Cyclades: Titans [9/10]

Cyclades is een echte Eurotrash titel, en combineerde eurogame met ameritrash en wargame elementen. Cyclades: Titans (Titans) is een grote uitbreiding, die het spel geschikt maakt voor 2-6, een extra God toevoegt en het belangrijkst: Het spel openbreekt! Nu zijn er meer manieren te winnen en het belangrijkst, meer manieren om aan te vallen. Aanvalluh!!!

Cyclades: Titans
2014
2-6 spelers
Expansion

Asmodee/Matagot
90-120 minuten
Engelstalig, Nederlandstalig

Taalonafhankelijk
Miniature’s, Auction, War, Expansion

Setup voor Titans voor 5 spelers. Hierbij is het belangrijk dat de kaart is veranderd van kleine eilanden naar 2 enorme eilanden.

De basegame van Cyclades hebben we ook besproken op Ameritrash.nl (link). Hier bespreek ik daarom enkel de veranderingen die deze expansie verandert aan de basegame.

Een van de belangrijkste veranderingen in Titans is een enorme verandering in de kaart. Waarbij in het originele bordspel het bord bestaat uit veel kleine eilandjes, is het in Cyclades ‘ingezoomd’ op twee grote eilanden waarbij veel combat zich af zal spelen op land. Deze verandering heeft natuurlijk veel invloed op het originele spel, het maakt Poseidon, de god van schepen, zee en zee combat een hoop minder interessant. Om dit te balanceren hebben de spelauteurs resources in de zee veel interessanter gemaakt.

Een van de kritiekpunten op het basisspel is dat combat in Cyclades ERG afhankelijk is van het bieden op Ares. Ares biedt je namelijk als enige god de mogelijkheid je legers te bewegen, of via de monster kaarten in Cyclades. In Titans, zijn de titans erbij gekomen. Deze ‘super soldaten’ kan je 1 per beurt kopen voor  2 GP via de nieuwe ‘God’ in dit spel, Kronos.

Kronos, de nieuwe ‘God’ in Titans. Deze geeft je afhankelijk van de positie van Kronos in het goden spoor een Titan (Kronos is eerste ‘God’), of het gebouw van de God direct boven hem. Ook biedt hij je de optie om voor 2 GP een nieuwe Titan te kopen.

In principe werkt een Titan identiek aan een normale leger troep in Cyclades, maar mag je een unit met een Titan voor 1 GP bewegen, ook al heb je Ares niet als God! Dus een Titan geeft je extra militaire kracht maar ook de mogelijkheid combat te initiëren. Dit breekt de basegame open. Ineens kunnen alle spelers aanvallen, waardoor de game een stuk dynamischer wordt.

Wat Titans ook veranderd aan Cyclades is de setup. Is de setup in Cyclades fixed, en voor elke nummer van spelers gelijk, is dat hier helemaal anders. Om te beginnen begint het spel al met 4 verschillende gebouwen op het bord (fort, haven, tempel en universiteit). Daarnaast begint het spel nu met een biedronde op de Goden, waarbij elke God je een extra bonus geeft als je wint. Zo krijg je als je begint met Ares naast de gebruikelijke start eenheden nu ook een gratis fort en extra troep. Hierbij moet je nog steeds wel alles in 2 aangrenzende gebieden (naar eigen keuze) plaatsen..

Setup van Titans met troepen, player board, en helemaal rechts de 3 titans van deze speler.

Wat in Titans ook is toegevoegd zijn 5 nieuwe, verschillende Metropolissen. Elk spel worden er 2 willekeurige Metropolis kaarten getrokken. De eerste speler die een metropolis bouwt mag kiezen uit de twee kaarten die beschikbaar zijn. Beide metropolissen geven een speciale bonus.

Ook voegt Titans de artefacten toe. Deze 5 kaarten komen elk met een aparte mini, die een bonus geeft aan een leger die het artefact bij zich heeft. Deze worden in principe gewoon door het deck met Mythologische wezens geschud en de speler die ze koopt mag ze aan een unit toewijzen. De artefacten bewegen gewoon met de unit van de speler mee. Mocht de unit worden verslagen in combat, wordt het artifact van de overwinnende partij.. Mocht op een moment een van de spelers alle 5 artefacten in bezit hebben wint de speler het spel meteen, in plaats van aan het eind van de ronde.

Als laatste verandering biedt Titans nog de mogelijkheid tot team-play, een mogelijkheid die als je met 6 spelers wilt spelen zelfs verplicht is. Bij 4 spelers mag je zelf kiezen of je een competitief of team-spel wilt spelen. Alle andere spelersaantallen zijn altijd competitief. Team-play verandert het spel niet echt, behalve dat je nu samen 3 metropolissen moet hebben om te winnen OF gezamenlijk de 5 artefacten uit Titans.

Conclusie
Ik was altijd al fan van Cyclades, een fantastisch spel waarbij de spanning in een ‘wargame’ eens niet ligt in het veroveren van landjes maar in het bieden voor Goden en turn-order, al eindigde het spel vaak in een ware biedoorlog om Ares en daarom soms frustrerend. De Titans en de vernieuwde kaart uit de Titans expansie veranderen het spel voor mij volledig. De titans maken Ares een stuk minder krachtig, doordat ze je ook de mogelijkheid geven zonder Ares aan te vallen. De kaart, maakt het mogelijk om zonder Poseidon aan te vallen. Voor mij, maakt dit het spel superieur aan Cyclades zonder Titans. De vernieuwde setup-regels dragen hier ook aan bij, door je meer invloed te geven op setup.
Zijn er ook nadelen aan deze expansion? Voor mij een paar. Poseidon vind ik te erg uitgekleed door Kronos. Ja, je hebt Poseidon nodig voor het bouwen van forten, en incidenteel om je legers te verschepen tussen eilandjes. Dit is echter een stuk minder belangrijk geworden doordat Kronos je eventueel ook havens kan geven en het verschepen van troepen is door de kaart ook niet echt nodig. Hoewel de resources die je op zee kan krijgen erg interessant zijn om met Poseidon voor te gaan, is het vaak niet genoeg hem de moeite waard te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.