Deadline

Het New York uit de eind jaren ’30 in een setting die rechtstreeks uit een film noir zou kunnen komen. Klinkt direct al goed toch? Samen met je medespelers ga je proberen misdaden op te lossen door de juiste combinatie van kaarten uit te spelen. Maar let goed op, want de verkeerde plot twists kunnen roet in het eten gooien……

Deadline
Dan Schnake / A.B. West
2017
2-4 spelers
Wizkids
60 minuten
Cooperatief spelen / Handmanagement / Murder & Mystery / Variable Player Powers
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid

Doel
Deadline is een coöperatief spel voor 2-4 spelers van de makers die ons eerder onder meer Wizards of the Wild brachten. In het spel neemt iedere speler de rol op zich van een privé detective in New York tijdens de jaren ’30.

Elk scenario (het spel komt met 10 verschillende scenario’s) brengt je een nieuw onderzoek dat je succesvol zult moeten afronden. Dit doe je door aanwijzingen (clue’s) te onderzoeken door samen de juiste combinatie van kaarten uit te spelen. Zodra je alle aanwijzingen onderzocht hebt, moet je een aardig beeld hebben van wat er gebeurd is en moet je de vragen aan het einde van het scenario goed kunnen beantwoorden, want dat zal bepalen hoe succesvol jij tijdens het spel bent geweest!

Setup
De voorbereiding van het spel is niet erg ingewikkeld. Om te beginnen kiest of pakt iedere speler een detective kaart die open voor je neergelegd wordt. Op de detective kaart staat een bijzondere vaardigheid die je eenmaal tijdens het spel mag gebruiken.

De kogelfiches en de ‘hot spot’ fiches worden binnen bereik van de spelers neergelegd. Laatstgenoemde worden met de actieve kant naar boven neergelegd.

De trekstapel wordt gevormd door de ‘lead’ kaarten en de ‘plot twist’ kaarten door elkaar te schudden. Iedere speler krijgt een aantal kaarten van deze stapel dat afhankelijk is van het aantal spelers waarmee gespeeld wordt.

Uit het ‘Case Book’ wordt een scenario gekozen. De introductie van dit scenario (feitelijk gezien de opdracht die je tijdens het spel krijgt) kan nu voorgelezen worden en de desbetreffende stapel aanwijzingskaarten kan uit de doos gepakt worden. Aangegeven wordt welke aanwijzingen je aan het begin van het spel mee begint en die worden voor de spelers neergelegd.

Als de spelers hebben bepaald wie van hen de startspeler is, kan het spel worden gespeeld.

Een aantal van de detectives

Ronde-overzicht
Aan het begin van elke ronde kiest de startspeler (de Chief Detective) welke aanwijzing de spelers gaan onderzoeken. Dit kan in overleg gebeuren met de andere spelers (en dat is ook aan te bevelen), maar uiteindelijk kiest de startspeler. De spelers zullen vervolgens proberen om in deze ronde die aanwijzing succesvol te onderzoeken door beurtelings één van de volgende drie acties uit te voeren:
– een leadkaart uitspelen;
– een detectivevaardigheid gebruiken; of
– hot tips gebruiken.

De meestvoorkomende actie hierin is het uitspelen van een leadkaart. Dit zijn kaarten die spelers op hand hebben en waarin aan de onderkant van de kaart een aantal symbolen staan. De eerste leadkaart die elke ronde wordt gespeeld is vrij, maar vanaf dat moment moet er een soort ketting worden gemaakt van die symbolen. Als je namelijk de volgende leadkaart speelt, moet die (deels) over een eerdere gespeelde kaart worden gespeeld. Daarbij geldt dat:
-ten minste één symbool (of joker) op een symbool (of joker) van een kaart op tafel moet worden gespeeld;
– een symbool op jouw gespeelde kaart nooit op een ander soort symbool mag worden gespeeld; en
– lege velden daarbij als joker gelden. Deze mag je op elk symbool spelen en je mag elk symbool op een joker spelen.
Of je vervolgens één of meerdere symbolen laat overlappen, is volledig vrij (mits je maar aan de bovenstaande voorwaarden voldoet).

Tijdens de ronde zal hier dan ook een steeds langer wordende rij van symbolen ontstaan. Op elke aanwijzingskaart staan de symbolen aangegeven die je moet verzamelen om de aanwijzing succesvol te onderzoeken. Zodra je deze symbolen verzameld hebt (volgorde is daarbij niet van belang, net als of je nog overbodige symbolen hebt), dan heb je de aanwijzing onderzocht.

Hier ontstaat een ketting aan symbolen

In sommige gevallen zul je tijdens de ronde vast komen te zitten. In dat geval kunnen de 4 hot tips uitkomst bieden. Deze kun je namelijk gebruiken om een nieuwe kaart te mogen pakken (kost 2 hot tips), 1 plot twistkaart te verwijderen (3 hot tips) of 2 plot twists te verwijderen (4 hot tips). Als je hot tips gebruikt, dan draai je deze fiches om en leg je ze gesloten neer. Op een aantal lead kaarten staat een symbool van een hot tip. Door deze kaarten te spelen, kun je eerder gebruikte hot tips weer activeren.

De kogelfiches, hotspotfiches en de startspelerbadge

Uiteraard kan het voorkomen dat je geen kaart meer kunt (of wilt) spelen en dat je ook geen hot tips kan/wil gebruiken. In dat geval zul je moeten passen. Als je op dat moment nog plot twists in je hand hebt, zul je één van deze kaarten voor je uit moeten spelen. Dit kan een kaart zijn die een negatief effect heeft op jou of op alle spelers. Iedere spelers mag hoogstens twee plot twists voor zich hebben liggen. De overige kaarten uit je hand leg je af.

Plot Twist kaarten die roet in het eten kunnen gooien.

Een ronde is over als alle spelers hebben gepast (niet geslaagd in het onderzoeken van een aanwijzing) of als de juiste symbolen zijn verzameld (succes!). Is er sprake van succes, dan mag je de aanwijzingskaart omdraaien en het stukje verhaal achterop voorlezen. Daarnaast kan er op de kaart een aantal extra aanwijzingskaarten staan die je vanaf nu kunt onderzoeken.

Slaag je er niet in om de aanwijzing goed te onderzoeken, dan mag je de aanwijzing nog niet lezen. Je legt deze kaart terug en kunt het op een later moment nogmaals proberen. Als straf voor het niet behalen van de aanwijzing leg je één van de kogelfiches af. Zijn deze op, dan zoek je de aanwijzingskaart met het hoogste getal uit de stapel en leg je deze af in de doos. Die aanwijzing is voorgoed verloren gegaan.

Aan het einde van de ronde wordt de startspeler doorgegeven en krijgt iedereen een nieuwe hand kaarten. Iedereen vult daarbij zijn hand aan tot zijn handlimiet.

Deadline is een coöperatief spel en daar komt een zekere mate van overleggen bij kijken. Hierbij gelden alleen de regels dat je niet exact mag aangegeven welke kaarten je op hand hebt (en dus niet uitvoerig mag omschrijven welke symbolen je hebt) en dat je niet aan een andere speler mag opleggen waar hij een leadkaart uitspeelt. Verder word je hierin vrij gelaten.

Zodra er geen aanwijzingskaarten meer zijn, neem je even de tijd om met je medespelers te overleggen waar je bent achtergekomen door de aanwijzingskaarten te onderzoeken. Vervolgens pak je de ‘Case Questions’ erbij.Hierin worden je een aantal critical en bonusvragen gesteld die je gezamenlijk gaat beantwoorden. Of deze antwoorden juist zijn (te controleren bij in de Solution Book), bepaalt of jij een Gumshoe bent of een Master Detective.

Conclusie
Deadline is een spel waarin een zeer thematische setting wordt gecombineerd met een extreem abstract spelmechanisme. Waar het uiteindelijk doel van het spel (het onderzoeken van misdaad door het onderzoeken van aanwijzingen) bijna doet denken aan spellen als Sherlock Holmes: Consulting Detective en Mythos Tales is de manier waarop je deze aanwijzingen onderzoekt niet meer dan het combineren van symbooltjes. Dat deze symbolen komen in de vorm van geweren, geld, drank en sigaretten (een aantal van de peilers van de noir-setting) en verband zouden kunnen houden met de locaties die op de kaarten staan die je uitspeelt, kunnen aan dit abstracte karakter weinig veranderen.

Maar werkt het? Bevalt het spel?

Wij hebben ons goed vermaakt met Deadline, maar moeten daar wel een dikke kanttekening maken bij het spelverloop zelf. Het verhaal wat zich ontvouwt door de tekst op de aanwijzingskaarten zit goed in elkaar en is (ook voor non-native speakers) goed te volgen. Een degelijke kennis van het Engels is noodzakelijk, maar het is een stuk eenvoudige dan de eerder genoemde Sherlock Holmes en Mythos Tales. Datzelfde kan gezegd worden voor de oplossing van de scenario’s. Zonder dat deze te eenvoudig zijn, worden er geen rare bokkensprongen gemaakt waarvan je het idee hebt dat je de oplossing na vijf uur alles napluizen nog steeds gevonden zou hebben.

Qua immersion zit het spel ook wel goed. De verhaallijnen zijn interessant genoeg om je erin meegezogen te laten worden, maar dat zul je ook moeten laten gebeuren. Als je namelijk minder hebt met het uitpluizen en lezen van deze verhaallijnen, dan zal het spel nogal snel aan gaan voelen als doelloze exercitie en een continue herhaling van zetten. Elke ronde verloopt namelijk – in de basis – volledig hetzelfde. Je bespreekt met elkaar welke aanwijzing je denkt te kunnen halen en vanaf het uitspelen van de eerste leadkaart probeer je samen het meeste te maken van de kaarten die je hebt en kunt spelen. De plot twists zullen dit bij vlagen moeilijker maken, maar aan het spelverloop wijzigt verder weinig. Dit geheel zorgt ervoor dat je gedachten tijdens het spel weleens af kunnen dwalen en je jezelf afvraagt of het nog lang duurt. Want uiteindelijk is het dan een vrij grote stapel met aanwijzingen waar je je op totaal abstracte wijze doorheen aan het ploeteren bent.

Interesseren de verhaallijnen je dus niet en boeit het je totaal niet of de butler de moord gepleegd heeft en of het motief de liefde of het geld was, dan adviseer ik je deze titel over te slaan. Het spel is dan waarschijnlijk te abstract en repetitief voor je. Ben jij fan van spellen als Sherlock Holmes en Mythos Tales juist vanwege de verhaallijnen, dan zou dit een titel voor jou kunnen zijn. Zelf schaar ik mij in deze laatste categorie en ik heb me dan ook goed vermaakt met Deadline. Maar voor deze spelers adviseer ik om niet alle scenario’s op korte termijn achter elkaar door te spelen. Dat zou aan het speelplezier weleens af kunnen doen.

 

Een aantal van de in deze review gebruikte foto’s zijn het eigendom van de uitgever van het spel. Ameritrash.nl dankt Wizkids voor het gebruik maken van deze foto’s.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.