Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Cry Havoc
Cry Havoc
Cry Havoc is een brand spanking nieuwe boardgame van Portal. Dit keer van Grant Rodiek, Michael Oracz (oa. van Neuroshima Hex) & Michal Walczak. Verover jij de meeste kristallen voor de overwinning?
Cry Havoc
Grant Rodiek, Michał Oracz, Michał Walczak
2016
2-4 spelers
Portal Games
90 -120 minuten
war, oorlog, Avatar, vechten, fighting, sci-fi, dudes on a map
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid
Doel
Cry Havoc is een dudes on the map game, met asymmetrische krachten.. en deckbuilding. Deckbuilding(!)? Jep. De rest is standaard, 3 Rassen (de Pilgrims, Humans en Machines) proberen een nieuw ontdekte planeet leeg te trekken van kostbare resources (kristallen). Het 4e ras (de Trogs) probeert zich kranig te weren tegen deze invasie en zijn de originele bewoners van de planeet. In tegenstelling tot de meeste dudes on the map games (denk aan Risk) win je Cry Havoc niet door al je tegenstanders te vernietigen. Je wint Cry Havoc door aan het einde van het spel zoveel mogelijk victory points (VPs) te hebben gescoord. Het einde van het spel hoeft niet lang op zich te laten wachten, maximaal 4 of 5 rondes en het spel is alweer voorbij. Vlot, bloeddorstig en snel dus. Alle kenmerken van een zeer interessant spel voor ons Ameritrash liefhebbers:).
Setup
De setup van Cry Havoc is afhankelijk van het aantal spelers, zo is er een 2 speler kant van het bord en een 4 speler kant van het bord. Op het bord komen verder nog een hoop weerstandstokens (Trog war parties en Trog nests), kristallen, event tokens en exploration tokens. Interessant is dat ook de ‘rassen’ die je kunt spelen afhankelijk zijn van het aantal spelers. De pilgrims, Humans en Machines kun je altijd kiezen. De Trogs kun je alleen kiezen als je met 4 spelers gaat spelen. Bij alle andere spelersaantallen zijn de Trogs ‘neutraal’ en bieden ze tegenstand aan iedereen.

Setup aan het begin van het spel. Opgezet voor 3 personen.
Elke ras komt met een aantal componenten. Elk ras heeft 12 miniatuurtjes, waarvan je met 4 miniatuurtjes begint op een vooraf bepaalde starttegel. Daarnaast komt de game met wat extra kartonnen componenten voor jouw ras. Er zijn 8 control markers om aan te geven welk gebied van jou is. Daarnaast is een Faction board, met het ronde overzicht erop. Ook krijgt iedere speler wat unieke building-tegels, met gebouwen die zijn of haar ras kan bouwen. Deze passen netjes rechts van het faction board. Daarnaast komen een aantal van deze gebouwen met tokens om te demonstreren waar ze staan. Beurt volgorde wordt random bepaald.

De kartonnen componenten voor de human. Links de ref-sheet en daarnaast de gebouwen. Er zijn 3 gebouwen die de Human kan bouwen en activeren. Er worden tokens (rechts bovenin de tegels) gelegd.
Ten slotte krijgt iedere speler nog een aantal skill cards, die links van het faction board kunnen worden neergelegd. Speel je het spel voor de eerste keer, pak dan alleen de default skill kaart. Speel je het spel vaker, dan kun je 1 random skill kaart toevoegen en voor experts 2. Ik heb vanaf spel 1 Cry Havoc met meer dan 1 skill kaart gespeeld.

De skill kaarten voor de gele speler (Humans).
Ronde-overzicht
- Events.
- Elke ronde begint met het omdraaien van de eerstvolgende Event token, of meerdere tokens als er meerdere liggen. De Event tokens liggen op het VP spoor en worden ‘doorgeschoven’ tot de volgende Event plek zodra een speler tenminste zoveel VPs haalt als de locatie van het Event token. Dit Event wordt dan niet direct geresolved, maar enkel aan het begin van de volgende ronde. Events geven bonussen of straffen en zorgen voor wat randomness.
- Na de events wordt het Initiative spoor bijgewerkt, wat weer bepaalt wat de start volgorde voor de volgende ronde gaat zijn. Cry Havoc heeft twee sporen, waarbij beurtvolgorde en ‘veranderingen’ in beurt volgorde los worden bijgehouden. Enkel in het begin van de ronde verandert de beurt volgorde.
- Gebruikte skill kaarten worden weer ‘unexhausted’ en mogen daarna weer worden ingezet. Elke skill kaart kan maar 1 keer per ronde worden gebruikt.
- Draw cards.
In het begin van een nieuwe ronde pak je 4 nieuwe kaarten van je deck. Is je deck leeg, dan schud je de aflegstapel en pak je vanaf daar verder. Heb je daarna meer dan 7 kaarten vast, moet je discarden terug naar 7. - Actions (3 per speler).
Het belangrijkste principe in Cry Havoc is dat je kaarten uit je hand discard voor specifieke iconen die op de kaarten staan. Er staan movement iconen op, steeksleutels voor het kopen van gebouwen en activeren van gebouwen en symbolen voor het rekruteren van troepen. In een actie mag je zoveel kaarten discarden als je wilt, maar dit moet je doen voor je je actie uitvoert.Twee kaarten van de human speler. Rechts de kaart waarbij je scoring kan enablen (hierover later meer).
- Move. Voor elk Movement icoon dat je hebt gediscard mag je een stap zetten met een unit. Je kan met een unit ook meerdere stappen zetten. Je moet je movement direct eindigen zodra je een vijand tegenkomt of een Trog warparty/nest. Na afloop van je move, reveal je de tokens die er liggen, beginnend met de Exploration tokens. Daarna zet je eventuele Trogs op het bord, ruim je de Trog tokens op zodat je er straks mee kan knokken. Ga je knokken, leg je onder de miniatuur waarbij je aanviel een Attack token.
De speler ontdekt bij movement Trogs en een Exploration token.
- Recruit. Je mag zoveel poppetjes als je recruit tokens op je gediscarde kaarten hebt staan van je reserves op je HQ zetten.
- Build. Je mag gebouwen bouwen in locaties die je bezit, die niet aangevallen worden. Zodra je ze bouwt, kan je ze meteen activeren. Elk ras heeft unieke gebouwen, maar ze zijn eigenlijk allemaal cool.
- Pak Tactics kaarten. Je mag 2 kaarten pakken van de Tactics deck naar keuze, of van je eigen deck. Daarvan mag je er 1 houden en 1 in dat deck terugschudden. Elk tactics deck heeft zijn eigen krachten en zwaktes en ‘unlocked’ Combat krachten in de relevante gebieden.
- Enable Scoring. Heb je je Enable scoring kaart, dan mag je die als een actie gebruiken. Het kost je een actie, maar levert je extra VPs op.
- Move. Voor elk Movement icoon dat je hebt gediscard mag je een stap zetten met een unit. Je kan met een unit ook meerdere stappen zetten. Je moet je movement direct eindigen zodra je een vijand tegenkomt of een Trog warparty/nest. Na afloop van je move, reveal je de tokens die er liggen, beginnend met de Exploration tokens. Daarna zet je eventuele Trogs op het bord, ruim je de Trog tokens op zodat je er straks mee kan knokken. Ga je knokken, leg je onder de miniatuur waarbij je aanviel een Attack token.
- Battle resolution.
Battle werkt heel cool. Beginnend met de aanvaller wijzen beide spelers hun troepen toe aan 1 van 3 verschillende vakjes op het Battle objective board. Deze worden in volgorde afgehandeld, dus eerst Regio controle, dan Capture Prisoners en als laatst Attrition. Voor de onderstaande stappen worden afgehandeld, spelen de spelers om-en-om eventueel handkaarten waarbij ze moeten zijn toegespitst op het gebied waar je gevecht in plaats vindt.Combat board. De aanvaller wijst dus als eerste troepen toe. Daarna wijst de verdediger troepen toe aan het bord. Alle informatie staat op het bord.
- Region control. De speler die de meeste troepen hier heeft staan wint controle over dit gebied en wint 2 VP.
- Capture prisoners. De speler die hier de meeste troepen heeft toegewezen mag 1 prisoner van het capture board pakken. Dit mag van het Region control vak, of van Attrition.
- Attrition. Voor elke unit die hier staat toegewezen mag je een unit van je tegenstander doden. Dit levert je direct 1 VP op per gedood mannetje.
- Prisoners.
Elke Prisoner levert in deze fase 1 VP op en mag daarna door de speler waarvan de Prisoner is deze voor 2 VP terug kopen. - Scoring (mits enabled).
Scoring vindt alleen plaats als een speler de Scoor kaart gespeeld heeft, of wanneer het de laatste ronde is. Elke speler scoort zoveel VPs als ze kristallen in hun gebied(en) hebben liggen. Is de scoring getriggered door een kaart van een speler, krijgt deze speler ook nog 1 VP voor elk gecontroleerd gebied erbij.
Conclusie
Wat vonden we ervan? Laat ik voorop stellen dat ik een groot fan ben van het “dudes on the map” genre. Van Risk Legacy (review), Cyclades (review), Cyclades: Titans (review), Kemet (review), Runewars, War of the Ring (review), Battle of Five Armies (review) tot Blood Rage (review) en Scythe (preview). Kortom, Cry Havoc ‘scoort’ al bij mij nog voor er een gevecht is geweest.
De gameplay van Cry Havoc bevalt me daarnaast ook nog eens erg goed. Het deckbuilden is niet heel belangrijk in mijn ogen, het gaat vooral om het hebben van opties en het continu afwegen hoe je je kaarten het best kan gebruiken. Ga je voor de iconen, of juist voor de gave combat abilities? Ook het combat aspect vind ik erg cool gedaan. Ja, je hebt geen dobbelstenen. Het gaat vooral om het afwegen van je doelen in het gevecht. Ga je voor het hebben van controle op het gebied, of het slopen van je tegenstander? En natuurlijk, durf je het aan je troepen te verliezen aan je tegenstander als gevangenen? Heel, heel erg cool.
De componenten van de game zijn in mijn ogen best wel ok. Het artwork van de kaarten is mooi, maar niet echt extreem goed. Het bord vind ik zelf niet zo mooi, vooral het score-spoor is lelijk en lomp uitgevoerd. De landkaart zelf zien er prima uit. De miniatuurtjes zijn een beetje -meh-. Ze zijn wel prima hoor, maar niet heel gedetailleerd. De mini’s van Portal kunnen echt niet vergeleken worden met de mini’s van games als Cool Mini or Not of zelfs Fantasy Flight Games. Daarnaast vind ik de Rassen wat generiek. De Trogs zijn cool, maar de ‘humans’, ‘pilgrims’ en ‘machines’ hebben toch wel grotendeels hetzelfde nodig. Kristallen. En het achtergrondje is niet heel interessant.
Ik vind in elk geval Cry Havoc een erg interessante game geworden. Op dit moment vind ik de game leuker dan Kemet. En dat zegt iets, Kemet is een van mijn meest geliefde games. Nu snel vaker spelen en zien hoe dit zich ontwikkelt!
Met dank aan de Goudse spellenwinkel!