Dungeons & Dragons: Attack Wing

Dungeons & Dragons meets X-Wing. Kan niet missen, toch? Toch?

Dungeons and Dragons: Attack Wing
Andrew Parks & Manny O’Donnell
2014
2-3 spelers
WizKids Games
30-60 minuten
Attack, dice, dragons, dungeons and dragons, miniature, miniatures
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

De coreset.

De coreset.

Doel
Het doel van Dungeons and Dragons: Attack Wing (D&D: AW) is afhankelijk van het type spel dat je speelt. De core set en uitbreidingen komen met vaste “Adventures”, waarin duidelijk wordt bepaald hoe de spelers starten, met welke modellen en hoe je precies moet winnen. Deze “Adventures” worden met wat verhaal fluff begeleid.

De standaard regels zijn anders, daar spelen de spelers tot alle mini’s van een partij dood zijn gestampt. Voor deze variant van de regels worden 120 of 200 punten aangeraden.

Setup
Afhankelijk van het soort spel dat je speelt, geef je een aantal “punten” uit aan miniaturen en upgrades. Er zijn in de core-set van D&D: AW 3 draken met zo’n 20 upgrades. Elke uitbreiding komt met extra modellen en upgrades. Waar je bij het selecteren van je upgrades mee moet opletten, is dat de upgrades die je selecteert “passen” bij de unit. Een voorbeeld, goede draken kunnen dus geen slechte “evil” upgrades gebruiken.
Standaard wordt een potje op 3″ x 3″ kaart gespeeld (ongeveer 90×90 cm).

De inhoud van de coreset. Let op het grafisch design va nd kaarten en de bases onder de draken. Blergh.

De inhoud van de coreset. Let op het grafisch design van de kaarten en de bases onder de draken. Blergh.

Ronde-overzicht

Close up van de draken in actie. Foto van Ian Toltz.

Close up van de draken in actie. Foto van Ian Toltz.

  1. Plan fase.
    De spelers stellen voor elk model (draken en units soldaten) de maneuver dials in. Veel units hebben twee van dit soort maneuver dials, voor op de grond (ground dial) of in vlucht (flight dial). Deze dials worden zodra ze zijn ingesteld, face-down gelegd zodat de andere spelers niet weten wat er ingesteld is.
  2. Activatie fase.
    In volgorde van laag naar hoog level worden alle units op het bord geactiveerd en de ingestelde maneuver uitgevoerd.Dit doe je door een kartonnen movement template tegen de plastic basis van de unit te leggen en daarna de plastic basis naar het andere einde van de unit te verplaatsen.
    Maneuvers komen er in drie kleuren. Witte maneuvers (geen speciaal effect), rode (uitputtend, krijg je een exhaustion token van. Daardoor mag je geen actie tijdens de activatie fase doen) en groene (kalmerend, haalt exhaustion tokens weg).
    Nadat een unit is geactiveerd, mag je mits er geen exhaustion token op de kaart ligt een actie kiezen.In de core-set zitten de volgende acties, waarbij je tokens bij het model plaatst:

    1. Dodge. Dit token kan worden ingezet om 1 hit te blocken.
    2. Charge. Dit token kan worden ingezet om 1 stap movement naar voren te doen.
    3. Concentrate. Tijdens een aanval of verdediging mag je dit token inzetten om alle “oog” dobbel resultaten te veranderen in hits of blocks.
    4. Target. Mits je target in range 1-4 van je model is, kan je er dit token op leggen. Dit token kan je vervolgens inzetten tijdens combat om dobbelstenen naar keuze te herrollen.
    5. Feint. Deze actie mag je gebruiken om beweging van 1 stap naar links of rechts te zetten. Hierna krijg je een “exhaustion” token.
  3. Combat fase.
    In volgorde van hoog naar laag level worden alle aanvallen uitgevoerd. Afhankelijk van het model, kan je vooruit of achteruit aanvallen in een bepaalde range zoals aangegeven op de kaart.

    DD_AW-Silver-Dragon-Creature_Cards-1

    Een drakenkaart. Linksboven zie je de kosten (57 punten). Hieronder zie je hoeveel upgrades de draak mag hebben. Helemaal rechts onderin staat dat Vakka binnen 2 range “vooruit” mag aanvallen, en 3 “achteruit” met de staart. Zodra je aanvalt rol je 5 aanvalsdobbelstenen (het rode zwaard symbool). Als je verdedigd, rol je 0 verdedigingsdobbelstenen (groen). De draak heeft 9 hitpoints en 3 armor. De speciale ability staat in de tekst, met de acties daar weer direct onder.

    Op de aanvalsdobbelstenen zitten een aantal belangrijke resultaten:

    D&D Attack Wing - Dice Set

    De aanvalsdobbelstenen. Blank, “oog”, hit, critical hit.

    1. Blank. Dit is een miss, ofwel geen effect.
    2. Oog. Alle gerolde resultaten kan je door een “concentrate” token te gebruiken omzetten naar hits.
    3. Critical Hit/Hit. Dit levert een 1 hit op. Meer hierover bij de defense.

    Op de verdedigingsdobbelstenen zitten de volgende resultaten:

    De verdedigingsdobbelstenen blank

    De verdedigingsdobbelstenen. Blank, “oog” en dodge.

    1. Blank. Dit heeft geen effect.
    2. Oog. Alle gerolde resultaten kan je door een “concentrate” token te gebruiken omzetten naar blocks.
    3. Dodge. Dit resultaat blockt 1 hit.Nadat alle dobbelstenen gerold zijn en eventuele re-rolls zijn uitgevoerd is de aanval klaar. Op dat moment kijk je naar alle (critical) hits en dodge resultaten. Zijn er meer hits dan dodge resultaten, komen er hits door op het armor van de verdedigende unit. Normale hits kunnen worden geabsorbeerd door armor, critical hits komen door. Voor elke hit krijgt de draak 1 schade, voor elke critical hit krijgt de draak 1 nadelig effect.
  4. Eind fase.
    Draken met evenveel schade dan hit points worden tijdens de Eind-fase verwijderd. Alle ongebruikte actie-tokens worden verwijderd. Effecten met een time-token worden nu ook geüpdatet.
Shadow-Black-Dragon-Cards-1

Wat upgrade kaarten.

Conclusie
D&D: AW is -in de basis- een complexere variant van X-Wing miniatures Game (review), een systeem dat mij erg beviel. D&D: AW heeft ten opzichte van X-Wing de extra complexiteit van grondtroepen en grondbeweging, maar X-Wing kent weer veel meer modellen, interacties en upgrades. Mij beviel het systeem toch weer goed en out of the box beter dan X-Wing.

De componenten van D&D: AW zijn relatief goed, maar uitstekend voor WizKids. De modellen zijn op zich prima uitgevoerd, maar het grafisch design op de kaarten en het karton is wat teleurstellend. Niet dat de kwaliteit slecht is, het is gewoon lelijk. Grote vlakken met vloekende kleuren slaan de klok. Ook het artwork is vaak niet heel inspirerend, het design en artwork van een D&D Dice Masters (review), toch ook een WizKids titel is veel aansprekender.

Al met al vond ik D&D: AW een aangename verrassing. Ik had er weinig van verwacht, maar de extra complexiteit met grond en grond troepen maken het spel toch interessanter dan gedacht. Helaas bevat de core set nog geen grondtroepen, maar daar zijn we nu wel nieuwsgierig naar geworden.

Met dank aan Bastiaan van Nox Spellenzolder (link) voor het uitlenen van zijn persoonlijke kopie.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.