Gang Up!

Ice Cold Sheryll, Big Daddy Francis en Plan B Brian, welk van die criminelen wil jij in jouw bende? In Gang Up! een kaartspel voor 3 tot en met 5 spellen van Nederlandse bodem probeer jij de ultieme bende schurken samen te stellen waarmee jij voldoende status vergaart om jezelf de ultieme crimelord te noemen! Do you have what it takes?

pic2367711_md

Gang Up!
Robin Keijzer & Paul van der Meer
2015
3-5 spelers
Kickstarter
30 minuten
Betting / Wagering / Co-operative Play / Partnerships
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

 

 

Inleiding
Gang Up! is een relatief eenvoudig te begrijpen kaartspel voor 3 tot en met 5 spelers. Iedere speler speelt een leider van een bende criminelen. Je wilt graag de meest gevreesde bendeleider worden die er bestaat en om dat te bereiken moet je als eerste 20 statuspunten behalen.

Succesvol wordt je veelal niet zonder wat hulp en je kunt dan ook je medespelers vragen om je te helpen bij het organiseren van succesvolle misdaden. Maar wie kun je vertrouwen? En tot wanneer?

abe89b586f0150e3808ad72b1188d71c_original

Voorbereiding
Er worden twee willekeurige gangsters van status 5 of lager uit het deck gepakt en deze worden open op tafel gelegd. Deze bevinden zich ‘in de gevangenis’. Alle Crimekaarten worden geschud en als gesloten stapel neergelegd. Ditzelfde gebeurt met alle Resourcekaarten

Iedere speler krijgt ten slotte een statuskaart waarop hij (met een muntje, fiche of blokje afhankelijk van wat je voor handen hebt) aangeeft dat zijn huidige status 1 is. Als iedere speler vervolgens zes Resourcekaarten heeft gekregen, is het spel klaar om gespeeld te worden.

Spelverloop
Het spel verloopt over een aantal rondes waarin de spelers zullen proberen om invloedspunten te behalen waarmee zij hun status kunnen verhogen, tot een speler de 20 haalt.

Elke beurt start met het pakken van een extra Resourcekaart. Deze kaarten bestaan uit Influence kaarten en Memberkaarten. De laatste kun je gebruiken om criminelen voor jouw bende aan te trekken. De Influence kaarten gebruik je om het spelverloop te beinvloeden.

Nadat je een Resourcekaart hebt gepakt kom je in de ‘Gangster fase’ waarin je nieuwe Gangsters aan je bende kunt toevoegen. Hierbij geldt een hoofdregel: je mag een gangster uitspelen uit je hand als zijn statusniveau lager is dan jouw statusniveau. Is het gelijk aan of hoger dan jouw niveau, dan voelt de crimineel zich te goed om zich bij jouw bende aan te sluiten.

IMG_1521

Tijdens deze fase mag je daarnaast een keer een ruil maken. Je mag een gangster uit jouw hand omruilen voor een gangster uit de gevangenis mits het statusniveau van de gangster uit de gevangenis langer is dan de gangster die je voor hem opoffert (deze laatste komt in de gevangenis terecht).

In de Crimefase, die na de Gangsterfase volgt kun je uit twee opties kiezen

  • nog een Resourcekaart pakken. In dit geval eindigt de beurt direct na het pakken van deze kaart.
  • een Crimekaart open draaien. Als je dit doet vergelijk je het statusniveau van de opengedraaide misdaad met jouw eigen statusniveau. Is het niveau van de Crimekaart te hoog, dan kun je de misdaad (nog) niet plegen, de beurt is over. In het niveau echter lager dan kun je ervoor kiezen om de misdaad te gaan plegen of te passen (in welk geval je beurt over is). Als je de misdaad wilt plegen, dan staat op de kaart aangegeven hoeveel mankracht je hiervoor nodig hebt. Iedere gangster uit jouw bende die je meestuurt om de misdaad te plegen telt als 1 mankracht (tenzij anders staat aangegeven op de kaart). Je geeft dan ook aan welke gangsters je mee wilt sturen om de misdaad te plegen en je kunt vervolgens een van je medespelers vragen of hij/zij mee wil helpen om de misdaad te plegen. Als hij dit wil, dan wijst ook hij de gangsters uit zijn bende aan die hij mee wil sturen. Beide spelers die de misdaad willen plegen, kunnen op dit moment Influence kaarten spelen om de mankracht te beïnvloeden. Als dit eenmaal gedaan is dan is de misdaad ‘in progress’ en mogen de spelers die niet mee mochten doen aan de misdaad proberen om deze te beïnvloeden. De misdadigers bij deze misdaad proberen dit uiteraard te voorkomen. Als niemand meer een Influence kaart wil spelen of een vaardigheid van een gangster wil gebruiken is de misdaad klaar en kan er gekeken worden of er voldoende mankracht aanwezig is om succesvol te zijn. Is dit het geval dan krijgen beide spelers de invloedspunten die op de kaart staan aangegeven en alle bijzonderheden die daar eventueel bijstaan. Een misdaad die niet succesvol is, zal over het algemeen statuspunten kosten.

Aan het einde van beurt mag je maximaal acht kaarten op hand hebben.

Het spel komt direct met twee kleine ‘uitbreidingen’. De eerste zijn de Gang Leader cards. Je krijgt hiermee aan het begin van het spel een kaart met daarop jouw bendeleider. Bij deze bendeleider hoort een voordeel en een nadeel voor tijdens het spel.

De tweede uitbreiding betreft een drietal locatiekaarten. Deze kun je, voordat je een kaart pakt aan het begin van het spel, kopen vanuit de algemene voorraad of van een tegenstander. Je betaalt hiervoor met status en dit levert je een voordeel op voor zolang je de locatie in je bezit hebt.

Ongeacht of je met of zonder deze uitbreidingen speelt, is het over zodra er een speler is met 20 statuspunten. Behalen meerdere spelers dit op hetzelfde moment, dan wint van hen degene met de hoogste status.

Conclusie

Gang Up! is een van mijn Kickstartertitels die recent is binnengekomen. Kickstarter spellen van onbekende(re) designers hebben bij mij altijd een hoge gunfactor en die probeer ik dan ook (waar mogelijk) te steunen. Gang Up! was een van die spellen.

Tijdens de Kickstarter werd al regelmatig de vergelijking gemaakt met Munchkin. Een vergelijking waar ik zelf verder weinig over kan zeggen aangezien ik Munchkin nog nooit speelde.

Gang Up! is in elk geval een leuk, vlot en zeer chaotisch kaartspel. Niet chaotisch door zijn spelregels, die zijn duidelijk, maar chaotisch in zijn spelverloop. Waar je het ene moment dik achter staat met maar 7 of 8 punten, kun je het volgende moment als winnaar van het spel uitgeroepen worden doordat je de juiste kaarten op het juiste moment krijgt.

En daar draait het spel dan ook grotendeels om. Elke beurt zul je optimaal gebruik moeten maken van je kaarten om ten koste van anderen vooruit te komen in deze criminele wereld. Veel van de kaarten en vaardigheden zitten op het randje van overpowered, zonder daad duidelijk overheen te gaan. En dat maakt niet uit, want uiteindelijk hoort dat ook een beetje bij het type spel.

Kijk tijdens het plegen van de verschillende misdaden goed van wie je daarvoor gebruik kunt maken, maar let tegelijkertijd op dat ze niet teveel gebruik maken van jou. Uiteindelijk zal ieder van je tegenstanders met liefde het spreekwoordelijke mes in je rug steken om er met de overwinning vandoor te gaan.

Wat mij betreft daarnaast een compliment voor het artwork van de kaarten. Deze zien er prachtig uit en ik hoop dan ook dat dit niet het laatste spel is wat we van de hand van deze illustrator zullen zien.

Gang Up! is wel een spel waar je de spelers voor moet hebben. Waar ik zelf erg van het spel kan genieten, zijn er genoeg spelers in mijn omgeving waar ik dit niet mee hoef te spelen. Je moet een beetje kunnen genieten van de tactiekjes op korte termijn, het backstabben bij je tegenstanders en het idee dat je niet overdreven veel invloed hebt op het spelverloop. Ik kan dat goed hebben, een ander zal daar meer moeite mee hebben.

Heb je hier geen moeite mee, dan is Gang Up! absoluut de moeite waard!

1 Reactie

  1. Dierik

    Deze heb ik ook via Kickstarter aangeschaft. Ik moet hem nog spelen maar het artwork s inderdaad fantastisch mooi. Bedankt voor de review, ik krijg er zin in om hem op tafel te leggen. 🙂

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.