Crash’em [Preview]

De tijd tikt af, snel je laatste twee acties kiezen. Eerst twee keer sturen naar rechts en daarna de nitro gebruiken om met volle kracht de gele auto te raken.
Of….? Wordt jij wellicht eerdere tegen de muur aangeramd door de blauwe auto. Kom er nu achter met Crash’em!

pic2805240_md

Crash’em
Michel Baudoin
Kickstarter
3-6 spelers
30 minuten
Grid movement, Handmanagement, Movement Programming, Simultaneous Action Selection
Engelstalig, Nederlandstalig, Duitstalig, Franstalig
Taalonafhankelijk

Inleiding

Ik weet niet of iedereen dat heeft, maar als Nederlander houd ik spellen van Nederlandstalige bodem toch altijd in beetje extra in de gaten. En met het aardige aantal spelauteurs dat ons kikkerlandje rijk is, mogen we wat mij betreft niet klagen. Eén van deze auteurs is Michel Baudoin, een auteur waar ik een aantal jaar geleden al mee in aanraking kwam door zijn eerste titel Space Maze (link) en waar ik recentelijk zijn tweede titel Robot X (link) van speelde.

Daarnaast gonstte het op Boardgamegeek als langer met geluiden over een spel waarin je met auto’s elkaar zoveel mogelijk schade moest doen. Als liefhebber van Destruction Derby op de pc was de interesse direct gewekt. Toen ik dan ook de mogelijkheid kreeg om een prototype van het spel te testen voor een preview hoefde ik daar niet lang over na te denken. Wat vond ik van deze titel die momenteel op Kickstarter te vinden is?

Doel

Het doel van het spel leverde direct een verrassing op. Niet, zoals we bij de meeste titels op deze site tegenkomen, ‘last car driving’, maar het behalen van de meeste punten op het moment dat het spel eindigt. Punten krijg je tijdens het spel door zoveel mogelijk tegen de auto’s van de je tegenstanders aan te crashen, Maar het is niet handig om daarbij je te richten op het volledig kapot rijden van de auto van je één van je tegenstanders, want hoe meer tegenstanders je hebt beschadigd, des te meer punten krijg je.

Voorbereiding

Crash’em vergt niet heel veel voorbereiding. Het speelbord (een hexagonale arena) wordt met de juiste zijde (afhankelijk van het aantal spelers) op het midden van de tafel gelegd en iedere speler kiest een kleur uit. Hij krijgt een miniatuurauto en een blokje in deze kleur. De auto zet hij aan zijn kant van de arena op één van de hoekpunten, het blokje zet hij bij zichzelf op het bord op de snelheidsmeter op 1. Daarnaast krijgt een stapel schadefiches in zijn kleur die hij geschud en gesloten bij zich neerlegt.12884405_10205861709809263_144012841_n

Ten slotte worden de racekaarten en de Power-up kaarten geschud en als twee gesloten stapels neergelegd.

De eerste keer dat je het spel speelt, zul je daarnaast de (gratis) Crash’em Timer-app downloaden op telefoon, tablet of laptop. Uiteraard kun je hier ook een andere methode voor gebruiken (kookwekker, stopwatch etc.).

Ronde-overzicht

De rondes in Crash’em zijn zeer eenvoudig en bestaan uit twee delen. Allereerst plannen de spelers (onder tijdsdruk) hun manoeuvres om deze vervolgens in de volgende fase uit te gaan voeren.

Elke ronde beginnen de spelers met zes actiekaarten. Zowel op de boven- als onderkant van de kaart staat een actie aangegeven. Deze acties worden weergegeven door middel van een afbeelding, maar al snel zul je ook op de achtergrondkleur van de actie letten aangezien ook die per actie anders is. En snelheid is vrij belangrijk, want je zult binnen de gegeven tijd drie actie uit moeten kiezen. Dit doe je door ze gesloten voor je neer te leggen met de door jou gekozen naar boven toe voor je neer te leggen. De tijdstuk hierbij komt in de vorm van van de app/timer. Ingesteld op 20 seconden (makkelijk), 15 seconden (gemiddeld) of 10 seconden (moeilijk) pak je de kaarten en bekijk je ze als het startsignaal wordt gegeven en moet je ze hebben uitgespeeld als het eindsignaal klinkt. Ben je niet op tijd, dan zul je een willekeurige kaart uit je hand neer moeten leggen om alsnog aan de drie acties te komen.

Je hebt daarbij een ruime keuze uit acties die je met je auto kunt uitvoeren.Je kunt sturen (1 of 2x naar links recht), achteruit rijden, een U-turn maken, nitro gebruiken om recht vooruit te schieten of omhoog schakelen op je snelheidsmeter.

Als alle spelers hun acties hebben gekozen, mogen alle spelers de eerste actiekaart open draaien.

Boven elke racekaart staat de reactiesnelheid van de manoeuvre aangegeven. Dit staat voor hoe snel de bestuurder van de auto reageert in de auto. De racekaarten worden in de volgorde van deze reactietijd afgewikkeld. Voor alle racekaarten (met uitzondering van de actie waarmee je achteruit rijdt) geldt dat je eerst de aangegeven actie uitvoert en daarna nog een aantal velden vooruit rijdt dat gelijk is aan je huidige snelheid zoals die wordt aangegeven op je snelheidsmeter op het bord.

Hetzelfde wordt vervolgens door spelers uitgevoerd voor hun tweede actiekaart en derde actiekaart.

Tijdens het rijden kunnen er een aantal situaties voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld op of over een power-up veld heen rijden. Als je dit vrijwillig doet (in tegenstelling tot wanneer je op een power-up veld wordt gebotst) dan krijg je een power-up kaart. Deze kaarten bevatten bonussen die je tijdens het spel kunt inzetten. Hierbij kun je onder meer denken aan een schild (waardoor je geen schade krijgt), een raket (die je van afstand kunt afschieten op een andere auto) of een energiedrink (waarmee je je actiekaart kunt omdraaien nadat deze al opengedraaid is). Deze kaarten kun je op elk moment tijdens je beurt inzetten, met uitzondering van de beurt waarin je ze hebt gekregen.

12919123_10205861709889265_642652438_n

Ook kun je tijdens je beurt hardhandig in aanraking komen met een andere auto of met de muur. Als je tijdens jouw beurt op een veld terecht komt waar al een andere auto op staat, dan stopt jouw beweging op het veld voor de desbetreffende auto. De auto waar je tegenaan rijdt, ‘botst’ één veld verder in de richting waarin jij als botser reed. Dit laatste uiteraard alleen als er zich achter het slachtoffer geen muur of een andere auto bevond. Maar dat is niet het enige. Het slachtoffer moet zijn snelheidsmeter met één punt verlagen omdat hij snelheid verliest en daarnaast geef jij als aanstichter van de botsing één van de schadefiches in jouw kleur gesloten aan je tegenstander. Hij legt deze op de daarvoor bestemde plek neer. Deze speler kun jij in deze ronde geen verdere schade meer doen (je kunt overigens nog wel zijn snelheid verlagen).

Aan het einde van de ronde worden alle schadefiches die spelers hebben gekregen omdat ze zijn geraakt opengedraaid en op deze schadefiches staat de afbeelding van één van de acties die je als coureur hebt (of het is een blanco fiche). Het fiche staat voor schade aan de auto en deze schade zorgt ervoor dat je de aangegeven actie niet meer kunt uitvoeren in het vervolg. Bij het uitkiezen van de acties zul je dan ook goed moeten opletten dat je deze actie niet meer kunt gebruiken. Kies je deze actie alsnog dan mag je alleen vooruit rijden (gelijk aan het aantal velden dat je snelheidsmeter aangeeft).

Aan het einde van de rond worden alle gebruikte racekaarten terug in de stapel geschud en worden er zes kaarten bij iedere speler neergelegd. Gebruikte power-up kaarten komen op de aflegstapel terecht.

Het spel gaat op deze manier verder totdat één van de spelers zijn vijfde schadefiche krijgt. Zijn auto is dan total-loss en het spel eindigt direct. Als één van de spelers het zesde schadefiche bij een andere speler legt nadat hij voor de zesde keer schade doet aan een andere auto, dan eindigt het spel ook direct. In beide gevallen volgt alleen nog de puntentelling. Bij de puntentelling krijg je voor elk fiche in jouw kleur bij een andere speler krijg je een aantal punten dat gelijk is aan het aantal spelers waarbij je een fiche in jouw kleur hebt liggen. Als jij dus drie fiches hebt bij twee verschillende spelers, dan eindig je met 6 punten. Bij gelijkspel wint degene met de minste schadefiches.

12910390_10205861709929266_1599647958_n

Conclusie

Van Crash’em heb ik een prototype mogen spelen. Over de uiteindelijke kwaliteit van het artwork, de onderdelen en degelijke kan ik dan ook weinig zeggen. Wel heb ik het eindresultaat van één van de autootjes gezien en dat zag er erg mooi uit.

Qua spelverloop is Crash’em een leuk en vlot spel geworden dat niet te ingewikkeld is en voor de nodige hilarische situaties kan zorgen.

Het gebruik van de Crash’em Timer app brengt direct de nodige stress met zich mee, want ondanks dat we allemaal weten hoe lang 20, 15 of 10 seconden duren is dit toch anders als je ineens 12 acties op handen hebt (zes kaarten met twee acties) en je er daar drie moet uitkiezen die bij voorkeur een beetje op elkaar aansluiten, die laag in de reactietijd zitten, waarbij je probeert te anticiperen op wat je tegenstanders doen en tegelijkertijd niet moet vergeten dat je sommige acties niet meer mag kiezen vanwege de schade die je hebt. Zet daarbij bijvoorbeeld ook nog één tegenstander die verbaal de druk een beetje opvoert tijdens het kiezen van de acties en je ziet de denkbeeldige bloeddruk bij de spelers omhoog schieten. Dat het spel niet te ingewikkeld is, wil dan ook zeker niet zeggen dat je in de auto stapt en direct wegrijdt. Net als bij het leren autorijden (of het instappen in een nieuwe auto), zul je de acties als first-timer een beetje moeten aftasten en zul je in het begin nog weleens de verkeerde kant op rijden. Zeker als je ineens als laatste aan de beurt bent en geraakt wordt. Geen enkel probleem, want de rondes vliegen voorbij en je bent binnen no-time weer aan de andere kant van het bord.

De samenhang tussen de verschillende spelmechanismes is uitstekend. Waar ‘movement programming’ nog weleens wil leiden tot een gevoel van totale chaos en willekeur (zeker in combinatie met een realtime element en als je bij het kiezen niet weet in welke volgorde jij en je tegenstanders de acties mogen uitvoeren) zorgt de snelheid van het spel, het gebruik van de power-up kaarten, maar ook zeker de lege schadetegel en het feit dat het voor spelers niet gunstig is om zich op één tegenstander te focussen, zorgen ervoor dat het geheel voelt als een leuke mix tussen geluk, een beetje chaos en de nodige tactische mogelijkheden. Een spel waarbij je wel degelijk het gevoel hebt dat er geen sprake is van totale willekeur en dat je zelf ook nog beslissingen kunt nemen.

Een vergelijking met bijvoorbeeld Robo Rally dringt zich uiteraard direct op. En mijn persoonlijke voorkeur gaat absoluut uit naar Crash’em. Het speelt voor mij vlotter weg dan Robo Rally, het thema spreekt mij meer aan en dit spel eenvoudiger op tafel te leggen is met kinderen en casual-gamers. Want dat is wel de categorie spelers waar dit spel zich op moet richten. De familiespelers met kinderen vanaf een jaar of 7-8 en de casual-spelers die een leuke tijd willen beleven aan een spel, waarbij genoeg te lachten valt en niet diepzinnig nagedacht hoeft te worden.

Qua variatie bieden zowel de racekaarten als de power-up kaarten voldoende mogelijkheden. Ondanks dat de racekaarten continu worden hergebruikt, heb ik het gevoel van een slechte hand nooit gehad en elke power-up kaart die je krijgt is op enig moment goed in te zetten om je net dat kleine voordeel te geven. Kan mij zo voorstellen dat er (zeker voor wat betreft de power-up kaarten) nog de nodige opties te bedenken zijn (denk bijvoorbeeld aan het verlagen van reactietijd van je kaart zodat je als eerste kan of iets dergelijks), maar bij alle uitbreidingen zal de gevonden balans goed behouden moeten blijven.

Al met al kunnen we wel zeggen dat er weer een mooi product van Nederlandse bodem ligt en dat het een spel is waar een grote groep spelers veel plezier aan kan beleven.

ksMet dank aan Michel Baudoin en Bart Nijssen voor het ter beschikking stellen van een prototype van het spel en de afbeeldingen die in deze preview zijn gebruikt.
Ameritrash.nl benadrukt dat er hier sprake is van een onbetaalde preview van het spel.

Crash’em is momenteel te vinden op Kickstarter. Klik op het Kickstarterlogo om naar hun pagina te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.