Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Godforsaken Scavengers
Godforsaken Scavengers
Overleven in een duistere en dodelijke insectenwereld. Om te overleven zul je op zoek moeten naar de juiste spullen om jezelf te voeden, maar als je pech hebt of te lang door zoekt, dan kun je weleens gevaren tegenkomen die jouw nieuwsgierigheid direct afstraffen!
Godforsaken Scavengers
Tomas Bachtik, Tomas Felcman
2017
1-6 spelers
Drawblack
30 minuten
cooperative play / hand management / player elimination / press your luck
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Doel
Godforsaken Scavengers is een snel kaartspel voor 1-6 spelers. Je speelt hierin één van de verschillende scenario’s en probeert (simpelweg) in leven te blijven totdat je de laatste locatie van het scenario hebt gehaald. Tussen de verschillende scenario’s vind je een solitair scenario, coöperatieve scenario’s en scenario’s waarin je tegen elkaar speelt. De keuze qua scenario bepaalt het uiteindelijke doel van het spel.
Setup
Zoals bij een kort kaartspel verwacht mag worden, vergt de voorbereiding van het spel niet heel voor tijd. Alle speelkaarten (die onderverdeeld zijn in kaarten van ‘tier’ 1, 2 en 3) worden door elkaar geschud om zo één stapel te vormen. Deze stapel verdeel je in drie stapels die ongeveer gelijk zijn. Deze stapels leg je in het midden van de tafel neer.
Alle gebiedskaarten worden ook door elkaar geschud. Op de scenariokaart staat aangegeven hoeveel gebieden je moet doorlopen om het scenario te winnen. Je trekt blind dit aantal gebiedskaarten van de stapel en legt deze als gebiedsstapel neer. Onderop leg je de scenariokaart zelf (die de laatste locatie bevat).
De afflictionkaarten worden eveneens geschud en deze stapel wordt naast de gebiedsstapel gelegd.
Op de scenariokaart staat aangegeven met hoeveel startkaarten je het spel begint. Tevens kunnen er scenario-specifieke regels op staan vermeld.
De extra setup op één van de scenariokaarten.
Ronde-overzicht
Aan het begin van elke ronde wordt de bovenste gebiedskaart opengedraaid. Deze gebiedskaart staat voor waar je op dat moment probeert te overleven. De kaart bevat twee relevante gegevens. Allereerst staat er onder op de kaart een extra regel die gedurende die ronde van toepassing is. Daarnaast staat er bovenaan de kaart een getal.
Dit getal staat voor de kosten van het desbetreffende gebied. Aan het einde van de ronde zul je een aantal kaarten uit je hand moeten afleggen met een waarde die ten minste gelijk is aan de kosten die je moet betalen.
Tijdens je beurt zul je dan ook genoeg kaarten (voedsel) bij elkaar moeten sprokkelen om te kunnen overleven in het gebied. Dit doe je door te ‘scavengen’ . Je kiest hiervoor één van de stapels en draait daarvan de bovenste kaart open. De kaart die je pakt kan een ‘peril’, een ‘opportunity’ of een ‘action’ zijn.
Van links naar rechts, een opportunity, action card en een peril
Actions zijn de kaarten die je nodig hebt. Deze vertegenwoordigen een bepaalde waarde die op de kaart staat aangegeven. Maar er staat ook een actie op de kaart vermeld. Naast dat je kaarten kunt afleggen om de voedingskosten te betalen, kun je namelijk ook op elk moment kaarten uitspelen om hun actie uit te mogen voeren.
Opportunities kunnen ook hun vruchten afwerpen. Dit zijn opdrachten die je kunt behalen zolang je aan het scavengen bent. Heb je een opdracht behaald, dan krijg je direct het voordeel dat op de kaart staan vermeld.
Perils zijn de kaarten waar je voor uit moet kijken. Als je namelijk een peril kaart pakt, dan ben je direct klaar met scavengen. Je mag de kaarten die je eerder hebt opengedraaid niet behouden (deze worden afgelegd). Daarnaast krijg je direct een affliction kaart. De ‘aandoening’ die je hierdoor hebt opgelopen, zal een negatief effect op de rest van het spelverloop hebben.
Bij het scavengen blijf je dus kaarten opendraaien totdat je een peril kaart hebt gepakt (dan heb je pech) of totdat je past en de actiekaarten die je hebt omgedraaid op handen neemt. Het enige vereiste bij het opendraaien van de kaarten is dat je de kaarten van één en dezelfde stapel moet pakken. De achterkant van de kaarten laat je zien of het een kaart van ‘tier’ 1, 2 en 3 is. Hoe hoger de tier, des te groter het risico dat je loopt. Maar de beloning die je kunt krijgen is ook des te groter…..
Kaarten uit tier 1, tier 2 en tier 3
Alle spelers komen tijdens een ronde aan de beurt om te scavengen. Aan het einde van de ronde moet iedere speler zich voeden door voldoende kaarten af te leggen. Kan iemand dit niet, dan neemt hij een affliction kaart.
Het spel is afgelopen op het moment dat je de laatste gebiedskaart hebt gehaald (in welk geval je het spel wint). Zodra één van de spelers drie afflictions heeft, ligt hij uit het spel. Liggen alle spelers uit het spel, dan verliezen zij het spel.
Godforsaken Scavengers kan ook als campaign gespeeld worden. Belangrijker vind ik echter nog de extra kaarten die worden bijgeleverd in de vorm van karakters en caravans.
Speel je met de karakters, dan begint iedere speler met één gesloten karakterkaart. Zolang deze gesloten ligt, mag de speler kaarten met een waarde van 1 niet scavengen. Je kunt jouw karakterkaart onder meer opendraaien door een salvation kaart te spelen. En zodra je de kaart hebt opengedraaid, kun je speciale vaardigheid van jouw karakter gebruiken.
Twee van de mogelijke karakters
Ook de caravan biedt wat variatie in het spel. Elke ronde wordt er een aantal kaarten (gesloten) onder de caravankaart gelegd dat gelijk is de kosten van de gebiedskaart. Tijdens je beurt kun je voedsel (kaarten) afleggen gelijk aan de kosten van de gebiedskaart en je krijgt dan de kaarten onder de caravan. Perils en opportunities moeten worden afgelegd, maar de rest mag je dan houden. Je moet de caravan wel elke ronde voeden, want anders verlies je het spel direct….
Conclusie
Godforsaken Scavengers was een titel die via Kickstarter toevallig op mijn radar terecht kwam. Het artwork zag er interessant uit, het was (direct uit de doos) solitair speelbaar zonder rare en gekunstelde variant en de kosten waren niet hoog, waardoor ik besloot de gok te wagen.
Ik moet eerlijk toegeven dat het spel mij positief verrast heeft. Het speelt lekker vlot weg en biedt best wat plezier. Maar dat is wel beoordeeld aan de hand van wat het uiteindelijk is. Want als je naar het spel kijkt, zie je als snel een kaartspel dat vrijwel uitsluitend draait om het push your luck mechanisme en waar een vleugje hand management om de hoek komt kijken. En zoals de naam ‘push your luck’ al doet vermoeden, heb je dan ook niet al teveel invloed op het spelverloop. Heb je pech, dan ben je binnen 5-10 minuten klaar omdat je de verkeerde kaarten bleef pakken.
Persoonlijk vind ik dat bij deze titel niet zo erg. Het artwork is aardig en het lugubere karakter van het spel (de afflictions die je oploopt en de gevolgen daarvan) kunnen mij wel bekoren. Het is dan ook een ideale filler voor tussen de ‘main courses’ door die je op een avond op tafel legt. Het flexibele karakter van het spel, zorgt ervoor dat het vrijwel altijd en met iedereen speelbaar is, want de scenario’s bieden je zowel voor de liefhebbers van coöperatieve spellen als van vs-spellen. En al die varianten werken. Het thema kan uiteraard nog wel roet in het eten gooien voor sommigen.
Al met al is Godforsaken Scavengers niet het beste nieuwe spel van 2017 en zal het ook mijn top 10 niet halen, maar dat wil niet zeggen dat ik mij niet goed vermaak met het spel. Leuk, vlot en speelbaar met verschillende soorten spelers. Ik ga nog even een potje spelen!