Cthulhu Wars [7/10]

Cthulhu Wars (CW) is een spel van Sandy Petersen, de maker van het originele Arkham Horror in 1987 en een bekende in het Cthulhu Roleplay wereldje. In 2013 stond hij ineens op Kickstarter met een conquest/war game vol indrukwekkende mini’s. Ik heb het spel nu een paar keer gespeeld en de vraag is natuurlijk, is het wat?
Cthulhu Wars
Sandy Petersen
Green Eye Games / Petersen Games
2014
2-4 spelers
120 minuten
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Area Control, Dice, Cthulhu, Doom

cw002

CW aan het begin van het spel. Elke Ancient One begint met 6 Cultists en 1 portal in een thuisregio op de kaart.

CW is een spel in de geest van Chaos in the Old World (CitOW), een area-control/light wargame met een sterke focus op speciale abilities en per speler unieke manieren het spel te winnen. In het spel speelt elke speler een Ancient One. In de basegame komen er 4, the Great Cthulhu, the Yellow Sign (King in Yellow en Hasthur), the Black Goat (Shub-Niggurath) én the Crawling Chaos (Nyarlathotep). Hoewel voor elke Ancient One dezelfde victory condities kennen, zijn de manieren voor ze allemaal anders om er te komen. Het spel eindigt zodra iemand (tenminste) 30 Doom-punten heeft verzamelt óf wanneer iemand de laatste Ritual of Annihilation voltooit. De speler met het meeste VPs aan het einde van het spel wint, mits hij zijn 6 Spellbook compleet heeft. De Spellbooks zijn de leukste twist in CW. Spellbooks zijn eigenlijk 6 -voor elke Ancient One- unieke special ability tegels. Deze kan je krijgen door objectives te halen -zoals in video games- die voor elke Ancient One weer anders zijn. Cthulhu krijgt ze voor het vernietigen van troepen, The Yellow Sign voor het desecraten van regio’s, the Black Goat voor het bezetten van gebieden met tegenstanders en the Crawling Chaos voor het opofferen van resources. Cool!

cw004

Wat mini’s.

Setup in CW is vrij minimaal. Het bord bestaat uit twee delen, die elk dubbelzijdig zijn met een kant voor 2 spelers en een kant voor 4 spelers. In het geval van 3 spelers, draai je 1 stuk van de kaart voor 2 spelers om, en een voor 4. Elke speler krijgt een overzichtskaart met de kosten en special abilities van zijn units, 6 spellbooks en zijn units.

cw001

Een ref-sheet van de Black Goat. Links de kosten, attack dice en abilities van de units en prerequisites voor Ancient One. Rechts ruimte voor spellbooks.

CW is een area-control/conquest game en zit een beetje tussen Risk en El Grande in. Het spel speelt vrij eenvoudig vanwege de duidelijke ronde structuur.

  1. Gather Power-fase. In deze fase krijg je nieuwe resources. Je begint deze fase altijd op 0. Je krijgt er 1 per Cultists op het bord, een specifiek type unit. Je krijgt er 2 per Portal die je bezet. Dit wordt aangevuld door Cultists die je hebt ontvoerd van je tegenstanders én 1 per lege Portal op het bord.
  2. Determine First Player. De speler die in de Gather Power-fase de meeste power heeft gekregen wordt start-speler. Deze bepaalt of de spelers deze ronde met de klok mee, of tegen de klok in aan de beurt komen.
  3. Doom-fase. In deze fase krijg je 1 Doom-punt per door jou bezette Portal. Daarna mag je kiezen om een Ritual of Annihilation te doen. De eerste in het spel kost 5, maar dit wordt snel duurder tot een totale kosten van 10. Bij een Ritual krijg je nog eens 1 Doom-punt per portal, aangevuld door een Elder Sign per Ancient One die je op het bord hebt. Elder Signs zijn tokens met een Doom-punt waarde tussen de 1 en 3 en deze houdt je verborgen maar mag je zodra het je uitkomt revealen. Mocht je hier op 30 VP komen óf het laatste Ritual doen, eindigt in deze fase het spel. De speler met de meeste Doom-punten én 6 Spellbooks wint CW.
  4. Action-fase. In deze fase voeren de spelers elk 1 actie uit, eventueel aangevuld met free actions. Je komt alleen aan de beurt als je nog Power hebt, zodra je op 0 power zit wordt je overgeslagen tot alle spelers hebben gepast óf je weer boven 0 Power komt. Acties komen officieel in twee types, Common en Unique acties. Ik behandel hier alleen Common acties, Unique acties werken hetzelfde maar zijn per Ancient One verschillend en gekoppeld aan de Spellbooks.Common Actions zijn:
    Recruit Cultist [1 Power]. Plaats nieuwe cultist in een gebied met een andere unit van jouw kleur.
    Summon Monster. [1-3 Power]. Plaats een monster in een gebied met portal met een andere unit van jouw kleur.
    Summon Ancient One. [10 Power (4 voor King in Yellow)]. Condities zijn afhankelijk van de Ancient One. Cthulhu moet op een specifieke portal in zee (R’leh). The King in  Yellow moet in een gebied zonder Portal. Hasthur in een gebied met King in Yellow, een portal én Desceration token etc.
    Move [1 Power per moved unit]. Verplaats units van een gebied naar een aangrenzend gebied. Elke unit mag maximaal 1x per Move bewegen.
    Build Gate [3 Power]. Plaats een Gate in een gebied zonder portals waar ook een van jouw Cultist is.
    Capture Cultist [1 Power]. Als jij een Monster in een gebied hebt met enkel Cultists, of een Ancient One in een gebied met enkel Cultists en Monsters kan je een Cultist van je tegenstander vangen.
    Pass. Alle Power weg.
    Battle [1 Power]. Hier kom ik op terug bij de Free actions.Free Actions zijn:
    Control/Abandon Gate [0 Power]. Laat een cultist een portal bezetten, of leeg maken.
    Battle [1 Power]. Zodra een ancient one 6 spellbooks heeft, wordt Battle een Free action. Dit houdt in dat je het direct na een move mag doen, in plaats van je tegenstanders de kans te geven zich te versterken of terug te trekken.Combat, als Free of als Common action werkt hetzelfde en is eigenlijk super eenvoudig. Initiëer je combat in een regio met meer dan 1 tegenstander, kies je 1 tegenstander uit. De andere tegenstanders zijn passief en worden volledig genegeerd.
    Combat gaat in 3 fasen:
    – Pre-Battle effecten. Eerst worden die van de Aanvaller gecheckt, dan die van de verdediger. Deze zijn vooral aan Spellbooks of Ancient Ones gekoppeld, dus komen niet vaak voor.
    – Battle. Beide spelers rollen tegelijk dobbelstenen, gelijk aan de totale hoeveelheid aanvalswaarde die beide legers hebben. Op een 6 heb je een Kill, bij een 4 en een 5 doe je een Pain.
    – Post-Battle effecten. Per Kill resultaat moet je tegenstander een unit naar keuze moet weghalen. Per Pain, moet een unit terugtrekken naar een aangrenzend gebied waar geen units van de andere speler aanwezig zijn. Lukt dat niet, offer je 1 unit op en blijven je units in het combat gebied. Kills en Pain doet de aanvaller eerst, dan de verdediger. In deze fase kunnen ook net als Pre-Battle speciale abilities triggeren, dit wijst zichzelf.
cw003

Wat verdiende spellbooks.

Conclusie
CW ziet er werkelijk fantastisch uit. Het bord is mooi verzorgt en duidelijk, de miniatures van de Ancient One’s zijn eigenlijk veel te groot om als mini te worden weggezet. Eigenlijk zijn het maxi’s, zo is Cthulhu volgens mij bijna 25 cm. CW is dus echt plastic galore, een feest van plastic. Maar hoe is de gameplay? De gameplay van CW is prima.  De beurten zijn eenvoudig, helder en duidelijk. De ronde structuur helpt erg, en is gewoon helder en biedt genoeg mogelijkheden om interessante dingen te doen. Wanneer je een nieuwe spellbook krijgt, kan je de volgorde kiezen en zo kan je ook met dezelfde Ancient One verschillende strategieën proberen. Wat betreft de herspeelbaarheid zit je in CW, ook met enkel de basegame, dus wel goed. Wat zijn de kritieken? Eigenlijk heb ik die niet veel. CW is een helder, eenvoudig spel met een prima herspeelbaarheid en interessante keuzes. Het nadeel is vooral de concurrentie voor CW. De hoeveelheid plastic is niet goedkoop, het spel heeft een prijs van rond de 200 dollar. Daarnaast lijkt CW een beetje op een Chaos in the Old World (CitOW), maar is CW aanmerkelijk lichter. CitOW en CW hebben area control/combat én special abililties waardoor de 4 spelers sterk verschillen in hun doelen en speciale abilities. Ik zou echter wel zeggen dat CitOW  de spelers nog meer van elkaar verschillen en nog verschillendere doelen hebben. Daarbij speelt het terrein een belangrijkere rol dan in CW. Wel is CitOW een puurdere area-control titel terwijl Cthulhu Wars wat dichter bij Conquest/wargames in de buurt zit. In CW ligt de focus namelijk veel meer op dobbelsteen combat en het krijgen van resources dan CitOW, waar het doel veel meer is om overal corruptie tokens te droppen. Dit maakt beide spellen -in mijn beleving- wezenlijk anders wat betreft hoe de games spelen en sluit het hebben van CitOW het hebben van CW niet meteen uit. CitOW is echter een aanzienlijk goedkoper (en complexer) spel, waardoor CW eigenlijk alleen voor spelers aan te raden valt met 1. teveel geld, 2. een voorliefde voor Cthulhu en Ancient Ones 3. liefhebbers van light war/conquest games en als laatste 4. mini liefhebbers. In elk ander geval zou ik zeggen, probeer CitOW en wellicht kijk je nooit verder..

cw005

The Great Cthulhu, letterlijk.

Foto’s met dank aan Bo, een van mijn medespelers. Ik heb CW niet zelf in mijn collectie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.