Claustrophobia [8/10]

Claustrophobia is een twee-speler dungeon crawler. Wat, een twee-speler dungeon-crawl?! Echt waar. Claustrophobia is een interessante game waarbij twee spelers elk in de rol kruipen van een zijde in een gevecht om “New Jerusalem”. “New Jerusalem” wordt aangevallen door demonen gespeeld door een speler, en verdedigt met ter dood veroordeelden door de andere speler. Wow, klinkt fantastisch. Maar is het ook een goed spel?    

Claustrophobia
Croc
Asmodee
2009
2 spelers
60-90 minuten
Engelstalig

Hoge mate van taalafhankelijkheid
dungeon crawl, miniatures, dice

claustrophobia001

Start setup van Claustrophobia bij een scenario. 4 humans beginnen in een kamer.. in dit scenario is er maar 1 doel, opzoek naar de uitgang.

Claustrophobia is een interessante twee speler dungeon crawl. In Claustrophobia speelt een speler de demonen, die proberen de stad “New Jerusalem” te vernietigen vanuit de catacomben. De demonen zijn binnen gekomen doordat de Council van “New Jerusalem” heeft gekozen de helse catacomben van de stad te (her)ontdekken, die al bekend stonden om gevaar. De andere speler speelt een “Redeemer”, een soort priester die samen met ter dood veroordeelde criminelen moet proberen het gevaar tegen te houden..

Het spel begint met het selecteren van een missie. Deze bepaalt welke “Heroes” er aan de missie beginnen en met welke uitrustingen zij de catacomben in trekken. Ditzelfde beschrijft ook welke demon de Demonen-speler kan inzetten en welke start-uitrusting of threat points de speler mee begint. Ook wordt natuurlijk beschreven wat het doel van de missie is en wanneer beide spelers winnen.

claustrophobia006

De Redeemer start het spel met 2 gifts. Wijst hij zijn dobbelsteen toe aan een statistiek die ook op zijn gifts voor komt, mag hij deze extra uitvoeren

Na de setup, speelt het spel over rondes net zolang tot de “Heroes” hun objectives halen of zijn gesneuveld. In de tussentijd speelt het spel in rondes, die elk in 4 fases verdeelt zijn:

  1. Initiative Phase. In deze fase worden de standaard d6 dobbelstenen gerold die de human speler daarna moet toewijzen aan zijn troepen. Elke troep heeft 6 lijnen met statistieken, waarbij ze allemaal corresponderen van 1 tot en met 6. Gerolde dobbelstenen passen mogen alleen op het gerolde aantal ogen worden toegewezen aan zo’n troep. Op deze manier bepaalt de speler de aanvals, verdedigs en movement statistieken van zijn troepen en activeert hij eventueel speciale items en krachten van zijn “Redeemer”. Mochten Human troepen eerder schade hebben gekregen, blokkeert dit -per schade- een van hun numbers en beschikbare set statistieken. Erg inventief en leuk gedaan.
    claustrophobia005

    Bord voor de redeemer. Onderin de toegewezen dobbelsteen (5). Dat betekent dat de Redeemer deze ronde 1 movement, 1 combat dobbelsteen en pas geraakt wordt vanaf 5 of hoger.

    claustrophobia009

    Dezelfde Redeemer maar nu met een ‘wond’. Deze blokkeert het nummer 2 statistiek van de Redeemer. Deze kan hij niet inzetten, moet hij dat toch dan is hij die ronde inactief en heeft slechts een defense van 3.. Help.

  2. Human Player. In deze fase activeert de speler al zijn troepen, waarbij zijn troepen mogen bewegen en aanvallen, of aanvallen en bewegen. Aanvallen is heel makkelijk, je rolt dobbelstenen gelijk aan de combat-waarde van de troep en alle waarden die je rolt hoger dan de “DEF” waarde van je tegenstander zijn hits.
  3. Threat Phase. In deze fase dobbelt de demonen speler 3 dobbelstenen. Die kan de speler vervolgens inzetten om “special abilities” en “threat points”, die de speler kan inzetten voor nieuwe Troglodytes, Demonen en “special abilities” op zijn board.
    claustrophobia007

    Het overzichtsbord voor de Demon speler. Hier wijst hij de speler zijn dobbelstenen toe om speciale acties te activeren of nieuwe Troglodytes te maken. De statistieken van de Troglodytes staan in de rechterbovenhoek.

    claustrophobia002

    Een lege tegel met een open uitgang geeft de Demon player de ruimte om er nieuwe Troglodytes of Demons te plaatsen.

    De demon speler mag alleen nieuwe tegenstanders plaatsen op tegels waar geen Human mini is, en er minimaal 1 open uitgang is tenzij een “special ability” dat verandert.

  4. Demon player. Net als de human player activeert de Demon player op dit moment zijn aanwezige troepen en valt ermee aan.
    claustrophobia008

    Wat demons. Het grote beest heeft een eigen reference sheet die kan verschillen per scenario. De troglodytes hebben altijd dezelfde statistieken en staan op de reference sheet van de Demon player.

    Er zijn nog een aantal belangrijke details, met name met exploration, movement en blocking. Exploration is heel makkelijk, zodra je Human mini aan de rand van een tegel staat, mag hij voor 1 movement punt een nieuwe tegel omdraaien. De human speler pakt de eerste tegel en geeft hem aan de demon-speler, deze mag de tegel aanleggen zoals hij wilt zolang de explorende Held er op kan, ook moeten er altijd open uitgangen zijn, anders wordt de tegel afgelegd en vervangen door een nieuwe. Het plaatsen van een nieuwe tegel kan tegel effecten triggeren, zoals vallen, water en treasures. Mag je altijd bewegen? Niet helemaal, mini’s mogen alleen van een tegel af als zij niet geblocked worden. Wanneer is een mini geblocked? Zodra er meer vijandige troepen op de tegel staan dan van jou op het moment dat je wilt gaan bewegen. Ook mag je niet een tunnel inlopen waar al 3 figuren van jouw zijde aanwezig zijn.

claustrophobia003

Een voorbeeld van units die in principe geblocked zouden worden op dit moment. Er zijn meer Troglodytes dan Humans, dus er mag geen human van de kaart af tenzij er minimaal 1 Troglodyte wordt gesloopt. In dit geval hebben beide humans de “Elusive” special ability, die inhoud dat ze geen last hebben van blocking.

Conclusie
Claustrophobia is een ontzettend gaaf spel, dat ik met veel plezier speel. Het lijkt wel een beetje op Space Hulk (review forthcoming), beide 2 speler spellen waarbij je ontdekt, rent en probeert elkaar kapot te maken. De missies in Claustrophobia spel zijn behoorlijk gevarieerd en zijn eigenlijk altijd spannend. De manier waarop beide spelers spelen, is volstrekt onvergelijkbaar en het hebben van de sterk verschillende doelen vergroot de herspeelbaarheid flink. De Human player lijkt misschien het interessantst om te spelen met het zelf bepalen van de troep statistieken, maar ook de Demon-speler heeft interessante keuzes te maken en moet afwegen wanneer hij zijn “threat points” inzet voor de grootste schade. Een extra groot pluspunt zal voor veel spelers zijn dat het spel ontzettend eenvoudige regels heeft zeker in vergelijking met Space Hulk en in dit opzicht leunt het spel ook welicht meer op de ‘euro’ mechanismen dan op de talloze details die je vaak in ameritrash titels zoals Space Hulk ziet. Het spel versimpelt veel aspecten met aanvallen en bewegen dan pak-m-beet Space Hulk. Vakjes tellen en kijken of je Line of Sight hebt is in dit spel geen sprake van. Opzich niet erg, want het spel blijft een vlotte die-roller met een focus op combat en daarnaast goed toegankelijk.
Een nadeel van Claustrophobia is wel dat beide zijden relatief weinig miniaturen hebben en het spel bepaalt welke mini’s je moet inzetten per missie en welke uitrusting ze hebben. Iets meer flexibiliteit op dit punt had de herspeelbaarheid flink vergroot en je gevoel van controle en taktiek verdiept. Nu heeft het spel eigenlijk uitbreidingen nodig met meer verschillende modellen en flexibiliteit om het vers te houden. Daarnaast komt het spel met een betrekkelijk lage prijs toch met een berg pre-painted miniaturen en tegels. Het artwork op de tegels is (meer dan) prima, en de miniaturen zijn opzich prima modelletjes al missen ze wat detail. Een minpunt hier is dan misschien wel dat de mini’s, al komen ze prepainted, niet heel best geschilderd zijn. Maar dat is echt een minpunt van niets, want het is beter dan ik zelf kan en voor de prijs is het uiterst netjes dat er uberhaupt geverft is. Kortom, Claustrophobia is een interessant en leuk spel en zeker de moeite waard.

6 Reacties

  1. Wauter

    Dit is inderdaad een zeer leuk spel. Mijn vriendin, die in tegenstelling tot mezelf geen veelspeler is, heeft ook veel plezier beleefd aan dit spel. Vooral omdat ze met haar Heroes aan mijn demonen kon ontsnappen.
    Wat het spel ook toegankelijk maakt zijn de makkelijke en duidelijke regels. Ik heb al zin in een volgend scenario!

    Reageren
    1. Ruud2009 (Auteur bericht)

      Helemaal eens!

      Reageren
  2. Maarten

    Lijkt me een geweldig spel.

    Ennuh, je weet dat er een uitbreiding is/onderweg is ;
    Claustrophobia – de Profundis

    Oh, nog 1 ;
    Claustrophobia – Furor Sanguinis

    Reageren
    1. Ruud2009 (Auteur bericht)

      De Profundis heb ik in huis, maar nog niet echt gespeeld. Durf hem nog niet te waarderen, al komt dat op een zeker op zijn tijd.

      Furor Sanguinis ben ik erg benieuwd naar, maar durf nog niet erg in te zetten. De derde faction spreekt me tot op heden niet zo aan. Jou wel?

      Reageren
  3. Roy

    ik heb dit spel ook gehad. Vond het een paar keer keer leuk maar ik hou denk ik niet zo erg van dit soort spellen. Sfeer en thema vind ik super maar die dobbelstenen ziten em altijd in de weg. Zoveel pech soms… Maar verder cool spel voor 2 🙂

    Reageren
    1. Ruud2009 (Auteur bericht)

      Ik vind dat je in dit spel behoorlijk invloed hebt op de dobbelstenen omdat je ze toewijst aan karakters én daarmee invloed kan hebben op hoeveel dobbelstenen je gooit.

      Moet wel zeggen, heb zelf niet snel een probleem met de geluksfactor..

      Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.