Escape Room: The Game

Het jaar 2017 is voor mij een beetje het jaar geworden van de Escape Rooms. Waar ik tot op heden nog nooit een echte Escape Room ben ingestapt, speelde ik dit jaar al wel een aantal spellen die het gevoel hiervan naar de huiskamer willen brengen.
Dit spel gebruikt zelfs letterlijk de naam. Maar is dat ook terecht? Is dit een echte Escape Room ervaring?

Escape Room: The Game
Roland MacDonald
2016
3-5 spelers
Identity Games
60 minuten
Coöperative Play / Puzzle / Realtime
Nederlandstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Doel
Escape Room: The Game is een coöperatief spel waarin je een aantal scenario’s gaat spelen. Het doel van elk scenario is vrij duidelijk, je zult het scenario volledig moeten doorlopen en bij voorkeur voordat de tijd (60 minuten) voorbij is.

Een standaard spel is het zeker niet en dit zal dan ook niet een standaard review zijn. Het ontdekken van het scenario is grotendeels de uitdaging in het spel en hetgeen waar je plezier aan zult beleven. En aangezien wij dit niet voor jullie willen verpesten, zullen wij geen onthullingen doen over scenario’s. En dat houdt in dat we vrij weinig over het spel kunnen vertellen, zeker aangezien het spel ook nog eens vrij weinig spelregels kent.

Dus weer eens een review zonder spoilers en zonder dat we er veel over kunnen zeggen, maar we houden wel van een beetje uitdaging!

Setup
In feite kent Escape Room: The Game niet zo heel veel voorbereiding. Je begint het spel met het pakken van de ChronoDecoder en een hele rits met sleutels. Deze ChronoDecoder heb je in alle scenario’s nodig en dient meerdere doelen. Zo bevat deze decoder een timer die, zodra je aangeeft dat je begint met het spel, af zal lopen van 60 minuten naar 0. Voor de overige functies van de decoder verwijs ik naar het ronde-overzicht hieronder.

Daarnaast zul je een scenario uitkiezen. Elk scenario wordt geleverd met een drietal enveloppen met inhoud. Die enveloppen zullen in volgorde opengemaakt moeten worden en de inhoud zal je vervolgens helpen om een deel van het mysterie op te lossen.

In feite ben je nu klaar om te beginnen. Ah, wellicht ook niet. Zet nog even een verse bak thee neer en ga nog even naar het toilet, want dan ben je echt klaar voor 60 minuten puzzelen. Zodra je wilt beginnen lees je de introductie die op envelop I staat aangegeven, je opent deze om de inhoud eruit te halen en start de timer.

Ronde-overzicht
En dan begint het avontuur. Een avontuur waarin je geen tot weinig spelregels hebt en dus in het begin ook een beetje zult moeten zoeken naar houvast. Maar wat is de bedoeling eigenlijk?

Dat is relatief eenvoudig. Je zult elke envelop moeten ‘uitspelen’. En dat uitspelen door je door een bepaalde combinatie aan sleutels in de decoder te doen. Heb je de juiste combinatie aan sleutels gevonden, dan zal er (zodra je de sleutels in de decoder stopt) een triomfantelijk muziekje klinken.

Een aantal van de enveloppen.

De juiste combinatie zal je moeten vinden door gebruik te maken van de verschillende aanwijzingen die je vindt in de envelop. En die zijn er in alle soorten en maten. Landkaarten, bioscooptickets, foto’s…..in feite kun je alles tegenkomen in een envelop. Goed kijken, overleggen en zoeken is het credo. Kom je tijdens die zoektocht de letters ER tegen, dan weet je direct dat je een aanwijzing gevonden hebt waarbij je de ChronoDecoder nodig hebt. Maar hoe je die moet gebruiken, dat is voor jou om achter te komen.

De ChronoDecoder

Kom je er niet uit? Dan zijn er altijd nog kaartjes met aanwijzingen die je verder kunnen helpen. Maar die mag je niet zo maar pakken. De klok op de ChronoDecoder geeft namelijk met een tijdsignaal aan wanneer je weer in aanmerking komt voor een nieuwe hint. Dit voorkomt dat je na 5 minuten puzzelen direct de eerste vijf hints bekijkt om zo snel door het spel heen te gaan.

En daarmee hebben we eigenlijk het spelverloop van Escape Room: The Game grotendeels uitgelegd. Drie enveloppen zijn drie verschillende sleutelcodes die je zult moeten vinden binnen 60 minuten. Red je dit niet binnen de 60 minuten? Gewoon lekker door puzzelen, maar dan weet je dat het de volgende keer iets sneller moet…..

Conclusie
Zoals ik al eerder aangaf is 2017 voor mij een beetje het jaar geworden van de Escape Room spellen. Zo speelde ik eerder Puzzelpost: Het Boekanier DossierUnlock! en ook EXIT al (van laatstgenoemde volgt nog een review). Daarnaast kun je met Mythos Tales en Sherlock Holmes: Consulting Detective wel zeggen dat ik aan mijn portie puzzelspellen ben gekomen.

Waar ik eerder al erg enthousiast was over Puzzelpost en Unlock! heb ik mij ook meer dan goed vermaakt met Escape Room: The Game. De scenario’s zijn leuk en gevarieerd en er loopt – per scenario –  een duidelijke rode draad door de ontwikkeling van de scenario’s. De puzzels zijn divers en er zitten leuke originele puzzels tussen die worden afgewisseld met de wat meer voor de hand liggende puzzels die we kennen uit de verschillende puzzelboekjes.

En de puzzels zijn over het algemeen goed te doen. Je hoeft niet met een groep raketgeleerden aan tafel te zitten om een scenario uit te kunnen spelen. Met logisch denkvermogen kom je een heel eind. Daarnaast zijn de per scenario aangegeven moeilijkheidsgraden een goede weergave van hoeveel uitdaging je kunt verwachten.

Escape Room: The Game is voor mij meer een escape room-achtige ervaring dan Unlock! bijvoorbeeld is. Unlock! vind ik persoonlijk meer lijken op de ‘Point & Click’ spellen die ik vroeger op de pc speelde. Ook leuk, maar veelal meer zoeken dan puzzelen. In dit spel zul je ook moeten zoeken, maar is het puzzelelement wel duidelijk dominant aanwezig. Door de verschillende soorten aanwijzingen die je in de enveloppen vindt, is dit spel ook voor meer spelers geschikt. Ieder kan dan een eigen onderdeel bekijken en overleg je samen over de vervolgstappen.

Als je voor de ervaring gaat is Puzzelpost veel realistischer dan Escape Room: The Game, maar is wel één scenario. Escape Room; The Game komt direct met vier scenario’s in één doos en er zijn al verschillende uitbreidingen verkrijgbaar (en een standalone Virtual Reality versie). Daarnaast kun je bepaalde onderdelen van het spel makkelijk opnieuw uitprinten en vervangen waardoor elk scenario nogmaals gespeeld kan worden door andere spelers.

Ondanks dat Escape Room: The Game dan misschien de ‘oudste’ van deze spellen is, doorstaat het de vergelijking met de eerder genoemde titels met speels gemak. Welke jouw voorkeur heeft, is dan ook volledig afhankelijk van wat je precies zoekt in het spel. En hoe EXIT zich verhoudt tot deze spellen? Daar zullen jullie nog even op moeten wachten……

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.