Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Endure the Stars
Endure the Stars
Zombicide maar nu in space. En van een nieuwe uitgever Grimlord Games, en niet Cool Mini or Not. Net zo gepolijst of is het vooral een teleurstelling?
Endure the Stars
Adam Smith
2016
1-6 spelers
Grimlord Games
45-90 minuten
Zombicide, Space, SpaceHulk, mini’s, combat, dice
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Doel
Endure the Stars is een coöperatieve game in de ‘spirit’ van Zombicide. Dat wil zeggen dat je vecht met monsters, rond beweegt op tegels en speelt met mooie miniaturen. In tegenstelling tot Zombicide speelt Endure the Stars zich echter af in een met aliens, robots of mafketels overlopen ruimteschip. Aan jou om je survivors te laten overleven. Hoe je precies overleeft is per scenario verschillend.

Een poppetje.
Setup
Elk scenario begint met het kiezen van het scenario. Het regelboek van de basisdoos die backers hebben ontvangen, bevat verwijzingen naar de Kickstarter extra’s en eventuele gekochte add-ons. Je moet dus van te voren aan de hand van de gebruikte componenten bekijken welke scenario’s je kunt spelen.
Elk scenario bestaat uit een aantal tegels die op een bepaalde manier moeten worden klaargelegd. Hierbij moet je opletten dat de tegels verschillende voor-en achterkanten hebben, maar dat sommige tegel-kanten vaker voorkomen. Soms lijkt het daarom dat je sommige tegels niet hebt, maar dan heb je er waarschijnlijk eentje ‘op zijn kop’ liggen. Elk scenario heeft een vast aantal vijandige tokens dat op basis van het scenario moet worden klaargelegd, en wat deur-tokens die de overgangen tussen hallen en kamers aangegeven.
Iedere speler krijgt een spelersbord, speler ability tegels en een start item. Elk spelersbord heeft een identieke layout. 10 levenspunten en 10 resolve punten worden aangegeven. Op de losse speler ability tegels staan 3 abilities:
- Een karakter specifieke permanente ability/boost. Dit effect heb je altijd en kan je altijd gebruiken. Vaak maakt dat je sterker tegen een specifieke enemy of in een bepaalde situatie.
- Een karakter specifieke speciale actie die je 1x per ronde kan activeren. Een krachtig effect dat jou en je team maten kan helpen in de strijd tegen het kwaad.
- Een karakter specifieke actie die je 1x per spel kan activeren. De sterkste actie, maar natuurlijk daardoor spaarzaam in te zetten.

Een spelersbord van de Captain. Links twee sporen voor hit Hit points en Resolve. Links ligt een helm, rechts een harnas. Elk figuurtje kan verder nog 3 items hebben (onderin). De token met speciale eigenschappen ligt op het spelersbord. Foto van Arno Nym (via BGG).
De spelers krijgen ieder 1 Resolve en 1 Health token om die statistieken bij te houden op hun spelersbord. Iedere speler krijgt bovendien 3 Resolve kaarten en 1 Accomplishment kaart. Als je doet wat op die laatste kaart staat, krijg je een bonus die je die beurt mag gebruiken, of mag inzetten wanneer je wilt. Daarnaast krijgt iedere speler nog één van de start items. Op de resolve kaarten kom ik later terug.
Ronde-overzicht
Endure the Stars bestaat uit een vrij eenvoudige ronde structuur. Elke beurt gaan de spelers eerst, waarbij ze elk 3 acties krijgen. De spelers krijgen ieder een beurt in een vaste beurt volgorde. Daarna volgt de Enemy fase, waarbij vijandelijke ‘radar tokens’ bewegen. Zodra ze in Line of Sight van een “survivor” komen, worden deze ‘radar tokens’ omgedraaid en spawnen vijanden op het bord. Als laatste wordt er in de ronde een Event kaart gepakt, waardoor nieuwe vijanden en effecten getriggered kunnen worden. Zo kunnen alle deuren sluiten, of iedereen schade krijgen vanwege life support failure. Als laatste worden alle effecten van die ronde verwijderd, en gaat het startspelersfiche naar de volgende speler. Endure the Stars is dan klaar voor de volgende ronde.

Overzicht van een spel. Let vooral op de kleine deur tokens en de onduidelijke tegels.
Survivor fase:
In zijn beurt kan een speler 3x acties uitvoeren. Per actie kan de “survivor” het volgende doen:
- Bewegen. Een “Survivor” mag 1 vakje verplaatsten.
- Aanvallen. Afhankelijk van het wapen dat je hebt, kan je enkel vechten met de poppetjes in jouw zone, of verderop. In beide gevallen rol je een aantal dobbelstenen zoals aangegeven op de wapen kaart, waarbij je een bepaalde minimum waarde moet rollen om te raken. De meeste wapens maken flink noise, waardoor vijanden je komen opzoeken. Mocht je met een lange afstandswapen gaan schieten, dan is elke miss-resultaat een hit op een mede-survivor in de zone waarin je aan het knallen bent.
- Zoeken. Een “Survivor” mag in “kamers” zoeken naar nieuwe items (dus niet in de gangen). Je mag elke zone maar 1x in je beurt onderzoeken. Je mag wel zoeken, lopen, zoeken bijvoorbeeld. Na een gevonden item mag je gratis je items herschikken.
- Interacten. Sommige missie items, zoals schakelaars en objectives, kun je activeren voor een Actie.
- Activeer een eigenschap. Iedere “Survivor” heeft een aantal abilities. Sommige abilities mag je maar 1x per spel activeren, sommige 1x per ronde.
- Herschik items. Iedere “Survivor” heeft ruimte voor 5 items. Daarvan kan een hij 1 Helm, 1 Harnas en 3 items tegelijkertijd bij zich dragen. Wil je een nieuw wapen of armor gebruiken, kost het je dus 1 actie!
- Ruilen. Zodra je met een andere “Survivor” in dezelfde zone staat mag je items ruilen, afgeven en gratis je items herschikken.
- Geluid maken. Als laatste kan je herrie maken om ervoor te zorgen dat vijanden een bepaalde kant in bewegen.

Wat wapens.. De eerste waarde is de range. De 2e het aantal dobbelstenen dat je rolt. De 3e waarde is het aantal ogen dat je moet rollen voor een hit. De 4e waarde is het aantal noise tokens dat het wapen genereert.
Vijanden fase:
Tijdens de Vijanden fase kunnen de vijanden op twee manieren bewegen, “Actief” en “Passief”. Een vijandelijk “radar” token is passief wanneer de herrie die de “Survivors” hebben gemaakt, niet te horen is voor dat token. Elk niveau herrie, zorgt ervoor dat “rader” tokens een vakje verder horen en richting survivors komen. Voor elke passieve vijand rol je een dobbelsteen. Het token beweegt in de door de dobbelsteen aangegeven richting, of al dat niet kan met de klok mee de eerst geldige richting in.
Een “Actief” token is een token die binnen het aantal zones valt voor elk niveau aan herrie dat er gemaakt is. Het token beweegt in een bepaalde volgorde:
- Distracting Items.
- “Survivors” in Line of Sight.
- Noise.
Zodra een token in Line of Sight van een “Survivor” komt, wordt het token geflipt voor de monsters. Die monsters maken de beweging van het token af, mocht dat kunnen.
Elke keer dat een radar token in Line of Sight van je Survivor wordt omgedraaid, een andere vijand dan de vijanden die je al in je Line of Sight hebt je Line of Sight inkomt ÓF wanneer je een vijand tegenkomt waarbij het moet, moet je een resolve test maken. Elke “survivor” heeft 10 resolve. Een resolve test ‘haal’ je wanneer je met 2 D6 dobbelstenen minder gooit dan je huidige resolve score. Het wordt dus steeds makkelijker om meer te verliezen. Leuk aan Endure the Stars is het Resolve kaart mechanisme. Elke speler krijgt er 3, mocht je resolve ooit tot dat punt zakken krijg je een penalty.
Afhankelijk van het scenario win je bij het behalen van een doel. Dat kan zijn het verslaan van een boss, maar ook het bevrijden van mannetjes en ermee de kaart overwandelen. De missies zijn dus redelijk gevarieerd
Conclusie
Endure the Stars heeft heel flink geleend van Zombicide, en dan met name Zombicide: Black plague. De ronde structuur, de acties die je survivor kan uitvoeren en de combat mechanismen zijn eigenlijk bijna 1 op 1 gekopieerd. Wel hebben ze bij Grimlord Games geprobeerd hun eigen twist aan de mechanismen te geven, zo zijn de bosses een leuke toevoeging. Daarnaast vond ik de Resolve kaarten leuk bedacht, je poppetje wordt naar mate de tijd verstrijkt steeds gekker en krijgt makkelijker extra mentale schade. Leuk. Daar houdt wat mij betreft het positieve wel een beetje op. De poppetjes zijn nog wel prima, maar die van Zombicide, en Zombicide: Black Plague zijn wel beter.
En dat vind ik eigenlijk het grootste manco van Endure the Stars, het is eigenlijk gewoon een mindere kloon van Zombicide. Waar Zombicide uitblinkt in eenvoudige spelmechanismen, zijn die van Endure the Stars vaak verwarrend. De zones zijn klein en niet overzichtelijk, de missies hebben scenario triggers die je moet onthouden. De statistieken van de vijanden zijn enkel achterin het regelboek te achterhalen. In tegenstelling tot Zombicide heb je niet slechts 3 standaard vijanden, maar eerder een stuk of 10 die elk hun eigen regels hebben (met uitzonderingen). De scenario’s zijn daarnaast niet heel moeilijk, sterker nog, waar bij Zombicide bijna elke ronde een vijand op het bord komt en je moet vluchten is dat hier niet het geval. Sterker nog, vijanden spawnen niet vaak en je hebt flink tijd om sterke wapens te zoeken. De meeste vijanden zijn niet veel meer dan kanonnenvoer. In de potjes die ik gespeeld heb, en dat zijn de moeilijke scenario’s, hebben we nauwelijks onder druk gestaan. Een coöp hoort spannend te worden, en Endure the Stars werd dat nergens. Naast deze gameplay issues merk je op wel meer punten dat Endure the Stars het eerste spel van Grimlord Games is. Het grafisch design is namelijk niet je van het. De deuren vallen nauwelijks op, en de zones zijn klein en onduidelijk. De tegels zijn sowieso erg donker waardoor je niet altijd alles goed kunt zien. Verder is het regelboek gewoon afschuwelijk slecht.
Ben je op zoek naar Zombicide met een ruimte thema, neem je genoegen met house-rules en vind je Zombicide: Black Plague te moeilijk dan zou je Endure the Stars kunnen overwegen.