Epic

Backers voor Epic waren niet aan te slepen op het moment dat het spel op kickstarter werd aangeboden. Nadat het spel werd uitgeleverd, waren de kritieken in sommige gevallen niet mals. Maar wat vonden wij van Epic? Top of flop?

pic2691347_md
Epic
Robert Dougherty & Darwin Kastle
White Wizard Games
2015
2-4 spelers
20 minuten
Card Drafting, Deck-Poolbuilding, Handmanagement
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Doel
Enige tijd geleden scheven wij een preview op basis van de print & play versie van Epic, een kaartspel van de makers van Star Realms dat via Kickstarter aan de man werd gebracht. Netjes op tijd werd Epic afgeleverd en het werd inmiddels ook al een aantal keer gespeeld.

Waren de eerste indrukken die in de preview werden beschreven goed? Of viel het spel uiteindelijk misschien toch wat tegen?

Het doel van het spel is in elk geval eenvoudig. Iedere speler begint met een aantal levenspunten. Zodra je het aantal levenspunten van je tegenstander tot nul weet te brengen, win je het spel. Lukt het je om je trekstapel leeg te spelen, dan win je eveneens.

Setup

Eigenlijk kun je bij Epic niet echt over een setup spreken. Zodra je twee decks hebt van 30 kaarten en de kaarten met ‘tokens’ hebt klaargelegd, kun je beginnen. Een zekere voorbereiding kent het spel echter wel. Epic wordt geleverd met 120 kaarten, waarvan je er per spel over het algemeen maar 60 zult gebruiken. Hoe je dit doet is aan de spelers zelf. In de spelregels staan diverse varianten. Je kunt volledig ‘at random’ spelen en gewoon iedere speler 30 kaarten toedelen. Je zou ook kunnen draften of zelfs twee thematisch sterkere decks kunnen bouwen.

pic2666261_md

Ronde-overzicht

Epic is een kaartspel dat gespeeld wordt in beurten. In het begin van elke beurt ontvangt iedere speler 1 goud, waarmee hij die beurt iets uit zou kunnen spelen. Opsparen heeft daarbij geen zin, want je kunt je goud niet meenemen naar een volgende beurt.

Nadat de actieve speler zijn kaarten weer actief heeft gemaakt en een nieuwe kaart heeft gepakt, begint de actiefase van de actieve speler. Dit is de fase waarin hij kaarten kan uitspelen, abilities/powers kan gebruiken en zijn tegenstander kan aanvallen. Er zijn twee soorten kaarten; ‘ champions’  en  ‘events’. Beide soorten kaarten kosten 0 of 1 goud om uit te spelen en bestaan in vier verschillende kleuren.

Event kaarten hebben een eenmalig effect dat direct wordt uitgevoerd (of in sommige gevallen meerdere eenmalige effecten waaruit je kunt kiezen). De kaart wordt daarna afgelegd. Champions blijven na het uitspelen liggen totdat ze worden verslagen en gebruik je om aan te vallen en te verdedigen. De verschillende champions bevatten verschillende keywords (bijzonderheden) en hebben in sommige gevallen vaardigheden die je kunt gebruiken door je champion te exhausten (kwartslag te draaien). Champions kunnen in de beurt nadat ze uitgespeeld zijn nog niets doen, behalve verdedigen (tenzij ze het keyword ‘blitz’ hebben). De beurten daarna kun je ze gebruiken om aan te vallen of hun  vaardigheid te gebruiken (beide zal ertoe leiden dat ze exhausted raken) of om te verdedigen (dan draai je de kaart 180 graden om, in dit geval kun je hun vaardigheid nog steeds gebruiken).

Naast het uitspelen, kun je ervoor kiezen om je tegenstander aan te vallen. Als je dit doet, kom je direct in de gevechtsfase terecht en dit is de eerste fase waarin je in een soort ‘call-en-response-systeem’  terecht komt. De actieve speler kiest als eerste wie er aanvalt of aanvallen. Je kunt meerdere keren aanvallen per beurt, dus je hoeft niet direct iedereen te gebruiken. Voordat de tegenstander bepaalt wie hij als verdediger aanwijst, is er de eerste event-fase. De aanvallende partij kan er als eerste voor kiezen om een event-kaart uit te spelen of een power (vaardigheid) te gebruiken. Ongeacht of hij dit wel of niet doet, heeft de verdediger dezelfde keuze. Als de verdediger dit doet, ga je een stap terug en krijgt de aanvaller nogmaals de keuze om een event uit te spelen en/of een power te gebruiken en de verdediger krijgt eveneens nogmaals deze keuze. Dit gaat net zolang door totdat de verdediger ervoor kiest om geen event kaart meer te spelen en geen power te gebruiken. Na deze eerste event-fase kiest de verdediger wie hij aanwijst als verdediger(s). Daarbij geldt dat als één van de aanvallers verdedigd wordt, alle aanvallers als groep verdedigd worden. Met één verdediger kun je dus in principe voorkomen dat jij als speler schade krijgt van een aanval. Nadat deze keuze gemaakt is, komt er nogmaals een event-fase (die exact hetzelfde werkt als degene die ik hiervoor omschreef). Nadat ook deze event fase is afgewikkeld wordt het gevecht afgewikkeld door schade toe te delen. Schade wordt tegelijkertijd toegebracht en de aanvallers kiezen ervoor hoe de schade wordt toegebracht. Toegebrachte schade werkt volgens een soort ‘dood of niet-systeem’. Champions die 8 schade kunnen hebben voordat ze dood (broken) zijn en die deze beurt maar 7 schade krijgen toebedeeld, hebben de volgende beurt weer gewoon 8 levenspunten.

Bij dit alles is het van belang om goed te onthouden dat ondanks dat ik het omschrijf als een soort ‘ call-en-response systeem’  er geen mogelijkheid is om kaarten te spelen als directe reactie op een uitgespeelde kaart of een gebruikte vaardigheid. Alle kaarten en vaardigheden worden eerst volledig afgewikkeld voordat je doorgaat met het spelen van de volgende kaart/vaardigheid. Een ‘interrupt’ (om in Magic termen te spreken) bestaat in dit spel niet.

Als de actieve speler alle kaarten heeft gespeeld en klaar is met aanvallen dan geeft hij bij zijn tegenstander aan dat hij klaar is om zijn beurt te beëindigen. Of dit daadwerkelijk gebeurt, is afhankelijk van de tegenstander. Eerst heeft de tegenstander namelijk nog de mogelijkheid om één of meer kaarten uit te spelen. Hij kan daarbij kiezen uit champions met het keyword ‘ ambush’ (deze kaarten bevatten ook stippen boven aan de kaart, zodat dit makkelijker te zien is) of event kaarten. Doet hij dit, dan gaat de beurt terug naar de actiefase van de actieve speler. Deze speler heeft dus nogmaals de kans om kaarten uit te spelen en aan te vallen. Ook dit gaat net zolang door totdat de passieve speler ervoor kiest om geen kaarten meer te spelen. De actieve speler mag hiermee zijn beurt beëindigen.

De beurten van de spelers rouleren net zolang totdat een van de spelers ofwel zijn tegenstander heeft verslagen (zijn levenspunten tot 0 heeft gebracht) of totdat hij zelf een kaart moet pakken en dit niet meer kan. In beide gevallen wint deze speler.

pic2679409_md

Conclusie

Ik heb Epic omschreven zien worden als ‘Magic on steroids’ en die omschrijving vind ik best treffend, ondanks dat Epic echt anders speelt dan Magic. Het spel en de kaarten ademen de vibe van Magic wel degelijk uit door het gebruik van dezelfde abilities (weliswaar met andere namen omschreven en het artwork is eenvoudigweg met elkaar vergelijkbaar. Voor sommigen de reden om Epic vrijwel gelijk te maken met de grond aangezien zij dan toch de voorkeur geven aan Magic.

Toch speelt dit spel door het gebruik van het ‘call en response’ systeem en doordat vrijwel elke kaart overpowered is, heel erg anders. Niet per definitie beter of slechter, maar gewoon anders. Veel minder ben je aan het opbouwen totdat je toe kunt slaan zoals je bij Magic wel doet. Veel meer zul je gebruik moeten maken van elke beurt en elke kaart die je hebt, zowel in je eigen beurt als in de beurt van je tegenstander.

Het aardige is dat door alle varianten die staan beschreven in de spelregels en de grote hoeveelheid kaarten dat je zelf kunt bepalen hoe je Epic wilt gebruiken. Gewoon even een snel spelletje? Dan deel je beide spelers gewoon 30 willekeurige kaarten toe. Iets meer diepgang? Dan gebruik je nog steeds willekeurige kaarten, maar ga je draften. Meer strategie? Dan bouw je twee decks om prachtige combinaties mogelijk te maken en ga je daarmee aan de slag. In een zekere zin biedt Epic daarmee wat de Magic-cube van velen tegenwoordig doet, zonde dat je er zeer veel geld aan uit hoeft te geven.

En laat dat nu precies zijn wat de makers van het spel ook beoogd hebben. De omschrijving op boardgamegeek zegt dat Epic een spel is ‘which aims to recreate the TCG-style experience from a single box, with no additional purchases required’ en dat wordt uiteindelijk geleverd ook. Weinig reden voor zure gezichten lijkt mij.

De componenten kunnen we inmiddels ook beoordelen. De kaarten zijn van goede kwaliteit en het artwork is prachtig. Als ik dan toch iets te muggenziften heb, dan is het het formaat van het doosje waarin Epic komt. De standaard kaarten passen er precies in, wat inhoudt dat er voor de extra Kickstarterkaarten en laat staan voor kaarten met sleeves absoluut geen ruimte is. Een probleem dat zich meer voordoet bij kaartspellen op Kickstarter.

Elk jaar bekijk ik als oudjaarsdag nadert welke spellen ik dat jaar voor het eerst speelde en wat voor mij het beste spel was. Epic is een van de titels die zeker zal meedingen naar deze titel. Een heerlijk spel, waarbij er ontzettend veel in een klein doosje zit. Ik kan genieten van de frustratie van een tegenstander die opgeroepen wordt omdat alles weer eens van tafel gegooid wordt, maar geniet ook van het puzzelen om te kijken of ik de overpowerde kaarten van mijn tegenstander kan wegwerken. Epic is hier dan ook een spel dat nog regelmatig op tafel zal verschijnen in al zijn varianten. Wellicht toch tijd om een andere oplossing voor het opbergen te zoeken, zodat ik de kaarten kan sleeven…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.