Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Flash Point: Fire Rescue [7.5/10]
Flash Point: Fire Rescue [7.5/10]
Flash Point: Fire Rescue is een cooperatief spel voor 1-6 spelers van Kevin Lanzing. In dit spel kruip je in de huis van de brandweermannen die hun leven wagen door zonder twijfel een vuurzee in te rennen om de slachtoffers te redden.
Flash Point: Fire rescue
Kevin Lanzing
Indie Boards and Cards (Nederlandse versie: 999 Games)
2012
1-6 spelers
45 minuten
Action Point Allowance System / Cooperative Play / Dice Rolling / Pick-up and Deliver /
Nederlands, Engels en meer
Enige mate van taalafhankelijkheid
Simulation / Variable Player Powers
Coöperatieve spellen doen het vaker goed onder de liefhebbers van Ameritrash-titels. Geen strijd om de meeste punten, maar samen strijden voor een gezamenlijk doel. Jij en je medespelers samen tegen het spel zelf. Alleen dat al zorgt er vaak voor dat iedereen daadwerkelijk in het spel zit. Tel daarbij op een thema waar we ons allemaal wel iets bij kunnen voorstellen en je hebt een topspel, toch? We kruipen namelijk, zoals al sinds de kleuterklas een beetje onze droom is geweest, in de huid van een brandweerman.
Als het spel begint, kiezen de spelers één van de (zijden van de) speelborden en leggen deze voor zich neer. Het speelbord toont een plattegrond van het gebouw waar de brandweerlieden naar binnen moeten gaan. Aan de hand van diverse dobbelsteenworpen wordt het gebouw vervolgens gevuld met brandjes, rook, diverse (dicht neergelegde) POI-fiches (Point of Interest), brandbaar materiaal en Hot Spots. De POI-fiches staan voor mogelijke slachtoffers. Deze fiches bevatten namelijk de afbeelding van een persoon, een dier of bevatten geen enkele afbeelding om aan te geven dat het een vals alarm was. Omdat ze gesloten op het bord liggen, is van tevoren niet duidelijk of jij je een weg baant naar een persoon, een dier of naar helemaal niemand toe.
Setup aan het begin van het spel
In de uitgebreide variant van het spel (waar ik het in deze review over zal hebben) krijgt iedere speler voordat het spel begint een rol toebedeeld. Elke rol komt met zijn eigen bijzonderheden. Zo kan de Paramedic bijvoorbeeld slachtoffers verzorgen voor 1 AP (waardoor ze makkelijker te vervoeren zijn), krijgt de Fire Captain 2 aanvullende Command AP per beurt (waarmee hij andere brandweerlieden kan verplaatsen) en hoeft de Driver/Operator slechts 2 AP te betalen om het grof geschut van de brandweerwagen te gebruiken.
Het spel wordt vervolgens gespeeld over meerdere ronden. In elke ronde voert de actieve speler zijn acties uit, verspreid het vuur zich en worden de POI-fiches aangevuld.
Voor de acties wordt gebruik gemaakt van het systeem met actiepunten. Een speler heeft 4 actiepunten en die mag hij vrij inzetten om zijn acties uit te voeren. Wat kan hij hiermee doen?
Hij kan:
– zich verplaatsen;
– deuren openen en sluiten;
– vuur blussen;
– met een bijl muren te lijf gaan (soms is de deur net even te ver weg);
– de ambulance/brandweerwagen te gebruiken; en/of
– van rol te wisselen.
Afhankelijk van de actie en de omstandigheden waarin deze wordt uitgevoerd kosten de acties 1 of 2 actiepunten.
Het grootste gedeelte van het spel gebruik je om je te verplaatsen en om het vuur in bedwang te houden. In principe kost het daarbij 1 AP om één veld horizontaal of verticaal te lopen. Als je echter een slachtoffer of brandbaar materiaal meedraagt óf als je door een veld loopt dat in brand staat dan kost dat 2 AP. Door een brandend veld lopen met een slachtoffer of brandbaar materiaal mag (uiteraard) niet.
Als je met een verplaatsingsactie op een veld met een POI-fiche komt, dan mag je deze omdraaien om te kijken of het daadwerkelijk een slachtoffer is of een vals alarm. Je kunt er vervolgens voor kiezen om dit slachtoffer mee te nemen of niet (door het meenemen, zal het lopen wat minder snel verlopen).
Wij zijn getrainde brandweerlui en hebben daarom relatief weinig moeite met het blussen van de brandjes. Eigenlijk kost het alleen AP en moet je op de juiste plek staan. Als je aangrenzend aan een veld staat dat een vuurfiche of rookfiche bevat, dan kun je blussen. Vuur is volledig te blussen voor 2 AP, voor 1 AP wordt het een rookfiche en een rookfiche kun je blussen voor 1 AP. Een brand deels blussen tot rook brengt echter wel een risico met zich mee, want rook kan zo weer tot brand worden en de weg achter je versperren.
Nadat de actieve speler zijn acties heeft besteed, verspreidt het vuur zich. In principe gooit de actieve speler eenmaal de beide dobbelstenen en de uitkomst daarvan bepaalt op welk veld er iets gebeurd. Wat er vervolgens gebeurt, is afhankelijk van de situatie op het desbetreffende veld:
– is het veld leeg, dan leg je een rookfiche op dit veld;
– lag er een rookfiche, dan wordt dit omgedraaid naar de vuurkant;
– als er al een vuurfiche op het veld lag, dan vindt er een explosie plaats. Dit houdt in dat de vier aangrenzende velden ook getroffen worden door vuur en zodanig afgehandeld moeten worden. Stond één van deze velden als in brand? Dan ontstaat er een shockwave waarbij de brand in een rechte lijn door beweegt totdat hij niet meer kan (tot een open veld, met rook gevuld veld, muur of open deur;
Bereikt de shockwave een muur of een gesloten deur dan:
– komt er een schadefiche op dit veld (in geval van een muur). Bij twee van deze fiches is de muur vernietigd;
– is de deur vernietigd (in geval van een deur).
De speler controleren vervolgens alle aan vuur grenzende velden, aangezien rook dat aangrenzend aan vuur ligt ook direct weer vuur wordt.
Als al deze stappen met betrekking tot het verspreiden van het vuur zijn doorlopen, dan kan er gekeken worden of er slachtoffers zijn gevallen. POI’s die zich op dezelfde locatie bevinden als een vuurfiche hebben het helaas niet gered. Ze worden omgedraaid om te kijken of het daadwerkelijk slachtoffers zijn en vervolgens terzijde gelegd. Ten slotte wordt er gekeken of er zich 3 POI’s op het bord bevinden. Is dit niet het geval dan worden deze aangevuld.
Als er een vuurfiche op hetzelfde veld is gelegd waar een brandweerman zich bevond dan is deze ‘knocked down’. Hij wordt verplaatst naar de parkeerplek van de ambulance buiten het gebouw.
De basis van het spel is dus relatief eenvoudig. Het zijn de ‘extraatjes’ die het leuk en uitdagend maken (en tot de uitgebreide variant behoren).
Allereerst hebben de brandweerlui de beschikking over een ambulance en een brandweerauto. De ambulance wordt gebruikt om slachtoffers te redden. Je zult je slachtoffers tot aan de ambulance moeten brengen om ze te redden. Feitelijk gezien komt dit erop neer dat je eerst jouw AP gebruikt om naar de dichtstbijzijnde uitgang te lopen en vervolgens nog wat AP gebruikt om de ambulance jouw kant op te laten rijden (oftewel de porto gebruikt om die op te roepen).
De brandweerauto is een heel ander verhaal. In deze kun je rondrijden en je kunt het waterkanon gebruiken. Dit kanon kan gebruikt worden om grotere oppervlaktes die in brand staan zoveel mogelijk te blussen. Of en welk oppervlak je blust, is afhankelijk van de dobbelstenen. Je gooit namelijk om te bepalen welke gebied je blust. Dit zal altijd in het kwadrant zijn waar je naartoe gereden bent. Vanuit het gedobbelde veld raakt het water daarnaast nog elk aangrenzend veld, tenzij er een muur tussen zit. Erg effectief, maar voor 4 AP ook een erg kostbaar trucje.
Maar in welk gebouw bevinden zich nou geen brandbare stoffen meer tegenwoordig? Nou in onze gebouwen wel. We hebben namelijk ook nog te maken met ‘Hazmats’ (brandbaar materiaal) en ‘Hot Spots’ (brandhaarden).
Hazmats zijn de flessen met brandbaar materiaal. Erg link om die bij je in de buurt te hebben tijdens een brand. Ligt er op een veld met een Hazmat ook een vuurfiche dan ontstaat daar direct een explosie met alle gevolgen van dien. Hazmats kun je overigens ook verwijderen door ze naar buiten te tillen en weg te gooien.
Hot Spots staan voor de plekken die zeer moeilijk blusbaar zijn en feitelijk gezien de brandhaarden in het gebouw zijn. Als je tijdens het verspreiden van het vuur een veld hebt gegooid met een Hot Spot-fiche erop, dan vindt er een ‘Flare Up’ plaats. Dit houdt in dat je nogmaals zult moeten gooien voor het verspreiden van het vuur (en het vuur zich dus meerdere malen zal verspreiden). Het gebied waarin de Flare Up zich manifesteert, wordt daarnaast ook weer een Hot Spot.
Uiteindelijk zal het spel worden gewonnen of verloren en zoals vaak bij coöperatieve spellen het geval is, kun je op meer manieren verliezen dan winnen. Winnen doe je door ten minste 7 mensen/dieren te redden uit het brandende gebouw, maar verliezen doe je als
– het gebouw instort (alle 24 schadefiches zijn gebruikt);
– er ten minste 4 slachtoffers zijn gevallen (mensen of dieren).
Conclusie
Ik ben zelf wel een liefhebber van cooperatieve spellen en binnen dit genre vind ik Flash Point: Fire Rescue een uitstekend spel. Thematisch gezien vind ik het goed in elkaar zitten. Het willekeurige en onvoorspelbare van het vuur is mooi tot uiting gebracht in het willekeurige van de dobbelsteenworp. Dat het zo onvoorspelbaar is, merk je mede aan het feit dat je zoveel rondes het idee kunt hebben dat je het vuur onder bedwang hebt, maar dat door één of twee verkeerde worpen ineens de situatie hopeloos kan lijken. Ook het feit dat sommige POI’s valse alarmen blijken te zijn (wat tijdens het spelen zeer frustrerend kan zijn) is leuk bedacht.
Ondanks dat ik – bij mijn Kickstarter-editie – mooie brandweermeeples heb gekregen, is het materiaal vrij sober te noemen. Uiteindelijk gebruik je overal fiches voor (en pionnen in het gewone spel) in plaats van bijvoorbeeld miniaturen. Storend vind ik dat niet, want bij een spel als Flash Point: Fire Rescue heb ik dat niet nodig om mij in te kunnen leven in het spel.
De verschillende scenarios en moeilijkheidsgraden van het spel zorgen ervoor dat de herspeelbaarheid groot is. En herspelen zul je het, want zodra je het net niet gehaald hebt, zet je het spel al snel nog een keer klaar om revanche te nemen tegen het spel. Daarnaast is natuurlijk de uitdaging om een perfecte score te halen, waarbij je geen enkel slachtoffer verliest.
Al met al een verdiende 7,5 voor dit spel.