Emergence Event

In Emergence Event speel je een captain van een spaceship. Jouw doel is om de meest succesvolle captain te worden tussen de rassen van Emergence Event! Lukt dat jou? Of wordt het je tegenstander..

Emergence Event
Kenny Sims
2015
2-4 spelers
MERCS miniatures
120-180 minuten
Space, Exploration, ontdekken, 4X, exterminate, exploit, expand, explore
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

 

Doel
Emergence Event (EE) is een sandbox game. Er is dus niet echt een ‘doel’ in het spel anders dan op het einde van de game de meeste victory points (VPs) te hebben gescoord. Op welke manier dan ook. Je krijgt in EE VPs voor veel verschillende activiteiten. Je kunt VPs krijgen voor het controleren van astroids, planeten of space stations. Je krijgt eveneens VPs voor het oplossen van quests, die door het galaxy verspreidt zijn. Je krijgt VPs voor het vinden en bewaren van artifacts (tot je ze gebruikt). Je krijgt VPs voor het ontdekken van het universum. Als laatste krijg je nog VPs als je aan het einde van het spel de meeste punten hebt verzameld in een preparation track. EE kent 3 van zulke tracks, verdeeld over de 3 kern-prioriteiten van de game, combat, diplomacy en science. Daarnaast bestaat er nog zoiets als objectives. Een voorbeeld objective zou zijn 5 VPs voor de speler die aan het einde van het spel de minste damage cards in zijn of haar deck heeft zitten. Zoals je ziet, VPs zijn overal mee te verdienen!

Setup
Setup is relatief eenvoudig. Je begint met het opbouwen van de kaart in EE. Er is een centrale hex, met getallen. Daaromheen komen de ‘galaxy’ tegels met een planeet op de achterkant. Deze schud je face-down en plaats je. Daaromheen plaats je de buitenste planeten, met een wat donkerdere ‘sterrenhemel’ achterkant. Nu de galaxy is opgebouwd, plaats je zoals in het voorbeeld in het regelboek de thuissystemen van de spelers.

EE006

De Galaxy opgezet voor 2 spelers aan het begin van het spel.

Iedere speler krijgt een captain sheet, een ship-miniatuurtje en een deck van kaarten dat bij die captain hoort. Op elke captain sheet komen 6 technologie markers te liggen, zodat je kan aangeven of je bepaalde technologieën al ontwikkeld hebt. Elke speler trekt in het begin 1 random captain card uit de 4 “captain cards” van die kapitein. Aan het begin van het spel pak je kaarten tot je hand is aangevuld tot je handlimiet (standaard 4).

EE001

Het hele player sheet overzicht.

EE003

Zoomed-in op de relevante delen van de player sheet. Hier zie je alle challenge statistieken, speciale abilities en opslag ruimte voor vracht (resources, tiles), artifacts (het zwarte deel) en waaronder de TDD cubes.

EE002

Het technologie-deel van de Captain-sheet. Veel informatie.

Naast de setup voor alle spelers is er ook nog de setup van het galaxy board. Dit board geeft een hele hoop belangrijke informatie weer, waaronder de “Movement”-marker die je helpt het einde van het spel te bepalen (hierover meer tijdens movement). Ook bevindt zich rondom dit board een VP score spoor, staat er de reward-table op (hierover later meer) en de 3 preparation tracks waarmee aan het einde van het spel punten te verdienen zijn.

EE004

Het Galaxy board. Links de reward tabel, daarnaast de Movement track. Onderin de Preparation Tracks.

Afhankelijk van het aantal spelers leg je een aantal damage kaarten neer. Ook sorteer je de “Reward tiles”, en leg je deze geschud face-down klaar. Dit zelfde gebeurt met de “Discovery tiles”, die je afhankelijk van het speler-aantal eerst moet selecteren. Deze “Discovery tiles” zijn de introductie-tegels en de follow-up tegels voor het belangrijkere verhaal in de galaxy en zijn verantwoordelijk voor het verhaal dat het spel probeert te vertellen. Op elk thuis-systeem komt een Act 1 discovery.

Ronde-overzicht
Elke ronde volgt een extreem rigide opzet. De Attack en Captain Power fase worden tegelijkertijd afgehandeld. Er wordt gewoon aan de spelers gevraagd of ze een Captain-card of Attack-tile willen spelen. Zo niet, ga je direct door naar fase 3, de Movement fase.

  1. Attack fase. Tijdens deze fase mogen spelers met attack-tiles in hun supply ervoor kiezen die in te zetten om een andere speler te pesten.
  2. Captain Power fase. Tijdens deze fase spelen kondigen spelers aan of ze een captain card willen spelen. Captain cards hebben positieve effecten op de speler die de kaart speelt en negatieve effecten voor de overige spelers. Effectief is dit samen met de Attack fase het enige moment dat spelers invloed hebben op elkaars beurt.

    EE012

    Twee captain powers. Het groene effect (Positive) geldt voor de speler die de kaart speelt. Al zijn tegenspelers krijgen het rode (negative) effect voor hun kiezen.

  3. Movement fase.
    Beginnend met de start-speler krijgen alle spelers een beurt om te reizen. Er zijn twee manieren om te reizen in EE. De belangrijkste wijze is om tijdens de movement fase handkaarten te spelen om over de map te reizen. Het merendeel van de kaarten bestaat uit twee delen, stats-boost voor het halen van encounters (hierover later meer) en movement punten. Per movement-punt mag je 1 hex verplaatsen met je ship op het board. Ook mag je movement punten inzetten om Galaxy tegels te ontdekkken, zodra je grenzend aan een onontdekte tegel staat.

    EE011

    Wat handkaarten. Je ziet boven de streep de statistieken die deze kaarten boosten. Onder de streep (het witte icoon met ^) hoeveel movement de kaart geeft.

    De andere manier om te reizen is met je transdimensional drive. Deze laat je in 1x over 2 hex-tegels vliegen, veel verder dan standaard. Dit kost echter 2 oranje resources, die je kan krijgen uit de rewards (hierover later meer).  Dit kost altijd 3 Movement op het centrale board, en is niet heel precies. Je kiest op je doel-tegel een hex uit en rolt de D6. Met je doel-hex als midden, kijk je op basis van de centrale galaxy tegel waar je precies terecht komt.
    Op elke nieuw ontdekte tegel wordt een random Discovery tile geplaatst. Per hex die je beweegt, schuif je de movement-marker op het galaxy board vooruit. Overschreidt dit een bepaalde waarde, afhankelijk van het spelertal, verschuift de epoch waarin het spel zich bevindt. Op deze manier zijn movement en het einde van het spel gekoppeld. Hoe meer je beweegt, hoe sneller je game dus ook over zal zijn.

    EE007

    Alle tiles in het galaxy voor 2 spelers omgedraaid.

  4. Encounter fase.
    Tijdens de Encounter fase voer je een Encounter uit. Er zijn effectief twee soorten encounters, ‘bekende’ encounters, waarvan je weet wat je precies moet halen en je je dus kunt voorbereiden en Open space encounters. Voorbeelden van ‘bekende’ encounters zijn de “Discoveries”, maar ook het ontdekken van space stations, planeten en astroids. Elk van deze ‘bekende’ Encounters kan je op basis van 1 van de 3 verschillende statistieken halen, waarbij de rewards verschillen van op welke manier je dat doet. Om een Encounter te halen, tel je kaart-statistieken op bij de Captain statistieken op je Captain sheet. Is dit hoger dan de minimale waarde van het target nummer (TN) van de Encounter, dan haal je hem. Zoals je kan zien op de Astroid hier beneden, heeft deze een TN van 6 tot 9. Haal je maar 6 in deze statistiek, dan ben je succesvol en krijg je de reward. Ook krijg je 3 damage omdat je de bovengrens van de Encounter niet haalde (immers 9 – 6 = 3). Hoe hoger, hoe beter.

    EE009

    De bekende encounters. Je ziet hoeveel VP de kaarten waard zijn (neemt af gedurende het spel). Daarnaast zie je in welke statistieken je elk van de Encounters kan halen (rood, blauw en geel) en de bonussen.

    De onbekende encounters worden random getrokken en kan je je dus niet echt op voorbereiden. Wel zijn ze op moeilijkheid gesorteerd. Ondanks dat is het vaak het slimst om deze te proberen te vermijden.Haal je een encounter krijg je bonussen. Er zijn verschillende bonussen te verdienen, Uiteraard verdien je vaak VPs, maar je kan ook resources (rood, blauw en gele kristallen), artifact shards (per 3 inwisselen voor 1 random artifact) en attack tiles krijgen. Sommige rewards vorderen je op een van de Preparation-tracks. Veel van de rewards worden bepaald door de “Reward Roll”, een d6-dobbelsteen rol op de reward-table, aangevuld met het aantal Discoveries dat je hebt gehaald. Haal je een encounter niet, krijg je (vaak) damage kaarten of andere negatieve gebeurtenissen. Damage kaarten zijn loze handvulling en kunnen gespeeld worden voor 1/2 movement. Je kan er overigens relatief makkelijk vanaf komen, door op door jou gecontrolleerde planeten resources of reward-tiles af te leggen. Maar ze vertragen je spel wel.

    EE010

    De open space encounters, met de klok mee steeds moeilijker.

    EE008

    Wat artifacts.

  5. Upgrade fase.
    Deze fase mag je alleen uitvoeren als je je bevindt op een -door jou- gecontroleerde locatie. Dit is dus op door jou gecontrolleerde planeten, astroids en space stations. Hier kan je daarna ook de speciale ability van de locatie uitvoeren. Om te upgraden betaal je resources en schuif je het tech marker van die tech 1 stap omlaag. Op het moment dat je aan verschillende voorwaarden voldoet, krijg je extra “Captain cards” of extra genezing als bonus.
  6. Refresh fase.
    In deze fase vul je je hand aan tot je hand limiet en schudt je je deck mocht dat zijn opgeraakt. Daarna geef je de start-speler token door aan de nieuwe start-speler (speler links van de vorige speler).

Zodra het spel afloopt kijk je wie welke objectives gehaald heeft en hoeveel VPs er uiteindelijk zijn gescoord. Het spel komt met 2 sets regels, voor een korte en een lange variant. Ik heb eigenlijk alleen de korte variant gespeeld, maar de lange variant maakt niet heel erg uit.

Conclusie

Emergence Event is een lastig spel voor mij om te beoordelen. Enerzijds vind ik dat de game een enorm cool concept heeft. Rondvliegen in space, en zelf kiezen hoe je aan je VPs komt geeft je gewoon een heel lekker gevoel. Alsof, jaja, je aan het spelen bent in een zandbak. In mijn ogen is de spelopzet van Emergence Event redelijk uniek, er zijn weinig games zoals EE. Er zijn echter (juist in de afgelopen jaren) wel een paar games uitgekomen die tenminste een beetje lijken op EE.  In 2013 en 2014 zijn Firefly en Xia uitgekomen. Deze games lijken best wel een beetje op EE, en combineren effectief door space reizen met het halen van objectives naar keuze. EE zal hiermee moeten concurreren, al is EE ‘uniek’ door zijn relatief voorspelbare kaart-gedreven spelsysteem.

Allereerst, het belangrijkste. Wat is er nu precies cool aan het spelen van EE. Wat ik erg leuk vind is het sandbox gedeelte. Zelf kiezen hoe je je VPs haalt vind ik echt interessant en werkt heel lekker. Het is een vrij vlot spelende, objective based, fly through the galaxy game. Dit doet de game prima. Wat ik zelf verder een hele interessante twist vind is het card-play mechanisme. Je bent continu bezig met het optimaliseren van je turns. Ga je voor het halen van een veilige, planbare encounter, of ga je juist voor een riskante, onbekende open-space encounter? Hoe goed is je hand met kaarten toegerust om problemen het hoofd te bieden? Oprecht interessante keuzes, die een klein beetje doen denken aan een spel als Mage Knight the Board Game (link). Daarnaast kent EE een -in mijn ogen- interesssant damage systeem. Als je schade krijgt vervuilt dat je hand, vervelend. Al kan je ze flushen door het spelen van 2 kaarten als 1 movement. Het Discovery systeem in EE is leuk gevonden en geeft wel extra sfeer aan het verhaal. Jammer dat het niet heel verschillende Discoveries zijn, je hebt snel alles gezien wat de game aan verhaal te bieden heeft..

Zijn er ook nadelen aan Emergence Event? In mijn ogen wel, namelijk dat er relatief weinig interactie is tussen de verschillende spelers. Het is effectief een race naar het einde van het spel, waarbij spelers elkaar niet echt dwars kunnen zitten. Je kunt controle niet overnemen van andere spelers. Discoveries kan je niet voor de andere speler er is afronden, immers hebben zij vaak de level 1 Discovery al gedaan. Interactie is daarom vooral indirect op de scoring en preparation tracks. Daarnaast vind ik dat beetje directe Interactie die er in EE is, net een beetje raar werken. De eerste 2 fases in een game van EE per ronde zijn met Attacks en Captain cards. Ik vind de attacks meestal niet zo boeiend, hooguit een beetje pesten. Daarentegen zijn de captain cards soms erg heftig en voelen ze oneerlijk. Allereerst krijgt de speler die hem speelt een (enorm) voordeel, maar ook al zijn/haar tegenstanders een enorme handicap. Dat voelt unbalanced en belangrijker nog, random. En past in mijn ogen niet bij het spel. Ook vind ik het thematisch gek dat jij met je Captain power een tegenstander aan het einde van het Galaxy te beïnvloeden.

Een ander klein irritatie punt is dat de schepen erg traag kunnen voelen. Iedere captain heeft standaard maximaal 3 movement per turn en de locaties liggen best ver uit elkaar. Ook is het aantal movement dat je doet gekoppeld aan de duur van de game. Dit zorgt ervoor dat movement erg tight is, maar ook dat je continu het gevoel hebt dat je niet opschiet. Dat je niet snel genoeg kan bewegen door het universum. Voor mijn gevoel zou bijna iedereen 2x verder moeten vliegen voor wat meer ‘tempo’ in de game. Daarbij moet ik zeggen, dit is wel echt een compleet subjectief punt en niet al mijn medespelers waren het hier mee eens.

De componenten zijn in Emergence Event gewoon heel erg prima. De game kent mooie ship miniatuurtjes én fantastisch artwork op de kaarten. Wel is het soms onduidelijk wat precies wat is op tegels. Sommige stukjes artwork op de tegels lijken op astroids of space stations. Daarin lijkt de keuze voor het artwork en vormgeving in EE belangrijker dan de gameplay.. Dat kan niet de bedoeling zijn geweest. Je moet het even leren, én het is geen groot issue. Maar het is een tikje onduidelijker dan het had hoeven zijn.

Een andere, kleine, irritatie heeft te maken met de in mijn ogen een heel klein beetje fiddly supply en technology management. De playerboards zijn dun karton en overal worden kleine tokens voor gebruikt. Waren de player boards bijvoorbeeld van dikker karton geweest had niet alles steeds verschoven. Nu heb je het risico dat je hele inventory, of de door jouw behaalde techs door de war raken bij het minste tikje tegen de tafel. Alle markers en tokens om je stats bij te houden had gewoon net wat fijner en minder fiddly gekund door gestandste dikke kartonnen tracks met blokjes bijvoorbeeld, zoals 2nd edition NSKN game Exodus Proxima Centauri..

In mijn optiek is EE net niet het supervette spel geworden wat het had kunnen zijn. Het spel is dat wel bijna. Een leuk cardplay mechanisme, interessant thema en mooie componenten zorgen voor een goede sfeer en setting. De gameplay is het net niet helemaal door wat relatief kleine problemen, zoals de Captain cards. Op dit moment zou ik daarom zeggen dat het spel prima werkt, maar try before you buy! Fans van Mage Knight en voor mensen die Firefly en Xia te random vonden, EE is wellicht precies wat je zoekt.

Ameritrash.nl cijfer is een nette 6.5.

Met dank aan Mercs Miniatures voor het ter beschikking stellen van een demo exemplaar.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.