Clank!: A Deck-Building Adventure

Beroof een Draak in Clank!: A Deck-Building Adventure. Was Bilbo in de Hobbit de draak te snel af, kan ie hier zo maar slachtoffers maken. Ben jij de Bilbo of eindig je in de maag van deze Smaug? 

Clank!: A Deck-Building Adventure
Paul Dennen
2016
1-4 spelers
Renegade Games
30-60 minuten
Deck-building, push-your-luck
Engelstalig
Gematigde mate van taalafhankelijkheid

Doel
In Clank! ben je een stel dieven die proberen een draak te beroven. Iedere speler heeft een deck met acties, waar je gedurende het spel steeds betere kaarten voor kunt kopen. En dat is nodig, meneer de draak heeft uiteraard niet voor niets zo lang gespaard, en wil zijn artifacten en goud koste wat kost bewaren. Zodra de draak gestoord wordt omdat er teveel van hem geroofd is, begint de klok te tikken voor onze dieven. Steeds wordt de kans groter dat de draak je komt aanvallen. De winnaar van Clank! is de speler die de meeste punten heeft aan het einde van het spel. Punten krijg je van geroofde schatten en gekochte kaarten. Maar let op, bouw je je deck niet goed genoeg, dan kan dit wel eens je laatste diefstal worden..

Setup
De setup van Clank! is vrij eenvoudig. Er komt een bord op tafel met een kasteel met onderliggende drakenburcht. Op elk vakje op het bord komen tokens te liggen. De artifacts liggen altijd op vaste plekken. Maar op veel andere plekken komen major en minor tokens te liggen. Deze tokens worden face-down gehusseld en op de juiste plekken gelegd. Één op elke major location, en twee op elke minor location. Verder is er nog een voorraadje geld tokens. Op de market locaties op het bord komen ook nog speciale tokens die je kunt kopen. Dit zijn 2 sleutels, 2 rugzakken en 3 kronen. Deze tokens hebben speciale abilities, zo mag je met een sleutel door gangen met een slot, met een rugzak een 2e artifact dragen en een Kroon is gewoon veel punten waard.

Wat van de tokens. Bovenin een Artifact (25 punten waard). De grote ronde tokens zijn major secrets, waarvan er een healing potion bij zit (die met de hartjes in het midden).

Iedere speler krijgt een identiek deck met start kaarten, 1 meeple en een voorraad houten blokjes in jouw kleur. Eén houten blokje komt op zijn of haar levenspuntenspoor. De draak komt op het start-vakje dat past bij het aantal spelers.

De Clank! ruimte op het bord. Wegblijven..

Er zijn kaarten die movement punten geven, kaarten die geld geven en kaarten die je Clank! geven. Clank! is het geluid dat je maakt door geblunder, en zorgt ervoor dat er blokjes in jouw kleur in de Clank!-ruimte op het bord komen te liggen. Vanuit daar kunnen ze in een zwarte stoffen zak komen, die al gevuld was met zwarte neutrale tokens.
Als laatste worden nog Mastery tokens op de start-plek gelegd. Ontsnap je namelijk uit de kerker, dan krijg je een bonus van 20 punten.

Clank! is een deckbuilder, dus er is natuurlijk een voorraad kaarten die je kunt kopen. Deze bestaat uit actie-kaarten voor in je deck en vijanden. Deze worden geschud en er worden 5 kaarten open gelegd. Wel mag er hier geen kaart bijzitten met het drakensymbool, hierover later meer.

Twee kaarten die je kunt kopen. De Mercenary geeft fight waarde. Links onderin het blauwe driehoekje de kosten van de kaart.

Iedere speler schudt zijn of haar deck en pakt 5 kaarten. De meest boevige speler is de startspeler. De startspeler plaatst 3 Clank! blokjes in de start ruimte.. en de rest steeds eentje minder.

Ronde-overzicht
Clank! is een vrij eenvoudige deckbuilder. Er zijn 4 “currencies”, waarvan er drie heel belangrijk zijn. Er zijn Movement punten (schoenen), waarmee je door de kerker beweegt. Er zijn zwaarden, waarmee je kan knokken en er zijn skill punten waarmee je nieuwe kaarten kan kopen. De 4e currency is geld. Geld is punten waard en daarmee kun je op de market sleutels, rugzakken of kronen kopen.

Twee start kaarten. Scramble geeft Movement punten (de schoen), en Skill punten (blauwe icoon). Met skill punten kan je nieuwe kaarten kopen. Stumble geeft je Clank! en is de slechtste kaart in je deck.

Elke beurt speel je je 5 handkaarten verplicht uit. Hierna bekijk je wat je mogelijkheden zijn en probeer je zoveel mogelijk uit je beurt te persen. Beweeg je de kerker in en kom je op een major of minor token, dan mag je die pakken en houden. Beweeg je over een vijanden-icoon, dan krijg je 1 schade tenzij je een zwaard symbool speelt. Kom je in je beurt in een ijsgrot, dan moet je daar je movement stoppen. Verder kan je zoveel kaarten kopen als je wilt, maar worden kaarten uit het aanbod pas aan het einde van je beurt aangevuld. Je kan ook vijanden verslaan uit het market aanbod, als je genoeg zwaarden hebt.

De market op het bord. Hier kan je treasures kopen, maar ook sleutels om door afgesloten paden te lopen, een rugzak voor een extra artifact en kronen voor extra punten.

Sommige van je kaarten geven je extra Clank! Aan het einde van je beurt, pak je 5 nieuwe kaarten. Ook vul je het markt aanbod aan. Wordt hierbij een kaart omgedraaid met een drakensymbool, dan worden alle Clank! blokjes van de Clank! ruimte in het bord in de zak gedaan. Ook worden er daarna een aantal blokjes uit de zak gepakt gelijk aan het vakje waar de draak staat. Voor elk blokje van jouw kleur dat gepakt wordt, verlies je een levenspunt. Pak je gedurende het spel een Artifact, wordt de draak bozer en schuift de draak 1 stap op zijn spoor. Op die manier gaat de draak steeds meer Clank! blokjes pakken en wordt de kans op schade voor jou groter.

Het einde van het spel wordt ingeluid doordat er een speler sneuvelt, of de kerker uitloopt. De meeple van de eerste speler die is gesneuveld of de kerker uit is gezet wordt op het spelbord geplaatst. Vervolgens zijn er nog 5 rondes te gaan, waarbij de draak elke beurt schade doet. In de laatste ronde worden alle spelers gesloopt.

Twee kaarten met een draken icoon. Wordt er een van deze kaarten in de market omgedraaid dan is het bibberen geblazen!

Mocht je op 0 levenspunten uitkomen is het spel voor jou voorbij. Je positie is daarbij van vitaal belang. Sneuvel je in het kasteel, dan wordt je gered door dorpelingen en doe je gewoon mee in de eindpunten scoring. Sneuvel je onder de grond, dan is het over en uit. Je bent dood en je verliest het spel ongeacht wat voor score je behaald zou hebben.

Conclusie
Clank! is een mooi uitgevoerde game, met leuk artwork die bovendien een toegankelijk en thematische ervaring belooft. Helemaal mijn ding dus, zou je denken.

In de realiteit is Clank! een relatief eenvoudige deckbuilder, waarbij er wel twee bijzondere twists in het spel zijn. Er zit een push-your-luck element in, ga je voor extra punten of riskeer je de dood in de diepte van de kerker. Dit had ik zelf nog niet eerder gezien in een deckbuilder. Daarnaast ‘scoor’ je punten door zo slim mogelijk door de ruimte te lopen, leuk gedaan! Op deze manier kan je op meerdere manieren winnen, bijvoorbeeld door vooral kaarten met punten te kopen of de diepte in te sprinten om Artifacts te verzamelen. Deze twists maken Clank! tot een hele geinige deckbuilder, ondanks dat het deckbuild element zelf vrij eenvoudig is.Wat me hierin wel wat tegenviel is dat Clank! het moeilijk maakt je deck te verfijnen. Je kan (bijna) geen kaarten verwijderen of ‘cullen’, je bent dus behoorlijk snel aan het werken met een ‘groot’ en dik deck. In alle eerlijkheid, had ik het na een aantal potjes wel een beetje gezien met de beperkte hoeveelheid kaarten en mogelijkheden in Clank! Ik wil meer, en meer complexiteit. Gelukkig is er een expansion uit..

Thematisch is een deckbuilder meestal niet en in de basis is Clank! daarop geen uitzondering. Het is een vrij abstract spel, waarbij het door de kerker lopen overigens wel wat toevoegt. Dus thematisch? Voor een deckbuilder behoorlijk. Maar het is logischerwijs niet bepaald een War of the Ring.

Ondanks dat ik me zeker heb vermaakt met Clank! Maar verder is er voor mij niet zo heel veel meer te melden over Clank!. Ja, het is een mooi uitgevoerde game. Ja, ik heb me ermee vermaakt. Ja, het is een leuke gateway game of introductie in deckbuilders. Maar inmiddels bestaat het genre bijna 10 jaar en biedt Clank! mij als gamer op dit moment te weinig. Er is nu voor mij te variatie, omdat je bijna alle kaarten elk spel ziet. Clank! de base game is in mijn ogen dus een mooi begin, maar persoonlijk wil ik inmiddels meer van mijn deckbuilders. Laat de expansions maar komen!

1 Reactie

  1. Ilona

    Grappig hoe verschillend ervaringen zijn. Ik heb vanaf het begin nog nooit het gevoel gehad het hele deck gezien te hebben. Er is altijd ongeveer de helft over gebleven wat niet gebruikt werd omdat het spel dan al ten einde was. En nu zeker met de eerste uitbreiding erbij.

    Reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.