Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Codex: Card-Time Strategy
Codex: Card-Time Strategy
Op de valreep, het beste kaartspel dat ik in lange tijd gespeeld heb. Codex, gemaakt door het van Yomi bekende Sirlin Games (review). Codex is Magic meets Mage Wars (review). De beste punten van twee favoriete titels komen samen.. Een emotioneel moment.
Codex: Card-Time Strategy
David Sirlin
2016
2 spelers (met expansions meer mogelijk)
Sirlin Games
30 minuten
CCG, Collectible Card Game, Magic: the Gathering, MTG, Sirlin Games
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Doel
Codex: Card-Time Strategy (Codex) is in principe een competitief kaartspel voor twee spelers (en met de uitbreidingen eventueel speelbaar tot 5). Wat mij betreft is het echter een puur twee speler spel en dus ga ik het zo reviewen. Codex lijkt een beetje op Magic the Gathering (Magic). Ook hier knokken twee spelers tegen elkaar door middel van monsters en helden. Ook win je Codex op dezelfde manier als Magic, namelijk zodra je (de basis van) je tegenstander van 20 naar 0 levenspunten hebt gemept. Het is echter geen kloon, want Codex kent een paar hele leuke twists.
Setup
De setup van Codex is extreem eenvoudig. De stand-alone basisset die ik heb, beschikt over twee ‘decks’, een rood en een groen deck. Het rode deck draait om aanvallen en elkaar zoveel mogelijk en zo snel mogelijk schade doen. Het groene deck is meer met beestjes, genezen en je beestjes laten groeien en sterker maken. Naast kaarten komt het spel met twee kartonnen borden met plek voor je deck, je aflegstapel en plekken voor je basis, uitbreidingen op je basis en workers.

Het speelbord klaar om een potje te spelen. Bovenaan links is er plek voor de Heroes. Deze kun je altijd kopen en maken geen deel uit van je deck. Het blauwe vak ernaast is plek voor de “Protectors” (ie. de verdediging), met bijbehorende bonussen eronder gedrukt. Helemaal links onderin is plek voor je workers (de rode kaart in het voorbeeld) en helemaal rechts is er plek voor je deck en discard pile (beide face-down). Belangrijk zijn de 3 Tech gebouwen ingeklemd tussen je workers en Heroes. Deze geven de requirements aan voor elk Tech niveau en welk tech niveau je hebt bereikt. Dit correspondeert met de kaarten die je kunt spelen (hierover later meer).
Iedere speler krijgt een starter-deck naar keuze, 1 worker kaart en de 3 bijbehorende “Heroes”. Uiteraard schud je je deck. Naast je start deck, krijg je ook nog een spell book met uitbreidingskaarten die je gedurende het spel kunt gaan kopen en in je deck kan gaan verwerken. Deze spell books zijn mooie plastic binders, die lijken op diegene die Ultra Pro verkoopt voor Magic.
Naast een deck en map krijg je een levenspunten counter, die je kan roteren om aan te geven hoeveel levenspunten beide spelers hebben.

Twee pagina’s uit het spell book voor de groene speler. In elk vakje zitten twee identieke kaarten.
Afhankelijk van wie er mag beginnen begin je met je worker kaart op 4 (start speler) of 5 (tweede speler). Deze geven aan hoeveel resources je elke beurt erbij krijgt. Ook deze kan worden uitgebreid (kom ik op terug).
Ronde-overzicht
Codex kent een vrij typische ronde structuur, die lijkt op de ronde structuur van Magic. Iedere speler heeft om-en-om een beurt tot één van de spelers wint. Natuurlijk zit de echte complexiteit van de game in de details, de kaart abilities, het uitpuzzelen van optimale strategieën én het bouwen van een effectief deck om je tegenstander te slopen. Dat kan ik niet in een review uitleggen, maar ik kan wel proberen een helder overzicht te geven van hoe het spel grofweg werkt. Dus bij deze. Elke beurt heeft de volgende stappen:
- Ready. In de upkeep fase “Ready” je al je kaarten (ie. “untap” je de kaarten, draai je ze van tot ze weer netjes verticaal liggen). Vanaf nu zijn ze beschikbaar om te activeren en te “tappen” (90 graden te draaien).
- Upkeep. In deze fase krijg je 1 Gold voor elke worker die je in het spel hebt en voer je “upkeep” effecten uit.
- Main fase.
De belangrijkste fase uit een potje Codex. Hier speel je kaarten, zorg je voor verdedigers en val je je tegenstander aan. De volgende acties zijn in je beurt voor je beschikbaar:- Koop een extra worker.
Een worker kopen wordt aangeraden om elke beurt te doen. Je verwijdert een kaart uit je hand en betaalt 1 geld. Daarna mag je de verwijderde kaart bij je workers neerleggen om aan te geven dat je nu een extra worker hebt (bovenop je start totaal). - Bouw een tech gebouw of add-on kaart.
Add-ons en Tech gebouwen zijn kaarten die je kunt spelen en in het spel blijven tot ze evenveel schade (gebouwen) krijgen als ze hitpoints hebben. In dat geval zijn ze dood en gaan ze naar je aflegstapel. Tot die tijd geven ze je een permanente bonus. Je kan ook altijd een Tech gebouw kopen, welke je (unit) kaarten laat spelen van het Tech level dat erbij hoort. Hoe hoger je Tech level, des te krachtigere kaarten kan je spelen en hoe meer Heroes je tegelijkertijd in het spel mag hebben. - Koop een Hero uit de command zone.
Je Heroes zijn altijd beschikbaar. Zodra ze in het spel komen beginnen ze altijd op level 1. - Verhoog het level van je Hero.
Voor 1 Gold mag je het level van je Hero met 1 verhogen. Je mag deze actie zo vaak uitvoeren als je wilt. Je kan dus in een klap van level 1 naar level 6. - Speel kaarten.
Naast je Heroes en Tech gebouwen heb je ook nog een deck met speelkaarten. Je deck begint met allerlei zwakke Units en Spells. Naar gelang het spel vordert zul je duurdere en betere kaarten tot je beschikking krijgen (zie fase 4 en 5). - Combat. Je “tapt” een kaart (ie. draait deze 90 graden) en valt je tegenstander aan. Elke kaart heeft een aanvalswaarde (zwart) en een levenspuntenwaarde (rood).
Links een Hero. Afhankelijk van het level van de Hero heeft hij veranderde statistieken. Je behoudt de onderliggende speciale eigenschappen. In het midden een Unit. Helemaal rechts een Spell. Dit zijn basiskaarten, maar vanaf level 1 moet je de bijbehorende Hero in het spel hebben om een Spell uit te mogen spelen.
Als je tegenstander geen Protector kaarten heeft neergelegd, kan je een van zijn of haar gebouwen aanvallen en kapot maken. Sloop je een gebouw, levert dit ook twee schade op aan de Base. Dit brengt je einddoel, het slopen van de Base van je tegenstander dichterbij, terwijl het soms interessant om een bijzonder sterk gebouw van je tegenstander te slopen. Zou je een gebouw aanvallen met LVL6 Captain Zane (de Hero op het plaatje hierboven), doe je 4 schade aan de basis van je tegenstander.
Heeft je tegenstander wel Protectors neergelegd, moet je altijd de “Squad leader” aanvallen vanwege de Taunt ability die de Squad leader heeft. Elke protector heeft een naam (zoals Squad leader) en krijgt een bonus. Zo heeft de Squad leader naast “Taunt” een extra Armor (effectief een terugkerend levenspoint) en hebben andere protectors tot +1 aanvalskracht, +1 Gold bij sterven en 1 extra kaart bij sterven etcetera. Units die aanvallen en de Protector doen elkaar tegelijkertijd schade. Deze schade is “persistent” en wordt met tokens bijgehouden tenzij de Unit natuurlijk direct sneuvelt.
Speciale abilities van jou en je tegenstanders troepen hebben potentieel invloed op Combat. Zo zijn er Units met “Flying”, deze vliegen over de verdediging heen tenzij je tegenstander onderscheppende units heeft.
- Speel verdediging (dit eindigt deze fase). Wijs “untapped” units aan op plekken in de verdediging.
- Koop een extra worker.
- Discard/Draw. In deze fase discard je je hand face-down op je aflegstapel, en pak je evenveel kaarten terug als je op hand had, plus twee. Je mag desondanks niet meer dan 5 kaarten pakken.
- Tech fase. In deze fase pak je twee kaarten uit je spell book en leg je deze fase down op je aflegstapel. Hierbij mag je een of twee van dezelfde kaarten uit je spell book pakken. Het maakt niet uit welke van de drie niveau spell kaarten je pakt, al kan je ze misschien maar beperkt spelen. Deze fase is stiekem erg belangrijk, en zorgen ervoor dat de spelers spelers op elkaars tactieken kunnen reageren.
Conclusie
Laat ik met de deur in huis vallen, ik vind Codex een fantastisch spel. Ik ben een oud-Magic the Gathering speler, en Codex is het eerste kaartspel dat mij een echt Magic gevoel geeft zonder dat ik terug verlang naar Magic. Sterker nog, misschien vind ik Codex zelfs een betere game dan Magic. En dat is leek me tot nu toe onmogelijk.
De twists die ik bijzonder kan waarderen aan Codex is hoe het spel deckbuilden en het spellbook combineert. Door het spellbook – waaruit je vrij kunt kiezen – heb je altijd interessante mogelijkheden om te reageren op je tegenstander. Ik vind de Heroes als representaties van hun scholen erg tof werken. Je hebt de juiste Helden nodig om de spells uit je deck te casten en daarnaast zijn sterke units met krachtige abilities. Doordat je zodra je Level II Tech haalt een school moet kiezen om je in te specialiseren vind ik erg cool. Je legt jezelf echt toe op 1 van de 3 soorten magie, met de bijbehorende consequenties. Zelfs met 2 decks heb je dus flinke variatie..
De combat in Codex is best vergelijkbaar met Magic, maar biedt op bepaalde punten net wat meer diepgang. Doordat je verschillende protectors kunt neerleggen als verdediger kan je ook bepalen wat je terugkrijgt als eentje er het lootje legt. Als aanvaller bepaal je zelf nadat je de “Squad leader” hebt omgelegd welke units je aanvalt, of wat je aanvalt van je tegenstander als je ‘doorkomt’, de technologie gebouwen? Of toch de basis direct? Tof.
Dan het slechte van Codex. De regels zijn niet extreem duidelijk, ik heb de regels meer dan een keer moeten lezen voor ik ze helemaal begreep. Het grafisch design van de kaarten is in mijn ogen ok, maar het had beter gekund. Vooral de borden hadden mooier gemogen. Voor mij persoonlijk ben ik ook geen fan van het artwork. Het artwork is zeker goed gedaan hoor, maar niet mijn stijl. Ik vind de stijl van een Magic mooier en volwassener. Codex is meer cartoony, en een klein punt, ik heb een hekel aan de antropomorfe dieren die in Codex voorkomen. Ook is Codex nergens echt een super originele game. Codex combineert allemaal bekende elementen tot een uitstekend geheel, maar speelt echt leentjebuur bij Dominion, Magic, Mage Wars (review) en Mage Wars Academy (review). Toch jammer dat het nergens echt iets unieks doet.
Een ander nadeel is dat Codex op het moment lastig te krijgen is en vanwege die reden relatief aan de prijs is. De core set met 2 decks kost je zo’n 50 euro en dan heb je twee decks. Die geven je best veel variatie, maar ‘deck builden’ en de volledige rijkdom van Codex kost je nog wat extra uitbreidingen. Die zijn beschikbaar, maar moeten los worden gekocht. Op dit moment zijn er 4 echt zelfstandige facties, en 20 helden te krijgen met decks. Die zal je dus wel moeten zien te scoren wil je denk ik de volledige rijkdom van het spel ervaren.
Voor mij is het duidelijk. Ik heb een Deluxe set besteld, dus hopelijk kom ik binnenkort op de “volledige” Codex ervaring terug. Ik vind Codex een fantastische game en ben daar bijzonder verrast over. Voor een potje Codex mag je de komende tijd me ‘s nachts wakker komen maken.