hetzelfde zijn. Ieder begint met zijn eigen deck. Daarnaast heeft ieder character een vaardigheid die hij elke ronde eenmaal mag gebruiken en een vaardigheid die hij één keer per spel kan gebruiken. Voor het overige wordt het spel hetzelfde gespeeld.
De Rangerkaart met zijn beide vaardigheden. In het midden zijn standaardvaardigheid
en rechts zijn vaardigheid voor één keer per spel.
Conclusie
Als we puur naar gameplay kijken, dan is Hero Realms vrijwel gelijk aan zijn voorganger Star Realms. Uiteraard zijn er voldoende verschillen, maar die beïnvloeden de gameplay van het spel nauwelijks tot niet. In feit kun je Hero Realms dan ook zien als Star Realms, maar dan met een Epic thema er overheen. Effectief gezien is het nog steeds hetzelfde spel.
Verder valt op dat de kwaliteit van de componenten van het spel (en met name het doosje) van Hero Realms een stuk beter is dan die van Star Realms en dat Hero Realms vanuit de doos met 2-4 spelers te spelen is in tegenstelling tot Star Realms. Ook vind ik het altijd wel prettig als er veel verschillend artwork gebruikt wordt en dat is bij Hero Realms het geval.
Maar verder blijft de conclusie voor mij hetzelfde als bij Star Realms en dat is dat ik mij uitstekend vermeld met Hero Realms. Het is een spel dat eenvoudig is uit te leggen, maar waar nog best wat diepte in zit en waar er voldoende synergie tussen de kaarten bestaat. Uiteraard speelt de geluksfactor een rol, maar aangezien het spel heerlijk vlot doorspeelt is dat voor mij geen issue.
Wel is Hero Realms weer een spel dat enigszins gemaakt wordt door zijn uitbreidingen. Door de characterpacks te gebruiken, zullen de spelers vanaf moment één al direct een eigen ‘feel’ hebben met hun deck en daar hun strategie op gaan aanpassen. Daarnaast zitten er wat interessante vaardigheden in die het spelverloop flink kunnen beïnvloeden. Jammer dat een aantal van deze characterpacks niet geheel in balans lijken te zijn.
De characterpacks brengen in elk geval een hoop extra gameplay met zich mee, want ze openen de deuren naar andere spelvarianten waaronder een coöperatieve campaign variant. Deze heb ik nog niet kunnen proberen en ik vermoed dat ik dit ook niet snel zal doen. Daarvoor heb ik het gevoel dat ik te weinig controle heb over het spelverloop en het resultaat van het spel, maar ik kan mij goed voorstellen dat mensen die wel leuk vinden.
Voor mij is Hero Realms een leuk tussendoortje dat ik tussen het spelen van de wat zwaardere titels door of aan het einde van de avond even snel op tafel kan leggen. Ik wil daarvoor wel graag alle characterpacks hebben, maar verder zal ik met de varianten weinig gaan doen.
Let op: op diverse afbeeldingen staan kaarten uit de character packs. Deze zitten niet standaard in het basisspel.