Draco Magi [7/10]

Draco Magi is een kaartspel van Richard Launius en Robert Burke, uitgegeven door Greyfox Games en Robert Burke Games.  In Draco Magi speel je 1 van 2 leerling Draco Magiërs in een wereld waar de Koning en enige Draco Magi net is overleden. Als leerling heb je maar 1 doel, de nieuwste Draco Magi worden! Om dit duel te winnen roep je draken op om battlefields voor je te winnen. Elk battlefield dat je onder controle krijgt brengt je magische gems die je elk dichterbij de titel van Draco Magi brengen. Richard Launius is bekend van bordspellen als Arkham Horror, Defenders of the Realm en Elder Sign. Ook Richard’s co-designer Robert Burke heeft enkele titels op zijn credentials staan, waaronder het succesvolle Kickstarter project Battle of Souls. Draco Magi was een kickstarter project dat ik dan ook gebacked heb op basis van de reputaties van (grotendeels) Richard Launius én het prachtige draken artwork van Kerem Beyit. Was het de moeite waard?
Draco Magi
Richard Launius & Robert Burke
Greyfox Games & Robert Burke Games
2014
2 spelers
20-30 minuten speelduur
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Area Control, Hand Management, Deck-building

Draco Magi (DM) is een vrij eenvoudig kaartspel. In DM beginnen beide spelers met een identiek deck aan drakenkaarten én een identiek deck aan Battlekaarten. Voor je aan een potje DM kan beginnen moet je echter eerst nog 3 advanced Battlekaarten ‘draften’. Dit draften is echter geen echte draft, maar beide spelers pakken 3 kaarten van het advanced Battle deck en houden er 1, geven er 1 aan hun tegenstander en 1 gaat richting de aflegstapel. Deze advanced kaarten zijn beter dan de standaard kaarten in je Battledeck en zorgen dat jouw Battledeck uniek wordt. Daarnaast moet je om te kunnen starten ook nog 3 willekeurige Battlefields uitspelen. Deze Battlefields zijn dubbelzijdig, en kunnen aan beide kanten een andere kleur Gem hebben.

dracomagi008

Een battlefield voorbeeld. Links de Gem, onderin de speciale ability (Geen Ranged Attacks door Gold Dragons).

Daarna begin je het spel, waarbij je als gezegd om de Gems op de Battlefields gaat vechten. Elk Battlefield is dubbelzijdig, waarbij beide kanten soms geen, soms dezelfde maar vaak twee verschillende kleuren gems hebben naast een speciale bonus of ability voor een bepaald type draak dat erop gespeeld kan worden. Elk Battlefield wordt tijdens het spel een-voor-een geresolved, hierover later meer. Het spel eindigt zodra een van de eindcondities van het spel wordt bereikt. Het spel stopt wanneer een speler 4 gems haalt, 3 gems van dezelfde kleur of juist 3 verschillende kleuren. Je moet dus minimaal 3 Battlefields winnen om het spel te kunnen winnen. De oudste speler begint als start-speler.

DM speelt over ronden. Tijdens elke ronde gebeurt er hetzelfde.

  1. De rij met Battlefields wordt aangevuld tot er 3 Battlefields beschikbaar zijn. Omdat de kaarten dubbelzijdig zijn, gebeurt dit door de onderste kaarten van het deck neer te leggen.
  2. Beide spelers pakken kaarten van hun Dragon deck tot ze 8 kaarten in hun hand hebben.
  3. Dan spelen beide spelers om de beurt een Dragon kaart op een Battlefield, waarbij de laatst gespeelde bovenop eerder gespeelde draken gespeeld moeten worden. Per Battlefield mag je een maximum van 3 Draken kaarten hebben liggen. Hierbij is het belangrijk dat sommige Battlefields en draken bonussen of Penalties geven voor draken. Je moet dus goed kijken hoe jij het maximale uit je hand kan halen. Mochten er op een locatie al Draken van je tegenstander aanwezig zijn laten sommige van je Dragon kaarten je een “Ranged Attack” afvuren. Deze target -tenzij het anders op de kaart staat- de bovenste draak van je tegenstander. Heeft een draak een Ranged Attack draai je kaarten om gelijk aan de Ranged Attack Value. Je tegenstander doet hetzelfde voor de Ranged Defense Value van zijn draak. Scoor je meer hits (ster(ren) in ranged attack vak van de Battlecard) dan je tegenstander blocks (zelfde maar in het verdedigend vak)? Dan sneuvelt de draak. Heb je meer of gelijk aantal blocks, dan overleeft je draak de Ranged Attack. Dit gaat door tot beide spelers 9 draken hebben liggen (3 per battlefield) of je geen handkaarten meer hebt.

    dracomagi007

    Een voorbeeld van een Dragonkaart. Bovenin de Melee waarde van de Draak (3). Links de Ranged Attack Value (0), rechts de Ranged Defense Value (2). Deze kaart heeft de Blink ability, en de draak mag zodra die gespeeld wordt de Battlefield omdraaien en zo de kleur gem veranderen. Helemaal rechts hiervan staat de naam van de kaart.

  4. Hoe win je een Battlefield? Dat gaat in de Melee fase. De start-speler bepaalt welk Battlefield als eerste wordt geresolved. Per Battlefield kijk je naar de Draken kaarten. De draken kaarten hebben bovenin een Melee aanvalswaarde staan, die soms door de battlefield of andere aanwezige draken kan worden vergroot. Beide spelers tellen de totale Melee waarde op van hun draken en pakken evenzoveel battlekaarten. Daarna begint de start-speler met het spelen van losse Melee kaarten of combo’s van Melee kaarten. Ik ga het wat vereenvoudigd uitleggen, maar in essentie komt Melee combat in Draco Magi hierop neer. Attacks komen in 3 types, Bite, Claw en Magic. Je kan deze kaarten los spelen of in combinatie. Bij een combinatie moet het symbool dat links en rechtsboven op de aanvalskaarten staan overeenkomen. Magic kaarten zijn bijzonder, deze laten je je hand aanvullen met het aantal kaarten dat je gespeeld hebt. Je tegenstander probeert zich hiertegen te verdedigen door evenveel Bite, Claw en Magic kaarten af te leggen. Lukt dat niet, sneuvelt er per niet verdedigde aanvalskaart een draak tenzij hij zich kan verdedigen met een Fly kaart, een zeldzame kaart die je draak in 1x laat ontsnappen aan de aanval. De aanvaller kan daarom in combinatie met andere kaarten ook een Bind kaart spelen om dat tegen te gaan. Hierna switcht de start-speler van kant, de speler die net verdedigde mag nu terug aanvallen. Zoals gezegd is combat iets complexer, het is ook mogelijk om eventueel draken naar een ander Battlefield te laten vliegen of juist naar het Battlefield waar je nu bezig bent, maar in principe speel je om en om combinaties van Bite, Claw en Magic kaarten tot de tegenstander geen draken meer heeft of beide spelers moeten passen. Daarna wint de speler met de meeste draken de Battlefield. In het geval van een gelijkspel wordt er de volgende ronde weer om de Battlefield gevochten. Hierna switcht de start-speler van kant.

    dracomagi009

    Een combat kaart. Op de bovenste helft de Ranged Aanval en Verdedigingswaardes (1 en 1). Helemaal bovenin een klein zonnetje (combo-symbool). Dit is een Claw aanval/verdediging.

  5. Als laatste mag je je handkaarten weggooien en krijg je een nieuwe advanced combat kaart in je Battledeck, die je daarna moet herschudden. Vervolgens begin je weer bij stap 1 van de volgende ronde net zo lang tot 1 van de eindcondities is behaald.

Conclusie
Ruud: Draco Magi is een leuk en eenvoudig spel dat makkelijk uit te leggen is en vlot weg speelt. Het uitspelen van Draken is relatief strategisch, want je moet altijd opletten dat je de goede draak op het juiste moment en op de juiste plek uitspeelt. Doordat dit spel geen gebruik maakt van dobbelstenen, maar van kaarten, is voornamelijk het Ranged Combat element onderhevig aan geluk. Het Melee combat aspect is juist weer strategisch, kent bluf elementen en zit leuk in elkaar. In dat opzicht is het spel interessant en combineert geluksinvloeden met strategische elementen. De hoeveelheid speciale abilities en kaarten dat de draken en je (advanced) Battledeck hebben maakt het interessant.
Een ander voordeel van het spel is dat het artwork gewoon erg goed is. Kerim Beyit heeft veel draken getekend dus zijn stijl en draken komen vaker voor in boardgames, maar blijven mooi om naar te kijken. Nadeel wel is het (grafisch) design. Ik vind de combat kaarten ronduit lelijk en belangrijke iconen zijn wat mij betreft te klein.  Ook is het op de draken kaarten soms niet helemaal duidelijk welke draak je precies vast hebt, de naam staat in een cursief script op de kaarten maar is moeilijk te lezen. Een irritante productiefout vind ik wel dat achterkant van de kaarten van het combat deck en het advanced combat deck een iets andere kleur hebben. Dit is echt een blunder, want eigenlijk zou je het spel nu met ondoorzichtige sleeves moeten sleeven.

dracomagi011

Links een normale en rechts een Advanced battlekaart.

Ondanks deze productie-blunder vind ik het spel zelf wel leuk. Tuurlijk, het is geen absolute topper en wij lopen op Ameritrash dan ook niet de polonaise. Maar, als vlotte 2 speler filler voor tussen door? Niets mis mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.