DC Universe Miniature Game

Batman en Superman, The Joker, Sinestro, Doomsday, Wonder Woman, allemaal personages die uit het DC Comics Universum afkomstig zijn en waarmee je het nu ook nog eens tegen elkaar op kunt nemen met de DC Universe Miniature Game!

DC Universe Miniature Game
2016
2-4 spelers
Knight Models
45-90 minuten
Action Point Allowance System / Dice Rolling / Variable Player Powers
Engelstalig
Enige taalafhankelijkheid

Doel
DC Universe Miniature Game is, zoals de titel eigenlijk al verraad, een miniaturenspel dat zich afspeelt in het universum van DC Comics. Superhelden als Superman, Batman, The Flash en Wonder Woman zullen het dan ook op moeten nemen tegen hun aartsvijanden zoals Sinestro, Lex Luthor en Doomsday.

Het is een spel voor 2 tot 4 spelers dat niet echt een echte starterset kent. Je koopt dan ook de miniaturen de graag wilt hebben, download de spelregels en je kunt aan de slag. Serieus? Ja, serieus. Uiteraard kun je het allemaal veel uitgebreider maken door landschappen te ontwerpen en bouwen, tokens aan de te schaffen en dergelijk, maar noodzakelijk is het niet. Als je zelf wat dobbelstenen hebt (d8) en tokens die je kunt gebruiken, dan kun je direct aan de slag.

Het doel van het spel is afhankelijk van het scenario, maar over het algemeen zul je je tegenstander moeten verslaan of te slim af zijn.

DC Universe Miniature Game is volledig integreerbaar met de (inmiddels gestaakte) Marvel Universe Miniature Game.

Setup
Om te beginnen zullen de spelers hun teams samen moeten stellen.

Dit begint met het vaststellen van het level. Een basisspel gebruikt level 50, maar hier kun je van afwijken. Op de characterkaarten staat aangegeven welk level de superhelden en schurken hebben en je kiest zelf uit welke characters je wilt gebruiken. Hun gezamenlijke level mag daarbij nooit boven het level van het spel uitkomen. Ook mag je niet twee dezelfde characters gebruikt worden. Je moet daarbij ook het alignment van de characters in de gaten houden. Neutrale characters kunnen zowel bij de helden als de schurken meedoen, maar helden en schurken in één team kan niet.

Je kunt een deel van je levelpunten hierbij ook besteden aan één teamkaart. Je moet daarbij wel voldoen aan de voorwaarden die op de kaart staan vermeld (hebben veelal met de samenstelling van het team te maken). Uiteraard levert deze kaart jouw team een voordeel op gedurende het spel.

Daarna kiezen de spelers een scenario. Het scenario laat direct zien hoe groot het speelgebied is, welke obstakels er zijn en meldt welke specifieke spelregels er gelden voor het spel. Ook bepaalt het scenario hoeveel rondes het spel duurt en hoe de winnaar wordt bepaald.

Ten slotte worden er voorbereidingen getroffen om elke ronde de startspeler te kunnen bepalen. In het scenario staat aangegeven hoeveel ronden er gespeeld worden. Iedere speler doet voor elke ronde één token in zijn kleur in een zak (o.i.d.). Deze zak wordt binnen handbereik van de spelers gelegd.

Als het scenario is klaargezet en de characters zich in het speelgebied bevinden, dan kan er gespeeld worden!

Een ‘starter’ set met daarin drie personages.

Ronde-overzicht
Elke ronde in de DC Universe Miniature Game verloopt volgens een vast stramien:
– Power phase;
– Initiative phase;
– Action phase; and
– Final phase.

De Power phase en Initiative phase dienen daarbij als voorbereiding voor de Action phase. De Final phase sluit een ronde af.

Eén van de miniaturen, nog ongeschilderd.

Tijdens de Power phase leggen de spelers een aantal power counters op elke characterkaart neer dat gelijk is aan de krachtswaarde van het desbetreffende character. Is een character echter knock out, dan krijgt hij geen power tokens maar wordt er gekeken of hij bij komt (recovery).

Als je namelijk K.O. bent, kunt je geen bijzondere vaardigheden meer gebruiken die power counters kosten, ook mag je niet bewegen en aanvallen maar mag je zelf nog wel aangevallen worden (sterker nog, dit character krijgt een negatieve modifier op zijn verdedigenswaarde). Als aan het begin van de beurt je echter een succesvolle stamina check uitvoert, dan mag je alsnog opstaan en krijg je jouw power counters minus één.

Tijdens de Initiative phase wordt de startspeler voor de aankomende ronde bepaald. Dit gebeurt met behulp van de zak met tokens die tijdens de voorbereiding is klaargelegd. Elke ronde trekt een andere speler hier een token uit. De speler van wie deze token is, heeft het initiatief en mag kiezen wie er startspeler is (en bij meerdere spelers hoe de beurtvolgorde eruit zit). Hij kan er dus voor kiezen om een ander dan zichzelf als startspeler aan te wijzen.

Een overzichtskaartje van Batman

En dan komen we bij het ‘eigenlijke’ spel uit dat gespeeld zal gaan worden in de Action phase. Eén voor één mogen de spelers een miniatuur activeren en gebruiken. Dit gaat zo door totdat elke miniatuur geactiveerd is geweest.

Je hoeft echter niet altijd te activeren. Als jij minder characters dan (al) je tegenstander(s) hebt dan mag je ervoor kiezen om te passen. Je kunt daarmee afwachten wat je tegenstander gaat doen. Dit kan echter niet onbeperkt gedaan worden. Het verschil in aantal characters in het grootste en kleinste team in het spel bepaalt het aantal keer dat je mag passen als speler.

Zodra je een miniatuur activeert, mag je de power counters op de characterkaart gebruiken om acties uit te voeren (verplaatsen, aanvallen en/of bijzondere krachten gebruiken). Een geactiveerd character moet minstens één power counter gebruiken in zijn beurt, maar kan er voor kiezen om niet alle counters te gebruiken. Je mag ze in dat geval echter niet meenemen naar een volgende ronde.

De basis van het spel wordt uiteraard gevormd door het bewegen door het speelgebied. Een character mag één keer per beurt bewegen en kan dat in elke richting doen die hij wil. Dit hoeft ook niet in rechte lijn te zijn, als de totale afstand die hij mag bewegen maar in acht genomen wordt. Uiteraard dien je ook ergens te eindigen waar de miniatuur fysiek moet kunnen staan. Afhankelijk van of je 1, 2 of 3 power counters wilt besteden loop, ren of sprint je. Op de characterkaart staat aangegeven hoe ver je hiermee kunt bewegen.

Maar bewegen doe je niet alleen lopend. Zo kun je ook over gaten heen springen, over obstakels heen klimmen of vallen (waarbij je schade krijgt afhankelijk van de hoogte van de val). Ook kun je een ‘jump in the void’ maken. Dit laat zich het best omschrijven als een ‘leap of faith’. Je staat voor een gat, geen idee hoe diep en wat er is, maar je springt er toch maar in. In feite komt dit neer op een gecontroleerde val, die ook weer aan de hand van de hoogte van de val (enigszins gecorrigeerd door een modifier) schade toebrengt aan het character.

Uiteraard hebben de verschillende characters zelf ook de nodige speciale verplaatsingsmogelijkheden (zoals de superjump van Wonder Woman of de Batclaw van Batman).

Geschilderde miniaturen van twee versies van Superman.
Credits foto BGG-user Quantumsheep.

Het aanvallen van een vijand mag zo vaak als je wilt tijdens een beurt, zolang je de power counters maar hebt om ervoor te betalen. En elke aanval verloopt hetzelfde. Je geeft als eerst aan wat voor soort aanval je character gaat uitvoeren. Je kunt daarbij kiezen uit een melee, ranged, expansive wave en spray aanval.

Melee is hierbij de basisaanval waarvoor de vijand dichtbij moet staan, bij een ranged geldt dat de vijand juist niet te dichtbij mag staan, maar wat verder weg moet staan (wel binnen een bepaalde range). Bij een expansive wave aanval worden alle characters (zowel de vriendelijke als de vijandige) die binnen een bepaalde straal van het aanvallende characters staan automatisch geraakt. Zij mogen wel een agility check doen. Slagen zij hiervoor dan wordt de schade van de aanval voor hen gehalveerd.

De spray aanval is beperkter dan expansive wave aanval. Je gebruikt hiervoor een template. Elk character dat zich in het bereik van het template bevindt wordt geraakt. Ook hiervoor kunnen deze characters een agility check doen om de schade te halveren.

Als duidelijk is wat voor soort aanval je gaat uitvoeren, kies je een character dat in line of sight is. Line of sight wordt hierbij gezien als een rechte lijn tussen de basis van de aanvallende en de verdedigende character die niet wordt onderbroken. Andere characters onderbreken deze line of sight niet. Alle characters bezitten daarbij een ‘Arc of Vision’ wat inhoudt dat ze 360 graden rondom zich kunnen kijken. Ze hoeven dus niet een bepaalde richting op te staan om line of sight te hebben, De line of sight regel geldt daarbij ook voor de expansive wave en spray aanval, als een character volledig verborgen gaat achter een object, dan zal hij geen schade krijgen.

De aanvallende speler betaalt vervolgens de power counters die voor de aanval nodig zijn en er wordt gekeken of er bepaalde effecten van de characters worden geactiveerd. En dan kan er aangevallen worden. In principe wordt elke dbbbelsteenworp in de DC Universe Miniature Game hetzelfde afgewikkeld. Je gooit hiervoor namelijk 2d8 (2 achtzijdige dobbelstenen) en vergelijkt het resultaat met een bepaalde waarde. Bij een aanval vergelijk je deze bijvoorbeeld met de verdedigingswaarde van het verdedigende character dat bij dit soort aanval hoort. Bij de hiervoor genoemde agility check vergelijk je het resultaat met jouw agility waarde. Bij het aanvallen tel je jouw resultaat op bij jouw aanvalswaarde. Is dit samen hoger dan de verdedigingswaarde van je tegenstander, dan is je aanval geslaagd. Er kan schade gedaan worden.

Maar dan zijn we er nog niet, want de mogelijkheden om aan te vallen zijn nog uitgebreider. Zo kun je zodra je voor jouw aanval gaat betalen, 1 extra power counter betalen voor een ‘overload’. In dat geval mag je een extra d8 gooien bij jouw aanval (sommige characters kunnen overigens ook andere effecten uitvoeren door te overloaden). Ook kan er sprake zijn van een critical hit. Als meer dan één van de gegooide dobbelstenen bij de aanval hetzelfde aantal ogen tonen, dan is er namelijk sprake van zo’n critical hit. Deze doet extra schade (of het effect dat de desbetreffende aanval hieraan verbindt).

Maar ook de verdediging is natuurlijk niet aan zijn lot overgelaten. Tijdens het betalen van de power counters, mag de verdedigende partij ook 1 power counter betalen om een verdedigende bonus te krijgen. Deze bonus geldt tot zijn volgende activatie en kan dus vaker dan eens van nut zijn. Je kiest hierbij uit een drietal +2 bonussen (elk tegen een ander soort aanval). Je kunt voor 1 power counter ook nog wisselen van soort bonus.

De schade die uiteindelijk wordt toegebracht wordt bijgehouden op de endurance track op de character kaart. Deze is in verschillende kleuren ingedeeld, die ervoor zorgen dat je duidelijk kunt zien in wat voor staat jouw character verkeerd. Naarmate hij zwaarder gewond raakt, zullen er meer negatieve effecten voor hem gelden. Zo zul je zodra je in het blauwe gebied komt (flink gewond) elke ronde een stamina check moeten doen. Is deze niet succesvol, dan ben je K.O. Ook zijn er bepaalde soorten aanvallen die bijzondere effecten opleveren waar de spelers rekening mee zullen moeten houden.

Komt de endurance van een character ooit op nihil uit, dan is deze ‘incapacitated’ en wordt deze uit het spel verwijderd.

Ten slotte kunnen de characters hun bijzondere vaardigheden nog inzetten. En in feite werkt dit grotendeels hetzelfde als het aanvallen. Je geeft aan welke vaardigheid je wilt gebruiken, tegen wie, je betaalt de kosten en je voert het effect uit.

Deze vaardigheden zijn er in basic, extraordinary en unique. Basic vaardigheden kun je onbeperkt gebruiken (mits je het kunt betalen), extraordinary maar één maar per ronde en een unique vaardigheid vaak maar eenmaal per spel. Op de characterkaart staat alle informatie over deze vaardigheden overzichtelijk weergegeven.

De rechterzijde van het overzichtskaartje waarop alle bijzondere vaardigheden staan.

Ook het landschap speelt een rol in de DC Universe Miniature Game. Niet alleen vanwege de line of sight en omdat je er bij je verplaatsing rekening mee moet houden. Maar je kunt delen van het landschap ook naar elkaar toe smijten, vernietigen of manipuleren. De regels hiervoor staan duidelijk en overzichtelijk in het spelregelboek uitgelegd.

Conclusie
Het zal voor de vaste lezers van de website geen verrassing zijn dat ik zeer veel zin had om deze titel uit te proberen. Met voor mijn voorliefde voor alles wat met superhelden (en met name Marvel en DC te maken heeft), stond deze titel vrij hoog op mijn lijst. Zo teleurgesteld als ik was om te horen dat de productie van de Marvel Universe Miniature Game was gestaakt, zo blij was ik met de mogelijkheid om deze titel uit te proberen. Ik moet daarbij wel erkennen dat ik geen fanatiek miniatuurgamer ben.

DC Universe Miniature Game is dus geen spel waarbij je een starterset hoeft te komen waarmee je vervolgens aan de slag gaat. In plaats daarvan is het een vrij flexibel spel. Je zoekt de miniaturen uit die je wilt hebben en bestelt deze. Je download de spelregels en je kunt in principe aan de slag zodra je de miniaturen in elkaar hebt gezet. Daarnaast heb je de mogelijkheid om tokens, templates en (in beperkte mate) landschapsonderdelen erbij te bestellen, maar dit is niet noodzakelijk. Je kunt deze ook zelf maken of ergens anders vandaan halen.

Dit principe heeft zijn voor- en nadelen. Je koopt in principe alleen waarvoor je wilt betalen. Dit houdt echter ook in dat je geen kant en klare doos krijgt met direct wat landschapsonderdelen erbij. En daarmee maakt het DC Universe Miniature Game meer een spel voor de speler die er in wil investeren. En dan bedoel ik niet zo zeer geld (alhoewel dat natuurlijk ook een rol speelt), maar meer tijd en energie.

De miniaturen zelf vind ik van goede kwaliteit. Ze zijn van metaal, stevig en bevatten redelijk wat detail. De overzichtskaart die daarbij komt is klein en overzichtelijk.

Het spel zelf is eenvoudig in de spelregels. Daarnaast zijn de gegevens op de characterkaarten duidelijk en overzichtelijk waardoor het spel relatief vlot te spelen is, maar qua spelverloop voldoende diepgang biedt. Je mist daarentegen wel een deel van het ‘spel’ als je geen landschap hebt en geen voorwerpen hebt liggen die gebruikt kunnen worden. Sinestro moet met een auto kunnen gooien en Doomsday moet de mogelijkheid hebben om een gebouw met de grond gelijk te maken. En dat is de tijd en energie die je erin zult moeten steken, om die te vinden/maken.

Wil je dat, dan is DC Universe Miniature Game een uitstekende titel. Zoals al eerder gezegd, kent het eenvoudige spelregels en een vlot spelverloop. De extra mogelijkheden bij bij het vechten geven het centrale onderdeel in het spel, de combat, voldoende mogelijkheden. De bijzondere vaardigheden zorgen ervoor dat elk character een eigen gevoel heeft en ook daadwerkelijk een gevoel waarin de comic-liefhebbers zich zullen herkennen.

Ben je daarom liefhebber van miniatuurgames en het DC universum, dan is dit absoluut een spel waar je veel speelplezier uit gaat halen!

Ameritrash.nl dankt Knight Models voor het ter beschikking stellen van de DC Universum Miniature Game en benadrukt hierbij dat dit niet van invloed is geweest op de bovenstaande review.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.