Elder Sign [8/10]

Elder Sign is een spel voor 1-8 spelers, waarin de spelers zich zullen begeven in de wereld van Cthulhu en andere Ancient Ones. Iedere speler kruipt in de huid van een van de onderzoekers die zich in en rondom het museum begeven in de hoop te voorkomen dat de ‘ Ancient One’ zich een weg naar onze wereld weet te banen. Slagen zij hier niet in, dan zullen zij tot de tanden toe gewapend moeten vechten!

pic1236119_md

Elder Sign
Fantasy Flight Games
2012 (revised edition)
1-8 spelers
Engelstalig
Enige mate van taalafhankelijkheid
60-120 minuten speelduur
Coöperatief spelen / dobbelstenen / spelers verschillende vaardigheden

Ondanks dat er in zijn tijd waarschijnlijk niet heel veel bordspellen bestonden, kunnen we H.P. Lovecraft indirect dankbaar zijn voor een groot aantal spellen die tegenwoordig worden uitgebracht. Deze horror schrijver, de bedenker van de Cthulhu mythos, moedigde andere schrijvers al tijdens zijn leven aan om zijn mythos verder uit te breiden waardoor er zich inmiddels menig verhaal in het door hem verzonnen universum afspeelt. En juist met dat universum bood hij bedenkers van menig Ameritrash spel een prachtig thema voor hun spellen.

Elder Sign is één van deze spellen en deze speelt zich dan ook – net als zijn grote broer Arkham Horror – af in deze wereld. Voor degenen die niet bekend zijn met de verhalen van Lovecraft, in het universum van de Cthulhu mythos draait het om zeer machtige (en vaak verschrikkelijke) goden en andere wezens (de Ancient Ones). Deze goden beheersen in feite het leven op aarde zonder dat de mensheid zich hiervan bewust is. Een enkeling die zich hier wel van bewust is (zoals de personages die wij zullen spelen) worden voor gek verklaard of zijn daadwerkelijk krankzinnig geworden.

In tegenstelling tot de naïeve rest van de mensheid zijn wij, de spelers, ons dus wel bewust van de Ancient Ones en beseffen ons dat een van hen op het punt staat te ontwaken. Ons doel in het spel is om te voorkomen dat deze Ancient One ontwaakt en mochten wij hier niet in slagen om de ontwaakte Ancient One te verslaan om zo de mensheid te redden.

Spelverloop

Elder Sign is een coöperatief spel waarin de spelers door middel van het gooien van bepaalde combinaties met de dobbelstenen de nodige opdrachten moeten vervullen en op zoek zijn naar de juiste items die zij nodig hebben om de Ancient One te verslaan. Een hoofdrol wordt daarbij vervuld door de Elder Signs (een symbool waarmee je de Ancient One kunt verslaan). Heb je voordat hij ontwaakt voldoende van deze Elder Signs verzameld, dan versla je daarmee de Ancient One en win je het spel.

Het speelgebied is modulair en bestaat uit een entrance kaart en zes adventure kaarten. In zijn beurt mag een speler zijn personage (een investigator) naar de entrance kaart of naar één van de zes adventure kaarten verplaatsen. Als hij naar een adventure kaart gaat, dan probeert hij de opdrachten die op die kaart staan te vervullen. Deze opdrachten mag hij in principe in een volgorde naar keuze vervullen. De entrance kaart wordt bezocht om te genezen of in de hoop daar een nuttig item te vinden of kopen. Zodra de beurt voorbij is gaat de klok drie uur vooruit. Geeft de klok aan dat het middennacht is dan zal er een nieuwe mythoskaart gepakt worden met daarop veelal een eenmalig én een permanent effect waar de spelers rekening mee moeten houden.

image

Maar even terug naar de adventure kaarten, want daar speelt een groot gedeelte van het spel zich daadwerkelijk op af. Op elke adventure kaart staan één of meer opdrachten die elk bestaan uit één of meer symbolen (die staan afgebeeld op de dobbelstenen). In principe begint iedere speler zijn beurt met zes groene dobbelstenen die hij gaat gebruiken om de gewenste combinatie van symbolen te gooien. Een speler kan echter zijn verzamelde common en/of unique items gebruiken voor extra gele en/of rode dobbelstenen (die beter zijn dan de groene dobbelstenen). Als een speler de gewenst combinatie aan dobbelstenen gooit, dan legt hij deze af op de desbetreffende adventure kaart. Hij heeft deze opdracht succesvol volbracht en kan doorgaan naar de volgende opdracht die op de kaart staan. Zodra alle opdrachten op een kaart zijn vervuld heeft de speler het adventure succesvol doorlopen en krijgt hij deze kaart als trophy. Er zal een vervangende adventure kaart worden toegevoegd aan het spel. Daarnaast krijgt de speler alle bonussen die op de kaart staan aangegeven (common items, unique items, spells etc).

Als de gewenste combinatie echter niet wordt gegooid, dan heeft de speler in eerste instantie nog de mogelijkheid om een clue-token te gebruiken. Hiermee mag hij één of meer dobbelstenen opnieuw gooien. Mislukt ook dit dan moet de speler één dobbelsteen afleggen en vervolgens opnieuw gooien. Dit gaat in principe net zolang door totdat de speler de opdracht niet meer kan behalen. Als dit het geval is, dan moet de speler daar de prijs voor betalen in de vorm van een straf die op de kaart staat vermeld (veelal het verliezen van health en/of sanity). Belandt tijdens het spel de sanity en/of health van een speler op nul, dan is hij krankzinnig of dood en ligt uit het spel.

image

Naast het gebruiken van common en unique items kan een speler de kans op een succesvolle combinatie aan dobbelstenen vergroten door spells te gebruiken (die voor een worp worden uitgespeeld) of door dobbelstenen te focussen. Focussen doe je nadat je een mislukte worp hebt gedaan door één van de dobbelstenen uit die worp (niet zijnde de dobbelsteen die je aflegt) opzij te leggen voor de volgende worp. Hiermee bewaar je dan alvast een symbool van de mislukte worp voor de volgende worp. Ook allies (medestanders) helpen de speler tijdens het spel.

Het wordt echter moeilijker voor de speler om zijn opdrachten succesvol uit te voeren als er monsters in het spel komen. Op sommige adventure kaarten staat aangegeven dat er zich een monster op die locatie bevindt. In dat geval wordt er een monster-token uit de voorraad gepakt en deze token bevat, net als de opdrachten die op de kaarten staan aangegeven, een combinatie van symbolen. Om het monster te verslaan zal die combinatie gegooid moeten worden (ook verslagen monster-tokens zijn trophies van de speler). Ook de ‘locked die’ symbolen, waardoor de speler zijn opdracht moet voltooien met een dobbelsteen minder, en de adventure kaarten waarin de opdrachten in een vaste volgorde moeten worden voltooid maken het de speler erg lastig om sommige adventure kaarten te bemachtigen.

Als een speler tijdens het spel hulp nodig heeft, kan hij zijn beurt gebruiken om naar de entrance kaart te reizen. Hier kan hij zichzelf genezen door trophies in te wisselen voor health en sanity, hij kan souveniers kopen door trophies in te wisselen voor een aangegeven items of hij kan een gokje wagen bij de Lost & Found. In dat laatste geval gooit hij een groene dobbelsteen en krijgt wat er bij het desbetreffende symbool hoort.

image

Her en der tijdens het spel zullen er kaarten zijn die aangeven dat er een doom-token op de doomtrack moet worden gelegd. Zodra de doom track vol is, wordt de Ancient One wakker en zullen de spelers alle zeilen bij moeten zetten en het gevecht met hem aan moeten gaan. Het gevecht met de Ancient One verloopt grotendeels gelijk met een normale spelbeurt. De speler valt de Ancient One aan door een combinatie van symbolen te gooien zoals staat aangegeven op de kaart van de Ancient One. Is de speler succesvol dan mag hij één doom-token van de doom track verwijderen. Wordt de laatste doom-token verwijderd, dan hebben de spelers het spel gewonnen. Mocht de speler niet succesvol zijn (waarbij hij overigens niet mag focussen) dan krijgt hij hiervoor geen extra straf. Na een succesvolle of niet succesvolle beurt wordt de vlok weer vooruit gezet.  Zodra het middernacht is voert de Ancient One zijn aanval uit zoals staat aangegeven op zijn kaart. Dit gevecht gaat door totdat de spelers hebben gewonnen of alle spelers zijn verslagen (sanity en/of health op nul).

Conclusie

Elder Sign is een spel dat de sfeer die je in de boeken van Lovecraft proeft goed te pakken heeft. Het prachtige en soms angstaanjagende artwork en de tokens en dobbelstenen die goed zijn afgewerkt dragen hier duidelijk aan bij. Daarnaast heb je bij Elder Sign, ondanks dat je vooral met dobbelstenen bezig bent, toch het gevoel dat je voldoende invloed hebt op het spelverloop door de verschillende mogelijkheden die je als speler hebt (spell, items etc). Hier komt ook duidelijk het coöperatieve deel van het spel naar voren, want welk personage naar welke locatie gaat is van groot belang en dient weloverwogen te worden.

Qua variatie en wisselend spelverloop zit je door de hoeveelheid kaarten uitstekend. Liefhebbers van dit spel zullen dan ook niet snel uitgespeeld raken.

In vergelijk met zijn grote broer Arkham Horror heb je -doordat de mythoskaarten een minder grote rol spelen en er minder achtergrond tekst aanwezig is- minder het idee dat zich daadwerkelijk een verhaalt ontvouwt, maar dat stoort absoluut niet. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat dit spel veel minder gecompliceerd is, de spelregels duidelijker zijn en er minder voorbereiding nodig is om het goed te kunnen spelen.

Aangegeven staat dat je dit spel voor 1-8 spelers is en dat zie ik toch anders. Ik zou dit niet met meer dan 4 spelers willen spelen omdat de tijd totdat je zelf mag gooien (wat toch een stuk spannender is dan het overleggen waar een ander naartoe gaat) te lang duurt. Solo is dit wel goed te spelen, maar ik zou dan toch meerdere personages gebruiken om enigszins een kans te maken op een overwinning .

Al met al is Elder Sign een spel dat goed in elkaar zit, sfeer uitstraalt en voldoende herspeelbaarheid biedt.

1 Reactie

  1. Christiaan

    Helemaal mee eens!

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.