Dark Castle

Vanuit de schaduwen van een vervloekt land is de silhouette te zien van een jonge held. Zijn doel? Het Kasteel Corvus. Daar, in één van die vele torens bevindt zich de prinses die gevangen is genomen door de Dark Lord. Breng jij hoop terug in dit land? Of versla jij hun enige hoop in jouw rol als Dark Lord?

Dark Castle
Wei-Min Ling
2016
2 spelers
EmperorS4 Games
15 minuten
Action Programming, Area Influence, Variable Player Powers
Engelstalig
Enige taalafhankelijkheid

Doel
Dark Castle is een filler voor 2 spelers. In dit spel neemt één speler de rol van de held op zich die op zoek is naar de gevangen genomen prinses. Zijn tegenstander speelt de Dark Lord, die probeert om de held te dwarsbomen en het land al zijn hoop te ontnemen.

Ondanks het prachtige artwork en het leuke achtergrondverhaal kent dit spel een zeer eenvoudig en eeuwenoud doel. Aan het einde van het spel, na 6 rondes, wint namelijk de speler met de meeste punten (in dit spel mana genoemd).

Voorbereiding
Om te beginnen moet bepaald worden wie van de spelers de rol van de held op zich neemt en wie de Dark Lord zal spelen. Je kunt hier een keuze in maken of wellicht willekeurig een rol aan de spelers toekennen. De spelers krijgen elk de kaart waarop hun personage staat afgebeeld.

De tegel van de Deserted Tower wordt bij de Dark Lord speler neergelegd en de overige vijf Torentegels worden in willekeurige volgorde zodanig neergelegd dat de Torentegels in een cirkel tussen de spelers in komt te liggen. Op de Deserted Tower tegel wordt het rondefiche neergelegd.

De Secretkaarten worden geschud en er wordt er willekeurig één uit het spel verwijderd. De overige vier worden samen met de prinseskaart, zonder ze te bekijken, onder de torens neergelegd. De Roomkaarten worden geschud en in het midden van de cirkel neergelegd. De bovenste zes kaarten van de trekstapel worden tussen de torentegels ingelegd, waardoor er tussen elke twee torentegels één kaart ligt. Daarnaast worden er twee kaarten van de trekstapel gepakt en afgelegd. Hiermee wordt de aflegstapel gevormd.

De kaart van de Dark Lord wordt bij de Deserted Tower tegel neergelegd, de held precies tegenover de Dark Lord. De kamerkaarten die aangrenzend liggen aan de locaties waar de Dark Lord en de held liggen, worden opengedraaid.

De zoektocht naar de prinses kan beginnen.

Op zoek naar de prinses, maar in welke toren is zij te vinden?

Ronde-overzicht
Zoals al eerder aangegeven, wordt het spel gespeeld over een verloop van 6 ronden. De Dark Lord is in de eerste ronde de startspeler en dat geldt ook voor de derde en vijfde ronde. In de even rondes is de held de startspeler.

In elke ronde komt iedere speler twee keer aan de beurt. In zijn beurt begint hij met het uitvoeren van zijn acties. Allereerst moet de speler zich verplaatsen. Zijn personage zal één toren met de volgorde van de klok mee of tegen de volgorde van de klok in moeten bewegen. Daarbij geldt dat de Dark Lord en de held nooit in dezelfde toren mogen staan. De Dark Lord kan de held wel passeren (en daarmee één toren verder komen te staan), de held kan dit niet. Staat hij aangrenzend aan de Dark Lord, dan kan hij nog maar één kant op bewegen. Eén keer per spel mag de held overigens van plek wisselen met de Dark Lord.

Nadat de speler zijn verplaatsing heeft uitgevoerd, kan hij de toren waarin hij terechtgekomen is gaan onderzoeken. Dit komt erop neer dat hij één van de Roomkaarten aangrenzend aan de toren mag pakken. Kiest hij ervoor om een gesloten kaart te pakken, dan draait hij deze eerst open.

De torens met daartussen de Roomkaarten.

De Roomkaarten tonen ofwel Magic Stones of Morphing Stones. Als je een kaart met Magic Stones pakt, dan leg je deze boven je reference sheet. Dit gebied wordt ook wel je Magic Area genoemd. Heb je echter een kaart met een Morphing Stone, dan leg je deze in je Exhausted Area.

Je actie mag (hoeft niet) je beëindigen met een spell. Elke toren kent een eigen magisch effect. Hierbij moet je denken aan het mogen bekijken van Secretkaarten, het stelen van kaarten je tegenstander of het feit dat je hem kunt dwingen om een kaart af te leggen. Op de toren staan aangegeven wat voor kleur Magic Stone je nodig hebt om het effect van die toren te activeren. Heb je deze kleur Magic Stone in je Magic Area liggen, dan voer je het effect uit en leg je de desbetreffende Magic Stone kaart vervolgens in je exhausted area.

Gebruik de effecten van de torens om je tegenstander dwars te zitten.

In je Exhausted Area komen dus de kaarten te liggen met Morphing Stone en met reeds gebruikte Magic Stones. Elke keer dat je een kaart hier neerlegt, leg je deze aan het (rechter of linker) uiteinde van de rij neer. Alle spelers moeten daarbij de Magic Stones kunnen blijven zien, zodat je weet hoeveel Magic Stones in elke kleur je tegenstander heeft. Morphing Stones zijn stenen die de kleur van aangrenzende Magic Stones kunnen aannemen. Op deze kaarten staan pijlen naar links en/of recht aangegeven. De eerste Magic Stone in de richting waar de Morphing Stone naar wijst, bepaalt de kleur van de Morphing Stone.

Als beide spelers twee keer hun acties hebben kunnen uitvoeren, vindt de replenish phase plaats. De twee Roomkaarten die er op dat moment nog liggen, worden afgelegd en er worden zes nieuwe Roomkaarten gepakt en neergelegd. De kaarten aangrenzend aan de torens waarin de spelers zich bevinden, worden open neergelegd. De overige kaarten gesloten.

Het rondefiche wordt één ronde verder geplaatst en de spelers zijn vervolgens klaar om aan de volgende ronde te beginnen. Op deze wijze wordt er doorgespeeld totdat de zes rondes allemaal zijn doorlopen.

Aan het einde van het spel mag de held voordat de uiteindelijke puntentelling plaatsvind, eerst één van de vijf Secretkaarten bekijken. Is dit de prinses, dan krijgt hij daarvoor direct overwinningspunten. Daarna laten de spelers de kaarten zien die zij als gevolg van het effect van de paarse toren apart hebben gelegd. Daarna moeten er punten en stenen geteld gaan worden. Spelers die een meerderheid hebben in een kleur Magic Stones, hebben de toren in die kleur onder hun controle. Dit houdt in dat zij de punten voor die toren krijgen en de bonuspunten op de Secretkaart die daaronder ligt. Daarnaast krijgen de spelers punten voor de schatkisten die her en der op de kaarten staan afgebeeld.

De speler die de meeste punten heeft, wint het spel.

Wie wint? De held of zijn tegenstander The Dark Lord?

Conclusie
We hebben het al eerder aangegeven op onze website, maar fillers en Ameritrash is niet altijd een even gelukkige combinatie. Het feit dat je een thematische beleving wilt creëren, strookt vaak niet met spellen die een kortere speelduur hebben. Hoe zit dat bij Dark Castle? Hoe thematisch kan een spel zijn dat draait om het bij elkaar sprokkelen van overwinningspunten?

Qua spelregels en mechanismes zit Dark Castle eenvoudig in elkaar. De beurten kun je lekker vlot doorlopen en de mogelijkheden die je hebt, zijn zeer overzichtelijk. Er komt daar een zeer grote mate van willekeur bij kijken, omdat een deel van de kaarten die je elke beurt kunt pakken gesloten op tafel liggen. Het sparen van schatkisten? Niet aan beginnen, over het algemeen zal het ‘luck of draw’ zijn die bepaalt hoeveel schatkisten je te pakken krijgt en in hoeverre je dus punten voor die schatkisten krijgt. Helemaal zonder tactische mogelijkheden (en daarmee wat directe invloed op het spelverloop) is Dark Castle overigens niet. Je kunt je richten op de effecten van de torens. Die kunnen je helpen bij het dwarsbomen van je tegenstander en het ontdekken van de geheimen die de Secretkaarten herbergen.

Maar wat ga je daar vervolgens mee doen? Als je eenmaal weet welke Secretkaarten er onder bepaalde toren liggen, dan kun je proberen om je op die torens te richten zodat je die Secretkaart krijgt. Door je daarnaast op de kaarten te richten die je met deze Secretkaart bonuspunten op kunnen leveren, zou je punten kunnen gaan scoren. Maar uiteindelijk is het vrij lastig om twee bepaalde soorten stenen te verzamelen (één voor het krijgen van controle over de toren en de andere voor het scoren van punten) als je beperkt bent in het uitoefenen van invloed op welke kaarten je kunt pakken. Je zult namelijk altijd beperkt worden door gesloten kaarten en je beperkte bewegingsmogelijkeden. Ondanks dat er best wel tactische keuzes in het spel te vinden zijn, moet je niet het idee hebben dat je daarmee al teveel invloed op het spelverloop en op jouw winstkansen hebt.

Is dat storend? Voor mij persoonlijk niet, maar ik kan mij voorstellen dat hiermee het spel niet voor iedereen geschikt is. Het spel speelt heerlijk vlot weg en kan gemakkelijk meerdere keren achter elkaar op tafel gelegd worden. Ik vermaak mij dan uitstekend met het optimaliseren van mijn Magic Stones door het gebruik van de Morphing Stones, het uitdelen van speldenprikjes aan mijn tegenstander en het – ondanks de hoge geluksfactor – sprokkelen van punten en ontdekken van de Secretkaarten die in de torens liggen.

Qua thema kan ik enorm genieten van het prachtige artwork op de kaarten, de doos en in de spelregels. Het doet anime-achtig aan en dat spreekt mij erg aan. Maar uiteindelijk uiteindelijk kan ik niet zeggen dat we het hier over een hele thematische filler hebben. Daarvoor komt het achtergrondverhaal net even te weinig tot leven. Wat uiteindelijk overblijft is een degelijke filler, maar wel een filler die niet voor iedereen geschikt zal zijn. Stoor je je echter niet aan een grote geluksfactor, dan zou je deze titel zeker eens kunnen uitproberen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.