Days of Ire: Budapest 1956

Days of Ire: Budapest 1956 is een wargame in de stijl van Twilight Struggle, maar dan toegankelijker en met prachtig artwork. Precies het soort game waar je bij mij mee moet aankomen. De titel stond daarom hoog op mijn Essen wishlist van 2016. Op de beurs was het spel direct uitverkocht, maar het is me inmiddels gelukt er alsnog een te regelen.. Is Days of Ire net zo goed als hij klinkt?

Days of Ire: Budapest 1956
Katalin Nimmerfroh, Dávid Turczi, Mihály Vincze
2016
1-5 spelers
Cloud Island, Korana Games, Ludonova, Mr. B. Games.
60-120 minuten
Action Points, Cooperative Play, Competative, Cards, chits, tokens
Engelstalig
Gematigde taalafhankelijkheid

Doel
Days of Ire kan je op twee manieren spelen, coöperatief of competitief. Speel je competitief, dan speelt een speler de Sovjet onderdrukker en tot 3 andere spelers het Hongaars verzet. De coöperatieve variant werkt bijna hetzelfde, maar daar wordt de Sovjet onderdrukker ‘gespeeld’ door een deck met kaarten. Omdat beide versies vergelijkbaar spelen ‘cover’ ik eerst de competitieve variant. Daarna kom ik nog terug op de coöperatieve variant.

Days of Ire: Budapest 1956 speelt zich af in de periode van het begin van de Hongaarse opstand tegen de Sovjet onderdrukking. Dit tot na een week strijd het moment komt dat de Sovjet’s zich terugtrekken uit Budapest en er een wapenstilstand wordt afgesproken. Het onderdrukken van de stad wordt gesymboliseerd doordat de Sovjet event kaarten uitspeelt, waar de opstandelingen zich doorheen moeten knokken. Na 7 dagen (of ronden) is het spel afgelopen en wordt de winnaar bepaald. Als aan het einde van het spel er 4 of minder Sovjet “events” op het bord liggen winnen de opstandelingen. Liggen er meer dan 4 dan hebben de Sovjet zo’n sterke onderdrukking weten op te bouwen dat de geschiedenis moet worden herschreven. Naast deze eindcondities, kunnen de opstandelingen winnen zodra alle Sovjet tanks en milities zijn uitgeschakeld. De Sovjet kunnen winnen zodra de moraal van de opstandelingen tot een minpunt is gereduceerd, of alle spelers (de helden van de opstand) zijn verwond.

Setup

De setup van het competitieve spel is gelukkig niet zo lastig. Het spelbord wordt met de Verzetskant naar de verzetsspelers gericht. Op het bord staan allerlei locaties van historische gevechten in Budapest, die met rode lijnen met elkaar verbonden worden. Er zijn ook nog een Kalender-spoor (token start op 23 oktober), waarop de dagen van de opstand kunnen worden bijgehouden. Er is ook nog plek voor twee andere sporen, het Moraal-spoor (start op 2) en Support-spoor (start op 4) waarop de mening van de Budapest populatie over de Sovjets en opstandelingen worden bijgehouden.Voor de sovjets moet er een hele hoop troepen worden klaargelegd, op verschillende locaties. Er zijn Snipers, Tanks en militia van de Sovjets in Budapest aanwezig. Dit zijn hindernissen voor de opstandelingen om langs af te werken. Er starten ook 3 Start-events aan het begin van de game. De Sovjet speler schudt de 3 deckjes die horen bij de verschillende dagen van de opstand. De Soviet speler maakt dan het Event deck, door “neutrale” events in de deckjes te schudden en op te stapelen. De bovenste 6 kaarten van het Event deck worden in de “market” klaargelegd en kunnen door de Sovjet speler worden gekocht en gespeeld. De Sovjet speler schudt en krijgt 4 kaarten uit het headline deck. Deze kaarten geven actie-punten of interessante events. Daarnaast krijgt de Sovjet nog het SPA deck, wat de activiteit van de militia bepaalt.

De opstandelingen krijgen 3 tank tokens, die ze gedurende het spel kunnen verzamelen. De 22 fighter tokens worden face-down “geschud” en in stapeltjes van 2 op elke locatie gelegd. Daarna mag het bovenste token op elke locatie worden omgedraaid. Deze fighters kan je als opstandeling rekruteren en inzetten bij het bestrijden van de Sovjet events.  De opstandelingen krijgen ieder een hand van 5 kaarten en een standee. Deze standee moeten geplaatst worden op de University of Technology locatie, Bem Statue of Corvin Passage. Waarbij er per spelers aantal een andere eis geldt.

Het bord na setup. De foto’s zijn locaties, die met rode lijnen verbonden zijn. De groene rechthoekige tokens zjin de fighters. De gele, rode en licht groene zijn Revolutionairen.

 

De competitieve variant.


Ronde-overzicht
Days of Ire kent 7 ronden. Hieronder staat de competitieve variant uitgewerkt. De competitieve variant is vrij vergelijkbaar, behalve dat de Sovjet- en SPA fase geautomatiseerd worden door een deck.

  1. Sovjet fase.

    1. Headline stap.
      In deze fase speelt de Soviet speler een aantal kaarten uit zijn of haar hand om Command punten te krijgen. Met die command punten kunnen ze weer kaarten spelen.
      Er zijn twee soorten kaarten, de rode zijn goed voor de Sovjet speler en de groene juist voor de Opstandelingen. Voor elke gespeelde rode kaart kies je of je het event uitvoert, of de command punten pakt. Voor de groene kaarten bepaal je of je de punten pakt en het Event laat gebeuren, of de punten niet pakt maar het event ook voorkomt.

      Wat headline kaarten. Links een positieve voor de Revolutionairen. Rechts twee positief voor de sovjet. Het aantal command punten staat in de linker hoek.

    2. Event stap.
      De sovjet speler mag in deze fase de verdiende Command punten uitgeven om Event kaarten uit het marktaanbod te kopen en op het spelbord te liggen. Er zijn events met nummers en events met een X. De kaarten kost het aantal Command punten om te spelen dat op de kaart staat, en de kaarten met een X kosten evenveel Command punten als er kaarten met een X op het bord liggen. Verder zijn veel events gerelateerd aan specifieke locaties en mogen daar alleen worden gespeeld als op deze locatie niet al kaart ligt. Kaarten met een X mogen helemaal niet worden gekocht, kaarten met een nummer vervangen andere kaarten.

      Wat events. De kosten in Command points voor de Sovjet staan in de linkerhoek. Rechts onderin staat het logo van elke timezone. Op die manier heb je altijd een event dat past bij de historische ontwikkelingen. Onder de titel, staat groot gedrukt waar het Event geplaatst moet worden. Wat de Revolutionairen moeten doen om de kaart op te blazen staat bij het groene vinkje, net zoals de reward die je krijgt. Het rode icoon op de 3e kaart geeft aan wat er gebeurd aan het einde van ronde 7.

    3. Army stap.
      Tijdens de army step mag de Soviet speler na de event stap overgebleven command punten uitgeven aan het bewegen van tanks op het bord (1 command punt). Of een extra sovjet tank plaatsen (3 command punten) op het Csepel, Szena plein of HWPP hoofdkwartier.
    4. Support stap.
      In deze stap worden de Headline kaarten die in de Headline stap zijn gespeeld voor hun Event uitgevoerd.
    5. Market stap.
      In deze stap moet het Event markt deck worden vervangen, waarbij twee kaarten bewaard moeten worden en de rest moet worden afgelegd.
  2. Revolutionary fase.
    Afhankelijk van het aantal spelers zijn er een aantal standee’s op het bord. Elke standee heeft een aantal acties. Heb je maar 1 Revolutionair, heb je 4 acties. 2 revolutionairen heb je twee acties per revolutionair etcetera. De revolutionairen gaan in hun beurt over het bord lopen en kaarten spelen om Events op te lossen. Elke handkaart heeft symbolen erop staan, en elke Event heeft een combinatie van icoontjes nodig.

    Wat Revolutionaire kaarten. Het symbool die de kaart oplevert staat links in de bovenhoek. De first aid kit kost een actie om te gebruiken (vanwege het Action: icoon onderop).

    1. Movement.
      De Revolutionair heeft een gratis stap in zijn of haar beurt uit te geven. Voor elke overige stap moet je een handkaart afleggen. Als je beweegt mag je ook 2 actieve verzetsstrijders meenemen, deze leveren ook icoontjes op en kunnen dienen als kanonnenvoer. Op de kaart worden de locaties met rode lijntjes verbonden.
    2. Actie en Sovjet tanks.
      Zodra de Revolutionair een actie uitvoert op een locatie met een vijandige tank, schiet de tank. De Sovjet speler rolt een dobbelsteen, en rol je een 1, 2 of 3 dan raakt de tank je Revolutionair en pakt je Revolutionair een wond.Je kan kiezen uit de volgende acties:

      1. Activeer een verzetsstrijder. Verzetsstrijders beginnen face-down, voor 1 actie kan je ze face-up plaatsen en daarna gebruiken.
      2. Los een event op. Heb je genoeg icoontjes met kaarten, of met de fighter dan mag je een Event oplossen. Daarna krijg je de reward die bij de event kaart hoort.
      3. Val Militia aan. Voor elke kaart of fighter met een Ammunitie icoon mag je een Sovjet militia afleggen.
      4. Vernietig een tank. Heb je 3 molotov cocktails mag je een tank slopen. Je verdient er ook nog dan moraal mee.
      5. Action. Gebruik een kaart of Fighter met een “Action” keyword.
      6. Pak of geef kaarten tussen de verschillende Revolutionairen.
      7. Pak 1 kaart.
      8. Nieuwe kaarten pakken. De Revolutionairen pakken een aantal kaarten gelijk aan het de moraal waarde. Je pakt de kaarten blind, je kan dus flink pech of geluk hebben met het pakken van kaarten.

        De revolutionair lost een missie op. De fighter (Imre Colos) geeft 2 “eet symbolen”. De revolutionair speelt twee additionele kaarten om een derde Eet symbool te krijgen (van aid), en een radio symbool via het Newspaper.

  3. SPA fase.
    In deze fase mag de Sovjet speler zijn op het bord geplaatste militia troepen gebruiken. Dit doet de Sovjet speler door gebruik te maken van zijn SPA kaarten. De Sovjet speler heeft nu twee keuzes.

    1. De Sovjet speler pakt alle gespeelde SPA kaarten terug op hand.
    2. De Sovjet speler speelt een kaart:
      1. Beweeg Militia. Je mag 3 stappen verdelen over Militia tokens. Je mag 1 mannetje 3 stappen verzetten of een andere combinatie.
      2. Beweeg Sniper. Een sniper mag 1 stapje zetten, tenzij er een Revolutionair staat.
      3. Plaats Militia. Je mag 2 militia tokens plaatsen op een locatie met een rode ster icoon.
      4. Attack. Je mag een locatie met SPA troepen activeren om daarmee aan te vallen. Je rolt 2 dobbelstenen. Je probeert met 2 dobbelstenen zo laag mogelijk te gooien. De kracht van een leger is 3 per sniper, en 1 voor elke militia. Gooi je van de twee dobbelstenen 1 lager resultaat, dan scoor je 1 hit. Is daarbij de som van het totaal aantal gerolde ogen lager dan de kracht van je troepen scoor je een tweede hit.
      5. Threaten. Als je 9 of meer kracht hebt mag je het moraal track 1 stap naar Soviet kant verschuiven.

Wat militia kaarten.

 

De cooperatieve variant.

De coöperatieve variant kent dezelfde 3 fasen als hierboven beschreven als de competitieve variant.

  1. Sovjet fase.
    Deze fase wordt 4x uitgevoerd.

    1. Pak een Zhukov kaart en voer uit wat er op staat. Als de Zhukov kaart een Hongaars vlaggetje laat zien, én de support voor de Revolutionairen is, voer je de tekst op de Zhukov kaart uit. Zie je de Sovjet ster, en en is de support voor de Sovjets voer je de tekst ook uit. Voer je het event niet uit, verplaats je de Support naar het startpunt (4).
  2. Revolutionary fase.
    Identiek aan de competitieve variant.
  3. SPA fase.

    1. Beweeg Militia als deze aangrenzend staan op het spelbord.
    2. Beweeg Sniper richting de dichtstbijzijnde Revolutionair.
    3. Attack overal waar Revolutionairen kunnen worden beschoten door de Militia.

Conclusie
Days of Ire: Budapest 1956 stond hoog op onze Ameritrash 2016 Essen lijst. Het mooie artwork, de aansprekende cover en het kaart-gedreven wargame aspect spraken erg aan. Sindsdien ben ik nog in Tsjechië en Slowakije geweest, en hoewel dat niet direct in het Hongaarse Budapest is, maakt het spel desondanks toch nog een stukje tastbaarder.

Zoals gezegd twee spelmodi, een coöperatieve en competitieve variant. Ik heb beide varianten gespeeld en beide versies bevallen me prima.

De competitieve variant speelt als een toegankelijke Twilight Struggle, waarbij je in tegenstelling tot Twilight Struggle veel concreter met je Revolutionairen aan het rondrennen en doen bent. Mij bevalt dat wellicht daarom beter dan Twilight Struggle. Dat spel is sterk, maar wel behoorlijk abstract. En hoewel Days of Ire niet extreem thematisch is, met de enorme focus op icoontjes verzamelen ben je wel concreet bezig met op locaties de juiste resources en poppetjes bij elkaar krijgen om dingen gedaan te krijgen. Ik vind het erg leuk gedaan. Ook voelt het systeem gebalanceerd aan, de potjes zijn close.
Ook vind ik het leuk dat je het spel kan spelen met 1 Revolutionair met 4 acties, of 2 Revolutionairen met 2 acties de man. Dat heeft het ook als voordeel ten opzichte van Twilight Struggle, het is iets breder inzetbaar.

De coöperatieve variant voelt een beetje als een kruising van een card-gedreven wargame (zoals Twilight Struggle) met Pandemic/Pandemie. Het Sovjet deck zorgt ervoor dat er flink wat druk op de spelers staat om overal brandjes te blussen. Net zoals bij Pandemic worden sommige locaties steeds gevaarlijker tot de Revolutionairen er iets aan moeten gaan doen. Ook moet je problemen oplossen door kaarten te sparen, icoontjes te verzamelen en events weg te werken. Dat systeem zit natuurlijk ook in de competitieve variant maar is gewoon erg leuk gedaan. Doordat elke revolutionair een eigen hand heeft, en niet heel makkelijk over het spelbord kan bewegen maakt het behoorlijk spannend.

Al met al vind ik Days of Ire een heel leuk spel geworden. En voor een “wargame” best innovatief, vind ik. Althans, het is helemaal wat anders dan de games waar ik tot nu toe ervaring mee heb. Nu ben ik geen door de wol geverfde wargamer, maar ik was behoorlijk enthousiast en ik wil de game eigenlijk blijven spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.