Dead of Winter [7/10]

Dead of Winter (DoW) is een (semi)coöperatieve game voor 2-5 spelers, uitgegeven door Plaid Hat Games in 2014. In DoW speel je een groep overlevers in een post-apocalyptische wereld, die samen met de andere zombies in een kolonie probeert te overleven. Je zoekt je voedsel, wapens en brandstof terwijl de zombies je aan alle kanten belagen. Maar iedereen heeft een eigen agenda..

Dead of Winter
Plaid Hat Games
2014
2-5 spelers
90 minuten speeltijd
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Coop, Horror, Verraad, Zombies

dow_setup

Setup van Dead of Winter

In DoW neemt elke speler een groep survivors onder zijn hoede die met de andere spelers in een kolonie zitten, omringd door zombies.Naast de kolonie zijn er ook 6 andere locaties (politie station, bibliotheek, ziekenhuis etcetera) waar je heen moet gaan om items zoals boeken, wapens, medicijnen en food te vinden die je nodig hebt om het spel te overleven en te winnen. Om te beginnen kies je een scenario uit, dit scenario bepaalt wat je publieke objective van het spel is. Dit publieke objective bepaalt wat er moet gebeuren om het spel te winnen en hoeveel rondes je hebt om dit doel te bereiken. Vaak moet je zo’n publiek objective halen voor er 5-6 rondes voorbij zijn. Daarnaast mag het moraal van de kolonie nooit op 0 (of lager) komen, want dan is het spel automatisch over. Publieke objectives zijn er in verschillende soorten, zo moet je bijvoorbeeld 5 rondes overleven, 6 zombies doden en bestuderen of extra Food/Medicijnen/Junk etc inzamelen.

Naast de open, publieke objective die alle spelers samen moeten bereiken krijgt elke speler ook een geheime objective.  Deze zijn er in een Non-Betrayer en Betrayer variant. Om DoW te winnen als non-betrayer  moet je zorgen met de andere spelers dat het publieke objective van de kolonie wordt bereikt en jij je persoonlijke geheime objective haalt. Geheime objectives zorgen ervoor dat spelers egoïstisch moeten handelen, doordat je bijvoorbeeld bepaalde grondstoffen achter te houden (bijv. 3 fuel) of te zorgen dat ze maar 1 survivor over hebben aan het eind van het spel. Als de kolonie overleeft en jij haalt je eigen objective, heb je gewonnen. Hierdoor kan ook meer dan 1 speler winnen als zij hun objectives ook halen. Bij de betrayal variant moet je in principe ook iets bereiken in het geheim, maar moet je over het algemeen zorgen dat de kolonie verliest doordat moraal op 0 komt. Een speler wint NOOIT als hij zijn eigen, geheime objective niet haalt, ook niet een beetje.

Spelers krijgen er aan het begin van het spel 4 survivors, waarvan ze er twee mogen uitkiezen om te houden. Ook krijgen de spelers 3 dobbelstenen (1 voor zichzelf, 1 per levende survivor). Als laatste krijgen ze 5 willekeurige starthandkaarten met voorraad. Voorraad bestaat uit Fuel (voor veilig reizen tussen locaties), Medication, Food (…) en Junk (geeft je rerolls en is nodig voor objectives).

 

survivor_bev_russell

Een voorbeeld van een survivor. Rechts bovenin de Influence value. 34 is relatief hoog. Daaronder de aanvals en search waardes voor Bev. Helemaal onderin zie je de speciale ability.

 

Rondes in DoW zijn vrij eenvoudig, en bestaan uit het omdraaien van een crisis kaart, het rollen van de dobbelstenen. Daarna krijgt iedere speler 1 beurt voor er een Colony Phase volgt, waarin wordt gekeken of de crisiskaart het hoofd is geboden, er genoeg food in de kolonie is, er een zombie aanval plaats vindt, nieuwe zombies geplaatst worden en of de main objective is gehaald. In de colony phase wordt het behalen van de crisis gecheckt. Crisiskaarten vragen vaak 1 kaart van een bepaalde grondstof per speler (bijv. 5 Food kaarten inleggen). Ook moet er minimaal 1 voedsel per 2 survivors in de kolonie zijn, anders begint de kolonie met verhongeren. Als laatste mag je ook nooit meer dan 10 afval in de kolonie hebben, anders zakt het moraal. Dus naast het algemene publieke objective, moet je als speler in je beurt ook zorgen dat je hieraan bijdraag. Tijdens deze phase worden er ook nieuwe zombies gespawned en eventueel mensen opgegeten die niet veilig staan. Grappig hierbij is dat de minst populaire survivors (zoals de dronkelap en trucker) als eerste worden opgegeten.

In zijn of haar beurt kan een speler met zijn groep survivors acties uitvoeren. In DoW heb je acties die dobbelstenen vereisen en acties die dat niet doen. Om een actie met een survivor uit te voeren, moet de survivor altijd op de locatie zijn waar je de actie wilt uitvoeren.

Dobbelsteen acties zijn:

  • Attack. Heeft een dobbelsteen nodig met een minimum waarde gelijk of hoger aanvalswaarde van het karakter (bijv. 2+). Hiermee kan je survivor een zombie doden of een survivor van een andere speler aanvallen en verwonden. Tenzij een je survivor een wapen heeft roll je wel voor exposure als je een zombie aanvalt (later meer over exposure).
  • Search. Heeft net als attack een dobbelsteen van een minimum waarde nodig en kan niet in de kolonie, enkel op een externe locatie. Met een search pak je de bovenste kaart van een locatie-deck. Je kan ook noise maken, waardoor je per noise een kaart meer kaarten mag zien (nog steeds maar 1 houden). Je hebt per noise wel 50% kans op een extra zombie op je locatie.
  • Barricade. Kost een dobbelsteen met willekeurige waarde. Plaats een barricade. Als er zombies geplaatst moeten worden op een locatie met een barricade, gaat eerst de barricade weg in plaats van dat die zombie geplaatst wordt.
  • Clean Waste. Ruim 3 gebruikte item kaarten op.
  • Attract. Verplaats 2 zombies van 1 locatie naar de locatie waar de survivor is.
  • Survivor Ability. Staat op de survivor kaart.

Acties die geen dobbelsteen nodig hebben:

  • Move. Verplaats een survivor van een locatie naar een andere locatie, inclusief de kolonie. Een survivor kan maar 1x per ronde moven. In principe moet je voor movement exposure rollen, tenzij je een fuel kaart gebruikt.
  • Play Cards. Gebruik je handkaarten voor food, een survivor te genezen etc.
  • Add to crisis. Speel gedekte kaart. Hiermee draag je bij, of saboteer je het halen van de crisis.
  • Use Food. Je mag een van de food in de kolonie gebruiken een van je dobbelstenen met 1 te verhogen.
  • Request. Je mag vragen om een soort item. Dit moet je wel meteen gebruiken.
  • Hand off. Hiermee mag je equipment, zoals wapens van een survivor naar een andere survivor op dezelfde locatie verplaatsen.
  • Vote to Exile. Heeft een speler zich verdacht gemaakt mag je hiermee proberen hem uit de kolonie te zetten. Lukt dat, laat hij zien of het een betrayer of een loyale speler was en krijgt hij een nieuwe, extra objective kaart voor exiled players.

Exposure rol jol je door een speciale d10, de exposure die te rollen. Je hebt kans dat je karakter in 1 klap sterft door een zombie beet, gewond raakt of frostbite oploopt, waardoor hij elke ronde een wond krijgt. Sterft je karakter aan een zombie-beet tijdens movement of een attack, infecteer je de survivor met de laagste sociale status op de locatie waar de survivor was. De speler van wie de nieuw geinfecteerde survivor is mag kiezen om te sterven en de infectie te stoppen, of een dobbelsteen te rollen waarbij het karakter 50% kans heeft te sterven en een nieuw iemand te infecteren waarna dit zich herhaalt.

Als je aan de beurt bent, pakt de speler voor je in turn order een speciale crossroads kaart. Deze kaarten triggeren af en toe wanneer er iets in het spel gebeurt dat op de kaart beschreven staat. Wanneer de kaart triggert pauseert het spel en leest de persoon een tekst voor. Deze tekst kan leiden tot nieuwe karakters, moeilijke morele keuzes en soms ook de onverwachte suicide van een van je karakters. Crossroads kaarten zorgen voor een speciale lading en kunnen echt enorm veel diepte en drama aan je spel geven.

dow_customcrossroads

Fan made crossroads kaart vanwege potentieel spoiler.

 

Conclusie

Dead of Winter was eind vorig jaar de grote hype en is een van de weinige recente ameritrash titels die in de Boardgamegeek rankings omhoog is geknald. Zelf heb ik een beetje gemixte gevoelens bij dit spel. Het spel is superspannend, zolang je geen betrayer hebt. In de cooperatieve variant is iedereen verdacht en het doet echt bijna pijn als mensen egoïstisch gedrag vertonen om hun eigen geheime objectives te halen. Voor je gevoel staat de kolonie toch altijd op omvallen, en moeten mensen hun dobbelstenen en acties wel cooperatief gebruiken. Is er echter wel een betrayer, dan is het spel vaak plots voorbij op het moment dat het spel spannend wordt. Gezien het spel meteen stopt zodra het moraal op 0 of lager komt, kan de betrayer op het moment dat de kolonie er niet heel best voorstaat er gewoon voor zorgen dat hij zijn persoonlijke doel heeft bereikt en moraal op 0 krijgen. Dit is niet moeilijk, zo kan hij bijvoorbeeld food eten, crisis kaarten spelen van verkeerde type kaart of zorgen dat survivors doodgaan. Dit zorgt ervoor dat het soms enorm teleurstellend aanvoelt als een spannend spel in 1 klap stopt omdat de betrayer zijn kans schoon ziet het spel te stoppen, zonder dat de andere spelers er op dat moment nog wat aan kunnen doen. Dat voelt -voor mij- anticlimactisch. Ik heb DoW een keer of 8 gespeeld, waarvan ik sommige potjes helemaal fantastisch vond, en sommige potjes echt helemaal niets. Door de wisselvalligheid kan ik het spel geen enorm hoge waardering geven en middel ik de 9 voor de fantastische en 5 voor negatieve ervaringen.

3 Reacties

  1. Ben

    Spanned spel, maar ik vind het Zombie thema niet echt goed voor een co op met diepgang of afwisselende avonturen.

    Geef mij dan maar Eldritch Horror of Mansions of Madness als co ops waar je veel meer afwisselende avonturen en puzzels beleeft dan zomaar 3001130 zombies te killen. Ook solo is het Lovecraft thema beter door de afwisseling van avonturen.

    Als je dan toch een goed Zombie spel wil, zonder al te veel geld uit te geven, dan vind ik Run, Fight or Die van designer Launius de enige passende formule: niet te veel bewegen, roll the dice en competitief: de eerste die sterft doet het spel stoppen, hoogste score wint met een bijkomende solo mode voor de lonely gamer.

    Spijtig dat een Pool de rechten kocht voor Europa zodat Run Fight or Die niet eens te verkrijgen is in de Benelux en je het zelfs niet op Amazon kan bestellen ….. omdat je in de Benelux woont. Raar maar triestig in … Europa dat blijkbaar geteisterd wordt door een idioot uit Polen.

    Reageren
  2. Ruud2009 (Auteur bericht)

    Spelen voor aanschaf is natuurlijk altijd een prima instelling. Hoewel Shadows en Battlestar twee titels in een soort gelijk genre als Dead of Winter zijn, zijn ze gelukkig niet allemaal identiek :).

    Dead of Winter is wat betreft gameplay denk ik interessanter dan Shadows over Camelot en Battlestar Galactica. Ik heb zelf Shadows over Camelot maar 1x gespeeld, en dat was toch vooral een vrij typische coop ondanks het traitor element. In Battlestar is vooral de Cylon hunt interessant, de mechanismen zelf niet heel boeiend.

    Dead of Winter is een semi-cooperatieve game, die ook echt best wel lastig is te winnen als je sociaal speelt. A-sociaal gedrag van de overige spelers -omdat iedereen toch zijn privé doelen moet behalen- heeft echt invloed ook op je eigen winkansen. Hierdoor gaan mensen toch druk uitoefent op mensen om zich pro-sociaal op te stellen. Voor mij is Dead of Winter op zijn best, wanneer de coop de spelers bijna over het randje duwt, en mensen dan voor zichzelf gaan. In mijn ervaring is het alleen zo dat als je een betrayer hebt, die in een klap het spel eindigt zonder dat het betrayer element echt spanning toevoegt naast de spanning die je krijgt door het semi-cooperatieve aspect. En het zorgt voor anticlimactische eindes, als de betrayer de boel in 1 a 2 beurten tanked.

    Wat mij betreft heb je volledig gelijk dat dit soort games extra vallen en staan met de groep waarmee je het speelt. Je wilt hier echt wel wat van tabletalk hebben in plaats van mensen die te serieus bezig zijn met hun eigen ding doen.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.