D&D Dice Masters [7/10]

D&D Dice Masters (D&D DM) is de laatste telg in de Dice Masters familie van games bedacht door Eric Lang en uitgegeven door WizKids. DM is te omschrijven als Magic the Gathering meets Dominion meets dobbelstenen. Het resultaat? Een snel 1-vs-1 gevecht waarin je je tegenspeler zo snel mogelijk probeert af te maken met dobbelstenen! 

Dungeons & Dragons Dice Masters : Battle of Fearȗn
Mike Elliott & Eric M. Lang
2015
2 spelers
WizKids Games
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Dobbelen, Aanvallen, Blocken, D&D, Collectable

dnd_dicemasters001

D&D DM starter set. Dit is het begin van een D&D DM collectie en bevat 44 dobbelstenen. De set bevat ook 10 basic actions kaarten en 24 karakterkaarten.

D&D DM is de eerste Dice Masters (DM) game in het D&D universum. De DM games kwamen voorheen met superhelden thema’s, maar het systeem werkt echter ook prima voor D&D. Ergens druist het opplakken van verschillende thema’s op andere games niet volledig in de geest van dit blog, maar ach.. dobbelstenen, elkaar kapotschoppen, superhelden en D&D is toch wel erg ameritrash!

dnd_dicemasters002

Setje NPCs dobbelstenen. Boven de 4 Energy types in het spel. Onder links de ‘wild’ Energy, die je mag inzetten als een van de 4 types daarboven.  Onder rechts het gratis (0 kostende) beestje met 1 aanval en 1 verdedigingswaarde.

In DM, beginnen beide spelers met het maken van hun setup. Er zijn verschillende manieren om je setup te bepalen, maar hier bespreek ik alleen de officiële toernooi regels. Effectief kan je volgens de toernooi regels maximaal 8 kaarten kiezen en 2 ‘basic’ actie kaarten. Elke kaart bepaalt hoeveel dobbelstenen je er van in mag zetten. Beide spelers mogen dezelfde basic actie kaarten gebruiken, de andere 8 kaarten zijn exclusief voor jezelf. Per set zijn er verschillende kaarten die dezelfde dobbelstenen gebruiken, variaties op dezelfde karakters vooral door de interessante special abilities die de kaarten hebben. Verder beginnen beide spelers op 20 levens en probeer je die van je tegenstander zo snel mogelijk weg te blazen naar 0 levens. Het spel begint met 10 basic dice, die afhankelijk van de set NPCs (D&D) of Sidekicks (overige sets) heten. Deze begin dobbelstenen zijn suf, ze geven resources van de verschillende types, of worden een 1/1 beestje voor 0.

dnd_dicemasters004

3 verschillende kaarten die van dezelfde dobbelsteen gebruik maken. Links een uncommon (groene rand), in het midden (grijze rand) een common en rechts een rare (gele rand). Links bovenin de kosten van de dobbelsteen (3 met een Lightning Energy). Daarbij ook de affiliatie, een witte ring (goed), groen blad (neutraal) of rood duiveltje (slecht).

Je begint DND DM met een dice bag met 10 NPCs dobbelstenen. Elke ronde pak je 4 dobbelstenen die je mag rollen en daarna alles of een selectie van dobbelstenen weer mag rerollen. Is je dobbelzak leeg, mag je de dobbelzak volgooien met de dobbelstenen die zich eventueel in je ‘used’ pile bevinden. De NPCs  dice zijn gratis 1/1 beestjes of geven je energy. Zodra je genoeg Energy hebt om een kaart te kopen en tevens minimaal 1x het symbool dat op de kaart staat, mag je de dobbelsteen die daarbij hoort kopen. Die gaat direct naar je ‘used’ pile, net als de dobbelstenen die je hebt ingezet om genoeg Energy te krijgen om de kaart te kopen. Heb je met je NPC dice een 1/1 beestje gerold, mag je daarmee direct aanvallen. Doe je dat en doet het beestje schade aan je tegenstander, gaat je dobbelsteen daarna direct weer door naar de ‘used’ pile. Je mag altijd kiezen om de dobbelsteen te bewaren als ‘blocker’. Combat werkt namelijk extreem simpel. In principe valt het beestje aan en doet het schade aan je tegenstander. Mocht je tegenstander een ‘blocker’ hebben en die gebruiken, doet jouw beestje schade aan de ‘blocker’, en de ‘blocker’ aan jouw beestje. Is dat meer dan de thoughness van je aanvallende of ‘blockende’ beestje gaat het dood en naar de ‘KO’ pile. De ‘KO’ pile mag je in je volgende beurt opnieuw rollen bovenop je 4 standaard dobbelstenen.

dnd_dicemasters003

Basic actie kaart, met een oranje markeer dobbelsteen en de 3 dobbelstenen daaronder.

De action-dice werken vergelijkbaar, maar bevatten 2 generieke Energy en kunnen een speciale ability triggeren. Beide spelers kunnen dice kopen van de ‘basic’ action dice.

Wat in elk geval over D&D DM gezegd moet worden is het distributiemodel dat WizKids voor deze game hanteert. Helaas is dit een collectible game. Je koopt een pakje met 2 kaarten en 2 dobbelstenen voor 1 tot 1.25 euro. Ik vind dit jammer, ik zou liever gewoon een hele set kopen en dit hele spaar, koop en dubbel hebben gedoe overslaan..

Conclusie
Ruud: Ik vind DM een geinig systeem. Vroeger was ik behoorlijk verslaafd aan Magic the Gathering, en dit spel herinnert me toch wel een beetje aan een eenvoudige variant van Magic. Het spel speelt vlot, potjes zijn snel en spannend. Ik vind DM een leuk systeem, maar het superhelden thema waar het spel eerst mee kwam interesseert mij persoonlijk niet zoveel. D&D daarentegen, heb ik een zwak voor, is fantasy en brengt ook fantastisch artwork, interessante special abilities die (nog meer) doen denken aan Magic en magic-achtige abilities zoals bijvoorbeeld trample (hier overcrush en laat je schade die niet ‘geblocked’ wordt doorgaan op je tegenstander) en regenerate (reroll dode dobbelstenen). Gelukkig staan die allemaal op de kaarten prima uitgelegd maar zorgt in mijn ogen voor een interessantere gameplay. Voor mij, denk ik, richting de 8.

Wesley: D&D DM is voor mij, na de beide Marvel DM, de derde variant die ik speel van DM. Of wellicht de vijfde als je Quarriors en Lord of the Rings Dice Building Game meerekent. De DM serie biedt een heerlijk spel dat lekker vlot wegspeelt. Met acht verschillende characters heeft elk spel voldoende variatie, tactische mogelijkheden en uiteraard een portie geluk in zich. D&D DM biedt een serie met prachtig artwork, veel verschillende keywords (en dus vaardigheden) en leuke combinaties. Vooral het verschil en de onderlinge synergie tussen de good & evil characters vind ik erg goed uitgevoerd. Wat minder prettig is aan de DM serie is het feit dat het weer een (ouderwets) collectible spel is geworden waar je ook best wat geld aan uit moet geven voor je optimaal kunt genieten van het spel. Het spel zelf wordt ook vrij kaal geleverd. Geen mooie opbergdoos, playmat e.d Daarnaast vind ik dat het met 16 characters en 4 basic actions soms wat onoverzichtlijk wordt om bij te houden welke global actions er allemaal zijn. Al met al voor mij een 7 voor D&D Dice Masters.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.