Drakon [7/10]

Jij bent een van de adventurers die in de kerker van Drakon gekropen zijn, een valse, ouwe draak. Helaas voor jullie, komt deze draak daarachter. In plaats van iedereen op te eten als straf, speelt ze een wreed spel. De adventurer die het eerste genoeg geld van Drakon’s schat heeft verzameld mag de kerker verlaten. De rest wordt.. drakenvoer.
Spel Informatie
Drakon
Tom Jolly
Fantasy Flight Games
2015
2-6 spelers
30-60 minuten
Taalonafhankelijk

Aanvallen, Tegels, Backstab, Light-hearted fun

drakon in play

Drakon tijdens het spel. De muntjes hier afgebeeld zijn helaas niet de kartonnen tokens die daadwerkelijk in het spel zitten.

Doel
In Drakon is het doel van het spel erg simpel. Je bent een Hero, en je probeert uit Drakon’s kerker te ontsnappen. Dit doe je door als eerste 10 geld bij elkaar te stelen. Zodra een speler 10 geld heeft, is het spel direct afgelopen.

Setup
Het spel begint met alle Hero’s die op een dubbelzijdige start-tegel staan.  Elke Hero krijgt een ref-sheet Afhankelijk of je met de player power variant speelt, krijg je een kaart met je power erop. Deze kan je in het spel 1x gebruiken. De overige 71 tegels worden geschud en face-down neergelegd, alle geld tokens worden facedown-neergelegd en geschud, omdat er verschillende waarden zijn (18x 2, 5x 1 of 3) en het geld random moet pakken. De startspeler wordt random gekozen. Elke speler krijgt vervolgens een start hand met 4 tegels.

drakon minis

De miniaturen in Drakon.

Ronde structuur
Elke speler kan tijdens zijn of haar beurt 1 actie uitvoeren. Je mag een tegel uit je hand spelen, of met je Hero figuur op een nieuwe tegel gaan staan. Speel je een tegel, pak je daarna weer een nieuwe tegel. Alle tegels hebben 4 potentiele ingangen (pijlen) en uitgangen (deuren). Wanneer je een tegel plaatst, moet die aangrenzend zijn aan een andere tegel, maar mogen ingangen nooit naar elkaar wijzen. Uitgangen die naar elkaar wijzen is geen probleem.

drakon_tiles

De Drakon tegels met geupdate artwork. Ze zijn wellicht wat druk, maar de iconen zijn groter geworden. Let op de deuren (uitgangen) en ingangen (open deuren met pijltjes). 2  Ingangen mogen NOOIT naar elkaar wijzen.

Ga je met je Hero lopen, dan mag je alleen in de richting van een ingang lopen. Op de nieuwe tegel waar je terecht komt, staat vaak, maar niet altijd, een symbool. Dit symbool geeft aan wat de specifieke tegel doet. Sommige tegels laten je een geld token stelen van de spelers links, andere van de speler rechts. Je kan tegels roteren, opblazen, teleporteren, verplaatsen (met Hero’s erop) en door de kerker worden geblazen door krachtige wind en nog veel meer leuks. Het Drakon symbool komt ook voor, deze werkt nét wat anders. De eerste keer dat een speler op een Drakon symbool komt, plaats je Drakon op de start tegel. Elke keer dat een held op een tegel met een Drakon symbool komt, mag deze Drakon verplaatsen. Komt Drakon ooit op dezelfde plek als een Hero, verliest die Hero 1 random geld token en wordt naar de start tegel verplaatst.

Conclusie
Drakon is een bijzonder spel, een ameritrash-achtige filler. De meeste Ameritrash titels duren uren, Drakon duurde in mijn games altijd 30 minuten. Of dat komt omdat ik het spel speel met relatief weinig spelers (max 4), of dat wij vlot spelen weet ik niet. Het spel zelf is erg makkelijk, speel een tegel of stap op een tegel en voer eventuele tegel-effecten uit. De mechanismen zijn dus behoorlijk Carcassonne-achtig, hoewel het spel behoorlijk interactief is geworden door alle speciale effecten op de tegels die je met je medespelers laten klooien. Dat vind ik zelf erg leuk spelen. Wel vind ik de variant met player-powers interessanter spelen en maken ze het spel nog net wat leuker.
Hoewel ik het spel heb gereviewed op basis van de 3e editie, is net de 4e editie van Drakon uitgekomen. De regels en componenten zijn functioneel identiek. Grafisch is het verbeterd. De 3e editie ziet er al fantastisch uit, maar de 4e editie is helemaal off the charts. De 4e editie gebruikt de geüpdatete Descent 2 figuren in plaats van Descent 1 zoals 3e editie Drakon. Fantastische miniaturen, prachtige vormgeving op de tegels. Echt helemaal top.
Zijn er nadelen aan het spel? Ik vind het spel met 2 spelers relatief strategisch en lekker spelen, maar heeft het spel iets teveel directe take-that elementen. Daardoor ben je elkaar continue aan het dwarsbomen, waardoor het spel te lang kan aanvoelen. Drakon wordt met meer dan 2 spelers weer steeds chaotischer, je hebt met 6 spelers nog nauwelijks invloed op wat de ander spelers doen, hoe ze tegels draaien, spelers teleporteren etc.  Ergens in het midden, rond de 3 en 4 spelers bevalt mij het beste.
Verder vind ik het een nadeel dat er zoveel iconen en tegel effecten zijn, dat iedere speler er een enorme ref-sheet bij krijgt. Dat is wel fijn, maar het geeft ook aan dat het echt nodig is om Drakon te spelen. Ook zijn er een hoop interacties tussen tegels, die door de ref-sheets moeten worden verhelderd. Een beetje jammer.
Ondanks al deze negatieve punten, vind ik Drakon een heel, heel geinig spel. Het is een van de games die wat mij betreft de Ameritrash-filler titel haalt, net als een game als King of Tokyo. Je bent bezig met elkaar te slopen.

Afbeeldingen van Fantasy Flight Games.

2 Reacties

  1. Wauter

    Op basis van jouw review Drakon gekocht. En die gaat mee op vakantie 🙂 Ik denk dat het me wel zal bevallen. In ieder geval merci voor de leuke reviews!

    Reageren
    1. Wesley

      Dank voor je reactie Wauter! We zijn benieuwd wat je van het spel vindt!

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.