Harry Potter: Hogwarts Battle (SPOILERVRIJ)

‘I can’t be a-a-a wizard….’. Illustere woorden van de jonge Harry Potter als hij aan het begin staat van zijn strijd tegen Lord Voldemort. En die strijd kun je nu zelf van dichtbij meemaken. Kruip in de rol van Harry, Ron, Hermoine of Neville en neem het samen op tegen Dark Lord en zijn volgelingen!

Harry Potter: Hogwarts Battle
Forrest-Pruzan Creative, Andrew Wolf
2016
2-4 spelers
USAopoly
30-60 minuten
coöperative play, deckbuilding, story mode
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Doel
Harry Potter: Hogwarts Battle is een coöperatieve deckbuilder waarin je het gehele verhaal van boek 1 tot en met boek 7 gaat doorlopen, met uiteraard als einddoel het verslaan van Lord Voldemort.

En het doorlopen van die boeken bedoel ik dan vrij letterlijk, want waar je begint als de jonge Harry Potter in The Philosopher’s Stone (boek 1), zul je eindigen in boek 7 (The Deadly Hallows). Hogwarts Battle is dan ook een spel waarin je elk boek apart zult spelen, waarbij elk boek nieuwe mogelijkheden, regels en uitbreidingen ten opzichte van de eerdere boeken met zich mee zal brengen.

Een deel van het plezier bij dit soort spellen haal je uiteraard aan het beleven van het verhaal in het spel. Bij deze review zal dan ook alleen worden ingegaan op de spelregels en mogelijkheden zoals je die in boek 1 zult aantreffen. Ook de foto’s in deze review zijn uitsluitend van het materiaal uit boek 1.

Voorbereiding
Harry Potter: Hogwarts Battle komt met een speelbord waarop de verschillende kaarten neergelegd worden en een aantal starterdecks. Het speelbord wordt in het midden van de tafel neergelegd en de spelers bepalen onderling of zijn Harry, Ron, Hermoine en/of Neville willen spelen.

Iedere speler pakt de spelerskaart die bij zijn personage behoort, een overzichtskaart, een persoonlijk spelersbord (waarop hij een token neerlegt om zijn levenspunten aan te geven) en zijn startersdeck dat bestaat uit tien kaarten.

Op het speelbord wordt allereerst het Hogwartsdeck neergelegd. Dit deck bestaat uit Allies, Items en Spells die je tijdens het spel kunt kopen. Er worden direct zes kaarten van dit deck opengelegd. Voor wat betreft het verhaal leg je als eerste de locatiekaarten neer. Dit zijn de locaties die de volgelingen van Voldemort moeten beheersen om het spel te winnen. Vervolgens worden de Dark Art kaarten geschud en als gedekte trekstapel worden neergelegd. Ten slotte worden de Villainkaarten geschud en als gedekte trekstapel neergelegd. De bovenste kaart wordt opengedraaid en is de Villain waar de spelers het direct tegen op moeten nemen.

De spelers schudden hun starterdecks en pakken een starthand van vijf kaarten. Vervolgens zijn zij klaar om te spelen.

Eén van de spelersborden.

Ronde-overzicht
Hogwarts Battle kent een zeer duidelijk rondeverloop, waarbij één van de spelers om de beurt hun beurt hebben en in die beurt de actieve speler worden genomen.

Een beurt begint met het opendraaien van een Dark Arts kaart. Dit staat voor de acties die het kwaad onderneemt om het onze helden moeilijk te maken. Je zult levenspunten verliezen, kaarten moeten afleggen, maar – wellicht het belangrijkste- ook tokens toevoegen op de locatiekaarten. Als op enig moment op het laatste veld op een locatie een token wordt neergelegd dan is deze locatie in de handen gevallen van de slechteriken en gaat het spel door op de volgende locatie.

Dark Arts kaart waardoor je een token op de locatie moet leggen.

Diagon Alley, voor al uw benodigdheden.

Als de Dark Arts kaarten zijn opengedraaid, wordt er naar de Villainkaarten gekeken. Elke Villainkaart heeft een eigen effect die hij in deze fase uitvoert. Ook dit is over het algemeen weinig goed nieuws voor de helden.

Nadat zowel de Dark Arts kaarten als de Villainkaarten zijn afgewikkeld, is de actieve speler aan de beurt. Hij mag nu zijn kaarten uitspelen in een volgorde naar keuze om zo gevechtspunten en/of recruitpunten te verzamelen. Deze punten worden vertegenwoordigd door fiches die je op je spelersbord kunt neerleggen. Je beurt eindig je met het besteden van deze fiches Met de recruitfiches kun je kaarten kopen uit de beschikbare voorraad (de gekochte kaarten komen, zoals we zijn gewend bij deckbuilders, boven op je aflegstapel). De gevechtsfiches leg je neer bij de Villains. Liggen er op enig moment net zoveel gevechtsfiches bij een Villain als zijn levenspunten, dan heb je de Villains verslagen. De bonus die hierbij hoort wordt aan de spelers uitgekeerd en aan het einde van de beurt (vlak voordat een speler zijn beurt beëindigd), wordt er een nieuwe Villainkaart opengedraaid.

Crabbe & Goyle, wat zijn ze vervelend!

De actieve speler beëindigd zijn beurt. Hij legt eventueel niet uitgespeelde kaarten af en doet hetzelfde met eventuele fiches die zijn overgebleven. Daarna pakt hij vijf nieuwe kaarten van zijn trekstapel. Is de trekstapel leeg, dan schudt hij zijn aflegstapel en vormt daarmee een nieuwe trekstapel. Vervolgens is de volgende speler aan de beurt en die voert exact dezelfde stappen uit. Op deze manier wordt doorgespeeld totdat ofwel alle Villains zijn verslagen (de spelers hebben gewonnen, het volgende boek kan gespeeld worden!) of tot alle locaties worden beheerst door de Villains (de spelers hebben verloren).

Tijdens het spel kun je de tien levenspunten waarmee je het spel begint uiteraard ook weer verliezen. Als dit gebeurt dan ben je ‘stunned’. Als dit gebeurt, dan leg je direct de helft van je kaarten af (naar beneden afgerond) en je legt een token op de locatiekaart. Aan het einde van de beurt waarin je ‘stunned’ raakt, krijg je weer tien levenspunten terug. Is dit jouw eigen beurt, dan mag je de kaarten die je over hebt gehouden wel gewoon uitspelen om acties uit te voeren.

Conclusie
Uit de korte omschrijving van het spelverloop blijkt wel dat de basisregels van Harry Potter: Hogwarts Battle zeer eenvoudig zijn. En dat klopt ook. Dat is wellicht ook de reden dat de uitgever in de spelregels heeft gezet dat als je (veel) ervaring hebt met deckbuilders, je wellicht beter de eerste paar boeken over kunt slaan en wat verderop in het spel kunt beginnen. Iets dat zeker klopt, wat in het begin is het spel zeer eenvoudig.

En later dan? Ja, daar kan ik vrij weinig over zeggen zonder dat ik teveel weggeef over het verdere verloop van het spel. Laat ik zeggen dat het spel naarmate het vordert, zoals je mag verwachten, meer mogelijkheden voor de spelers biedt en dat daar meer uitdaging mee gepaard gaat. Eigenlijk net als het verloop van de boeken, het kan ten slotte niet zo eenvoudig blijven als Professor Quirrel! Zelf heb ik mij met het verloop van het verhaal erg vermaakt, vond ik de manier waarop ze dat in het kaartspel hebben verwerkt erg leuk en zijn zo goed als kan trouw gebleven aan het verhaal.

Maar wat is Harry Potter: Hogwarts Battle uiteindelijk nu voor spel en voor wie is het geschikt? Ik vermoed dat het spel voor de zeer ervaren deckbuilders te licht is. Het spel kan zeker een flinke uitdaging vormen, maar daarbij ben je wel afhankelijk van toeval. Tussen de kaarten onderling is voldoende synergie te vinden, maar dat geldt niet voor alle combinaties. Je kunt dan ook het ene spel een combinatie van kaarten tegenkomen die het je heel erg moeilijk maakt, maar het volgende spel ineens een ‘walk through the park’ hebben. Daar heb je als speler geen enkele invloed op.

Het spel zal dan ook geschikter zijn voor de spelers die het meer casual spelen. Het is dan ook ideaal om mensen te introduceren met het fenomeen deckbuilden. Ze zullen het makkelijk oppakken en steeds meer de fijne kneepjes die het deckbuilden met zich meebrengt onder de knie kunnen krijgt.

Daarnaast is het spel ook gewoon een must voor de Harry Potter liefhebber. Alle personages, spreuken en items zul je weer tegenkomen en je kunt het opnemen tegen alle schurken die je tijdens het lezen van de boeken zo vervloekt hebben. De componenten zijn van uitstekende kwaliteit en het artwork (beelden uit de films) maakt het geheel af. Het enige spijtige? Dat het zo slecht te krijgen is in Nederland en België en je dus best wat moeite zult moeten doen om aan het spel te komen. Maar heb je het spel eenmaal in huis, dan heb je ook wat!

4 Reacties

  1. Derrick

    Fantastisch, bedankt! Ik heb het meteen besteld.

    Reageren
  2. Derrick

    Mooie review! Hebben jullie nog tips om dit spel in bezit te kunnen krijgen? 🙂

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.