Ameritrash.nl > Previews > Epic [preview]
Epic [preview]
Epic is een kaartspel voor 2-4 spelers van White Wizard Games dat via Kickstarter zijn weg naar de spellenliefhebbers zal vinden. Zal deze opvolger van Star Realms een succes van episch formaat zijn? Of toch niet? Wij speelden alvast de print & play versie van het spel.
Spel Informatie
Epic
Robert Dougherty & Darwin Kastle
White Wizard Games
2015
2-4 spelers
20 minuten
Card Drafting, Deck-Poolbuilding, Handmanagement
Inleiding
Enige tijd geleden hebben wij een review geschreven over het spel Star Realms. Een spel dat eigenlijk vanuit het niets kwam en een regelrechte hit was. Zeer snel om te spelen, eenvoudige regels en toch de nodige diepgang erin. Toen de makers van Star Realms met hun nieuwe titel, Epic, op Kickstarter kwamen was het dan ook geen verrassing dat het spel binnen no-time gefund werd en een prachtig bedrag ophaalde. Inmiddels is het spel dus ruimschoots gefund en wacht menig spellenliefhebber, waaronder wij, tot het spel wordt toegezonden. Omdat wachten vaak te lang duurt, stelden de makers van Epic, een beperkte print & play versie van het spel (met 60 van de 120) kaarten ter beschikking. Op basis van deze print & play versie brengen wij jullie deze preview.
Setup
Eigenlijk kun je bij Epic niet echt over een setup spreken. Zodra je twee decks hebt van 30 kaarten en de kaarten met ‘tokens’ hebt klaargelegd, kun je beginnen. Een zekere voorbereiding kent het spel echter wel. Epic wordt geleverd met 120 kaarten, waarvan je er per spel over het algemeen maar 60 zult gebruiken. Hoe je dit doet is aan de spelers zelf. In de spelregels staan diverse varianten. Je kunt volledig at random spelen en gewoon iedere speler 30 kaarten toedelen. Je zou ook kunnen draften of zelfs twee thematisch sterkere decks kunnen bouwen.
Spelverloop
Epic is een kaartspel dat gespeeld wordt in beurten. In het begin van elke beurt ontvangt iedere speler 1 goud, waarmee hij die beurt iets uit zou kunnen spelen. Opsparen heeft daarbij geen zin, want je kunt je goud niet meenemen naar een volgende beurt. Doel van het spel is vervolgens om de 30 levenspunten waarmee je tegenstander begint naar 0 terug te brengen voordat je tegenstander dat bij jou doet.
Nadat de actieve speler zijn kaarten weer actief heeft gemaakt en een nieuwe kaart heeft gepakt, begint de actiefase van de actieve speler. Dit is de fase waarin hij kaarten kan uitspelen, abilities/powers kan gebruiken en zijn tegenstander kan aanvallen. Er zijn twee soorten kaarten; ‘ champions’ en ‘events’. Beide soorten kaarten kosten 0 of 1 goud om uit te spelen en bestaan in vier verschillende kleuren.
Event kaarten hebben een eenmalig effect dat direct wordt uitgevoerd (of in sommige gevallen meerdere eenmalige effecten waaruit je kunt kiezen). De kaart wordt daarna afgelegd. Champions blijven na het uitspelen liggen totdat ze worden verslagen en gebruik je om aan te vallen en te verdedigen. De verschillende champions bevatten verschillende keywords (bijzonderheden) en hebben in sommige gevallen vaardigheden die je kunt gebruiken door je champion te exhausten (kwartslag te draaien). Champions kunnen in de beurt nadat ze uitgespeeld zijn nog niets doen, behalve verdedigen (tenzij ze het keyword ‘blitz’ hebben). De beurten daarna kun je ze gebruiken om aan te vallen of hun vaardigheid te gebruiken (beide zal ertoe leiden dat ze exhausted raken) of om te verdedigen (dan draai je de kaart 180 graden om, in dit geval kun je hun vaardigheid nog steeds gebruiken).
Naast het uitspelen, kun je ervoor kiezen om je tegenstander aan te vallen. Als je dit doet, kom je direct in de gevechtsfase terecht en dit is de eerste fase waarin je in een soort ‘call-en-response-systeem’ terecht komt. De actieve speler kiest als eerste wie er aanvalt of aanvallen. Je kunt meerdere keren aanvallen per beurt, dus je hoeft niet direct iedereen te gebruiken. Voordat de tegenstander bepaalt wie hij als verdediger aanwijst, is er de eerste event-fase. De aanvallende partij kan er als eerste voor kiezen om een event-kaart uit te spelen of een power (vaardigheid) te gebruiken. Ongeacht of hij dit wel of niet doet, heeft de verdediger dezelfde keuze. Als de verdediger dit doet, ga je een stap terug en krijgt de aanvaller nogmaals de keuze om een event uit te spelen en/of een power te gebruiken en de verdediger krijgt eveneens nogmaals deze keuze. Dit gaat net zolang door totdat de verdediger ervoor kiest om geen event kaart meer te spelen en geen power te gebruiken. Na deze eerste event-fase kiest de verdediger wie hij aanwijst als verdediger(s). Daarbij geldt dat als één van de aanvallers verdedigd wordt, alle aanvallers als groep verdedigd worden. Met één verdediger kun je dus in principe voorkomen dat jij als speler schade krijgt van een aanval. Nadat deze keuze gemaakt is, komt er nogmaals een event-fase (die exact hetzelfde werkt als degene die ik hiervoor omschreef). Nadat ook deze event fase is afgewikkeld wordt het gevecht afgewikkeld door schade toe te delen. Schade wordt tegelijkertijd toegebracht en de aanvallers kiezen ervoor hoe de schade wordt toegebracht. Toegebrachte schade werkt volgens een soort ‘dood of niet-systeem’. Champions die 8 schade kunnen hebben voordat ze dood (broken) zijn en die deze beurt maar 7 schade krijgen toebedeeld, hebben de volgende beurt weer gewoon 8 levenspunten.
Bij dit alles is het van belang om goed te onthouden dat ondanks dat ik het omschrijf als een soort ‘ call-en-response systeem’ er geen mogelijkheid is om kaarten te spelen als directe reactie op een uitgespeelde kaart of een gebruikte vaardigheid. Alle kaarten en vaardigheden worden eerst volledig afgewikkeld voordat je doorgaat met het spelen van de volgende kaart/vaardigheid. Een ‘interrupt’ (om in Magic termen te spreken) bestaat in dit spel niet.
Als de actieve speler alle kaarten heeft gespeeld en klaar is met aanvallen dan geeft hij bij zijn tegenstander aan dat hij klaar is om zijn beurt te beëindigen. Of dit daadwerkelijk gebeurt, is afhankelijk van de tegenstander. Eerst heeft de tegenstander namelijk nog de mogelijkheid om één of meer kaarten uit te spelen. Hij kan daarbij kiezen uit champions met het keyword ‘ ambush’ (deze kaarten bevatten ook stippen boven aan de kaart, zodat dit makkelijker te zien is) of event kaarten. Doet hij dit, dan gaat de beurt terug naar de actiefase van de actieve speler. Deze speler heeft dus nogmaals de kans om kaarten uit te spelen en aan te vallen. Ook dit gaat net zolang door totdat de passieve speler ervoor kiest om geen kaarten meer te spelen. De actieve speler mag hiermee zijn beurt beëindigen.
De beurten van de spelers rouleren net zolang totdat een van de spelers ofwel zijn tegenstander heeft verslagen (zijn levenspunten tot 0 heeft gebracht) of totdat hij zelf een kaart moet pakken en dit niet meer kan. In beide gevallen wint deze speler.
Conclusie
Ondanks dat Epic door de makers van Star Realms is gemaakt en velen zich, mede door het succes van Star Realms, zullen afvragen hoe de beide spellen zich tot elkaar verhouden, ligt de vergelijking met Magic: The Gathering eigenlijk meer voor de hand. Het artwork op de kaarten, het één op één vechten met je monsters en de overeenkomende bijzonderheden/keywords (waar overigens andere namen voor gebruikt worden, zo is flying hier airborne, haste = blitz etc) dwingen je haast om deze twee spellen te vergelijken.
En dat terwijl de beide spellen compleet anders spelen. Uiteraard zullen de (voormalig) Magic-spelers het spel snel oppikken en zal een deel van het spel aanvoelen als een warm bad, maar toch is het een compleet ander spel. Allereerst komt dit door de wijze waarop je kaarten uit moet spelen.Je hebt per beurt maar 1 goud en dat worden er ook niet meer. Je zult dan ook zeer goed na moeten denken welke kaart je nu gaat uitspelen. De beurt van de tegenstander moet je hierdoor ook optimaal gebruiken. Enerzijds is het zonde om jouw goud in de beurt van de tegenstander niet te gebruiken en je kijkt dan ook tijdens jouw beurt al wat je zou kunnen doen in de beurt van je tegenstander. Anderzijds zul je, als je champions met ambush in je handen hebt, goed moeten nadenken of je een event kaart die 1 goud kost wel wilt uitspelen tijdens het gevecht aangezien het ook handig is om die champion deze beurt nog uit te spelen zodat deze in jouw beurt direct gebruikt kan worden. Het spel zich vol met dit soort interessante en tactische keuzes.
Gebruik je champions vooral goed en raak niet al teveel aan ze gehecht, want Epic is een waar slachtveld. Er zitten enorm veel sterkte champions tussen met prachtige vaardigheden die je gratis of voor 1 goud kunt uitspelen en dus ook plotseling voor je neus kunt krijgen. De events zijn er echter op gericht om deze weer net zo snel weer weg te vagen, dus zie je een kansje om schade toe te brengen doe dit dan ook direct want de beurt daarna kan het speelveld er ineens heel anders uitzien.
De gevechten kunnen ontaarden in tactische hoogstandjes doordat de aanvaller zijn tegenstander zoveel mogelijk probeert uit te lokken om te ‘tonen’ wat hij op handen heeft. Val je direct aan met je sterkste champion die niet geblocked kan worden met het risico om een sterk event tegen je te krijgen of val je eerst voorzichtig aan met een paar andere champions. En wat hou je achter om te blocken? Daarnaast heb je het liefst dat je tegenstander zijn goud al tijdens het gevecht kwijtraakt, zodat hij niet aan het einde van de beurt ineens iets onverwachts en sterks uit kan spelen.
Het feit dat je kunt winnen door je deck leeg te maken, zorgt eveneens voor interessante keuzes. Best veel kaarten met leuke effecten laten je daarnaast banishen of recyclen en in beide gevallen komen hierdoor een of meerdere kaarten terug onderop je deck. Het gebruik van die kaarten levert uiteraard iets op, maar is dat ook voldoende om het nadeel van het toevoegen van kaarten aan je deck te rechtvaardigen?
Mijn eerste indruk van de print & play van Epic is zeer positief te noemen. Het speelt vlot weg, heeft eenvoudige basisregels en prachtig artwork. Daarnaast biedt het een leuke ervaring voor verschillende soorten spelers door de verschillende mogelijkheden waarop je de decks samenstelt. Wil je gewoon lekker vlot spelen, waarbij tactiek de overhand heeft boven strategie dan schud je de 120 kaarten door elkaar, deelt er 30 toe aan beide spelers en je begint. Wil je meer strategie hebben, dan bouw je twee decks met meer synergie tussen de kaarten onderling.
Ik kan in elk geval niet wachten tot Epic binnen gaat komen, maar gelukkig heb ik tot dat moment de print & play versie nog!
Alle gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van de uitgever van het spel.