Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Fallen [6+/10]
Fallen [6+/10]
Fallen (2014) is een spel voor 2 spelers en combineert een 2 speler card-based dungeon crawler met Story-telling/Role-playing elementen zoals in Tales of the Arabian Nights. In Fallen kruipt een speler in de huid van een duistere Dungeon Lord met ambitieuze plannen de wereld te vernietigen, terwijl de andere speler een Held speelt die de dungeon in kruipt om de Dungeon Lord te stoppen. En dat of dat gaat lukken..
Fallen
2014
2 spelers
Watchtower Games
90-120 minuten
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Story-telling, RPG, Dice-Rolling
Fallen speelt over 3 rondes, waarbij de Hero zich door 3 story kaarten moet worstelen om daarna in een Final Battle met de Dungeon Lord de game te beëindigen. Het doel van de story missies is om je Held en Dungeon Lord om treasures en experience (XP) te verdienen, waarmee je betere skills en monsters kunt kopen. De speler die als eerste 3 kaarten uit de Final Battle wint, wint het hele spel.

Setup van de Dungeon Lord. Links het Shadow-Track. In het midden bevinden zich de Dungeon Lord kaart, met tokens. Daarboven zijn level 1 monsters en dobbelstenen. Rechts bovenaan het Omen deck, daaronder de Power kaarten en daar weer onder de monster decks.

Setup van de Hero. Links het Shadow Track. In het midden zijn Hero kaart met tokens, gekozen skill, starting equipment en dobbelstenen. Helemaal rechts het treasure en powerdeck.
Het spel begint met een setup, waarbij je je achtergrond als Hero of Dungeon Lord uitwerkt. Beide spelers krijgen een charactersheet en een berg kaarten. Zo krijgt elke speler een speciaal deck met Power Cards en een Treasure deck (heet Omen deck voor Dungeon Lord, maar is effectief hetzelfde). De Power Cards worden samengesteld uit 10 random kaarten uit een deck van 20 generieke, en 10 speciale kaarten van de Hero of Dungeon Lord voor de thematische flavor. Daarnaast krijgt de Hero zijn starting equipment en zijn skills, waarvan hij 1 level 1 skill mag kiezen om mee te beginnen. De Dungeon Lord krijgt 3 decks met monsters (level 1 tot 3) waarvan hij 4 random level 1 creatures krijgt om te starten. Beide spelers beginnen met een volledige ‘ultimate ability’, die wat extra dobbelstenen opleveren bij de challenges op de story cards (waarover later meer). De rest van de setup wordt bepaalt door de start condities op de Dungeon Lord tile, waar de Hero na het lezen van wat flavor text bepaalt waar de Hero zijn tocht door de Dungeon start. Dit heeft effect de starting resources van de Hero, maar ook op startpositie van het Shadow Track. Dit Shadow Track symboliseert de staat van de wereld en loopt van Light (Brilliant) naar Dark (Night). Hoe Lighter het Shadow Track, hoe goedkoper de Power kaarten zijn en beter de ultimate ability van de Hero is, hoe Darker het Shadow Track, hoe beter de Power kaarten en abilities van de Dungeon Lord.

Voorbeelden van Dungeon Lord kaarten. Boven twee omen kaarten. Onder een specifieke en Dungeon Lord specifieke power kaart.
Fallen draait om het resolven van van Story Cards. Die Story Cards bevatten een inleidend stukje flavor text om daarna de Hero voor een keuze te stellen. Help je een verdwaalde Warrior, of laat je hem barsten? Steel je een bepaald artefact? En dan vooral, hoe pak je dat stelen aan? Pak je het artefact gewoon? Of zoek je juist eerst naar vallen? Afhankelijk van de keuze van de Hero volgt er een Strength, Agility of Intelligence challenge. Die challenges kunnen elk makkelijk of moeilijk zijn en soms treasures of omen kaarten opleveren. Het is echter lang niet altijd duidelijk waarom uit het verhaaltje en je keuze juist die specifieke challenge en beloningen volgen. Na 4 challenges is de Story kaart voorbij en krijgen de Hero en Overlord nog wat XP, om vervolgens met twee nieuwe handkaarten en geresette equipment en monsters aan de volgende Story kaart te beginnen.

Een stukje story card. De Dungeon Lord leest het groene stuk voor en geeft de Hero de keuze “Take the Crystal” of “Shatter the Crystal”. Daarna leest hij het stukje voor en volgt er zoals je rechts in het vakje kan zien wat fluff en een challenge (Bij take a crystal krijgt de Hero een wound en makkelijke Agiltiy test). Na de challenge mag de Hero kiezen uit “Talk with the Necromancer” of “Dash for Cover”.

Detail van de overlord met 4 monsters. Elk monster heeft artwork en een naam. De blauwe blokjes geven aan dat je bij dit monster 2 extra blauwe dobbelstenen rolt. Hieraan voeg je nog de speciale ability toe, mits de speciale ability matcht met de challenge. Zo mag je bij de Rock Creeper de speciale ability alleen gebruiken bij een Agility of Strength challenge. Helemaal onderin staat de hand en fortune-limiet van de Dungeon Lord. Deze mag 2 fortune tokens spenderen om extra dobbelstenen te rollen per challenge, en maximum van 3 handkaarten hebben.
Challenges werken behoorlijk eenvoudig. De Dungeon Lord gaat hierbij eerst en bouwt een dice pool op. De Dungeon Lord heeft standaard 2 zwarte dobbelstenen, en voegt hierbij toe aan dobbelstenen wat een van zijn monsters oplevert. Dat monster wordt getapt en symboliseert de challenge waar de Hero tegen vecht. De dobbelstenen komen in Fallen in 3 types. De zwart en witte dobbelstenen van de Dungeon Lord en Hero respectievelijk zijn identiek, en kunnen 1 tot 2 zwaarden geven, en geven de mogelijkheid Wounds en Charges te geven (hierover later meer). De rode en blauwe dobbelstenen staan enkel zwaarden en blanks op, maar de kans op zwaarden (hits) en gekruisde zwaarden (2 hits) op de rode, zwart en witte dobbelstenen flink hoger. Bij een moeilijke challenge krijgt de Dungeon Lord er op dit moment een blauwe dobbelsteen bij. Nadat de Dungeon Lord zijn initiële dice-pool gebouwd heeft kan de Dungeon Lord zijn dobbelstenen rollen. Na de initiële rol mag de overlord zijn rol nog verbeteren. Dit kan hij/zij doen door Omen of Power kaarten te spelen, die extra dobbelstenen geven of de mogelijkheid te her-rollen. Daarnaast kan de Dungeon Lord zijn ultimate ability gebruiken (geeft extra dobbelstenen) of Fortune tokens inzetten om extra dobbelstenen te krijgen (tot zijn fortune limiet). De uiteindelijke hoeveelheid gerolde zwaarden is de hoeveelheid die de Hero moet overtreffen om de challenge te winnen. Wounds worden gedaan op het armor van de Hero, en charges laden de ultimate ability van de Dungeon Lord weer op. Mocht het aantal wounds het armor overtreffen, ‘breakt’ het armor van de Hero. Dit levert hem een critical card op, een negatieve conditie en de Dungeon Lord 1XP.

Detail van de Hero. Je zit dat de items allemaal een TAP symbool hebben, en deze moeten geexhaust worden om te gebruiken. Ook staat op de cloak een aantal hitpoints, voor die breakt. Bij een challenge rolt de Hero naast zijn 2 witte dobbelstenen, afhankelijk van zijn skills extra blauwe dobbelstenen. Marksman geeft 1 blauwe dobbelsteen tijdens een Agility challenge. Op de karakter sheet zelf kan je zien dat deze Hero al goed is in Agility en Intelligence (blauwe gekleurde vakjes helemaal onderin). Ook zie je dat deze Hero een Fortune limiet heeft van 2 en een maximum hand-size van 3.
De Hero werkt bijna identiek. De Hero begint standaard met zijn twee witte dobbelstenen. Daarnaast kijkt de Hero op Hero kaart en skill kaarten of de Hero extra dobbelstenen krijgt vanwege zijn specifieke vaardigheden met het type challenge (Strength, Agility of Intelligence). Als het een makkelijke challenge betreft krijgt de Hero er nog een extra blauwe dobbelsteen bij. Na het bouwen en rollen van de initiële dice-pool kan de Hero beslissen om met behulp van Power kaarten en wapen de hoeveelheid hits te verhogen. Overtreft hij de overlord, wint de Hero de challenge. De Wounds die de Hero uitdeelt worden gedaan aan het Monster dat de Dungeon Lord heeft ingezet. Overtreft dit het aantal hitpoints van het Monster, sneuvelt het Monster en krijgt de Dungeon Lord een nieuw monster. Dit levert voor de Hero echter wel direct XP op, gelijk aan het level van het gesneuvelde monster.
De uiteindelijke winnaar van de challenge krijgt 1 XP. Die XP kan door de Dungeon Lord aan het eind van de Challenge worden ingezet om Monsters te levelen naar hogere en sterkere levels, terwijl de Hero zijn skills kan upgraden. Hierna mag de winnaar uit 2 Reward tokens kiezen, die bijvoorbeeld extra power kaarten opleveren, het shadow track manipuleren, fortune tokens of charge voor de ultimate ability geven. De verliezer krijgt er 1 nieuw token bij, en kiest uit die twee Reward tokens.
De Final Battle werkt bijna identiek aan de story kaarten met hun challenges. Hierin leest alleen de Hero steeds wat flavor text voor waarbij zijn ‘epische’ strijd met de Dungeon Lord vanuit zijn point-of-view wordt beschreven. Daarna volgt er een challenge. Diegene die als eerste 3 Final Battle kaarten weet te verdienen wint het spel en leest de conclusie voor, waarbij de Dungeon Lord levenloos ter aarde stort, of juist de Hero.
Conclusie
Ruud: Fallen is voor mij een geinig spel.. de thematische fluff is geinig, hoewel de slechte Fantasy clichés je wel om de oren vliegen. Ik gebruik met opzet het woord fluff, want in principe heeft het verhaal op de story cards weinig te maken met de challenges van het spel. De story cards en het verhaal zijn wel leuk gedaan hoor, maar vanuit de fluff wordt niet altijd duidelijk waarom er een Strength, Agility of Intelligence volgt en waarom die makkelijk of moeilijk zou zijn. Net zo min wordt er op een of andere manier rekening gehouden met of je de challenge wint of verliest, of met welk monster de overlord ervoor inzet. Daardoor voelt de fluff niet samenhangend aan met wat er gebeurd in het spel. Maakt dit Fallen een slecht spel? Nee, ik vind Fallen een geinig spel om te spelen. De mechanismen en challenges zijn wellicht wat teveel hetzelfde naar mijn zin, maar de challenges zijn wel steeds relatief close. Ik vind het gebrek aan samenhang tussen fluff en gameplay wel echt een enorme gemiste kans. Dit spel bevalt me een stuk beter dan story-telling games als Tales of Arabian Nights, waar je totaal geen invloed hebt op het spelverloop. Dat heb je hier wel. Als ze bij Watchtower games beter was gelukt de thematische fluff met het spel te integreren hadden ze met Fallen wellicht een echte topper in huis gehad. Nu is het voor mij een 6.
Wesley: Fallen vind ik een vermakelijk spel, waar wellicht meer in had gezeten. Op het materiaal en het artwork is weinig aan te merken, maar op de binding tussen het thema en het spel des te meer. Tijdens het spel voelt het alsof het er vrij weinig toe doet welke route je kiest en wat je doet. Aan de hand van de verhalen probeer je te kiezen voor een challenge die voor jou goed te doen is en je gaat dobbelen. Ongeacht de uitkomst hiervan krijg je hetzelfde stukje vervolgtekst. Enige verschil is dat je als tweede een beloning mag kiezen en je geen experience krijgt. Feitelijk gezien ben je dan ook alleen maar bezig om je personage te upgraden en klaar te stomen voor het eindgevecht. In dat eindgevecht kun je in tegenstelling tot tijdens het spel zelf wel echt dood gaan. Dood gaan tijdens het spel (teveel schade voor je armor) houdt alleen maar in dat je een penalty krijgt in de vorm van een kaartje en dat het armor vervolgens op wonderlijke wijze ineens zonder schade is. Ook thematisch niet helemaal denderend gekozen, terwijl dit soort spellen het juist van hun thema moeten hebben. Voor mij is dit spel een 6,5 waard.