Dungeon Roll

De dungeon ligt voor je. Samen met één of meerdere avonturiers ga je de uitdaging aan en betreed je onbekend gebied.
Hoe dieper en verder je komt, hoe meer roem en faam je kunt vergaren. Maar…..ga je niet een stapje te ver?

IMG_1809

Dungeon Roll
Chris Darden
2013
1-4 spelers
Tasty Minstrel Games
15 minuten
Dice rolling / Hand Management /  Push Your Luck /Variable Player Powers
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Doel

Dungeon Roll is een dobbelspel voor 1-4 spelers in de categorie ‘push your luck’. Je doel is om zoveel mogelijk ervaringspunten te krijgen door monsters te verslaan, te vechten tegen dragen en schatten te zoeken. Dit doe je allemaal door het gooien van verschillende dobbelstenen.

Voorbereiding

 

Het klaarleggen van het spel vergt niet heel veel tijd en moeite. Je begint met alle onderdelen met uitzondering van de treasure tokens uit de schatkist (waarin zich het hele spel bevindt) te halen.

De spelers krijgen vervolgens (gekozen of willekeurig) ieder een herokaart en leggen deze met de beginnerskant naar boven voor zich neer. Op deze kaarten staat aangegeven welke held zij spelen, wat zijn algemene en bijzondere vaardigheden zijn en hoeveel ervaringspunten de held nodig heeft om naar het volgende level te gaan (waarmee hij sterker wordt).

Er wordt een startspeler gekozen en de speler die links van deze speler zit neemt de rol van de dungeon lord voor deze rond op zich. De actieve speler krijgt de 7 party dice en de dungeon lord krijgt de dobbelsteen voor het niveau (d10) en 7 dungeon dice.

Daarmee is de voorbereiding voorbij en kan er gespeeld worden.

IMG_1813

Ronde-overzicht

 

Aan het begin van elke ronde (elke ronde stelt één zoektocht door een dungeon voor) gooit de actieve speler alle zeven party dice. Hiermee vormt hij zijn groep avonturiers voor deze ronde. De verschillende zijdes van de dobbelsteen tonen symbolen voor een fighter, een cleric, een mage, een thief en een champion. Dit zijn de helden die samen met jou als held de dungeon betreden (voor zover de heldenkaart aan het begin van een ronde exhausted is, wordt deze weer ready gemaakt).

IMG_1812

De dungeon lord legt vervolgens de niveaudobbelsteen op de 1 en gooit 1 van zijn dungeon dice, waarmee hij aangeeft wat je tegenkomt in de dungeon. Mogelijkheden hierbij zijn een goblin, een skelet, ooze, een draak, een schatkist of een potion.

Het is vervolgens aan de actieve speler om de dungeon dice (wat er later meer zullen zijn) één voor één weg te spelen, in de volgende volgorde:
– tegen monsters vechten;
– buit vergaren;
– tegen draken vechten;
– hergroeperen.

In de fase waarin je tegen monsters vecht gebruik je de leden van jouw groep avonturiers om de goblins, skeletten en oozes te verslaan. Je mag hiervoor eerst een dobbelsteen met een scroll gebruiken om één of meer (party of dungeon) dobbelstenen opnieuw te gooien. Draken mogen hierbij nooit opnieuw gegooid worden. Daarnaast mag je ook de algemene en/of bijzondere vaardigheid van je held gebruiken als je dit wilt. Gebruik je de bijzondere vaardigheidt, dan draai je de heldenkaart een kwartslag om aan te geven dat hij exhausted is. Je kunt dit dus één keer per ronde doen.

Voor het verslaan van de monsters ga je vervolgens de dobbelstenen gebruiken. Daarbij geldt dat een champion alle monsters van een soort naar keuze verslaat, de thief één monster naar keuze en voor de rest geldt dat een fighter of alle gobins of één skelet of één ooze verslaat, de cleric alle skeletten of één goblin of één ooze verslaat en een mage alle ooze of één goblin of één skelet verslaat. De party dice die je hiervoor gebruikt worden afgelegd naar de graveyard. Dungeon dice die je verslaat komen terug bij de dungeon lord voor een volgende ronde.

Kun je niet alle monsters verslaan, dan eindigt de ronde direct en krijg je geen ervaringspunten.

Als je de monsters eenmaal hebt verslagen, dan kun je de buit gaan vergaren. Champions en thiefs mogen direct alle schatkisten te openen. De fighter, cleric en mage kunnen er ieder één openen. Voor elke schatkist die wordt geopend pakt de actieve speler één treasure token uit de schatkist zonder deze eerst te bekijken. Mochten er geen treasure tokens meer zijn, dan krijgt de actieve speler hiervoor in de plaats 1 ervaringspunt. Op de treasure tokens staan verschillende items afgebeeld die je tijdens het spel kunt gebruiken of die je eind van het spel extra punten opleveren.

Potions kunnen gepakt worden door een dobbelsteen naar keuze hiervoor te gebruiken (ongeacht welk symbool erop staat). Voor elke potion die je pakt, mag je een party dobbelsteen uit de graveyard halen en toevoegen aan je groep avonturiers. Je mag daarbij zelf kiezen welk symbool (en dus welke avonturier) je gaat gebruiken.

Ongebruikte potions en schatkisten worden vervolgens afgelegd.

IMG_1811

Heb je je schatten eenmaal binnen, dan kom je de draken eventueel nog tegen. Wordt er namelijk door de dungeon lord een drakensymbool gegooid, dan legt hij deze direct opzij in de dragon’s lair. Liggen hier in een ronde drie of meer dobbelstenen met een drakensymbool, dan wordt de aandacht van een draak getrokken en zal de actieve speler hier iets mee moeten doen. Om een draak te verslaan heb je drie verschillende soorten avonturiers nodig. Versla je de draak, dan worden de dungeon dice terug gegeven aan de dungeon lord en krijg je 1 treasure token en 1 ervaringspunt hiervoor. Lukt dit niet, dan eindigt de ronde direct.

Hergroeperen komt eigenlijk neer op de beslissing of je door wilt gaan (push your luck) of dat je past. Als je past, dan krijg je een aantal ervaringspunten gelijk aan het getal op de niveaudobbelsteen. Ga je door, dan ga je naar het volgende niveau. De niveaudobbelsteen gaat één punt hoger en de dungeon lord gooit opnieuw een aantal dobbelstenen gelijk aan dit niveau. Drakendobbelstenen blijven liggen en ook de party dice mogen niet opnieuw (of erbij) gegooid worden.

Dit gaat door totdat je ofwel verslagen bent of je niveau 10 haalt (in welk geval de actieve speler 10 ervaringspunten krijgt).

Pas je, wordt je verslagen of als je niveau 10 hebt gehaald, dan wordt de speler die dungeon lord was de volgende actieve speler. De speler links van hem is de nieuwe dungeon lord. Dit gaat door totdat iedereen drie keer een dungeon heeft kunnen onderzoeken (ofwel drie volledige rondes). Aan het einde van het spel krijg je 1 ervaringspunt voor elke ongebruikte treasure token, 2 punten voor Town Portals (een specifieke soort treasure token) en 2 punten voor elk paar Dragons Scales (ook een speciaal soort treasure token). De spelers met de meeste ervaringspunten op dit moment wint het spel.

Conclusie

De zoektocht naar leuke en uitdagende fillers die in het Ameritrash-genre passen, blijft een moeizame. Ook Dungeon Roll is voor mij namelijk op de lijst met tegenvallers terechtgekomen. Qua uiterlijk en materiaal is er weinig tot niets op het spel aan te merken. Het doosje in de vorm van een schatkist is leuk gedaan, de dobbelstenen zijn mooi en duidelijk en ook de tokens zijn van een degelijke kwaliteit. Er zitten verder handige overzichtskaarten bij, het artwork op de heldkaarten is mooi om te zien en er zou dan ook niets in de weg moeten staan aan een leuke speelervaring.

Maar juist aan die leuke speelervaring ontbreekt het. Ongeacht of je het spel speelt met of zonder eventuele uitbreidingskaarten, het spel speelt zichzelf grotendeels. Er worden door twee personen dobbelstenen gegooid (of door één persoon in geval van een solitair spel) en het is vervolgens meestal vrij evident welke dobbelstenen je tegen elkaar kunt gaan gebruiken, of je de ronde gaat doorkomen en of het veel zin heeft om het nog een ronde te proberen. De keuzes die je daarbij welk hebt, zoals het gebruiken van je vaardigheden, welke dobbelstenen opnieuw te gooien door een scroll te gebruiken en het verrassingselement in de vorm van de treasure tokens doen daar vrij weinig aan af.

En dat is erg zonde omdat ik best wat verwachtte van dit spel.

En met hoeveel spelers moet je het spel nu eigenlijk spelen? Het kan van 1-4 spelers. Maar eigenlijk heeft alleen de actieve speler een echte rol en de dungeon lord en soort ceremoniële rol. Laatstgenoemde mag tenslotte de dungeon dice gooien en de niveaudobbelsteen bijhouden. Verder kan hij niets. De andere spelers (bij 3 of 4 spelers) hebben zelfs helemaal niets te doen. Toegegeven, dat is natuurlijk bij meerdere spellen het geval en hier zul je niet heel lang hoeven te wachten totdat je aan de beurt bent, maar het voelt uiteindelijk allemaal vrij nutteloos aan. Ook voor de toeschouwer is het direct evident wat de te volgen route is en er zit dan ook geen spanning of iets dergelijks in.

Conclusie? Dungeon Roll is niets voor mij. Met 2 of meer spelers zou ik het absoluut niet meer hoeven spelen en met 1 speler ook alleen nog maar omdat ik toevallig wat tijd moet vullen en niets anders voor handen heb. Zonde van het materiaal en jammer aangezien we eerder al hebben gezien dat je met enkel dobbelstenen en wat kaarten best aardige dungeon-crawler-achtige spellen kunt maken.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.