Ameritrash.nl > Reviews Ameritrash > Chaos in the Old World [9/10]
Chaos in the Old World [9/10]
Chaos in the Old World (CitOW) is een bordspel in de wereld van Warhammer, ontworpen door Eric Lang en uitgegeven door Fantasy Flight Games. In CitOW speel je een van 4 chaos goden, de slechte invloeden in de wereld van Warhammer die de mensheid proberen te vernietigen. Het is een fantastisch assymmetrische area-control game met verschillende paden naar victory. BY KHORNE!

Het bord van CitOW. Links bovenin de Dials voor Dial advancements. Er direct onder is plek voor de Old World kaarten en daar weer onder liggen de Ruination cards. De rest van het bord zijn de regio’s in de Old World, waarbij in elk gebied plek is voor 2 kaarten (zie vakjes), met in het midden de Resistance en Conquest waarde. Per gebied ligt er ook een Warpstone (groen), peasant of Noble token (kroon). Om het bord loopt het VP spoor.
Chaos in the Old World
Eric M. Lang
Fantasy Flight Games
2009
3-4 spelers (eigenlijk 4 spelers)
60-90 minuten
Engelstalig
Hoge mate van taalafhankelijkheid
Warhammer, Area control, Dice
In CitOW speel je een van de 4 Chaos Goden van het Warhammer Universum, die elk proberen de Old World te slopen. Elke god is een uiting van slechte (menselijke) eigenschappen. Khorne is de god van agressie en geweld. Nurgle, de god van Pestilence en verval. Tzeentch, god van Intrige en Magie en als laatste Slanesh, de god van decadentie, plezier en lust. Elk van de goden heeft zijn eigen manier hoe ze proberen de Old World te onderwerpen. De God die uiteindelijk zijn invloed het sterkst op de wereld uitoefent, die wint.

De componenten voor Slaanesh. Zijn refsheet (met beurt structuur, wat fluff en uitleg van alle tokens). Onderaan staat hoeveel Power de god heeft tijdens de Summon fase (6), en daaronder wat zijn units doen en kosten. Naast de ref-sheet liggen links de upgrades en rechts de Chaos kaarten. Onder de refsheet zijn de mini’s (6 cultists, 3 Demonette’s (ie. Warriors) en 1 Greater Demon (Keeper of Secrets). Daarnaast liggen de corruption tokens.
Het spel eindigt op 1 van 3 manieren. De ‘beste’ overwinning, is winnen op basis van dial-advancements. Deze manier van winnen heeft prioriteit boven de andere mochten meer eindcondities in dezelfde ronde triggeren. Een andere manier om te winnen is namelijk om 50 Victory Points (VPs) te halen, een andere manier om het spel te eindigen is wanneer het Old World deck leeg is. Hebben twee spelers evenveel dial advancements, breaken VPs de tie. Is het Old World deck leeg en hebben de spelers geen dial advancements gehaald óf niemand tenminste 50 VP, wint de Old World het spel en verliezen alle Chaos Goden.
CitOW speelt zoals bijna elke eurogame via een erg rigide ronde structuur. Deze ronde volgorde wordt stelselmatig doorlopen tot het Old World deck leeg is. De ronde volgorde (fases) is als volgt:
- Old World. In deze fase wordt een nieuwe Old World kaart geresolved. Dit is een stapeltje kaarten, dat ook het aantal te spelen rondes aangeeft. Is het deck op, verliezen namelijk alle spelers. Deze Old World kaarten veranderen de wereld en symboliseren de ‘levende’ Old World waar de Chaos Goden op moeten anticiperen of rekening mee moeten houden.
- Draw. Elke speler pakt 1 of 2 Chaos kaarten van hun specifieke Chaos kaarten deck.
- Summoning. Tijdens de Summoning fase bepalen spelers welke acties of kaarten ze spelen. Chaos kaarten worden in principe in een gebied gespeeld, en vullen 1 van de twee slots in. Zijn beide slots vol, kunnen er ook geen kaarten meer worden gespeeld. Het summonen van Monsters wordt ook in deze ronde gedaan, waarbij je de kosten betaald voor een monster en die aangrenzend aan een andere unit van je plaatst. Er zijn gratis kaarten, hierbij is het van belang dat je deze speelt VOOR je op 0 Power komt. Kom je op 0 power, wordt je overgeslagen en ben je uit de ronde. Voor de corruptie fase (fase 5), is het nog van belang dat je het aantal units + de eventuele kosten van gespeelde Chaos kaarten in een gebied optelt om te bepalen wie er VPs gaat scoren. Hier meer over in fase 5.
- Battle. Battle wordt in volgorde van regio’s afgewerkt, aangegeven met pijltjes op het bord. Per regio, rol je dobbelstenen voor elke unit die in die regio aanvalsdobbelstenen heeft (effectief alles behalve cultists). Combat voor beide spelers is simultaan, dus beide zijden rollen hun dobbelstenen tegelijk. Je rolt een hit op een 4, 5 óf 6. Rol je een 6, ‘ontploft’ de dobbelsteen ook nog eens en rol je nog een dobbelsteen extra. Je wijst zelf je hits toe aan de verdedigers. Zijn er meer dan 2 zijden in 1 gebied, dan rol je je dobbelstenen en bepalen alle spelers zelf hoe ze hun schade toewijzen. Na een ronde combat worden alle figuren die evenveel schade hebben gekregen als hitpoints verwijderd, alle andere schade komt te vervallen.
- Corruption. Deze fase bestaat uit twee delen:
Dominance. Tijdens de Dominance fase scoor je VPs. Je telt per gebied het aantal units én de kosten van gespeelde Chaos kaarten op. De speler met de hoogste Dominance waarde in een gebied vergelijkt zijn waarde met de Resistance-waarde van een gebied (rode cirkel onder de naam). Heb je meer dan de Resistance waarde, scoor je VPs gelijk aan de Conquest waarde van het gebied (eveneens de rode cirkel). De Resistance-waarde én Conquest-waarde kunnen onafhankelijk van elkaar worden veranderd, maar beginnen dus op dezelfde waarde! In dit geval zijn spelers met gelijke Dominance waarden dus niet Dominant.Corruption. Voor elke Cultist in een gebied plaatst elke speler een Corruption token. Zijn er in een gebied méér dan 12 Corruption en Warpstone tokens, dan is het gebied ‘ruined’. De bovenste kaart van het Ruination deck wordt op het bord geplaatst over de regio heen. Elke speler die in deze ronde een Corruption token heeft geplaatst in deze regio, krijgt op dit moment VPs (zie Ruiner waarde bovenaan de kaart). - End. Tijdens deze fase worden gespeelde kaarten verwijderd. Ook worden eventuele Hero tokens en Old World kaarten geresolved. Het belangrijkste in de ronde gebeurt hierna.
Ruination. Je scoort VPs per Ruined Region die deze ronde is geruineerd. Je de speler met de meeste corruption tokens in het gebied scoort de meeste VPs, de speler met de tweede hoeveelheid tokens scoort voor de Second. In geval van ties wordt de waarde gewoon gedeeld, behalve gedeeld eerste plek. Hier worden de eerste en tweede plek opgeteld en gedeeld en vissen de overige spelers langs het net.
De eerste Ruination kaart. Elke Ruiner krijgt in dit gebied 3 punten, en afhankelijk van het gebied krijgt nummer 1 en 2 de punten die in het rode gebied staan.
Advance Threat Dials. Gedurende het spel kunnen de Chaos goden afhankelijk van hun karaktersheet Dial advancements tokens verdienen. Deze worden in deze fase bijgewerkt. Heb je tenminste 1 Advancement token ga je tenminste 1 stap vooruit. De speler met de meeste Advancement tokens echter, gaat een tweede stap omhoog. Op dit moment kan je extra VPs verdienen, maar ook speciale upgrade kaarten die je units beter maken of andere voordelen geven. Khorne krijgt een advacement token als hij tenminste een unit sloopt in een gebied, Nurgle wanneer hij minimaal 2 Corruption tokens plaatst in een ‘Populous’ gebied (staat op het bord aangegeven), Tzeentch wanneer hij 2 corruption tokens plaatst in een gebied met tenminste 1 Magic Symbool (staat op kaarten), en Slaanesh wanneer hij 2 corruption tokens plaatst in een regio met een Noble token.
Als laatst wordt gecheckt of er aan een van de Victory Conditions wordt getriggerd om het spel af te sluiten.
Conclusie
CitOW is een fantastische euro-game, met een flinke hoeveelheid Fantasy Flight chrome en dobbelstenen. Het thema van Warhammer is in dit spel uitstekend verwerkt. Elke God wint op een eigen manier, heeft verschillende units die hem hierbij helpen. Dit zorgt ervoor dat elke speler (of God) op elk moment andere dingen interessant vindt. Dit zou solitair kunnen worden, maar vaak zitten spelers elkaar dwars doordat bijvoorbeeld een Noble token voor Slaanesh in de voor Nurgle interessante ‘populous’ regions terecht is gekomen. Zodra dit samenvalt krijg je altijd conflict. CitOW is een van de weinige euro-games die ik echt leuk vind om te spelen.
Zijn er nadelen? Wat mij betreft een aantal. Het spel ‘moet’ met 4 spelers. Met 3 spelers is het bord te groot en is het spel niet zo leuk als met 4. Het werkt, maar suboptimaal. De plastic figuurtjes zijn opzich prima, behalve de cultists. Deze hebben een soort symbool bovenop een dun staakje staan en dit breekt vaak af. Ook zijn de mini’s alles behalve gedetailleerd. De kaarten, het artwork en de ref-sheets zijn verder allemaal prima gedaan en de regels zijn voor een FFG titel gestroomlijnd, al is het regelboek nog steeds meer dan 20 pagina’s. Een ander, klein nadeel, is dat de kaart wat onduidelijk is. Voor de rest, een topspel en een aanrader voor elke Ameritrash speler die van conflict en area control houdt.