Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Fuse
Fuse
We kunnen prachtig een achtergrondverhaal schetsen waarin je probeert een ruimteschip te redden van haar ondergang, maar uiteindelijk ga je in Fuse gewoon keihard bommen onschadelijk maken! En zoveel mogelijk, want overal waar je kijkt liggen ze.
Beschik jij over de noodzakelijke stalen zenuwen?
Fuse
Kane Klenko
2015
1-5 spelers
Portal Games, Renegade Game Studios
10 minuten
Cooperative Play, Dice Rolling, Pattern Building
Engelstalig
Taalonafhankelijk
Doel
In een periode van 10 minuten moeten de spelers proberen een aantal bommen onschadelijk te maken. Elke bom staat aangegeven op een kaart en op die kaart staat direct vermeld hoe je de bom onschadelijk moet maken.
Dit zal altijd zijn door een bepaalde combinatie van dobbelstenen te gooien en op de kaart te plaatsen. De gegooide dobbelstenen zul je echter altijd moeten verdelen samen met je medespelers. En als je bepaalde dobbelstenen niet kwijt kunt, kan het zomaar zijn dat je eerder ingezette dobbelstenen weer kwijtraakt.
Ongeacht of je het spel wint, bepaal je aan het einde van het spel een puntenaantal. Maar dit aantal zal natuurlijk veel hoger zijn op het moment dat je het spel wint!
Setup
De voorbereiding voor Fuse is relatief eenvoudig. In de doos treft je bomkaarten en fusekaarten aan. Deze scheid je van elkaar aan het begin van het spel. Je schudt de bomkaarten en geeft er twee aan iedere speler. Die leggen deze kaarten open voor zich neer. Naast de combinatie om de bom onschadelijk te maken, staat op elke kaart hoeveel punten deze oplevert (1 tot en met 6 punten). Iedere speler mag om te beginnen slechts één kaart hebben die 3 of meer punten waard is.
Hierna wordt er een stapel gevormd van een aantal willekeurig getrokken bomkaarten. Dit aantal is afhankelijk van het aantal spelers en de moeilijkheidsgraad die je wilt toepassen (hoe meer spelers en hoe moeilijker, des te meer kaarten). Van deze stapel worden er vijf bomkaarten opengedraaid op tafel gelegd.
Nadat de fusekaarten ook zijn geschud, worden er 6 willekeurig getrokken fusekaarten door de bommenstapel heen geschud.
Nadat de 25 dobbelstenen (in 5 verschillende kleuren) in de dobbelzak zijn gegooid, moet er nog een timer worden ingesteld. Je kunt hiervoor een app downloaden, maar uiteraard kun je ook een stopwatch of iets anders hiervoor gebruiken zolang je er maar tien minuten op ingesteld kan worden.
Ronde-overzicht
Nadat de timer is gestart en de tijd loopt, pakt één van de spelers de dobbelzak en pakt hier een aantal dobbelstenen uit. Dit aantal is afhankelijk van het aantal spelers. Speel je met één of twee spelers, dan pak je drie respectievelijk vier dobbelstenen.Bij elk ander aantal spelers pak je net zoveel dobbelstenen als spelers.
De gevreesde dobbelzak. Inhoud: 25 dobbelstenen waarvan jij hoopt dat je de juiste pakt.
Deze worden gegooid en op dat moment zal iedereen moeten kijken welke dobbelstenen hij kwijt kan op de kaarten. Daarbij geldt dat (behalve bij een spel voor één of twee personen) iedereen maximaal één dobbelsteen pakt. Bij twee spelers, pakken beide spelers twee dobbelstenen en bij een solitair spel pak je alle dobbelstenen.
De dobbelstenen.
Op elke bomkaart staat aangegeven wat voor dobbelstenen je daarop kwijt kunt. De hoofdregel is dat je de dobbelstenen daarop in een volgorde naar keuze kunt neerleggen. Op de kaarten kan aangegeven staan dat er bepaalde kleurcombinaties op moeten komen te liggen, bepaalde waardes, maar ook de symbolen voor hoger dan of lager dan komen regelmatig voor.
Vier van de bomkaarten. Wit staat voor een kleur naar keuze. Rechtboven moeten bepaalde waardes gebruikt worden als je een witte dobbelsteen plaatst of plaats je een zwarte dobbelsteen met een cijfer naar keuze. Linksboven en -onder zul je moeten puzzelen. Rechtsonder is een combinatie van beiden.
Er zijn daarnaast ook piramidekaarten en stapelkaarten. Op deze kaarten moet je een piramide of stapel bouwen. Op deze kaarten zul je wel in een bepaalde volgorde moeten gaan bouwen. En valt de piramide of stapel tijdens het spelen om, dan gaan alle dobbelstenen terug in de zak en zul je opnieuw moeten beginnen.
Een piramidekaart (boven) waarbij je de piramide op de aangegeven manier laag voor laag moet bouwen. Daaronder de stapelkaart. Deze moet je van onder naar boven (op de kaart links naar rechts) bouwen waarbij elke volgende kaart een hogere waarde moet hebben dan degene daarvoor.
Als er aan het einde van een ronde dobbelstenen niet hebt kunnen plaatsen, dan moeten deze opnieuw worden gegooid. Nadat deze dobbelstenen opnieuw zijn gegooid, moet iedere speler per gegooide dobbelsteen één dobbelsteen van zijn kaarten afleggen. De afgelegde dobbelsteen moet dezelfde waarde of kleur hebben als de opnieuw gegooide dobbelsteen. Dobbelstenen die onder andere dobbelstenen liggen in een piramide of stapel zijn veilig. Ook hoeven er nooit dobbelstenen van een reeds ontmantelde bomkaart afgelegd te worden. De opnieuw gegooide dobbelstenen worden vervolgens terug in de dobbelzak gedaan.
Zodra alle gegooide dobbelstenen zijn verwerkt (door ze op een kaart te plaatsen of door ze terug in de zak te doen) wordt er gekeken welke bommen ontmanteld zijn. Dit is het geval als alle noodzakelijke dobbelstenen op de kaart liggen. Is dit het geval dan worden de dobbelstenen hierop terug in de zak gedaan, de ontmantelde bomkaart wordt op de scorestapel gelegd en er wordt één kaart van de open vijf kaarten uit het midden van de tafel als vervangende kaart gepakt. Van de trekstapel wordt ten slotte een kaart gepakt waarmee de open voorraad van vijf kaarten weer gecompleteerd wordt.
Bij het pakken van een kaart van de trekstapel kun je een fusekaart pakken. Hierop zal een dobbelsteen staan van een bepaalde kleur en/of waarde. Voor zover mogelijk, moeten alle spelers op dat moment de aangegeven dobbelsteen van één van hun kaarten afleggen. Er wordt vervolgens nogmaals een kaart van de trekstapel gepakt om de open voorraad tot vijf aan te vullen.
De fusekaarten.
Op deze manier wordt doorgespeeld totdat ofwel de 10 minuten om zijn of totdat de open voorraad van vijf kaarten leeg is (de kaarten bij iedere speler hoeven dan niet eerst weggespeeld te worden). Komt het voor die tijd voor dat er geen dobbelstenen meer in de zak zitten op het moment dat je dobbelstenen moet pakken, dan verlies je het spel direct.
Nadat je bent bijgekomen van het ontmantelen van de bommen kun je de score gaan bepalen. Je krijgt hierbij punten voor het wel of niet winnnen, voor elke fusekaart die je hebt gepakt, voor elke 10 seconden die je over hebt en voor de bommen die je ontmanteld hebt. Je eindscore kun je in de app invoeren om zo te vergelijken met eerdere spelletjes.
Conclusie
Ik werd door een vriend gewezen op het bestaan van Fuse, een titel die tot op dat moment bij volledig onder de radar was gebleven. En dat vind ik jammer. Niet omdat ik nu twee jaar met Fuse spelen hebt gemist, maar omdat een titel als dit voor mijn gevoel dan niet voldoende aandacht heeft gekregen. Ik probeer mezelf toch redelijk op de hoogte te houden van wat er uitkomt en dat is ten aanzien van deze titel niet gelukt.
Want ik vind Fuse zelf een enorm leuk en uitdagend spel. Buiten het feit dat het een spel is dat je in (gegarandeerd) tien minuten kunt spelen, is het een leuk spel waar redelijk wat uitdaging in zit. Het gooien van de dobbelstenen om vervolgens zo snel mogelijk met elkaar te puzzelen om te kijken welke steen je waar kwijt kunt werkt leuk. De tijdsdruk die je daarbij voelt vanwege de tien minuten zorgen ervoor dat je hierbij de nodige druk zult voelen. Voor je het weet begin je gestrest in die zak te graaien naar het juiste aantal dobbelstenen en wil je direct na het gooien de eerste de beste dobbelsteen wilt grijpen.
En dat is waar het opnieuw gooien van de dobbelstenen om de hoek komt kijken. Dit mechanisme zorgt ervoor dat je, ondanks de toenemende tijdsdruk, altijd goed moet blijven kijken hoe je de dobbelstenen echt het best kunt verdelen. Je kunt wel een rode 5 pakken, maar als hierdoor een rode 3 blijft liggen weet je vrijwel zeker dat je die na het opnieuw gooien direct weer kwijt bent. En daar schiet je niets mee op. Er is dan ook niets zo frustrerend als denken dat je een bom onschadelijk hebt gemaakt om vervolgens een dobbelsteen te moeten inleveren.
De componenten is verder niets mis mee.De dobbelstenen zijn goed stevig, er komt een mooie zak bij en ook de symboliek op de kaarten is duidelijk.
Ik vind het een heerlijk vlot dobbelspel dat lekker tussendoor gespeeld kan worden en waarbij je na afloop al snel het idee hebt dat je het nog een keer wilt spelen om je vorige score te verbeteren. Daarnaast is het een ideaal spel om samen met kinderen vanaf een jaar of 7 te spelen om ze op een leuke en speelse manier wat meer te laten rekenen. Misschien dat je in dat geval alleen het zenuwslopende muziekje van de app maar af moet zetten!
Jammer is wel dat het spel niet ideaal schaalt. Met twee spelers is het spel beduidend moeilijker dan met 3 of 4 spelers omdat je simpelweg minder flexibel bent in het kwijt kunnen van de dobbelstenen. Je kunt hierbij wel iets met de moeilijkheidsgraad gaan schuiven, maar helemaal hetzelfde voelt het nooit. Een klein detail en eentje die wat mij betreft de pret niet mag drukken!
Hi
Iemand enig idee of dit spel nog ergens verkrijgbaar is?
Groetjes,
Monica
Hoi Monica,
Onder meer de Summoner (http://summoner.nl/productinfo.php?product_id=45259) zou dit spel nog op voorraad moeten hebben.
Een bom die afgemaakt wordt in een ronde, is veilig voor het terugleggen van dobbelstenen.
Bij de vier bomkaarten staat dat bij de bom rechtsboven bepaalde waardes gebruikt moeten worden. Je kunt er echter ook voor kiezen om zwart te gebruiken. Dus zwart of een willekeurige 1, zwart of een willekeurige 2, zwart of een willekeurige 3.
Beste Ronald,
Dank voor de aanvullingen. Gelukkig had ik beide wel zo gespeeld, maar het stond niet duidelijk genoeg in de review. Direct aangevuld.
Groet,
Wesley