Forbidden Stars [8.5/10]

Forbidden Stars (FS) is een 2-4 uur durende “wargame” in het Warhammer 40K universum, uitgegeven door Fantasy Flight Games (FFG). In de game, speel je Orcs, Eldar, Space Marines of Chaos in een poging objectives te scoren. Zoals we van FFG gewend zijn, zit ook de doos van FS weer vol prachtige miniatuurtjes en is perfect uitgevoerd met fantastisch artwork en modulaire bordtegels. Je krijgt bijna zin om de game te spelen als je er alleen al naar kijkt..

Spel Informatie
Forbidden Stars
Samuel Bailey, James Knifen & Corey Konieczka
Fantasy Flight Games
2015
2-4 spelers
2-4 uur
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
area controle, oorlog, Sci-fi, Acties programeren

forbidden stars_overview

Overview van Forbidden Stars

FS is de zoveelste thematisch sterke game van FFG. In deze game probeer jij een verloren gewaand sterren systeem te domineren met jouw factie uit het Warhammer universum. Dit soort ‘wargames’ is een genre waarin FFG een behoorlijk groot aanbod games te bieden had/heeft, van Starcraft, Game of Thrones tot Runewars en Warrior Knights én het majestueuze Twilight Imperium 3. Starcraft is ‘long’ gone, TI:3 is episch in opzet en speelduur en de andere games hebben een Fantasy setting. Er lijkt dus toch ruimte te zijn voor nog zo’n game in Space… En iedereen die Warhammer kent weet dat het in dat universum maar om één ding draait, strijd.

Doel
FS kan op twee manieren eindigen, na afloop van ronde 8 óf zodra tenminste één speler voldoende objective markers heeft gehaald.  Aan het einde van elke ronde wordt het aantal behaalde objectives bekeken, mocht een speler er op dat moment evenveel hebben als het aantal spelers (dus 2 objectives in een 2 player game, drie in 3 player game etcetera) wint deze speler het spel. Is er een gelijkspel wat betreft behaalde objectives, wint de speler met de meeste objective tokens én de meeste planeten. Mocht het spel aflopen na ronde 8, dan wint de speler eveneens de speler met de meeste objective tokens, ties gebroken door de speler met de meeste planeten.

refsheet

Space Marine ref-sheet. In het midden je speciale ability en plek om veroverde objectives te houden. Links alle units, hun statistieken en kosten.

Setup
Elke speler krijgt een overzichtskaart met de statistieken van je ras,  een resource-wiel en een hele hoop kaarten. Een deck met combat kaarten, upgrade combat kaarten én upgrade’s voor je order tokens. Daarnaast krijg je een enorme hoop aan miniaturen, eigendoms fiches, objective tokens. Van je objective tokens geef je er twee aan al je medespelers.
De setup van FS is een ingewikkeld proces aan leggen van planeet-tegels, plaatsen van je start-troepen én objective tokens zodra je de tegels plaatst.  Elke speler krijgt naast zijn home-system nog 2 willekeurige tegels. Op deze tegels staan altijd 4 sectoren, met 2 of 3 planeten en de rest lege ruimte.
fs01-diagram1De tegels worden door  de spelers om en om geplaatst zodat er universum met de correcte afmetingen ontstaat. Wat hierbij nog iets is om rekening mee te houden, is dat de tegels dubbelzijdig zijn en beide zijden flink kunnen verschillen. Nu zijn de verschillen tussen zijden niet enorm groot, maar de locatie van de planeten én de resources die de planeten geven kunnen (subtiel) verschillen. Als je een tegel plaatst bepaal je ook of je er start-troepen plaatst en/of objective tokens. Het uiteindelijke universum bestaat in een twee speler spel uit 2×3 tegels, met drie uit 3×3 tegels én met vier uit 4×3 tegels, bezaait met objective markers en troepen. Als laatste, na alle tegels geplaatst zijn, worden er nog warp-storms geplaatst. Deze storms blokkeren movement en zijn een interessante tactisch mechanisme dat je tijdens het spel kan inzetten en beïnvloeden (hierover later meer). Omdat door warp-storms niet kan worden bewogen is dat een mooie manier om bepaalde sectoren af te sluiten van je tegenstanders.

Ronde overzicht
In FS bestaan duidelijk uit twee delen. In het eerste deel —de Plannings fase— van de ronde worden alle 4 acties die je die ronde gaat uitvoeren eerst voorgeprogrammeerd. De start-speler begint met het spelen van order tokens in een systeem, met de actie je in dat systeem wilt uitvoeren. In het tweede stuk —de Operations fase— worden de acties één voor één geresolved, mits de speler een order token in een systeem bovenop een stapel heeft liggen. Je mag order tokens bovenop de tokens van andere spelers leggen, om ze te blocken. Zodra je een token revealed, mag je ervoor kiezen om de actie die erop staat niet uit te voeren. In dat geval mag je je token bovenop je Event-deck leggen, en wordt het tijdens de refresh fase belangrijk.

tokens

De 4 order tokens. Van links boven: Strategize,

Er zijn 4 acties, waar je elk 2 order tokens voor hebt. De acties die je kan doen zijn:

  1. Deploy. Met een deploy actie kan je units bouwen én daarna gebouwen. Er zijn drie typen gebouwen (Factory, City, Bastion). Factories kan je units mee bouwen. Een city verhoogt je tech level en de units en upgrades die je kan kopen. Bastion’s zijn ‘fixed’ units, bieden verdediging tegen grondaanvallen én luchtaanvallen (hierover later meer).
  2. Strategize. Strategize orders laten je upgrades kopen, voor je order tokens én voor je combat deck. Daarvoor heb je een bepaald aantal steden en resources nodig. Strategize kaarten worden na afloop op je event-deck gelegd, waarover later nog wat meer. Je combat deck bestaat uit 5 sets van 2 kaarten. Als je een kaart upgrade, vervang je 2 kaarten uit je deck door twee nieuwe kaarten uit je upgrade deck.

    upgrade_card

    Token upgrade kaart. Deze heb je twee steden voor nodig (gele icoon) en 3 materiel.

  3. Dominate. Je krijgt de assets van het systeem waarin je de Dominate actie utivoert. Extra heb je op je reference kaart een speciale ability staan die je ook mag uitvoeren.
  4. Advance. Move en/of Attack. Deze plaats je in het systeem waar je wilt heen bewegen. Dan kies je units in één aangrenzend systeem waarbij units via een legaal, ononderbroken pad, richting de doelplaneet moet kunnen reizen. Aangrenzende planeten bestaat dat pad altijd, maar via verbonden vriendschappelijke planeten (met jouw units erop) óf door de lucht met je space ships is beide toegestaan.

Als laatste heb je nog de —Refresh fase—. In die fase worden door de spelers veroverde objectives van het bord gepakt en de resources voor de volgende ronde bijgewerkt. Units die in combat Routed zijn geworden worden weer klaar gezet en als laatste wordt er een event kaart gepakt. Op de event-kaarten staan twee belangrijke stukken informatie. Hoe je een warpstorm moet verplaatsten én een Tactic of Scheme special ability. Heb je géén order tokens op je event-deck liggen (door passen of strategize), voer je alleen het verplaatsen van de warpstorm uit. Heb je wel een token, mag je de special ability van de kaart uitvoeren. Deze special abilities komen in twee types, tactics en schemes. Tactics worden direct uitgevoerd en geven een sterk effect, schemes blijven een ronde bij je liggen en geven je een eenmalig in te zetten voordeel. Heb je meer dan een order token op je deck liggen, mag je evenveel kaarten pakken en kiezen welke kaart je in zijn geheel uit wilt voeren.

Het belangrijkste aspect van FS is de combat. Combat werkt niet héél moeilijk, maar het is wel complex in de keuzes die je kan maken. Je bent continu bezig met bedenken wat je het beste kan doen en anticiperen wat je tegenstander gaat doen.
Elke unit in de combat heeft een aantal belangrijke statistieken, het aantal aanvalsdobbelstenen, het aantal hitpoints dat ze hebben én de hoeveelheid moraal. Combat eindigt zodra alle units dood zijn, of aan het einde van 3 combat rondes, dan wint de zijde met het meeste moraal.

  1. Beide spelers rollen het aantal aanvalsdobbelstenen dat ze mogen rollen op basis van hun troepen in het gevecht (maximaal 8 dobbelstenen).
    1. Je hebt drie belangrijke zijden op de dobbelstenen “Morale”, “Shields”, “Guns”.

      11823995_10206547118103999_207783055_n

      De dice in Forbidden Stars (Morale, Shields, Guns).

  2. Beide spelers kiezen of ze reinforcement tokens willen inzetten. Deze tokens functioneren EXACT hetzelfde als een level 0 unit.
  3. Beide spelers schudden hun combat deck en pakken 5 kaarten.
card

Een (start)combat kaart voor de Space Marines. Van deze kaart krijg je altijd 1 Gun icoon (linkerbalk). Onderin de groene balk zie je de ability die deze kaart altijd geeft (opponent moet 1 shield herrollen). Dan, de oranje tak. Als je een Space Marine of Strike Cruiser in combat hebt, laat je je tegenstander 1 shield Dobbelsteen OF 2 Shield tokens (zwart) verliezen.

Per ronde kies je vervolgens 1 combat kaart, startend met de aanvallende speler voer je de combat kaart uit. Je hebt drie delen van een combat kaart, die stuk voor stuk belangrijk zijn. Allereerst krijg je extra “dobbel” symbolen (Guns, Morale, shields), deze staan in de linker zijbalk. Daarnaast krijg je altijd een special ability, een stuk dat je altijd uitvoert. En je hebt een geavanceerd deel dat je uitvoert als je tenminste één unit van de genoemde type hebt, die als voorwaarde dienen. Meestal voegen deze speciale abilities extra dobbelstenen of extra units toe aan je rol, of krijg je extra Guns of Shield tokens, die maar 1 ronde bruikbaar zijn, of ‘unrout’ je een unit.

Nadat beide spelers hun kaart hebben gerevealed en uitgewerkt ga je alle guns optellen die je op je dobbelstenen, kaarten én tokens hebt staan en vergelijk dat met de defense waarde aan Shields van je tegenstander. Is dat hoger, pakt je tegenstander schade, die de speler na eigen inzicht mag verdelen. Is schade hoger of gelijk aan het aantal hitpoints, dan is de unit dood. Is het niet genoeg, ‘rout’ je de unit. Geroute units tellen hun moraalwaarde niet mee aan het einde van de combat, en triggeren ook geen speciale abilities op combat kaarten meer. Je moet dus goed opletten met je shields, het routen van je units en .. Na het resolven van een combat kaart, ruim je tokens weer op en houd je de dobbelstenen en iconen op je gespeelde combat kaart en ga je verder met het spelen van een nieuwe combat kaart. Zoals eerder gezegd, combat eindigt zodra alle units dood zijn, of aan het einde van 3 combat rondes. In dat geval wint de zijde met het meeste moraal. De verliezer moet zich terugtrekken via een ‘legaal’ pad (dus naar een aangrenzende planeet, of naar een planeet verbonden met schepen).

Conclusie
Mijn eerste game van Forbidden Stars, vond ik verschrikkelijk. De regels zijn eigenlijk behoorlijk eenvoudig, maar tegelijkertijd maakten we nogal wat regelfouten en was het vooral traag nazoekwerk en was mijn play door een regelfout echt afschuwelijk. Alle plays van FS die ik daarna heb gedaan hebben mijn mening over FS ten positieve bijgesteld. FS is werkelijk een fantastische game én speelt prima met 2 én 3 spelers. Ik kan me voorstellen dat met 4 spelers het spel ook prima zal spelen, al is het dan (nog) wat langer en de helaas niet geringe down time nog wat groter. Wat mij vooral bevalt aan FS is het tactisch plaatsen van de order tokens, en de pittige keuzes waarvoor je komt te staan bij het plaatsen van die order tokens. De vrees die je voelt zodra een speler zijn order token in een systeem van jou plaatst óf bovenop een van jouw tokens is écht aanwezig. De vraag is steeds, wat doet je tegenstander, bluft ie of moet je echt rekening houden met dit token? Naast het plaatsen van order tokens is de combat in FS ook bijzonder interessant. Het gooien van dobbelstenen en het kaartspel daarna is erg diep en interessant om te spelen. Om naar te kijken vind ik het persoonlijk niet zo interessant. Gelukkig ben ik daar kennelijk alleen in, want mijn tegen/medespelers vonden dat juist wel weer interessant. Al met al, ondanks een fantastische game.
De componenten zijn FS zijn prima, ik vind de tegels cool gedaan, met dat goud/blauw en de sector approach. Ook heeft elke unit weer bergen met unieke, coole miniatures én is het artwork op de kaarten weer buitenaards goed. FFG en componenten, eigenlijk nooit een zorg. Daarnaast speelt de game goed met 2, dat ben ik niet zo gewend. Ja, het is iets meer schaak dan anders, maar gewoon wel erg cool al is 3 denk ik wel een beter spel.
Zijn er verder nog echte nadelen aan FS? Voor mij is down time altijd een zorg in board games, ik ben er erg gevoelig voor en ik heb een hekel aan wachten op mijn beurt of trage spelers. Dat is een karakterfout, maar dat beïnvloed mijn enjoyment in games toch behoorlijk. FS is voor mij op het randje, het plaatsen van de order tokens kán best snel gaan, of traag afhankelijk van met welke spelers je speelt. Combat idem. De keuzes die FS zo tof maken om te spelen, maken het tegelijkertijd soms wat traag spelen voor mijn gevoel. Dat gezegd hebbende, zodra je een goede pot speelt is er ineens een paar uur voorbij voor je het door hebt, dus dan is down time kennelijk toch niet zo groot!
Al met al, vind ik Forbidden Stars een fantastische game. Ik heb er even aan moeten wennen, en het plaatsen van order tokens en combat is dusdanig stressvol, intens en meeslepend(?) dat ik in korte tijd, na een ruwe start, helemaal verliefd ben geworden op deze game. Het is duurt niet zo lang als Twilight Imperium, maar het is complexer dan een Kemet of Cyclades. Het vult precies de ruimte tussen een eenvoudige lichte 4X game én het beest Twilight Imperium en doet dat in space. Kortom, FS is een korte tijd een game geworden waar je me s’nachts voor wakker kan maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.